Connect with us

OIKONOMIA

ΕΛΓΟ Δήμητρα: Επένδυση στη γνώση με κατάρτιση 14.570 νέων αγροτών

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τη σημασία της γνώσης, μέσω της οποίας οι αγρότες θα βαδίσουν στο δρόμο της καινοτομίας και στην παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων, εξήραν οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου και Γιώργος Στύλιος, σε διαδικτυακό τους χαιρετισμό σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Θέμα της ημερίδας, αποτέλεσε η διάχυση των αποτελεσμάτων της κατάρτισης των 14.570 Νέων Αγροτών, του υπομέτρου 6.1.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Καλύτερη επένδυση, είναι η επένδυση στη γνώση και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελεί τον καλύτερο αρωγό της πολιτείας προς αυτήν την κατεύθυνση», επισήμανε ο κ. Κεδίκογλου, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του οργανισμού στην προώθηση της στοχευόμενης έρευνας που βοηθά να παράγονται ποιοτικά ανταγωνιστικά προϊόντα.

Τη σημασία της εισόδου και της παραμονής των νέων αγροτών στον πρωτογενή τομέα, υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Στύλιος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με «όπλο» την γνώση οι νέοι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα θα βοηθήσουν τη χώρα «αλλά και τους ίδιους εαυτούς τους να πάνε ένα βήμα πιο πέρα, να πάνε στην καινοτομία και σε καλύτερο εισόδημα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα του υπουργείου, προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ, τόνισε ότι σε αυτό θα ενταχθούν 12.500 – 13.000 νέοι αγρότες και θα λάβουν διπλάσιο ποσό επιδότησης, από 17.000 ευρώ σε 35.000 ευρώ, εξήγησε. Διευκρίνισε, δε, ότι «έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες, ώστε να μην απαιτείται φυσική παρουσία, προκειμένου σε έξι με επτά μήνες να γίνουν οι πρώτες εντάξεις».

Περισσότερη κατάρτιση, ζήτησε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Νίκος Παυλονάσιος, επισημαίνοντας ότι δεν αρκούν μαθήματα λίγων ωρών, ειδικά σε μία περίοδο που η γεωργία είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ.

«Η Ελλάδα είναι ουραγός στην κατάρτιση και εκπαίδευση αγροτών στην Ευρώπη κι αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αντιστρέψουμε, όχι όμως με τον τρόπο που γινόταν μέχρι τώρα», είπε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητής Σέρκος Χαρουτουνιάν.

Πρόσθεσε, ότι ο οργανισμός εστιάζει στην Κεντρική Μακεδονία, την οποία και χαρακτήρισε «καρδιά» του αγροτικού τομέα, καθώς, όπως ανέφερε, στην περιοχή εκτρέφεται το 27% των βοοειδών, παράγεται το 45,2% του αγελαδινού γάλακτος, καταγράφεται το 20% εκτροφής προβάτων, ενώ είναι η πρώτη περιφέρεια στη μελισσοκομία, με 17% της συνολικής παραγωγής μελιού και τρίτη σε παραγωγή χοίρων. Επίσης, διαθέτει το 16% των εκτάσεων γεωργικής εκμετάλλευσης και το 19,2% των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα.

Για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης για επαγγελματίες αγρότες, που ξεκίνησε χθες ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, μίλησε ο γενικός διευθυντής εκπαίδευσης – κατάρτισης του οργανισμού, Σπύρος Στάχτιαρης. Όπως είπε, το νέο πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του υπομέτρου 6.3 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.893.175 ευρώ και θα ενταχθούν σε αυτό, για εξειδίκευση στο αντικείμενό τους, 3.192 άτομα. Είναι συνολικής διάρκειας 90 ωρών, με το 40% του χρόνου να είναι πρακτική άσκηση, διαρθρώνεται σε τέσσερα πεδία (φυτική παραγωγή, ζωική παραγωγή, μελισσοκομία και συνδυαστική παραγωγή) και παρέχει στους ωφελούμενους βεβαίωση παρακολούθησης.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του προγράμματος για τους νέους αγρότες, προϋπολογισμού 14.578.200 ευρώ, το οποίο έληξε τον Δεκέμβριο του 2021, υπενθύμισε, ότι εκπαιδεύτηκαν 14.668 νέοι γεωργοί, σε μαθήματα συνολικής διάρκειας 150 ωρών, με συνάφεια στο αντικείμενο της απασχόλησής τους. Σε 119 σημεία της χώρας υλοποιήθηκαν 829 προγράμματα, στα οποία εργάστηκαν 539 εκπαιδευτές.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασαν την εμπειρία τους από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δύο νέοι αγρότες, η Άννα Αϊβαζίδη που έχει βιολογικό αγρόκτημα στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης και ο Τηλέμαχος Βακουφάρης, που δημιούργησε το «Zarzavat – Private Customized Farming», καθώς επίσης και ο γεωπόνος Δημήτρης Ρουκάς, που εργάστηκε ως εκπαιδευτής.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Μετά το Κίεβο και τη Μαριούπολη, η μάχη της Μαύρης Θάλασσας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η μάχη του Κιέβου τελείωσε, με την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων τα οποία, αν και είχαν περικυκλώσει την πρωτεύουσα επί εβδομάδες, δεν κατάφεραν να την καταλάβουν από τους Ουκρανούς υπερασπιστές της. Ωστόσο και σε αντίθεση με κάποιες προβλέψεις, ο πόλεμος ούτε κρίθηκε ούτε σταμάτησε εκεί.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η μάχη της Μαριούπολης επίσης τελείωσε, με την σχεδόν κατεστραμμένη πόλη να πέφτει τελικά στα χέρια των Ρώσων και των αυτονομιστών του Ντονμπάς, μετά και την άλωση του τελευταίου της οχυρού, της μεταλλουργίας Αζόφσταλ. Όμως, η επίθεση, οι μάχες και η αιματοχυσία συνεχίζονται, με αμείωτη ένταση.

Μήπως, λοιπόν, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν κριθεί τελικώς στη στεριά και σε κάποια πόλη, αλλά στη θάλασσα – και συγκεκριμένα στη Μαύρη Θάλασσα; Ίσως ναι, ίσως και όχι. Όλα, όμως, δείχνουν ότι εκεί προετοιμάζεται μια μεγάλη αναμέτρηση, η οποία για αρκετούς μοιάζει να είναι αναπόφευκτη.

Η απειλή της επισιτιστικής κρίσης

Στο επίκεντρό της θα έχει ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρο τον πλανήτη: Τη μεταφορά στις αγορές των 20 εκατομμυρίων περίπου τόνων ουκρανικού σιταριού που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι εγκλωβισμένα στα σιλό και δεν μπορούν να αναχωρήσουν από την Οδησσό και τα άλλα λιμάνια για τον προορισμό τους, επειδή ο στόλος της Ρωσίας έχει επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό.

Η αλήθεια είναι ότι Δύση και Μόσχα δεν έχουν σταματήσει να αλληλοκατηγορούνται στο συγκεκριμένο θέμα, επιρρίπτοντας η μία στην άλλη την ευθύνη. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με ό,τι συμβαίνει στο μέτωπο της ενέργειας, όπου η ακρίβεια και το ενδεχόμενο ενός μπλακ άουτ στην Ευρώπη αποτελεί αντικείμενο έντονων διαξιφισμών.

Θα αποτελέσει, λοιπόν, το «φάντασμα» της επισιτιστικής κρίσης τον καταλύτη που θα δώσει νέα τροπή στον πόλεμο και, τελικά, θα καθορίσει την έκβασή του;

Διπλωματικό παζάρι…

Η αλήθεια είναι πως εδώ και αρκετές ημέρες, η υπόθεση απασχολεί έντονα τα Ηνωμένα Έθνη, όπως αποδεικνύουν και οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται προκειμένου να βρεθεί ο αναγκαίος συμβιβασμός ώστε να λυθεί, έστω και μερικώς, ο αποκλεισμός. Στο «παζάρι» έχουν εμπλακεί, επίσης, Τουρκία, Γαλλία και Ιταλία, που έχουν συνεχείς επαφές με τη ρωσική πλευρά, ακόμη και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν προσωπικά.

Στην πράξη, ωστόσο, αποδεικνύεται δύσκολο να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή συμφωνία, καθώς η Μόσχα φαίνεται πως προβάλει την απαίτηση να ληφθούν ανάλογα μέτρα που θα χαλαρώνουν το εμπάργκο που έχει επιβληθεί σε δικά της προϊόντα. Η δε Δύση, με τη σειρά της, δεν δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει κάτι τέτοιο, όσο ο πόλεμος συνεχίζεται και οι ουκρανικές δυνάμεις πλήττονται ανηλεώς και νυχθημερόν.

Έτσι, το μπρα-ντε-φερ συνεχίζεται, την ώρα που η παλιά σοδειά κινδυνεύει να σαπίσει, η νέα να μην έχει χώρους να αποθηκευτεί, τα χωράφια να μείνουν άσπαρτα και εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι να πεινάσουν.

και στρατιωτικά σενάρια

Μπροστά, λοιπόν, στο ενδεχόμενο να μην βρεθεί συναινετική λύση, στο τραπέζι έχει πέσει εδώ και καιρό ένα σενάριο που περιλαμβάνει στρατιωτική εμπλοκή: Της συνοδείας των φορτηγών πλοίων που θα ξεκινούν από την Οδησσό και άλλα μη ελεγχόμενα από τους Ρώσους λιμάνια (όπως το Μικολάεβ) από ξένα πολεμικά σκάφη.

Εναλλακτικά – ή μήπως συνδυαστικά – συζητείται και ο εφοδιασμός των ουκρανικών δυνάμεων με σύγχρονους αντιπλοϊκούς πυραύλους της Δύσης (όπως Harpoon). Όπλων, δηλαδή, που εκτιμάται πως μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς και να «σπάσουν» τον αποκλεισμό, καθώς τα ρωσικά πλοία θα απειλούνται άμεσα με βύθιση (ειδικά μετά το πάθημα του Moskva) και θα αναγκαστούν να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Πρόκειται, πρακτικά, για σχέδια κλιμάκωσης του πολέμου, στο όνομα της αντιμετώπισης του (υπαρκτού, αναμφίβολα) κινδύνου της επισιτιστικής κρίσης. Είναι φανερό, εξάλλου, ότι εάν ηττηθεί η Ρωσία στη θάλασσα, τότε μπορεί πολύ πιο εύκολα να αλλάξει συνολικά η ροή του πολέμου – σε μια στιγμή, μάλιστα, που οι δυνάμεις της μοιάζουν να προελαύνουν στο Ντονμπάς.

Μόνο που κάτι τέτοιο, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε κάτι που τόσο η Μόσχα όσο και η Δύση έχουν διαμηνύσει πως θέλουν να αποτρέψουν: Μια απευθείας εμπλοκή ανάμεσα στη Ρωσία και σε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ – με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Συρεγγέλα: Καταγράφεται μείωση της γυναικείας ανεργίας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στο πλέγμα πολιτικών που υλοποιούνται για την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας σε πάνελ του συνεδρίου Future of Retail 2022 της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), με θέμα «Η επίδραση της τεχνολογίας στην εργασία και τις επιχειρήσεις».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η κυρία Συρεγγέλα σημείωσε ότι, τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται μείωση της γυναικείας ανεργίας, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε δρόμο μπροστά μας» και συμπλήρωσε ότι αυτό που παρατηρείται είναι ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούν μία ισόρροπη εκπροσώπηση μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι οι πιο κερδοφόρες. Τόνισε δε ότι τα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, που σχεδιάζονται, δίνουν έμφαση στις γυναίκες.

Παράλληλα, η υφυπουργός Εργασίας ανέλυσε και κάποιες από τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι οποίες στοχεύουν στην εναρμόνιση μεταξύ της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, όπως είναι, για παράδειγμα, το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», οι άδειες πατρότητας, που θεσπίστηκαν με τον νόμο για την Προστασία της Εργασίας και οι χώροι φύλαξης βρεφών σε μεγάλες επιχειρήσεις, κ.ά..

Στο σημείο αυτό, η υφυπουργός Εργασίας εξήρε τον σημαντικό ρόλο των κοινωνικών εταίρων για τη διαμόρφωση των προγραμμάτων.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κυρία Συρεγγέλα υπογράμμισε επίσης ότι η αγορά εργασίας αλλάζει και επεσήμανε ότι πολλές από τις νέες θέσεις εργασίας – καλά αμειβόμενες – που θα ανοίξουν στο μέλλον, είναι στον τομέα της πληροφορικής.

Στο πλαίσιο αυτό, η υφυπουργός Εργασίας τόνισε τη σημασία της επανεκπαίδευσης και της απόκτησης νέων δεξιοτήτων, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στη δημιουργία του «Κέντρου Καινοτομίας για τις Γυναίκες».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago

Οι Σεξουαλικές πόζες στο Tik tok από την 17χρονη από Αλμυρό που είχε καταγγείλει ασέλγεια από τον πατέρα της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ15 ώρες ago

Βόλος: Το νέο τετράστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης – Πως θα ονομάζεται και ποιες θα είναι οι παροχές του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

πάρτι
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου

αυτοκίνητο
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ν. Ιωνία

Δημοφιλή