Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη ηφαιστείου κοντά στο Ρέικιαβικ

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

«Ηφαιστειακή έκρηξη προερχόμενη από μια ρωγμή άρχισε κοντά στο Ρέικιαβικ», ανέφερε το Ινστιτούτο.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Έπεσε μέσα στον Βεζούβιο και τραυματίστηκε εξαιτίας των… selfies

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ηφαιστειακή έκρηξη άρχισε κοντά στο Ρέικιαβικ, την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, σε μια ρωγμή από την οποία έβγαινε λάβα κοντά στην τοποθεσία του όρους Φάγκρανταλσφιαλ, όπου ήδη ένα ηφαίστειο είχε εκραγεί το 2021.

Η ρωγμή που βρίσκεται σχεδόν 40 χιλιόμετρα από το Ρέικιαβικ, άφηνε να φανούν πίδακες λάβας και να μετατρέπονται σε βράχο που καπνίζει όταν η ύλη ψύχεται.

Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, που παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα, υπολόγισε το μήκος της ρωγμής στα περίπου 300 μέτρα.

Το ινστιτούτο διευκρίνισε ότι η έκρηξη άρχισε στην κοιλάδα Μερανταλίρ, λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το σημείο της έκρηξης του 2021.

 Ορισμένοι περίεργοι μετέβησαν στην περιοχή της έκρηξης, θαυμάζοντας τη θέα της λάβας που βράζει και τον ήχο του βουητού όταν αναβλύζει το μάγμα, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Παρά την απουσία σύννεφου στάχτης, το ινστιτούτο θεώρησε «πιθανό ότι ρύπανση μπορεί να ανιχνευθεί λόγω των αναθυμιάσεων αερίων».

Τα αέρια που προέρχονταν από ηφαιστειακές εκρήξεις, κυρίως το διοξείδιο του θείου, μπορούν να απελευθερώνονται σε μεγάλη απόσταση και να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, ενώ μπορεί να είναι και θανατηφόρα.

Αυτού του είδους η ρύπανση μπορεί επίσης να μεταφερθεί από τον άνεμο.

Το απόγευμα της Τρίτης, το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι η πιθανότητα μιας νέας έκρηξης κοντά στο όρος Φάγκρανταλσφιαλ «τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες» θεωρείται «ισχυρή».

Από το Σάββατο, σχεδόν 10.000 δονήσεις καταγράφηκαν, από τις οποίες δύο είχαν μέγεθος που ξεπερνούσε τους 5 βαθμούς.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Εθνική Αρχή Αεροδρομίων της Ισλανδίας ανέφερε ότι καμία πτήση δεν επηρεάστηκε από το ηφαίστειο επί του παρόντος, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί την κατάσταση.

Ο κίνδυνος για τις κατοικημένες περιοχές και τις βασικές υποδομές θεωρείται πολύ μικρός και δεν υπήρξε διαταραχή στις πτήσεις, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Πάνω από μια ώρα μετά την έναρξη της έκρηξης, μια εμπορική πτήση φαινόταν να πετά σε χαμηλό ύψος πάνω από το σημείο της έκρηξης, κατευθυνόμενη στο Κέφλαβικ, το κύριο αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ.

Πέρυσι στην Ισλανδία σημειώθηκε έκρηξη ηφαιστείου σε περιοχή με σχετικά εύκολη πρόσβαση, και το γεγονός αποτέλεσε πραγματικό τουριστικό αξιοθέατο.

Η έκρηξη, κατά την οποία αποδεσμεύτηκαν περισσότερα από 140 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μάγματος σε διάστημα έξι μηνών, προσέλκυσε περισσότερους από 430.000 επισκέπτες σύμφωνα με τον Ισλανδικό Οργανισμό Τουρισμού. Η έκρηξη κηρύχθηκε επισήμως λήξασα εννέα μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2021.

Σήμερα οι υπηρεσίες διάσωσης και η αστυνομία, που μετέβησαν στο σημείο για να εκτιμήσουν το επίπεδο του κινδύνου και τις πιθανές μολύνσεις από τα αέρια, προέτρεπαν τους κατοίκους να μείνουν μακριά από την περιοχή.

Ο Ισλανδός πρόεδρος Γκούντνι Γιοχάνεσον κάλεσε επίσης σε επαγρύπνηση. «Θέλω απλά ο κόσμος να προσέξει και να ξέρει περισσότερα πριν βρεθεί στο άγνωστο. Εάν η έκρηξη αυτή είναι όπως η τελευταία, θα υπάρχει αρκετός χρόνος, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστούμε», δήλωσε στο αγγλόφωνο μέσο Iceland Monitor.

Το όρος Φάγκρανταλσφιαλ ανήκει στο ηφαιστειακό σύστημα του Κρίσουβικ, που βρίσκεται στη χερσόνησο Ρέικιανες, στον νότο της Ισλανδίας.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

«Ο γιος μου έπαθε σοκ, αηδίασε»: Οργισμένη η μητέρα του 12χρονου που έλαβε άσεμνο βίντεο από ιερέα

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Άκρως αποκαλυπτική η Ματίνα Παγώνη: «Θα σας πω κάτι που δεν το ξέρει κανείς»

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Αυτοκτονία στη Λάρισα: Άφησε λεφτά για την κηδεία του, ζήτησε συγγνώμη και έβαλε τέλος στη ζωή του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ευχάριστες μουσικές Βραδιές με Saxophone στο Restaurant Carnayo της Σκιάθου Ανταπόκριση :Γιάννης Αποστολίδης

LIFESTYLE6 ημέρες ago

«Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν»: Η Δέσποινα Βανδή δηλώνει προδομένη και καθηλώνει με την εξομολόγησή της

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Θρίλερ δίχως τέλος με το θάνατο της 68χρονης στην Καβάλα – Τι αποκάλυψε ο αδελφός της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη για την 37χρονη ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου από Βόλο

TOP3 ημέρες ago

Ο κοσμηματοπώλης Φώτης Πονηρός απεβίωσε -Θλίψη σε Αθήνα -Μύκονο -Σαντορίνη -Συντετριμμένος ο αδελφός του Γιώργος και οι οικείοι του με το ξαφνικό θάνατο του -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Δεν είχε όρια το θράσος νεαρού κλέφτη- Γ. Καρτάλη και Κοραή «ξάφρισε» σε ιδιωτικό παρκινγκ ό,τι βρήκε μπροστά του

ΘΕΣΣΑΛΙΑ1 ημέρα ago

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο αντίο για την 26χρονη Παναγιώτα (φωτό) –

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή