Connect with us

OIKONOMIA

Ελασσόνα: Για τρεις μέρες χτυπά η καρδιά της παραγωγής φέτας

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Επιστρέφει δυναμικά φέτος με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων από  την Παρασκευή 23 έως και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου η Πανελλήνια Γιορτή «Φέτα και Γαστρονομία Ελασσόνα 2022»,  με στόχο την ανάδειξη του τυριού φέτα αλλά και του ρόλου της  επαρχίας Ελασσόνας ως  κατ εξοχήν γαλακτοπαραγωγού περιοχής, παραγωγής και εξαγωγής φέτας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στόχος της γιορτής είναι η διεύρυνση του πελατολογίου και η δημιουργία ισχυρού δικτύου όλων των εμπλεκομένων την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης του τυριού φέτας από τους κτηνοτρόφους, η ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργειών σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, η ενθάρρυνση νέων επιχειρηματιών, η  ανάδειξη του τυριου φέτα ως ΠΟΠ και η προβολή σωστών πρακτικών για την προώθησή του στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης: Ευρωδικαστήριο: Νίκη για την ελληνική φέτα – Τι αναφέρει η απόφαση κατά της Δανίας

Η Γιορτή διοργανώνεται από το Δήμο Ελασσόνας με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Λάρισας, την ΚΕΔΕ, την ΠΕΔ Θεσσαλίας, την ΕΣΕΕ και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΟΤ, του Europe Direct  και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης  Θεσσαλίας.

Κατά την διάρκεια της Πανελλήνιας Γιορτής «ΦΕΤΑ & ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2022» θα πραγματοποιηθούν συνεδρίες, ημερίδες, B2B συναντήσεις, ειδικές και πολιτιστικές – ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Θα λειτουργεί  Έκθεση φέτας με προϊόντα τυροκόμων, κτηνοτρόφων & επιχειρήσεων εξοπλισμού και Έκθεση – πωλητήριο φέτας και τοπικών προϊόντων που συνδυάζονται με την φέτα.

Μια γιορτή για τους παραγωγούς

«Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, 23 έως 25 Σεπτεμβρίου, χτυπά η καρδιά της παραγωγής φέτας στην Ελασσόνα. Μια μεγάλη γιορτή, μια γιορτή που τιμά τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους, σε μια περιοχή που έχει την μεγαλύτερη κτηνοτροφική εκμετάλλευση σε όλη τη χώρα. Δήμος Ελασσόνας, Επιμελητήριο και Περιφέρεια Θεσσαλίας ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν μια μεγάλη γιορτή. Συμμετέχουν 40 επιχειρήσεις,  υπάρχει πλούσιο, γιορταστικό, γαστρονομικό αλλά και καλλιτεχνικό πρόγραμμα όλες αυτές τις μέρες, αλλά ταυτόχρονα  υπάρχει και η ενημέρωση για τους κτηνοτρόφους και για τους παραγωγούς. Είναι μια μεγάλη γιορτή παραγωγής. Καλούμε όλους, όσοι ενδιαφέρονται και  θέλουν να γνωρίσουν  τη φέτα και  τα γαστρονομικά μυστικά της, να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις», επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Διοικητήριο της Περιφέρειας στη Λάρισα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Εθνικό προϊόν η φέτα

Ο  Νίκος Γάτσας, Δήμαρχος Ελασσόνας, αναφέρθηκε στην προβολή των τοπικών προϊόντων σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη στήριξη στον Δήμο Ελασσόνας για να προβάλλει τα τοπικά του προϊόντα, τη τοπική παραγωγή και οικονομία και μέσα σε αυτό το πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας  με την Περιφέρεια και με τους υπόλοιπους  φορείς, που είναι συνδιοργανωτές της Πανελλήνιας γιορτής «Φέτα και Γαστρονομία», ενώ όλοι είναι έτοιμοι να υποδεχτούν  πολλούς εκθέτες από την Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη και  την Αθήνα και  πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι «θα έρθουν να γνωρίσουν το τοπικό μας προϊόν, το οποίο είναι και εθνικό προϊόν. Γιατί  η φέτα είναι Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης αλλά και ένα προϊόν που αναγνωρίζεται διεθνώς, και οπωσδήποτε είναι σημαντική η συνεργασία με τους φορείς,  το Επιμελητήριο Θεσσαλίας, την ΠΕΔ, την ΚΕΔΕ,  την ΕΣΕΕ, και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Θα έχουμε την χαρά να υποδεχτούμε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κ. Γιώργο Γεωργαντά, τον  υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο και πολλούς άλλους εκλεκτούς προσκεκλημένους, οι οποίοι θα χαιρετήσουν και θα παρουσιάσουν  ανακοινώσεις για το προϊόν. Παράλληλα  έχουμε ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα με δραστηριότητες  ενημερωτικές, ψυχαγωγικές, καλλιτεχνικές και φυσικά τη μεγάλη έκθεση όπου  θα έχουμε όλοι μαζί την ευκαιρία να  γνωρίσουμε τους παραγωγούς και να απολαύσουμε τα προϊόντα τους».

Κορυφαίο ελληνικό εξαγόμενο προϊόν

«Μετά από 2 χρόνια απραξίας, επανερχόμαστε με τη Γιορτή Φέτας, ένα μεγάλο event, που πραγματοποιείται ξανά σε μια επιτυχημένη σύμπραξη μεταξύ της Περιφέρειας, του Δήμου Ελασσόνας και του Επιμελητηρίου. Καλούμε όλο τον κόσμο και τα μέλη του Επιμελητηρίου κυρίως  από το χώρο της γαστρονομίας να προσέλθουν σε αυτή τη γιορτή. Είναι πολύ  σημαντικό η Λάρισα και γενικά η περιοχή μας να καταναλώνει τοπικά προϊόντα, ειδικά όταν πρόκειται για το  κορυφαίο, ίσως, ελληνικό εξαγόμενο προϊόν -τη φέτα- και ελπίζουμε  ο θεσμός να  συνεχιστεί και  τα επόμενα χρόνια, κατακτώντας πανελλαδική προβολή», τόνισε στη συνέχεια ο Δημήτρης Παπαλέξης, αντιπρόεδρους του Επιμελητηρίου Λάρισας..

Ο Λευτέρης Φουρκιώτης, πρόεδρος Αναπτυξιακού Οργανισμού ΑΕΕ ΟΤΑ  ν. Λάρισας σημείωσε ότι «η διοργάνωση της γιορτής   Φέτα και  Γαστρονομία  2022 είναι το πρώτο  μας πιλοτικό εγχείρημα και  θεωρούμε ότι θα πάει πολύ καλά καθώς  τα μηνύματα που δεχόμαστε είναι άριστα. Θέλω να καλέσω όλους, να πλαισιώσουν την γιορτή και να απολαύσουν όχι μόνο τις  καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αλλά και τις ημερίδες που είναι πολύ σημαντικές,  γιατί έχουν σχέση τόσο με το προϊόν όσο με την διαδικασία προβολής, προώθησης και εξαγωγής του».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Μπρέναρντ – Fed: Σήμα για συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων – Θα αργήσει να φανεί ο αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιγξης

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στην ανάγκη η Federal Reserve να συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια, για αρκετό καιρό ακόμη, προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος της Τράπεζας, Λάελ Μπρέναρντ. Ωστόσο, αναγνώρισε την ανάγκη το συμβούλιο να παρακολουθεί το ρίσκο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αστάθειας, καθώς αυξάνει το κόστος του αμερικανικού δανεισμού.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Θα χρειαστεί χρόνος ώστε η πλήρης επίδραση των σφιχτών χρηματοπιστωτικών συνθηκών να φανεί στους διαφορετικούς κλάδους και να μειώσει τον πληθωρισμό» επεσήμανε η αντιπρόεδρος της Fed, σε ομιλία της σε συνέδριο της New York Fed. Για το λόγο αυτό ξεκαθάρισε πως «η νομισματική πολιτική θα πρέπει να μείνει περιοριστική για αρκετό καιρό ακόμη, ώστε να βεβαιωθούμε πως ο πληθωρισμός κινείται προς τη κατεύθυνση του στόχου (του 2%)».

Διαβάστε επίσης – Λαγκάρντ: Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων – Επιμένει ο υψηλός πληθωρισμός

Με δεδομένο πως η κυρία Μπρέναρντ είναι από τις πλέον μετριοπαθείς φωνές στο συμβούλιο, η τοποθέτηση της επιβεβαιώνει πως υπάρχει ευρεία αποδοχή στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας προς την κατεύθυνση του να συνεχιστεί η άνοδος των επιτοκίων, παρά την αστάθεια που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής έχει στείλει στα… ύψη το δολάριο, γεγονός που ενισχύει το κλίμα αυτό στις διεθνείς αγορές, ενώ οι αμερικανικές μετοχές υποχωρούν υπό τους φόβους μιας ύφεσης.

Υψηλό ρίσκο νέων σοκ 

«Ο πληθωρισμός βρίσκεται πολύ ψηλά στις ΗΠΑ και διεθνώς και το ρίσκο επιπρόσθετων πληθωριστικών σοκ δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η διαδικασία της επίλυσης των ανισορροπιών θα γίνει πιο εύκολη όσο τα επίπεδα προσφοράς βελτιώνονται στις αγορές, για commodities, για προσωπικό, ωστόσο υπάρχει το ρίσκο πως οι διαταραχές στην προσφορά θα παραταθούν ή και θα επιδεινωθούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα lockdown κορωνοϊού στην Κίνα και τις καιρικές διαταραχές» εξήγησε η κυρία Μπρέναρντ.

Οι προβλέψεις θέλουν τα συμβούλιο να ανεβάζει τα επιτόκια κατά επιπλέον 1,25% στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις του για τη χρονιά, πέραν δηλαδή της συνολικής μέχρι τώρα αύξησης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, μέσα στο 2022. Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι στις αρχές Νοεμβρίου.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

ΚΕΠΕ: Ανοδική αναθεώρηση για το ΑΕΠ του 2022 – Στο 5,5% αντί για 4,3%

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ανοδική αναθεώρηση για τον μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της χώρας πραγματοποίησε το ΚΕΠΕ για το 2022, καθώς προβλέπει 5,5% έναντι 4,3% που ήταν και η προηγούμενη του πρόβλεψη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Όπως επισημαίνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, η ευνοϊκότερη αυτή εκτίμηση αντανακλά την αναθεώρηση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του έτους και την καλύτερη της αναμενόμενης επίδοση της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο.

S&P: Ανοδική αναθεώρηση της ελληνικής ανάπτυξης

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, η πρόβλεψη υποδηλώνει ότι η ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του έτους, με ρυθμό όμως χαμηλότερο σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ανάλυση

Επισημαίνεται δε, πως το συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι συμβατό με την αναμενόμενη εξασθένιση της θετικής επίδρασης της άρσης περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και απορρέει από την ευνοϊκή εξέλιξη των περισσότερων από τα οικονομικά μεγέθη που ενσωματώνονται στην πρόβλεψη, σε συνδυασμό με τις ανατροπές στην πορεία ορισμένων μεταβλητών, οι οποίες ήδη δείχνουν να έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την αυξανόμενη αβεβαιότητα, την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Η αβεβαιότητα

Το ΚΕΠΕ ωστόσο διασαφηνίζει πως με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του γενικότερου κλίματος γεωπολιτικών εντάσεων, οι προβλέψεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ της Ελλάδας υπόκεινται σε σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας.

Συμπληρώνει ακόμα, πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις και το ενεργειακό ζήτημα συνιστούν αυτή τη στιγμή την πρώτη πηγή ανησυχίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα, και σε συνάρτηση με τα ζητήματα αυτά, η πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του πληθωρισμού, με ό,τι αυτή θα συνεπάγεται για την αβεβαιότητα, την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, το κόστος παραγωγής και την πορεία των επιτοκίων.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνει πως προς μία περισσότερο ευνοϊκή εξέλιξη του ΑΕΠ της Ελλάδας θα μπορούσαν να συμβάλουν η ισχυρή ανάκαμψη του τουριστικού τομέα της Ελλάδας, η δυνατότητα συνέχισης της εφαρμογής μέτρων στήριξης της οικονομίας για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους σε κλίμακα συμβατή με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, η υλοποίηση έργων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και οι επενδύσεις που συνδέονται με την εξοικονόμηση ενέργειας και τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΠΑΣΚΕΤ19 λεπτά ago

Παπαθεοδώρου: «Είναι σημαντικό ότι θα παίξουμε απέναντι σε μεγάλες ομάδες»

OIKONOMIA22 λεπτά ago

Μπρέναρντ – Fed: Σήμα για συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων – Θα αργήσει να φανεί ο αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιγξης

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ40 λεπτά ago

Κάτοικος Βόλου ο Μιλούνοβιτς – www.ertsports.gr

OIKONOMIA41 λεπτά ago

ΚΕΠΕ: Ανοδική αναθεώρηση για το ΑΕΠ του 2022 – Στο 5,5% αντί για 4,3%

ΚΟΣΜΟΣ43 λεπτά ago

Πούτιν: Όσοι επιθυμούν αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία θα πρέπει να προσέχουν τι εύχονται

VIDEO52 λεπτά ago

Απίστευτο περιστατικό στο Αλιβέρι: Διαλύθηκε αρραβώνας on camera με αποζημίωση… 50.000 ευρώ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ59 λεπτά ago

ΠΑΕ ΑΕΚ: «Ραντεβού τη Δευτέρα στο Ναό μας»

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

Νέα Υόρκη: Μαχαίρωσε μέχρι θανάτου ηρωίδα των Δίδυμων Πύργων, την ώρα που έσωζε συγγενή του

VIDEO1 ώρα ago

Βόλος: Πατέρας τα «έχωσε» στο σχολείο για το Γονέας Α’ και Γονέας Β΄ – Η εξωφρενική αντίδρασή του

ΜΠΑΣΚΕΤ1 ώρα ago

Σλούκας: «Είμαστε πολύ περήφανοι για όσα καταφέραμε»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Η τραγική ιστορία ενός 60χρονου γιατρού γράφεται κάθε μέρα στους δρόμους του Βόλου..

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλιακών θερμοσίφωνων από 800 έως 1000 ευρώ

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Βίντεο: Της είπαν να καλύψει στο στήθος της σε εστιατόριο επειδή ήταν πολύ προκλητική

ΣΤΟΙΧΗΜΑ6 ημέρες ago

Στοίχημα: Άνετη η Ελλάδα, “καίγεται” η Κύπρος

MEDIA5 ημέρες ago

Τζούλια Αλεξανδράτου: Αυτός είναι ο πατέρας του παιδιού της (Pics)

ΣΤΟΙΧΗΜΑ7 ημέρες ago

Στοίχημα Σαββάτου: Κύπρος – Ελλάδα προγνωστικά και ανάλυση αγώνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Έκανε ποδήλατο στον Άναυρο και κατέληξε.. στο νοσοκομείο Βόλου

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Χαμός στον «αέρα» εκπομπής: Έφυγαν οι παρουσιαστές και εκείνοι ακόμη τσακωνόντουσαν

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Πέθανε ο γνωστός ξενοδόχος του Βόλου Βασίλης Ταλαδιανός

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Η αφίσα με τον τίτλο «Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι», έκανε την εμφάνισή της και στον Βόλο

Δημοφιλή