Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικό CSI για την εξιχνίαση εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής

Published

on

Spread the love

Μπορεί μια πεταμένη γόπα να οδηγήσει στον άνθρωπο που έριξε δηλητηριασμένο δόλωμα με συνέπεια να βρουν επώδυνο θάνατο θηλαστικά όπως είναι η αρκούδα, ο λύκος, η αλεπού, αρπακτικά πουλιά κι άλλα προστατευόμενα και μη είδη;

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μπορεί μια απλή σακούλα που βρέθηκε μερικά μέτρα πιο πέρα από ένα νεκρό ζώο ή πουλί να… δείξει την πηγή προέλευσης του δηλητηριασμένου δολώματος; «Ναι» απαντά μιλώντας στα «ΝΕΑ» η περιβαλλοντολόγος/υπεύθυνη για Προστασία Ειδών και συντονίστρια για την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία του προγράμματος «Life Balkan Detox», Νάντια Σιδέρη-Μανώκα, που μαζί με άλλα έξι άτομα αποτελούν τα πρώτα μέλη του ελληνικού CSI που εκπαιδεύθηκαν στη διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η Νάντια Σιδέρη-Μανώκα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη (από διαφορετικές υπηρεσίες) ολοκλήρωσαν επιτυχώς και τους τρεις κύκλους εκπαίδευσης της Ακαδημίας για το Εγκλημα κατά της Αγριας Ζωής (Wildlife Crime Academy) που διοργανώθηκε στην Ισπανία.

Δεν έχουν φωνή… Τα δηλητηριασμένα δολώματα, η λαθροθηρία και η παγίδευση είναι σοβαρά εγκλήματα κατά της άγριας ζωής τα οποία δυστυχώς – ακόμα και σήμερα – ελάχιστα απασχολούν τις Αρχές.

Κι αυτό συμβαίνει επειδή τα θύματα δεν έχουν φωνή, ενώ ακόμα κι όταν ξεκινούν έρευνες για συγκεκριμένα περιστατικά, οι άνθρωποι που τις διεξάγουν έρχονται αντιμέτωποι με πολλά εμπόδια, όπως δυσκολία πρόσβασης στο σημείο, απώλεια ή αλλοίωση ευρημάτων, αναξιόπιστοι ή και καθόλου μάρτυρες, ανύπαρκτα πρωτόκολλα και έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης.

Το σκηνικό προσπαθεί να ανατρέψει η προαναφερόμενη ομάδα. «Στην Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στη διαλεύκανση τέτοιου είδους εγκλημάτων γιατί έχουν επίπτωση στη βιοποικιλότητα και κατ’ επέκταση στη διατροφική αλυσίδα» επισημαίνει η Νάντια Σιδέρη.

Και συνεχίζει: «Μέχρι να περάσουμε αυτή την εκπαίδευση δεν απομονώναμε τη σκηνή του εγκλήματος, δεν δίναμε τόσο μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες, όπως το να πάρουμε μια γόπα και να τη στείλουμε για τεστ DNA και άλλα που κάνουν οι ερευνητές της αστυνομίας που ασχολούνται με εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής».

Τι κάνει αυτή η ομάδα

Η ομάδα – σε αυτή τη φάση – δεν έχει δικό της εργαστήριο, ούτε μπορεί να προβεί σε συλλήψεις. «Αυτό που εκπαιδευθήκαμε να κάνουμε είναι να συλλέγουμε όλα να στοιχεία που μπορούν να στοιχειοθετήσουν μια κατηγορία και να οδηγηθούν οι ένοχοι στη Δικαιοσύνη» αναφέρει ο προϊστάμενος στο Τμήμα Διαχείρισης Ερευνητικών Εργων και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Κωνσταντίνος Ζορμπάς.

Σήμερα η πραγματική διάσταση του προβλήματος της τοποθέτησης και της διασποράς δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ελληνική ύπαιθρο – και όχι μόνο – δεν είναι γνωστή, δεδομένου ότι έως τώρα δεν έχει γίνει σε εθνικό επίπεδο καμία συστηματική συγκέντρωση και τεκμηρίωση όλων των σχετικών περιστατικών που έτυχε να γίνουν γνωστά.

Ωστόσο, από τα διαθέσιμα δεδομένα, εκτιμάται πως η παράνομη αυτή πρακτική είναι πολύ διαδεδομένη σε όλη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι έχει απαγορευθεί από την Πολιτεία το 1993. Αποτέλεσμα, σπάνια είδη της ελληνικής ορνιθοπανίδας, όπως το όρνιο, ο γυπαετός, ο ασπροπάρης και ο μαυρόγυπας, να έχουν φθάσει ήδη στο χείλος της εξαφάνισης.

Συνεργασία πολλών

Οπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Ζορμπάς, έως τώρα οι πολλές υπηρεσίες με παράλληλες αρμοδιότητες δυσκόλευαν την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας. «Τώρα με την εκπαίδευση μελών διαφορετικών υπηρεσιών, όπως της Ελληνικής Αστυνομίας (εκπρόσωποι της οποίας ολοκλήρωσαν τα δύο από τα τρία στάδια της εκπαίδευσης), της Δασικής Υπηρεσίας, του ΟΦΥΠΕΚΑ, του ΥΠΑΑΤ, αλλά και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, δημιουργείται ένα ενιαίο μέτωπο».

Ερευνα και ανάλυση στοιχείων

«Θέλουμε να αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το έγκλημα κατά της άγριας ζωής» λέει το στέλεχος του ΟΦΥΠΕΚΑ Λάμπρος Κατερινόπουλος. «Στην Ισπανία, όπου εκπαιδευθήκαμε, ασχολούνται πολλά χρόνια με την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και τα χειρίζονται παρόμοια με τα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής».

Και συμπληρώνει: «Διεξάγουν ενδελεχή έρευνα, αναλύοντας τα στοιχεία συμπεριφοράς των δραστών και βοηθούμενοι από την ιατροδικαστική επιστήμη. Πλέον, όσοι παρακολουθήσαμε την εκπαίδευση είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε στη διεξαγωγή πλήρους έρευνας με βάση τα σύγχρονα πρωτόκολλα που έχουν αναπτυχθεί».Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
VIDEO3 ημέρες ago

Βόλος: Η εικόνα της πόλης με το πρώτο φώς της ημέρας

VIDEO1 ημέρα ago

Βόλος: Εικόνες αποκάλυψης στις Αλυκές από τη θεομηνία κατέβασε όγκο φερτών υλών το Αλιγαρόρεμα

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Κακοκαιρία Elias: Έσπασε ξανά ο Κραυσίδωνας – Πλημμυρίζουν σπίτια

VIDEO3 ημέρες ago

Βόλος: Ξεχείλισε ο κραυσίδωνας στη Ζάχου με Αναλήψεως

VIDEO4 ημέρες ago

Αυτοψία Μπέου &συνομιλεί με πολίτη..65% του λέει..άστα αυτά απαντά ο Αχιλλέας…να καθαρίσουμε τη πόλη

VIDEO4 ημέρες ago

H παραλιακή οδό της Άγριας πριν λίγη ώρα

VIDEO2 ημέρες ago

Βόλος: Στον Εισαγγελέα κάτοικοι της Άλλης Μεριάς για τον χείμαρρο που τους έπνιξε

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Λίμνη Κάρλα: Δείτε πως έγινε μετά την κακοκαιρία

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Θεσσαλία: Πρώτος θάνατος από λεπτοσπείρωση στις πληγείσες περιοχές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Αυτό είναι το ολλανδικό «σχέδιο Δέλτα» που ετοιμάζουν για την Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή