Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνική ικανοποίηση από το κοινό ανακοινωθέν του «Philia Forum»

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το Κοινό Ανακοινωθέν που υπέγραψαν σήμερα στο πλαίσιο του «Φόρουμ Φιλίας» συνολικά επτά χώρες, τρεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία) και τέσσερις Αραβικές (Αίγυπτος, Μπαχρείν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) ικανοποιεί πλήρως τις Ελληνικές επιδιώξεις. Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, σε αυτό υπάρχουν σαφείς αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και την αποχή από απειλές ή χρήση βίας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Καταρχήν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ανωτέρω χώρες επαναλαμβάνουν την προσήλωση τους στο Διεθνές Δίκαιο, ενώ παράλληλα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας. Η εν λόγω αναφορά αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών της χώρας μας να εμπεδωθεί στην περιοχή, αλλά και διεθνώς, η θέση ότι τα ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Συγκρατείται ότι μετά την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και την επίτευξη συμφωνίας με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όλο και περισσότερες χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου επιθυμούν να προβούν σε σχετικές οριοθετήσεις, στη βάση πάντα του Δικαίου της Θάλασσας.

Υπογραμμίζεται στο πλαίσιο αυτό η ειδική αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών της περιοχής, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Επίσης, σημειώνεται η ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, της ανεξαρτησίας τους, καθώς και η ανάγκη αποχής από πάσα απειλή (casus belli) ή χρήση βίας.

Αν και το ανακοινωθέν δεν κάνει ρητή μνεία σε συγκεκριμένες χώρες ή πρακτικές, είναι σαφές ότι οι εν λόγω αναφορές έχουν ως βασικό αποδέκτη την μοναδική χώρα της περιοχής ή οποία συνεχίζει να μην αποδέχεται τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, καθώς του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, αξίζει να τονιστεί το γεγονός ότι αναγνωρίζεται στην Ελλάδα ο σημαντικός της ρόλος ως γέφυρας μεταξύ από τη μία πλευρά της ευρύτερης περιοχής του Μασρέκ, που καλύπτει τις Αραβικές χώρες από την Αίγυπτο μέχρι και τον Κόλπο, και των Βαλκανίων και της υπόλοιπης Ευρώπης από την άλλη.

Οι διάφοροι τομείς συνεργασίας συμπεριλαμβάνουν όχι μόνο την ενέργεια και την πολιτική προστασία, αλλά και ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς, όπως ο διαθρησκειακός διάλογος και ο πολιτισμός. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται το πλαίσιο δημιουργίας ενός αντίβαρου, ιδιαίτερα στις Βαλκανικές χώρες, στην προώθηση ακραίων ιδεολογιών και ενός νεο-οθωμανικού αφηγήματος.

Τέλος, επισημαίνεται ο ανοιχτός χαρακτήρας της συνεργασίας αυτής, η οποία επιτρέπει την προσθήκη νέων συμμετεχόντων σε προσεχείς συναντήσεις, οι οποίοι, βεβαίως, δεν θα είναι απαραίτητα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Αραβικές χώρες, αλλά που θα είναι χώρες που έχουν την ίδια προσέγγιση όσον αφορά τις ευρύτερες προκλήσεις της περιοχής.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα υποστηρίζει πάντα τη διεθνή νομιμότητα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Η ελληνική θέση είναι πάντοτε σαφής: υποστηρίζει τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα, τις σχέσεις καλής γειτονίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του από το Λουγκάνο, όπου μετέβη προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη που οργανώνει η ελβετική κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η υπόσχεση για τη Μαριούπολη

«Επίσης είμαι εδώ για να θυμίσω την υπόσχεση του πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη, ότι όταν η διεθνής νομιμότητα αποκατασταθεί, η Ελλάδα θα επανοικοδομήσει τις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις της γυναικολογικής κλινικής στη Μαριούπολη και θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την ελληνική μειονότητα στις περιοχές που έχουν πληγεί», τονίζει.

Διαβάστε επίσης Ιταλικά ΜΜΕ: Τα ελληνοτουρκικά στην ατζέντα της επίσκεψης Ντράγκι στην Άγκυρα

Διαβάστε επίσης Τσαβούσογλου: Ταπείνωσε τον εαυτό του ο Μητσοτάκης – Εκλιπαρούσε στο Κογκρέσο να μη μας δώσουν μαχητικά

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Το νομοσχέδιο Κεραμέως μεταλλάσσει το δημόσιο πανεπιστήμιο σε ιδιωτική εταιρεία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Έχουμε μπροστά μας άλλη μια προσπάθεια υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου που πρέπει να την αντικρούσουμε συλλογικά. Είναι ζήτημα υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο «Νέοι ορίζοντες για τα ΑΕΙ» που διοργανώνει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Βασικό όχημα

Δηλώνοντας την κατηγορηματική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «επιχειρείται επίθεση απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο που έχει ως βασικό όχημα την κατάργηση των δημοκρατικών του δομών και τη μετάλλαξη του ακαδημαϊκού και αντιπροσωπευτικού Πανεπιστημίου σε ένα Πανεπιστήμιο που προσομοιάζει σε ιδιωτική εταιρεία».

Διαβάστε επίσης Πανεπιστημιακοί: Προειδοποιητική απεργία την Τρίτη για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Δύο μεγάλες πληγές

Πρόσθεσε ότι αυτή η επίθεση έρχεται μετά από τις «δύο μεγάλες πληγές που ήδη έχουν ανοίξει στο δημόσιο πανεπιστήμιο»: την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και «τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε επικοινωνιακά να αντιμετωπίσει κάποια υπαρκτά προβλήματα σε σχέση με τη λειτουργία ιδίως ορισμένων ΑΕΙ στο Κέντρο της Αθήνας, όπου αντί να τα αντιμετωπίσει μέσα από συνεργασία με τους ανθρώπους μέσα στο πανεπιστήμιο, ενισχύοντας τις δομές και προσλήψεις υπαλλήλων για τη φύλαξη των χώρων, προχώρησε στη λογική της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας».

«Αυτό που χρειάζονται όμως σήμερα τα πανεπιστήμια μας είναι πανεπιστημιακούς δασκάλους και όχι πανεπιστημιακούς αστυνόμους», είπε.

Με όρους ποδοσφαιρικούς

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του «για το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιλέγει σε ένα ‘νεκρό’ χρόνο, στο ’93’ -με όρους ποδοσφαιρικούς-, να εισάγει στη βουλή ένα νομοσχέδιο που αλλάζει όλο το πλαίσιο του δημόσιου πανεπιστημίου».

Είπε ότι το επιλέγει σε μια περίοδο που η κοινωνία έχει πάρα πολλά κρίσιμα θέματα που την ταλανίζουν: «σε μια περίοδο που η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών κρίσεων και εντάσεων στην περιοχή, σε μια περίοδο που είναι κοινό μυστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει να βρει την ημερομηνία των εκλογών αμέσως μετά το τέλος του καλοκαιριού. Θα είναι στις 11 Σεπτέμβρη, θα είναι στις 18, θα είναι 25; ‘Αλλωστε οι ίδιοι από το Μ. Μαξίμου είναι αυτοί που διακινούν τις αντίστοιχες διαρροές».

Συσσωρευμένα αδιέξοδα

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «έρχεται να επισπεύσει την εκλογική διαδικασία όχι γιατί ανταποκρίνεται στο αίτημα που εμείς θέσαμε εδώ και έξι μήνες, αλλά διότι βρίσκεται μπροστά στα μεγάλα συσσωρευμένα αδιέξοδα που η ίδια η πολιτική του έχει δημιουργήσει και έχει μεγεθύνει».

«Σε αυτή τη συγκυρία, στο ’93 του αγώνα και από ‘θέση οφσάιντ’ επιχειρεί να θέσει επί τάπητος πλαίσιο συνολικής αποδόμησης και αλλαγής των κανόνων που διέπουν το δημόσιο πανεπιστήμιο», είπε. Σημείωσε ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να αντιμετωπιστεί με σθεναρή αντίδραση της ακαδημαϊκής κοινότητας και όσον αφορά στα πολιτικά κόμματα, οφείλουμε να αντιπαραθέσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας, οφείλουμε όμως να αναδείξουμε το κρίσιμο αυτό ζήτημα της διαδικασίας, που είναι ζήτημα ουσίας».

Ύποπτο

Επίσης χαρακτήρισε «ύποπτο και το γεγονός ότι για άλλη μια φορά επιχειρείται δομική αλλαγή στο πλαίσιο λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου χωρίς να υπάρχει η ελάχιστη διαβούλευση και η ελάχιστη συναίνεση με τους λειτουργούς του».

Τόνισε ότι «σχεδόν όλοι διαφωνούν, οι Σύγκλητοι διαφωνούν, η Σύνοδος Πρυτάνεων διαφωνεί, οι Σύλλογοι καθηγητών διαφωνούν, οι φοιτητές διαφωνούν, γνωστοί ξένοι επιστήμονες από πολλές χώρες υπογράφουν επιστολή διαμαρτυρίας για τις απειλές που δέχεται το δημόσιο πανεπιστήμιο από το νομοσχέδιο και την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση της κ. Κεραμέως, 1000 υπογραφές μαζεύτηκαν, πανεπιστημιακοί από Ελλάδα υπογράφουν για την απόσυρση του, η αντιπολίτευση διαφωνεί, και μόνον ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως συμφωνούν και βλέπουν όλα να είναι καλά».

Να σταματήσει η κατασυκοφάντηση

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι η ευρύτατη δυνατή συσπείρωση κοινωνικών φορέων και πολιτικών δυνάμεων, για να υπερασπιστούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο». Σχολίασε ότι προξενεί εντύπωση «η διαρκής επίθεση και απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου» και σημείωσε ότι «τα δημόσια πανεπιστήμια στη χώρα μας παρότι έχουν υποστεί τεράστια πλήγματα όλη την περίοδο των μνημονιακών χρόνων από έλλειψη χρηματοδότησης και υποστελέχωση, βρίσκονται πάρα πολύ ψηλά στις διεθνείς κατατάξεις».

Υπογράμμισε ότι «πρέπει να σταματήσει η κατασυκοφάντηση, η στοχοποίηση και η αποδόμηση του δημόσιου πανεπιστημίου», υποστηρίζοντας ότι «καθοριστικός παράγοντας αυτής της επιτυχίας και της σημαντικής παρουσίας των ελληνικών ιδρυμάτων στην παγκόσμια κατάταξη σε σύγκριση και σε σχέση με την ποιότητα παρεχόμενων σπουδών, είναι και η δημοκρατική δομή της διοίκησης και οι εξαιρετικές ερευνητικές επιδόσεις καθηγητών και νέων επιστημόνων».

Τόνισε ότι «σε πρώτη φάση αυτό που χρειάζεται είναι να αποκρούσουμε αποτελεσματικά αυτή την επίθεση που δεχόμαστε», «να αποκρούσουμε, το γκολ οφσάιντ στο ’93, αλλά ακόμα κι αν αυτό μπει να δεσμευτούμε ότι ο διαιτητής που θα προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία στις εκλογές που σύντομα έρχονται, θα το ακυρώσει και θα επαναφέρει τον ουσιαστικό διάλογο για τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται το δημόσιο πανεπιστήμιο για να γίνει ξανά ισχυρό, ποιοτικό, ανταγωνιστικό».

Πανεπιστήμιο και παραγωγικό μοντέλο

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται, όχι μόνο το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά η χώρα συνολικά και η οικονομία είναι η ανάγκη αλλαγής αναπτυξιακού υποδείγματος, παραγωγικού μοντέλου.

«Το τι πανεπιστήμιο θέλουμε, έχει να κάνει και με το τι παραγωγικό μοντέλο θέλουμε στη χώρα», είπε, υποστηρίζοντας ότι «αν θέλουμε να έχουμε παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στην οικονομία της γνώσης, αν θέλουμε να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε τους όρους που οι νέοι υψηλά εξειδικευμένοι και καταρτισμένοι επιστήμονες θα βρίσκουν τη δυνατότητα να στελεχώνουν την ελληνική παραγωγική δομή και όχι να φεύγουνε με το brain drain στο εξωτερικό, τότε θέλουμε ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο».

Μίλησε για δημόσιο, δημοκρατικό, αξιοκρατικό, ποιοτικό πανεπιστήμιο, προσθέτοντας ότι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς δημοκρατική δομή διοίκησης και λειτουργίας, χωρίς διασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης των συλλογικών οργάνων διοίκησης, χωρίς ενίσχυση της χρηματοδότησης του.

Διπλασιασμός πόρων σε βάθος 4ετίας

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τώρα δεν υπάρχει τρόικα πάνω απ’ το κεφάλι μας, υπάρχουν κάποιες δημοσιονομικές ανάσες, όχι απεριόριστες, αλλά υπάρχουν και πως «αντί να δαπανά κανείς όπως η σημερινή κυβέρνηση 7,5 δισ. σε κλειστούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους, θα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα για την αύξηση της χρηματοδότησης του δημόσιου πανεπιστημίου».

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι σε βάθος 4ετίας θα πρέπει να διπλασιαστούν οι χρηματοδοτικοί πόροι των ΑΕΙ στη χώρα μας, και να διπλασιαστεί ο αριθμός των μελών ΔΕΠ. «Γι’ αυτό μιλάμε για την ανάγκη ενός μεγάλου αριθμού διορισμών ανά έτος και αυστηρή τήρηση του νόμου -για κάθε αποχώρηση να υπάρχει αυτομάτως η προκήρυξη θέση και η κάλυψη των μελών ΔΕΠ για κάθε συνταξιοδότηση μέλους ΔΕΠ- που σε δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες εμείς θεσμοθετήσαμε αλλά δεν εφαρμόζεται τώρα που δεν υπάρχει η τρόικα», είπε.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν φορείς και συλλογικότητες της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μεταξύ αυτών εκπρόσωποι ομοσπονδιών (ΠΟΣΔΕΠ, ΠΟΕΤΕΠ, ΠΟΕΔΙΠ, ΠΟΕΕΚ-Ι, Ένωση Ελλήνων Ερευνητών), πρυτάνεις, κοσμήτορες, πρόεδροι τμημάτων από τα πανεπιστήμια της χώρας, ακαδημαϊκοί από πανεπιστήμια του εξωτερικού, εκπρόσωποι συλλόγων εργαζομένων, καθώς και εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ11 λεπτά ago

Πηλιορείτης και με τη βούλα ο πατήρ Τζόνσον

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ25 λεπτά ago

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει με ακρίβεια 90% τα εγκλήματα σε μία πόλη

ΕΛΛΑΔΑ31 λεπτά ago

Αποκάλυψη : Για απόπειρα απαγωγής ενός εκ των τριών παιδιών της κάνει λόγο η Ρούλα Πισπιρίγκου

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ37 λεπτά ago

Νέος προπονητής του Ηροδότου ο Σταθόπουλος

ΕΛΛΑΔΑ51 λεπτά ago

Εύβοια: Φωτιά στον Βασιλικό του Δήμου Χαλκιδέων

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Σέρρες: Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατηγορείται 32χρονος

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Μητέρα Γαρυφαλλιάς: Συγκλονίζει πριν τη δίκη για τη δολοφονία της κόρης της – «Τα ισόβια να είναι ισόβια»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ2 ώρες ago

Στη Φιορεντίνα ο Μαντραγκόρα – www.ertsports.gr

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Θεσσαλονίκη: Κινητοποιήσεις από αύριο μέχρι τις 22 Ιουλίου εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Φωτιά στον Βλαστό Καλάμου – Πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο

Δημοφιλή