Connect with us

OIKONOMIA

Ελιά: Φυτοπροστασία στις πρώιμες περιοχές – Βλαστική εξέλιξη της Κορωνέικης

Published

on

Spread the love

Στις πολύ πρώιμες παραλιακές και στις πρώιμες περιοχές ολοκληρώνεται η καρπόδεση και οι καρποί της ελιάς αποκτούν μέγεθος κόκκου σταριού. Σε αυτή τη ζώνη καλλιέργειας παρατηρείται κατά περιοχές μειωμένη, ανομοιόμορφη καρπόδεση και σχινοκαρπικά φαινόμενα. Φέτος η επίδραση δυσμενών συνθηκών όπως η ανομβρία και οι ασυνήθεις θερμοκρασίες του χειμώνα ήταν καθοριστική στην παραγωγικότητα της ελιάς. Η ελιά χρειάζεται μια περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών κατά την χειμερινή περίοδο για να διαφοροποιηθούν οι οφθαλμοί της, να γίνουν ανθοφόροι και να παράγει καρπούς (Κορωνέικη 10-14ο  C).

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κατά την περίοδο της διαφοροποίησης των οφθαλμών (Δεκέμβριο-Φεβρουάριο) επικράτησαν θερμοί άνεμοι και ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Παρότι δεν αναμενόταν ικανοποιητική καρποφορία, «βεντέμα» στις περισσότερες περιοχές, ωστόσο τόσο η παραγωγικότητα όσο και η δυναμική των ελαιοδέντρων έχει διαταραχτεί σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας κυρίως σε μη ποτιστικούς ελαιώνες. Συστήνονται μέτρα προστασίας που συνεισφέρουν στην ανάκαμψη της βλαστικής και υγιεινής κατάσταση των δένδρων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πυρηνοτρήτης

Στο δίκτυο παγίδευσης πρώιμων περιοχών οι συλλήψεις των ακμαίων της καρπόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη ξεκίνησαν λίγο πριν τα μέσα Μαΐου. Παρατηρούνται οι πρώτες ωοτοκίες στους μικρούς καρπούς. Οι προνύμφες εκκολάπτονται πάνω στον κάλυκα των καρπών και αμέσως εισέρχονται και αναπτύσσονται στον πυρήνα. Η ζημιά γίνεται κατά την έξοδο των προνυμφών λόγω τραυματισμού του ποδίσκου και προκαλεί καρπόπτωση συνήθως στα τέλη του καλοκαιριού. Οι περισσότεροι προσβεβλημένοι καρποί ξηραίνονται, μαυρίζουν και πέφτουν πρόωρα πριν τους εγκαταλείψουν οι προνύμφες (4-6 χιλ. «πιπέρι», 8-10 χιλ. «καλογρί»).

Στους ελαιώνες παραλιακών και πρώιμων περιοχών συστήνεται επέμβαση κατά των νεαρών προνυμφών της καρπόβιας γενιάς με εγκεκριμένα εντομοκτόνα στο διάστημα 3 – 5 Ιουνίου. Ελαιώνες με μικρή ή μέτρια καρποφορία έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας.

Μπορεί να γίνει συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον ρυγχίτη.

Ρυγχίτης

Είναι μικρό σκαθάρι μεγέθους 0,5 εκ., χρώματος κεραμιδί με χαρακτηριστικό ρύγχος που προσβάλει τους καρπούς αρχικά για να τραφεί και αργότερα για να ωοτοκήσει. Σχηματίζει τρύπες μορφής «κρατήρα» στην επιφάνεια των καρπών ενώ οι προνύμφες ζουν και τρέφονται μέσα στον πυρήνα. Κατά τόπους μπορεί να προξενήσει σημαντική πρώιμη θερινή καρπόπτωση.

Στους ελαιώνες πρώιμων περιοχών συστήνονται τακτικοί έλεγχοι της πυκνότητας του πληθυσμού των ακμαίων στον ελαιώνα αμέσως μετά την καρπόδεση. Ο έλεγχος γίνεται νωρίς το πρωί με τίναγμα των λεπτών κλαδιών πάνω σε μια λευκή επιφάνεια. Καταπολέμηση πρέπει να γίνει όταν καταρριφθούν περισσότερα από 3 – 4 ακμαία.

Συστήνεται προληπτική επέμβαση σε ελαιώνες που σημειώθηκε προσβολή τα τελευταία δύο χρόνια.

Ωτιορύγχος

Μικρό νυχτόβιο σκαθάρι, κρύβεται στο χώμα την ημέρα και μετά το σούρουπο ανεβαίνει στα δέντρα από τον κορμό. Προκαλεί στα φύλλα χαρακτηριστικά πριονωτά περιφερειακά φαγώματα και πτώση των καρπών μαζί με τον ποδίσκο τους ή πτώση μέρους των τρυφερών βλαστών.

Συστήνεται έλεγχος των δέντρων και αντιμετώπιση στους ελαιώνες πρώιμων περιοχών με ιστορικό προσβολής. Μπορεί να γίνει συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη ψεκάζοντας επιπλέον το λαιμό και τον κορμό των δέντρων μέχρι απορροής.

Κοκκοειδή (Ψώρες) – Πολλίνια – Ασπιδιωτός – Παρλατόρια

Η πολλίνια αποτελεί σημαντική αιτία εξασθένισης των δέντρων όταν εγκατασταθεί σε ένα ελαιώνα. Το ενήλικο θηλυκό, γκρίζου χρώματος αναπτύσσεται στις σχισμές και στα σκασίματα του φλοιού των λεπτών κλαδιών (πλήγμα από φυσικά από φυσικά αίτια ή από άλλα έντομα ή χειρισμούς όπως κλάδεμα, ράβδισμα). Προκαλεί ακανόνιστη και ασθενική βλάστηση και μειωμένη καρποφορία διότι απομυζά και καταστρέφει οφθαλμούς. Όταν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα προκαλούνται ξηράνσεις λεπτών κλαδιών στις ποδιές των δέντρων.

Η αντιμετώπιση των κοκκοειδών επιτυγχάνεται με καλλιεργητικούς χειρισμούς που αποβλέπουν στη βελτίωση της ζωτικότητας των δέντρων (αφαίρεση και απομάκρυνση των προσβεβλημένων κλαδιών, διατήρηση καλής θρεπτικής κατάστασης).Κατάλληλο κλάδεμα εξασφαλίζει αερισμό και φωτισμό στα δέντρα και περιορίζει την εξάπλωση των κοκκοειδών.

Η χημική αντιμετώπιση είναι αποτελεσματική όταν συμπληρώνει τους καλλιεργητικούς χειρισμούς. Σε ελαιώνες πρώιμων περιοχών που παρουσιάζουν έντονες προσβολές κοκκοειδών συστήνεται άμεση αντιμετώπιση με εγκεκριμένα σκευάσματα.

Κερκόσπορα – Κυκλοκόνιο

Είναι μύκητες που προκαλούν φυλλόπτωση και εξασθένιση των προσβεβλημένων δέντρων.

Σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας έχουν παρουσιαστεί εκτεταμένες προσβολές στα παλιά φύλλα της προηγούμενης βλαστικής περιόδου, κυρίως από την κερκόσπορα. Νέες μολύνσεις εννοούνται με εξάπλωση του μολύσματος στην καινούρια βλάστηση μετά από τις ανοιξιάτικες βροχές.

Συστήνονται επεμβάσεις με εγκεκριμένα, κατά προτίμηση θεραπευτικά μυκητοκτόνα στα μη προστατευμένα προσβεβλημένα δέντρα που βρίσκονται σε όλες τις ζώνες για την περίοδο που οι θερμοκρασίες παραμένουν ευνοϊκές για τους μύκητες, ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλή υγρασία.

Αποφύγετε τη χρήση του χαλκού κατά την άνθιση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εγκεκριμένα μη-χαλκούχα σκευάσματα.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
VIDEO16 λεπτά ago

Πρωινή Ατζέντα 25/09/2023

ΠΟΛΙΤΙΚΗ21 λεπτά ago

Ξεκινάει το έργο ανακατασκευής του Ιερού Πανναξιακού Προσκυνήματος της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας

ΕΛΛΑΔΑ26 λεπτά ago

Σαντορίνη: Βίντεο με τη στιγμή που ανεμοστρόβιλος σηκώνει στον αέρα λυόμενο σπίτι

MEDIA46 λεπτά ago

Συνεργασία COSMOTE TV – Cablenet για τη μετάδοση αγώνων του Παγκύπριου Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στην Ελλάδα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ51 λεπτά ago

Νιούι: «Η Ferrari με προσέγγισε δις, μετανιώνω που δεν πήγα για τον Αλόνσο»

ΜΠΑΣΚΕΤ56 λεπτά ago

Έμεινε έξω ο ΜακΚίσικ – www.ertsports.gr

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 ώρα ago

Θεαματική αύξηση κερδών για την Μπαρτσελόνα

TOP1 ώρα ago

Εντυπωσιάζει ο απολογισμός του Δήμου Αλοννήσου για την Τουριστική προβολή_ 2020 -2023

OIKONOMIA1 ώρα ago

Συνέδριο Economist – Χατζηδάκης: Οι 6 άξονες της οικονομικής πολιτικής στη νέα τετραετία

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

Πόλεμος συμμοριών στην Σουηδία: Βγάζει τον στρατό στους δρόμους

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια

MEDIA4 ημέρες ago

«Μάγισσα» – Χαμός με τις βρισιές. «Θα μου κλάσεις τον π@@τσο» στις 22:00 στην τηλεόραση; – NassosBlog – Celebrity News | Exclusives

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Λιμεναρχείο Βόλου: Στην ανατολική Μαγνησία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής την Τρίτη

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Συναγερμός για Θεσσαλία

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Σοβαρό καρδιακό επεισόδιο υπέστη ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ Αχιλλέας Νταβέλης

VIDEO4 ημέρες ago

Αχιλλέας Μπέος: Για να καθαριστούν τα ρέματα του Βόλου θέλουμε 10 φαγάνες -Να υπάρχει &συντονισμός

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σε συναγερμό η Θεσσαλία για το νέο κύμα κακοκαιρίας

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 ημέρες ago

Ξεκινούν τα μαθήματα στη Θεσσαλία τη Δευτέρα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή