Connect with us

OIKONOMIA

ΕΚΤ: Έκτακτη συνεδρίαση μετά την εκτίναξη των αποδόσεων στα ομόλογα

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την αναταραχή στις αγορές ομολόγων, θα συζητήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα (12:00 ώρα Ελλάδος), υπογραμμίζοντας την ανησυχία της για την έκρηξη του κόστους δανεισμού ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν πολύ μετά την προαναγγελία από την ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη μίας σειράς αυξήσεων των επιτοκίων της, ενώ το spread μεταξύ των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων και εκείνων των χωρών του Νότου με υψηλότερο χρέος, ιδιαίτερα της Ιταλίας, εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο δύο και πλέον ετών.

Αd-hoc συνεδρίαση

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει μία ad-hoc συνεδρίαση την Τετάρτη για να συζητήσει τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ. Δεν είναι σαφές, όμως, αν θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση, σύμφωνα με αρκετές πηγές με γνώση του θέματος.

Οι προσκλήσεις για τη σύνοδο εστάλησαν την Τρίτη και ορισμένα μέλη του Δ.Σ., τα οποία επρόκειτο να συμμετάσχουν σε συνέδριο στο Μιλάνο σήμερα, ακύρωσαν τη συμμετοχή τους.

Την τελευταία φορά που η ΕΚΤ συνεδρίασε εκτάκτως, εν μέσω πιέσεων στην αγορά, ανακοίνωσε το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία (PEPP), ύψους 1,7 τρισ. ευρώ, το οποίο ήταν το κύριο εργαλείο της κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι επιλογές που έχει η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει τον λεγόμενο κίνδυνο κατακερματισμού – δηλαδή το κόστος δανεισμού ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης να είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό άλλων – περιλαμβάνουν τις επανεπενδύσεις των ομολόγων που λήγουν στις αγορές που υφίστανται την πίεση ή τον σχεδιασμό ενός νέου μέσου. Ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει, ωστόσο, ότι είναι απίθανο οι επανεπενδύσεις να είναι αρκετές από μόνες τους.

Η συζήτηση στην ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια, με τους επενδυτές να έχουν αυξήσει δραματικά τα στοιχήματά τους για μία αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας). Η αλλαγή αυτή στις προσδοκίες προκάλεσε μαζικές πωλήσεις στις παγκόσμιες αγορές.

Πτώση απόδοσης των ομολόγων – Ενίσχυση του ευρώ

Η είδηση για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ οδήγησε σε ενίσχυση του ευρώ περισσότερο από 0,5% στo 1,0487 δολάριo και τις αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων να υποχωρήσουν 22 μονάδες βάσης, ενώ οι προθεσμιακές τιμές των ιταλικών μετοχών αυξήθηκαν σημαντικά.

Νωρίτερα, η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων, που είναι και ο δείκτης αναφοράς για την Ευρωζώνη, είχε φθάσει στο 1,77%, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014, ενώ το spread των ιταλικών 10ετών ομολόγων είχε αυξηθεί στις 240 μ.β., το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020.

Στενή παρακολούθηση

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ, η οποία είναι επικεφαλής για τις συναλλαγές με την αγορά, δήλωσε χθες, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τόσο τα υφιστάμενα όσο και νέα εργαλεία, αν διαπιστωθεί ότι η επανατιμολόγηση (των ομολόγων) από την αγορά είναι «άτακτη».

«Δεν θα ανεχθούμε αλλαγές στις χρηματοδοτικές συνθήκες που κινούνται πέρα από τους θεμελιώδεις παράγοντες και απειλούν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε η Σνάμπελ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν όρια στη δέσμευση της ΕΚΤ να αποτρέψει τον κατακερματισμό.

Η ίδια υποστήριξε ότι, ως πρώτη γραμμή άμυνας, η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα από τα ομόλογα που λήγουν στις αγορές που βρίσκονται υπό πίεση και, αν χρειαστεί, η τράπεζα μπορεί να σχεδιάσει ένα νέο μέσο.

Ωστόσο, η Σνάμπελ τάχθηκε κατά της προληπτικής ανακοίνωσης ενός τέτοιου εργαλείου καθώς αυτό θα έπρεπε να προσαρμοστεί στην ειδική κατάσταση με τους όρους, τα όρια και τις ασφαλιστικές δικλείδες να διαμορφώνονται κατά περίπτωση.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Ρωσία: 167 δισ. δολάρια πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σημαντική η συμβολή της κατάρρευσης των εισαγωγών κυρίως λόγω των δυτικών κυρώσεων

Υπερτριπλασιάστηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας σε σχέση με πέρυσι, καθώς η μείωση των εισαγωγών συνδυάστηκε με την άνθηση των εσόδων από τις εξαγωγές εμπορευμάτων και  ενέργειας, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συγκεκριμένα διευρύνθηκε σε σχεδόν 167 δισ. δολάρια την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, σε σύγκριση με μόλις πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε η Τράπεζα της Ρωσίας στην προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Ρωσία: Μακροπρόθεσμο κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης βλέπουν οικονομολόγοι

Η μείωση των εισαγωγών

Τα έσοδα ενισχύουν το ρούβλι, η ισοτιμία του οποίου έχει ανοδική πορεία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η κατάρρευση των εισαγωγών, που οφείλεται εν μέρει στις διεθνείς κυρώσεις για τον πόλεμο, συνέβαλε στο πλεόνασμα.

Έφτασε σε 138,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τους πρώτους έξι μήνες του 2022, σύμφωνα με την αναφορά της κεντρικής τράπεζας.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Domino’s Pizza: Έκλεισε το τελευταίο κατάστημά της στην Ιταλία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Δεν τα κατάφερε να στεριώσει στην πατρίδα της πίτσας η αμερικανική εταιρεία Domino’s Pizza, καθώς έκλεισε το τελευταίο από τα 29 καταστήματα που λειτουργούσαν στην Ιταλία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η αμερικανική αλυσίδα εισήλθε στην ιταλική αγορά το 2015, όπως αναφέρει το Bloomberg, με το φιλόδοξο στόχο να ανοίξει 880 καταστήματα. Συμφώνησε με την ePizza SpA να αναπτυχθεί με τη μέθοδο του franchise και σχεδίαζε να διακριθεί με την οργανωμένη υπηρεσία delivery καθώς και με αμερικανικού τύπου υλικά, όπως ο ανανάς.

Διαβάστε επίσης: Αλυσίδες φαστ-φουντ: Ανεβάζουν τιμές, «κόβουν» μερίδες, λανσάρουν apps

Δανείστηκε σε μεγάλο βαθμό για τα σχέδια της, αλλά αντιμετώπισε σκληρό ανταγωνισμό από τα τοπικά εστιατόρια που επέκτειναν τις υπηρεσίες delivery κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ζήτησε προστασία από τους πιστωτές της, όταν αντιμετώπισε πρόβλημα ρευστότητας και δεν μπορούσε να είναι συνεπής  στις δανειακές υποχρεώσεις της.

Κέρδισαν τα παραδοσιακά εστιατόρια

Η φιλόδοξη επέκτασή της προσέκρουσε σε προβλήματα, καθώς οι παραδοσιακοί κατασκευαστές πίτσας αύξησαν τις παραδόσεις ή υπέγραψαν συμφωνίες με υπηρεσίες τρίτων, όπως η Deliveroo Plc, η Just Eat Takeaway.com NV ή η Glovo, για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στα σπίτια των πελατών κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την διαχείριση της πανδημίας.

«Αποδίδουμε το ζήτημα στο σημαντικά αυξημένο επίπεδο ανταγωνισμού στην αγορά παράδοσης φαγητού με οργανωμένες αλυσίδες αλλά και “mom & pop” εστιατόρια που παραδίδουν φαγητό, στην εξυπηρέτηση και τα εστιατόρια που ανοίγουν ξανά μετά την πανδημία και τους καταναλωτές», ανέφερε η ePizza σε έκθεση προς τους επενδυτές που συνοδεύει τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2021.

Οι κλήσεις και στις 13 εναπομείνασες τοποθεσίες της Domino’s στην Ιταλία παραμένουν αναπάντητες. Η εταιρεία είχε ήδη μειώσει τις δραστηριότητές της στη χώρα, ενώ σταμάτησε να προσφέρει υπηρεσίες delivery από την ιστοσελίδα της στις 29 Ιουλίου. Παρ’ όλα αυτά, το κλείσιμο αποτέλεσε έκπληξη για ορισμένους από τους πελάτες της, οι οποίοι απευθύνθηκαν στα ιταλικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης της αλυσίδας ρωτώντας γιατί οι κλήσεις και οι παραγγελίες τους δεν περνούσαν ή γιατί το τοπικό τους κατάστημα είχε κλείσει.

Υψηλά χρέη

Η εταρεία προσέφυγε σε δικαστήριο στο Μιλάνο που χορήγησε στην εταιρεία δικαστική προστασία έναντι των πιστωτών για 90 ημέρες, σύμφωνα με την κατάθεση της ePizza. Τα μέτρα, τα οποία εμπόδιζαν τους δανειστές να απαιτήσουν την αποπληρωμή του χρέους ή να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, έληξαν την 1η Ιουλίου. Δεν υπήρξαν περαιτέρω ενημερώσεις σχετικά με τη δικαστική διαδικασία, σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά αρχεία του δικαστηρίου ή το ιταλικό εμπορικό επιμελητήριο.

Η εταιρεία είχε χρέος 10,6 εκατ. ευρώ (10,8 εκατ. δολάρια) στο τέλος του 2020, σύμφωνα με τις τελευταίες ελεγμένες ετήσιες εκθέσεις.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE3 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Την Πέμπτη 4/8 στις 11 η απολογία του Υποδ.Πυροσβεστικής Δικηγόρος των ανηλίκων ο Σάκης Κοκκίνης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ10 ώρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλιψη για την 56χρονη Αναστασία Μήσια από Βελεστίνο

Δημοφιλή