Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στην Τουρκία: Η μονομαχία Ερντογάν – Ιμάμογλου και τα διακυβεύματα των δύο πλευρών

Published

on

BQLOLWH6D5O2TI63URO7DH52JI 620x350.jpg

Χαρακτήρα εθνικών εκλογών έχουν αποκτήσει οι δημοτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα (Κυριακή 31/03) στην Κωνσταντινούπολη. Καθόλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, θέτοντας ως στοίχημα την ανατροπή του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ δεύτερος στόχος αποτελεί η εξασφάλιση της νίκης στην Σμύρνη, στην Άγκυρα και στην Αττάλεια.

Από την άλλη πλευρά, μεγάλο είναι το διακύβευμα και για τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος σε περίπτωση που νικήσει θα δώσει ώθηση στην λαβωμένη από την ήττα στις προεδρικές εκλογές αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ θα αμφισβητήσει την κυριαρχία του προσφάτως επανεκλεγέντος Ταγίπ Ερντογάν. Πέραν τούτων η νίκη είναι πολύ σημαντική για τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, καθώς θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένας από τους προεδρικούς υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, στις εκλογές του 2028.

Το μεγάλο στοίχημα του Ερντογάν και η συνταγματική αναθέωρηση

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέλαβε προσωπικά την προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές, προσδίδοντας τον τόνο της ύστατης μάχης για την πολιτική του καριέρα. Αν καταφέρει να νικήσει, ο εκλεκτός του ΑΚΡ για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, Μουράτ Κουρούμ, αναμένεται να εδραιωθεί το κυβερνών κόμμα και να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η επιρροή που διαθέτει ο Τούρκος πρόεδρος.

Ένας από τους μεγάλους στόχους του Ερντογάν σε περίπτωση που κερδίσει είναι να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να παραμείνει στον προεδρικό θώκο ανανεώνοντας την θητεία του στις εκλογές του 2028, αν και ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.

Το μοναδικό εμπόδιο στον δρόμο του Τούρκου προέδρου είναι το άρθρο 101 του καταστατικού χάρτη της Τουρκίας που καθιστά αδύνατη την παραμονή του στον προεδρικό θώκο, καθώς προβλέπονται δύο θητείες πενταετούς διάρκειας.

Advertisement

Αν λοιπόν κερδίσει το στοίχημα, τότε θα μπορεί πλέον με την επιρροή που θα διαθέτει να βρει τις κατάλληλες συμμαχίες εντός του κοινοβουλίου για να τροποποιήσει το εν λόγω άρθρο του συντάγματος, είτε να απευθυνθεί και πάλι στην λαϊκή ετυμηγορία, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του μέσω δημοψηφίσματος.

Σημειώνεται δε πως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, καθώς η μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία, με έναν ισχυρό Πρόεδρο που δεν θα εξαρτάται από την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, έγινε μέσω δημοψηφίσματος.

Μεγάλο το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών και για τις δύο πλευρές

Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί το τελευταίο προπύργιο του CHP

Ποια η οικονομική σημασία της Κωνσταντινούπολης

Πέραν της πολιτικής σημασίας που έχει η Κωνσταντινούπολη, καθώς αποτελεί το έναυσμα της πολιτικής καριέρας του Ερντογάν, έχει τεράστια οικονομική σημασία. Το αποτέλεσμα στις εκλογές για την δημαρχία μίας πόλης που αντιπροσωπεύει το 30 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής της Τουρκίας, θα έχει επίσης ευρείες πρακτικές επιπτώσεις.

Advertisement

Όποιος κερδίσει θα έχει τον έλεγχο μιας δημοτικής μονάδας ισχύος με περισσότερους από 40.000 υπαλλήλους και ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 516 δισεκατομμυρίων TL (16 δισεκατομμύρια δολάρια), με βάση τις δημόσιες αποκαλύψεις που περιλαμβάνουν τις θυγατρικές εταιρείες της Κωνσταντινούπολης.

Πώς μπορεί ο Ιμάμογλου να χάσει την δημαρχία

Καθόλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατέχει σαφές προβαδισμα έναντι του βασικού του αντιπάλου Μουράτ Κουρούμ, αλλά και ότι η επανεκλογή του είναι βέβαιη.

Μάλιστα, σε πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll, που δημοσιεύτηκε τέσσερις μέρες πριν την εκλογική μάχη, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατέγραφε 39,2%, ενώ ο Μουράτ Κουρούμ συγκέντρωσε το 30,4%.

Με την αναγωγή του ποσοστού των αναποφάσιστων, ο απερχόμενος δήμαρχος συγκεντρώνει το 49% των ψήφων και ο υποψήφιος δήμαρχος που υποστηρίζει το κυβερνών κόμμα, ΑΚΡ, συγκεντρώνει 37%. Στην προαναφερόμενη δημοσκόπηση, οι γυναίκες και οι νέοι δίνουν στον Ιμάμογλου το 40% των ψήφων, ενώ ο Κουρούμ λαμβάνει το 30% των ψήφων.

Από την άλλη, οι Τούρκοι αναλυτές αναφέρουν πως για να χάσει ο Ιμάμογλου το προβάδισμα που φαίνεται να συγκεντρώνει θα πρέπει ταυτόχρονα οι Κούρδοι να μην συμμετέχουν, οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης να επιλέξουν την αποχή και οι υποστηρικτές του Νέου Κόμματος Ευημερίας να επιλέξουν τον Μουράτ Κουρούμ.

Advertisement

Εξαιρετικής σημασίας η ψήφος των Κούρδων στην Κωνσταντινούπολη

Κομβική η ψήφος των Κούρδων – Τι στάση θα τηρήσει ο Ερντογάν

Ως γνωστόν, οι Κούρδοι ψηφοφόροι αποτελούν το 10% του εκλογικού σώματος στην Κωνσταντινούπολη και οι ψήφοι τους θα μπορούσαν να είναι καθοριστικοί για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών.  Μέχρι στιγμής, το φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας – γνωστό και ως Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας ή DEM – επέλεξε να στηρίξει τον Ιμάμογλου στις δημοτικές εκλογές του 2019, βοηθώντας τον να κερδίσει. Παρόλα αυτά, σε αυτήν την εκλογική μάχη το κόμμα κατεβάζει τους δικούς του υποψηφίους, με αποτέλεσμα να αφαιρεί από την ισχύ του Ιμάμογλου.

Από την άλλη, οι αναλυτές αναφέρουν ότι το κόμμα έχει επιλέξει σκόπιμα δύο υποψηφίους που τηρούν χαμηλό προφίλ προκειμένου να υποστηρίξει σιωπηρά τον απερχόμενο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα, το Κόμμα DEM αναμένεται να κερδίσει πολλούς από τους δήμους στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους.

Βασικό ερώτημα παραμένει αν θα επιτραπεί στο κουρδικό κόμμα να διατηρήσει τους δήμους στους οποίους αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές. Τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου, απομάκρυνε τους εκλεγμένους προέδρους από τα καθήκοντα τους με την αιτιολογία ότι τηρούν σχέσεις με Κούρδους μαχητές και τους αντικατέστησε με διορισμένους από το κράτος διοικητές.

Ενδεικτικό στοιχείο της στάσης του Ερντογάν είναι ότι, κατά την διάρκεια μιας συγκέντρωσης που είχε διοργανωθεί στην κουρδική πόλη Χακάρι, ο Τούρκος πρόεδρος προέτρεψε τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν άτομα που όπως υποστήριξε, θα μεταφέρουν δημοτικά κονδύλια στην «τρομοκρατική οργάνωση», αναφερόμενος στο απαγορευμένο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ή PKK.

Advertisement

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
ESPA
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή