Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές: Τα «πρωτάκια» της Βουλής – Ορκίζονται Κυριακή, «χάνουν» την έδρα την Δευτέρα

Published

on

Spread the love

Την Κυριακή 28 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία της νέας Βουλής, όπως προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με πολλά νέα ονόματα να παίρνουν το «βάπτισμα του πυρός» έστω και για ένα 24ωρο.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Και αυτό γιατί, αφού στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας γίνει η εκλογή του Προεδρείου, στις 18:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα διαλυθεί η Βουλή και θα προκηρυχθούν εκλογές για τις 25 Ιουνίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα «πρωτάκια» της Βουλής

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1/3 των βουλευτών που θα ορκιστεί στην αυριανή διαδικασία δεν ήταν στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής.

Με τη Νέα Δημοκρατία εκλέγονται για πρώτη φορά οι πρώην εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, Κυριάκος Πιερρακάκης και Δόμνα Μιχαηλίδου, καθώς και η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, καθώς και ο Κύπριος πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά θα βρεθεί στα έδρανα του Κοινοβουλίου ο Πέτρος Παππάς, ο οποίος εξελέγη με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκλογική περιφέρεια του Κιλκίς, ενώ στα «πρωτάκια» της Βουλής συγκαταλέγονται οι τέσσερις βουλευτές Επικρατείας, Όθων Ηλιόπουλος, Έλενα Ακρίτα και Πόπη Τσαπανίδου.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει αρκετούς νέους βουλευτές στις τάξεις του, με πρώτους τους δύο βουλευτές Επικρατείας που εξέλεξε, Παναγιώτη Δουδωνή και Δημήτρη Μάντζο.

Επίσης, μπαίνουν στη Βουλή – μεταξύ άλλων – για πρώτη φορά ο πρώην γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, όπως και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης, δύο πρόσωπα επιλογής της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, που ρίχτηκαν στη μάχη του σταυρού με πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Πρώτη φορά στη Βουλή θα μπει και ο Βασίλης Μεταξάς, ο οποίος εξελέγη με το ΚΚΕ στο νομό Μαγνησίας.

Η διαδικασία

Προτού γίνει η ορκωμοσία θα τοποθετηθεί ο προσωρινός Πρόεδρος της Βουλής, όπως ορίζει ο σχετικός κανονισμός.

Προσωρινός πρόεδρος, με βάση τον κανονισμό, θα είναι ένας από τους τρεις Αντιπροέδρους που ήταν στην προηγούμενη Βουλή, αρκεί φυσικά να έχει εκλογεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσωρινός Πρόεδρος της Βουλής θα είναι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος στο προηγούμενο Κοινοβούλιο ήταν Α’ Αντιπρόεδρος.

Τη, Δευτέρα θα γίνει και η εκλογή του νέου Προεδρείου, με τις προτάσεις των κομμάτων να διαμορφώνονται ως εξής:

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προτείνει εκ νέου για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα, για α’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Α’ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, για β’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, και για γ’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Β’ Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προτείνει για δ’ αντιπρόεδρο την βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη. Τη θέση αυτή, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, κατείχε στην προηγούμενη Βουλή ο Δημήτρης Βίτσας, που δεν εξελέγη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, προτείνει για τη θέση του Ε’ Αντιπροέδρου της Βουλής τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και για τη θέση του Γραμματέα Προεδρείου της Βουλής τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος είναι ο νεότερος σε ηλικία βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Για τη θέση του στ’ αντιπροέδρου, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προτείνει εκ νέου τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ για τη θέση του ζ’ αντιπροέδρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης προτείνει τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χήτα.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
OIKONOMIA9 λεπτά ago

Ακίνητα: Εκτόξευση του κόστους κατασκευής κατά 50% σε ένα χρόνο – Ισχυρό παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον

ΚΟΣΜΟΣ14 λεπτά ago

Νίγηρας: Τουλάχιστον 12 στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την επίθεση ενόπλων

ΘΕΣΣΑΛΙΑ19 λεπτά ago

“Ψήφο εμπιστοσύνης” στον Φώτη Τζατζάκη έδωσε πλήθος φίλων, γονέων και υποστηρικτών στη φιλική του βραδιά (φωτό

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ24 λεπτά ago

Πύρρεια νίκη για ΑΕΛ στα Τρίκαλα! (vid)

LIFESTYLE29 λεπτά ago

Αστυνομικός έλεγχος στο σπίτι της μετά το βίντεο με τα μαχαίρια

VIDEO59 λεπτά ago

To τηλεοπτικό σποτ του Δημάρχου Λαρισαίων Γιάννη Καλογιάννη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ώρα ago

Ο Κασσελάκης την «έσβησε», αλλά τον στοιχειώνει η σκιά της… – Πόλεμος photoshopάδων

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Εύβοια: Θρίλερ με τον εντοπισμό του ελικοπτέρου – Άκαρπες οι έρευνες για τον πιλότο

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ1 ώρα ago

Ταχύτερος του shakedown της Χιλής ο Έλφιν Έβανς

ΜΠΑΣΚΕΤ2 ώρες ago

Ξανθόπουλος: «Θα κυνηγήσουμε τη νίκη για να περάσουμε στον τελικό»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια

MEDIA3 ημέρες ago

«Μάγισσα» – Χαμός με τις βρισιές. «Θα μου κλάσεις τον π@@τσο» στις 22:00 στην τηλεόραση; – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Λιμεναρχείο Βόλου: Στην ανατολική Μαγνησία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής την Τρίτη

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Συναγερμός για Θεσσαλία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 ημέρες ago

Στέφανος Κασσελάκης: «Ο Τάιλερ έχει χρυσή καρδιά»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago

Σοβαρό καρδιακό επεισόδιο υπέστη ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ Αχιλλέας Νταβέλης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Σε συναγερμό η Θεσσαλία για το νέο κύμα κακοκαιρίας

VIDEO3 ημέρες ago

Αχιλλέας Μπέος: Για να καθαριστούν τα ρέματα του Βόλου θέλουμε 10 φαγάνες -Να υπάρχει &συντονισμός

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή