Connect with us

OIKONOMIA

Ελληνική οικονομία: Τα αγκάθια στον δρόμο της ανάπτυξης, τα αντίβαρα και η αγωνία για τον πληθωρισμό

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Αγωνία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για την πορεία του πληθωρισμού  ενόσω πληθαίνουν οι προβλέψεις περί κινδύνου ύφεσης στην Ευρώπη το 2023.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σήμερα η Eurostat δημοσιεύει  τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών Ιουνίου και αναμένεται να καταγράψει νέα αύξηση, την ώρα που οι εκθέσεις των ξένων οίκων “ψηλώνουν” τις εκτιμήσεις για την ακρίβεια και αναμένουν αποκλιμάκωση από το επόμενο έτος.

Λόγω της ενεργειακής αναταραχής και του ουκρανικού πολέμου οι οίκοι δεν αποκλείουν το σενάριο ύφεσης όμως παρά τα διεθνή καμπανάκια η ελληνική οικονομία φαίνεται να αντέχει, έχοντας ως οδηγό τις επενδύσεις και τον τουρισμό. Αρκετοί διεθνείς αναλυτές ανεβάζουν τον πήχη του ΑΕΠ για εφέτος και ρίχνουν τις προσδοκίες για το 2023. Για εφέτος, η ανάπτυξη προβλέπεται πάνω στο 3%-4% και του χρόνου γύρω στο 2,5%-3%, ενώ ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 7%.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα ΕΕΑ: Περικοπές σε είδη πρώτης ανάγκης και δυσκολία αποπληρωμής λογαριασμών

Το μήνυμα της ΤτΕ

Το μήνυμα πάντως από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι ότι η Ελλάδα – ακόμα και στο δυσμενές σενάριο- δεν θα εισέλθει σε ύφεση, αν και οι νέες προβλέψεις για την φετινή ανάπτυξη είναι χαμηλότερες σε σχέση με πριν από κάποιους μήνες. Χθες, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής την έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2021-2022. Αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις για εφέτος στο 3,2% ( από 3,8%). Από το επόμενο ετος ο ρυθμός ανεβάζει ταχύτητα στο 4,1% το 2023 και παραμένει υψηλός το 2024, στο 3,6%. Στο δυσμενές, όμως, σενάριο, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα είναι μόλις 1,8% το 2022, 0,3% το 2023 και 4,9% το 2024.

Καμπανάκια χτυπά η εκτίμηση για την πορεία του εθνικού δείκτη τιμών ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7,6% το 2022 ( 5,6% εκτιμά το υπουργείου Οικονομικών), εξαιτίας της ανοδικής πορείας των ενεργειακών αγαθών, αλλά και των ανατιμήσεων στα είδη διατροφής, ενώ θα αποκλιμακωθεί το 2023 και περαιτέρω το 2024. Θετικά είναι τα νέα από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2022 καθώς θα διαμορφωθούν στο 80% περίπου του 2019, αλλά και από τις προβλέψεις για τις καταναλωτικές δαπάνες και επενδύσεις. Μεταξύ των προκλήσεων είναι η δημοσιονομική πολιτική όπου θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να εστιάσει στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ενώ είναι σημαντικός στόχος η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Οι προβλέψεις

Πιο θετική είναι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,9% της DBRS Morningstar. Οι προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης εκτιμούν ρυθμούς 3,2% για το 2023. Αν και αισιόδοξες, είναι χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες που είχε ανακοινώσει ο οίκος τον Μάρτιο (κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες για το 2022 και κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες για το 2023). Είναι πλέον συχνό οι αναλυτές να προχωρούν σε υποβαθμίσεις για όλη την Ευρωζώνη, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού.

Η Bank of America περιμένει η ελληνική ανάπτυξη να φτάσει εφέτος στο 3% και ο πληθωρισμός στο 7,2%. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις του επενδυτικού οίκου μιλούσαν για ανάπτυξη 2,6% και πληθωρισμό 6,6% φέτος. Για το 2023, η BofA περιμένει ανάπτυξη 1,8% και πληθωρισμό 2,8%, ενώ οι προβλέψεις για το 2024 μιλούν για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% και πτώση του πληθωρισμού στο 1,4%. Οι αναλυτές της UniCredit εκτιμούν εφέτς 3,8% και πληθωρισμό 9,6% και για το 2023 στο 1,4% πληθωρισμό στο 1,9%.

Αυξημένη αβεβαιότητα στην ευρωζώνη

Οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη επιδεινώνονται λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας και πλέον οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη εκτιμάται πως ανέλθει στο 6,8% από 5%. Πολλοι αναλυτές βλέπουν υψηλές τιμές στην ενέργεια αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ υπολογίζει μέση τιμή 105,8 δολαρίων φέτος και 93,4 δολαρίων το 2023. Για το φυσικό αέριο, εκτιμά ότι θα φτάσει στα 99 και 81 ευρώ αντιστοίχως. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις είναι εντός των προβλέψεων του ελληνικού οικονομικού επιτελείου που έχει “ορίσει” ταβάνι τα 100 δολάρια για το φυσικό αέριο. Στο βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών η ανάπτυξη εφέτος φτάνει το 3,2% και ο πληθωρισμός κοντά στο 5,6%.

Τα σενάρια όμως τρομάζουν, καθώς σε πρόσφατη έκθεσή της η Morgan Stanley βλέπει πως οι κίνδυνοι έχουν ενταθεί λόγω των ειδήσεων περί μείωσης της ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Οι οικονομολόγοι της αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, καθώς αναμένουν ότι η Ευρώπη θα εισέλθει σε ήπια ύφεση από το 4ο τρίμηνο, με την οικονομική δραστηριότητα να αρχίσει να αυξάνεται από το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Το βασικό σενάριο δείχνει ανάπτυξη στο 2,8% φέτος και στο 0,2% το 2023, ενώ το κακό σενάριο σε 2,3% φέτος και -0,7% το 2023. Ομοίως και η UBS προχωρά σε νέα πρόβλεψη για το ΑΕΠ της ευρωζώνης, το οποίο βλέπει στο 2,7% από 2,9% το 2022 και στο 1,2% από 2,2% για το 2023.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Κινέζικες μπαταρίες για γερμανικά αυτοκίνητα στην Ουγγαρία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μπορεί η Κίνα να θεωρείται αντιδημοκρατική και να έχει χαρακτηριστεί στρατηγικός ανταγωνιστής για τη Δύση, οι Ευρωπαίοι όμως συνεχίζουν να κάνουν μπίζνες μαζί της. Και μάλιστα πολλές και σημαντικές, γεγονός που εξηγεί και τις αποστάσεις που παίρνουν από την κλιμάκωση της έντασης στον Ειρηνικό.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο πιο πρόσφατος  και σίγουρα όχι ο τελευταίος – κρίκος στην αλυσίδα αυτή είναι η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στον κόσμο, η κινεζική CATL. Σύμφωνα με αυτή, έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Ουγγαρία προκειμένου να κατασκευάσει στο έδαφός της μια γιγαντιαία μονάδα, αξίας 7,3 δισ. ευρώ και δυναμικότητας 100 γιγαβάτ.

Διαβάστε επίσης: Οι παρενέργειες της σύγκρουσης Κίνας Ταϊβάν για τη βιομηχανία ημιαγωγών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κατασκευή της μεγαλύτερης τέτοια μονάδας στην Ευρώπη θα ξεκινήσει φέτος, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας αδειοδότησης, ενώ αναμένεται να είναι έτοιμη το αργότερο στα επόμενα πέντε χρόνια. Μόλις δε τεθεί σε λειτουργία, θα εφοδιάζει με μπαταρίες τις μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες – Mercedes-Benz, Volkswagen και BMW – καθώς και την ιταλοαμερικανική Stellantis.

Ικανοποίηση σε Πεκίνο, Βερολίνο, Βουδαπέστη

«Η νέα μονάδα-πρότυπο της CATL στην Ουγγαρία αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό σταθμό για την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, μαζί με τους εταίρους μας», ανέφερε και το κορυφαίο στέλεχος της Mercedes-Benz, Μάρκους Σέφερ – επιβεβαιώνοντας τη σημασία που έχει για τον όμιλό του η συνεργασία με τους Κινέζους σε αυτόν τον τομέα.

Πρόκειται για «ένα τεράστιο βήμα στη διεθνή επέκταση της CTL», δήλωσε ο ιδρυτής και πρόεδρός της, Ζενγκ Γιουκούν, ο οποίος έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος. Πολύ περισσότερο καθώς στα σχέδια της εταιρείας του είναι και η δημιουργία κοινοπραξιών για την εξόρυξη και κατεργασία στην Ευρώπη των υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή μπαταριών.

Κάτι ανάλογο ισχύει, βεβαίως, και για τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος έχει καταφέρει να μετατρέψει τη χώρα του σε «κόμβο» κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων. Για του λόγου το αληθές, το Ντέμπρετσεν, όπου θα κατασκευαστεί η νέα κινεζική μονάδα, φιλοξενεί επίσης και το υπό κατασκευή εργοστάσιο της BMW, ενώ η VW (η Audi για την ακρίβεια) λειτουργεί μια μονάδα στο δυτικό τμήμα της χώρας και η Mercedes στο κεντρικό.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι παρά την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, ειδικά μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν και όσα ακολούθησαν, η CATL προχωρά τα σχέδιά της για παραγωγή μπαταριών στη βόρειο Αμερική ως το 2026, με σκοπό να εφοδιάζει την Ford και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Το εάν θα καταφέρει να τα ολοκληρώσει είναι άλλο ζήτημα…

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Περιορισμένο ο αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρελαϊκό κλάδο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Περιορισμένος είναι ο αντίκτυπος των διεθνών κυρώσεων στον πετρελαϊκό κλάδο της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), κόντρα στην προσπάθεια των δυτικών κυβερνήσεων να προσπαθήσουν να απομονώσουν και να πιέσουν την Ρωσία πλήττοντας τα ενεργειακά έσοδα της χώρας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, αν και οι εξαγωγές της Ρωσίας προς τη Δύση, κυρίως την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έχουν πράγματι υποχωρήσει, η αύξηση της ζήτησης από αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Ινδία, η Κίνα και η Τουρκία αντιστάθμισαν το όποιο οικονομικό αντίκτυπο για τα ρωσικά ταμεία.

Διαβάστε επίσης: Μπορεί τελικά η Ευρώπη να εφαρμόσει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο;

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ρωσική παραγωγή πετρελαίου για το μήνα Ιούλιο να υποχωρήσει μόλις κατά 3% σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Αν και για το 2023 ο ΙΕΑ αναμένει πως τελικά η ρωσική παραγωγή θα ενισχυθεί και θα διαμορφωθεί κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη που είχε κάνει.

«Οι Ασιάτες αγοραστές κυρίως έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το φτηνό αργό» ανέφερε ο ΙΕΑ, στην έκθεση του. Κι αυτό με δεδομένο πως το Κρεμλίνο προκειμένου ακριβώς να βρει νέους αγοραστές πρόσφερε το ρωσικό πετρέλαιο σε ελκυστικές τιμές.

Σταθερά ψηλά η ζήτηση 

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δεν «βλέπει», πάντως, πτώση της παγκόσμιας ζήτησης με την πρόβλεψη του να κάνει λόγο για αύξηση της κατανάλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως για φέτος, καθώς πολλές βιομηχανίες, κυρίως στην Ευρώπη, προσπαθούν να στραφούν στην κατανάλωση πετρελαίου αντί φυσικού αερίου, φοβούμενες ότι η Ρωσία θα κλείσει τις στρόφιγγες του αερίου.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες επίσης, κυρίως σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή συνετέλεσαν στην διατήρηση της ζήτησης σε υψηλά επίπεδα, λόγω των αυξημένων αναγκών για κλιματισμό.

Μάλιστα, με την Ε.Ε. να ετοιμάζεται να εφαρμόσει τις κυρώσεις κατά του ρωσικού αργού, η Ευρώπη –σχολιάζει ο ΙΕΑ- θα βρεθεί στο έλεος των υπόλοιπων μεγάλων κρατών παραγωγής και κυρίως της Σαουδικής Αραβίας για να καλύψουν τις ανάγκες τους τον χειμώνα.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ3 λεπτά ago

Καθηλωτικές εικόνες της πανσελήνου από όλο τον κόσμο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 λεπτά ago

Υποκλοπές: Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από σκληρό άρθρο των New York Times

ΕΛΛΑΔΑ8 λεπτά ago

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός 52χρονος – Βρέθηκε μαχαιρωμένος στο δωμάτιο του

ΚΟΣΜΟΣ17 λεπτά ago

Τραμπ: Διαβαθμισμένα έγγραφα, λαθραία αντικείμενα και προϊόντα εγκλήματος κατέσχεσε το FBI από το σπίτι του

ΘΕΣΣΑΛΙΑ18 λεπτά ago

Με πίστη και θρησκευτική κατάνυξη η Ιερά Αγρυπνία με τα εγκώμια της Παναγίας στον Άγιο Αχίλλιο (φώτο) –

LIFESTYLE21 λεπτά ago

Ο Ορλάντο Μπλουμ τον παρηγορεί για τον χωρισμό με την Κιμ Καρντάσιαν

ΕΛΛΑΔΑ28 λεπτά ago

Έγκλημα στην Άρτα: Μπροστά στα μάτια του παιδιού του σκότωσε τον πεθερό του ο 29χρονος

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ32 λεπτά ago

Πρεμιέρα στο Βελιγράδι με νίκη

ΜΠΑΣΚΕΤ33 λεπτά ago

Θα αποσύρουν το Νο. 6 του ΛεΜπρόν οι Μαϊάμι Χιτ

ΚΟΣΜΟΣ37 λεπτά ago

Σαλμάν Ρούσντι: Στο χειρουργείο ο συγγραφέας μετά τη δολοφονική επίθεση

ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 ώρες ago

Το άγαλμα που άφησε άφωνες τις υπηρεσίες του Δήμου στα Παλαιά Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

LIFESTYLE6 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Αυτός είναι ο 34χρονος που απείλησε την 26χρονη σύντροφό του με κατσαβίδι στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Απίστευτο περιστατικό σε ιερό ναό της Νέας Ιωνίας- Ιερέας απαγόρευσε ζευγάρι να μπει στο ναό επειδή …φορούσαν μάσκες

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

Δημοφιλή