Connect with us

OIKONOMIA

ΕΛΓΑ: Πληρωμές 29,2 εκατ. ευρώ σε 12.803 δικαιούχους

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η πληρωμή αφορά κυρίως αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου και φυτικής παραγωγής από διάφορα ζημιογόνα αίτια

Στους λογαριασμούς 12.803 δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων άρχισαν να πιστώνονται από σήμερα, από τον ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις συνολικού ύψους 29.280.073 ευρώ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η πληρωμή αφορά κυρίως αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου και φυτικής παραγωγής από διάφορα ζημιογόνα αίτια, ασφαλιστικά καλυπτόμενα από τον ΕΛΓΑ (παγετό άνοιξης, καύσωνα, χαλάζι, βροχοπτώσεις κ.λπ. έτους 2021 και παγετό Ιανουαρίου 2022).

Με την εν λόγω πληρωμή, σύμφωνα με τον οργανισμό, σχεδόν ολοκληρώνεται η εξόφληση των οφειλόμενων αποζημιώσεων, για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, οι οποίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2021 και ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων του πρώτου τριμήνου του 2022.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Στασιμοπληθωρισμός: Άμεση απειλή για Ευρώπη και ΗΠΑ [πίνακας]

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Γιώργος Κανελλόπουλος

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ευρωπαϊκή, η αμερικανική και η παγκόσμια οικονομία βρίσκονται ξανά αντιμέτωπες με το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού –την πολύ μεγάλη άνοδο των τιμών που πλήττει τα νοικοκυριά σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή ανάπτυξη, που δεν επιτρέπουν στην οικονομία να πατήσει γκάζι.

Κορυφαίοι παράγοντες της διεθνούς οικονομικής σκηνής, από την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, τον πρώην επικεφαλή της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ομόλογα στον κόσμο Pimco, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, μέχρι τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι, στέλνουν παρόμοιο μήνυμα. Ότι ο στασιμοπληθωρισμός βρίσκεται πλέον πολύ πιο κοντά από πριν με κίνδυνο να επαναληφθούν φαινόμενα στην οικονομία που είχαν να καταγραφούν τελευταία φορά από τη δεκαετία του 1970.

Στην Ευρώπη ήδη τα μηνύματα είναι ανησυχητικά. Η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνθηκε σημαντικά τους πρώτους τρεις μήνες του 2022 λόγω συνδυασμού ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού και των πρώιμων επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ανησυχία στην Ευρώπη

Τα προκαταρκτικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου που δημοσιεύθηκαν πριν λίγες μόνο ημέρες από την Eurostat την Παρασκευή έδειξαν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μόλις 0,3% στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, ενώ ίδια ήταν και η ανάπτυξη που καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός  αυξήθηκε στο 7,5% τον Απρίλιο — το υψηλότερο από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να διατηρεί αρχεία πριν από 25 χρόνια. Το αυξανόμενο κόστος για την ενέργεια και τα τρόφιμα, που έκαναν ράλι από την αναταραχή στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το άλμα τιμών.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, ανέφερε αύξηση του ΑΕΠ μόλις της τάξης του 0,2%. Αυτή αποτέλεσε βελτίωση σε σχέση με τη συρρίκνωση που παρατηρήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Όμως ο ρυθμός της οικονομικής δραστηριότητας πιθανότατα επιβραδύνθηκε προς το τέλος της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πάτησε φρένο το πρώτο τρίμηνο με την ανάπτυξη να μηδενίζεται και τον πληθωρισμό να σημειώνει νέο υψηλό ρεκόρ. Ταυτόχρονα οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 1,3% στο τρίμηνο.

Η Ιταλία τα πήγε ακόμη χειρότερα. Η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο, όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα των στοιχείων τις Eurostat που περιλαμβάνει τις χώρες της Ευρώπης.

Στασιμοπληθωρισμός εμφανίζεται όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλά και η οικονομική παραγωγή παραμένει χαμηλή.

Προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ

Στην αμερικανική ήπειρο τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα. Η οικονομία των ΗΠΑ δεν θα μπορέσει να αποφύγει περίοδο στασιμοπληθωρισμού και οι αγορές δεν έχουν ακόμη υπολογίσει τον κίνδυνο σημαντικής επιβράδυνσης της ανάπτυξης, προειδοποίησε ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν στο Bloomberg. Αν και οι ΗΠΑ μπορούν ίσως να αποφύγουν την ύφεση, «αυτό που είναι αναπόφευκτο είναι ο στασιμοπληθωρισμός», είπε. «Είδαμε την ανάπτυξη να μειώνεται και βλέπουμε τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός». Κατηγόρησε εν μέρει για την κατάσταση την άποψη της Federal Reserve το 2021 ότι ο πληθωρισμός κάποια στιγμή θα εξασθενίσει. Τώρα ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ δίνει ότι τα επιτόκια θα αυξάνονται μέχρι να υπάρξουν «σαφείς και πειστικές» αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε από την πλευρά της ότι η εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία προκάλεσε απότομη αύξηση στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, κάτι που συμβάλλει όπως είπε στην επιβράδυνση της ανάπτυξης και δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο παγκόσμιου στασιμοπληθωρισμού. «Πρόκειται για περιβάλλον γεμάτο κινδύνους, τόσο σε σχέση με τον πληθωρισμό όσο και με πιθανές επιβραδύνσεις», είπε η Γιέλεν ενόψει των συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά αυτήν την εβδομάδα στη Βόννη. «Οι οικονομικές προοπτικές παγκοσμίως είναι αβέβαιες και με προκλήσεις», είπε «Οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας έχουν στασιμοπληθωριστικά αποτελέσματα, δηλαδή μειώνουν την παραγωγή και τις δαπάνες και αυξάνουν τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο».

Ο πρώην επικεφαλής της FED Μπεν Μπερνάνκι από την πλευρά του παραδέχτηκε ότι η οικονομία των ΗΠΑ για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1970 μπορεί να οδεύει προς περίοδο στασιμοπληθωρισμού. Ο Μπερνάνκι ήταν επικεφαλής της FED κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 και τώρα προειδοποιεί ότι η χώρα οδεύει προς μια κατάσταση, όπως τη δεκαετία του 1970, όπου οι Αμερικανοί έχαναν τις δουλειές τους αλλά εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν υψηλότερες τιμές στα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Gazprom: Μείωσε την παροχή φυσικού αερίου προς Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι όγκοι φθάνουν σήμερα τα 44,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) από 45,9 mcm που ήταν το Σάββατο

Η ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε πως συνεχίζει να παρέχει αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας διαμέσου του σημείου εισόδου Σούντζα, με όγκους που φθάνουν σήμερα τα 44,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) από 45,9 mcm χθες.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αίτημα για διοχέτευση του αερίου διαμέσου του κύριου σημείου εισόδου Σοχρανίφκα απορρίφθηκε από την Ουκρανία, σύμφωνα με την Gazprom.

Nα σημειωθεί ότι εταιρεία διαχείρισης του ουκρανικού δικτύου μεταφοράς αερίου GTSOU, εδώ και μέρες, έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ξανανοίξει το διαμετακομιστικό σημείο της Σοχρανίφκα για τη ροή αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, μέχρις ότου το Κίεβο αποκτήσει πλήρη έλεγχο του συστήματος αγωγών του.

Η εταιρία κήρυξε, κατάσταση ανωτέρας βίας, επικαλούμενη κλοπή αερίου από υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές και σταμάτησε τη ροή αερίου μέσω του Σοχρανίφκα, απ’ όπου διέρχεται σχεδόν το ένα τρίτο του αερίου που στέλνει η Ρωσία μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη. Ο αγωγός διέρχεται από την περιφέρεια Λουχάνσκ της Ουκρανίας, τμήμα της οποίας τελεί υπό τον έλεγχο υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών από το 2014.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 λεπτά ago

Παύλος Γερουλάνος: «ΠΑΣΟΚ Ανέστη!» | in.gr

ΕΛΛΑΔΑ6 λεπτά ago

Ευλογιά των πιθήκων: Επαναφέρουν μάσκα και καραντίνα – Ποιοι μιλούν για νέα πανδημία – Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

ΚΟΣΜΟΣ14 λεπτά ago

Τουρκία: Μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τα ανήλικα παιδιά του και τραυμάτισε τη γυναίκα του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ25 λεπτά ago

Νίκος Ανδρουλάκης: «Πρέπει να αποδείξουμε ότι αλλάξαμε – Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας»

ΕΛΛΑΔΑ26 λεπτά ago

Κώστας Κωστόπουλος: Νέα καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση – «Μού ρίχτηκε μέσα στο αυτοκίνητο»

ΚΟΣΜΟΣ34 λεπτά ago

Πολωνία: Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της… είπε ο πρόεδρος Ντούντα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ44 λεπτά ago

Κοινή Δήλωση Ελλάδας και άλλων έξι χωρών στο πλαίσιο του Διεθνούς Φόρουμ Επισκόπησης της Μετανάστευσης

ΕΛΛΑΔΑ45 λεπτά ago

Σκιάθος: Τραγωδία σε αγώνα ορεινού τρεξίματος στην Σκιάθο – Πέθανε από ανακοπή καρδιάς 65χρονος δρομέας

OIKONOMIA52 λεπτά ago

Στασιμοπληθωρισμός: Άμεση απειλή για Ευρώπη και ΗΠΑ [πίνακας]

ΘΕΣΣΑΛΙΑ55 λεπτά ago

Φαρσάλα: Ελεύθερος ο ιερέας που είχε καταδικαστεί για υπεξαίρεση 3,8 εκ. ευρώ

ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)

Σκιάθος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια

47χρονος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

Στοίχημα: Με την ποιότητα και την έδρα της Χάντερσφιλντ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Πέθανε σε ηλικία 106 ετών ο Δημήτρης Κάλμπαρης από Βόλο- Ο τελευταίος επιζών ήρωας του έπους του ‘40

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ο Αχιλλέας Μπέος στη Σκιάθο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Παυλίδη από Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Πάτρα: Σοβαρό τροχαίο για τον δικηγόρο της οικογένειας της σπιτονοικοκυράς της Ρούλας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

Δημοφιλή