Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικές σχέσεις και εκλογικές εξελίξεις στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το τελικό αποτέλεσμα θα έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για τον διεθνή χώρο

Του Δημήτρη Καραϊτίδη*

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στο περίπλοκο και συνεχώς αναδιαμορφούμενο διεθνές περιβάλλον το οποίο αναμφισβήτητα επηρεάζει και την εντός αυτού διαρκώς κλιμακούμενη ελληνοτουρκική κρίση, καταγράφονται δύο αυξημένης επιρροής παράγοντες: η προ ημερών διεξαχθείσες κοινοβουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ στις οποίες νίκησε ο παλαίμαχος συντηρητικός ηγέτης Νετανιάχου και οι αναμενόμενες, σημερινές, ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, που θα κρίνουν κατά πόσο η Βουλή (που θα ανανεωθεί κατά το ήμισυ) και η Γερουσία (υπό ανανέωση κατά το 1/3) θα συνεχίσουν να τελούν υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών ή θα περιέλθουν στον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών.

Είναι προφανές ότι το τελικό αποτέλεσμα θα έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για τον διεθνή χώρο δεδομένου ότι υφίστανται ουσιώδεις διαφορές μεταξύ των δύο αμερικανικών κομμάτων εξουσίας. Και στα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής (πχ φορολογίας, ασφάλειας, κοινωνικού κράτους κοκ) αλλά και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όπως η ουκρανική κρίση, οι ευρωατλαντικές σχέσεις, οι σχέσεις με τη Ρωσία, οι σχέσεις με το Ισραήλ και άλλα, τα οποία καθορίζουν διεθνείς συσχετισμούς και γεωπολιτικές ισορροπίες και προοπτικές.

Κίνδυνοι και ισορροπίες

Επί των ανωτέρω στοιχείων είναι σκόπιμες οι εξής παρατηρήσεις:

  • Ισραήλ. Η εκλογική νίκη του Νετανιάχου ως επικεφαλής συνασπισμού με ακραία εθνοθρησκευτικού προσανατολισμού κόμματα, θα επιφέρει όξυνση στις σχέσεις με τους Παλαιστινίους, ένταση στις σχέσεις με το καθεστώς του Ιράν και πιθανότατα δυσκολίες στην συνεννόηση και συνεργασία με τις ΗΠΑ. Ως προς τη Ρωσία η στάση της νέας ισραηλινής ηγεσίας πιστεύεται ότι θα είναι μετρημένη και προσεκτική.
  • Σε ότι αφορά την Τουρκία, αναμένεται ότι θα συνεχιστούν οι κινήσεις προσέγγισης και βαθμαίας εξομάλυνσης αλλά σε πνεύμα επιφυλακτικότητας και χωρίς θεαματικές εξάρσεις. Κυρίως δε, με υπογράμμιση της καλλιέργειας και σύσφιξης της καλής συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, θέμα στο οποίο οι ισραηλινοί πολιτικοί και προσωπικά ο κ. Νετανιάχου αποδίδει στρατηγική σημασία.
  •  Επισημαίνεται όμως ότι στο λεπτό θέμα της τουρκο- ισραηλινής συνεννόησης η ελληνική πλευρά οφείλει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή και να το παρακολουθεί επιμελώς φροντίζοντας για την εμβάθυνση της ελληνο- ισραηλινής σχέσης ώστε να μην υπάρξει είτε αρρυθμία είτε χαλάρωση που θα σπεύσει να εκμεταλλευθεί η Τουρκία. Διότι στο ισραηλινό στρατόπεδο, υπάρχουν ισχυρές πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις διακομματικής δικτύωσης που τάσσονται ευθέως υπέρ της προτεραιότητας συνεργασίας με την Τουρκία έναντι της Ελλάδος. Δηλαδή η χώρα μας δεν θα πρέπει να εφησυχάσει στηριζόμενη στην δεδηλωμένη φιλική στάση του Νετανιάχου.
  •  ΗΠΑ. Τα δημοκοπικά προγνωστικά συγκλίνουν στην εκτίμηση νίκης των Ρεπουμπλικανών τόσο στη Βουλή όσο και στην Γερουσία. Αν αυτό δεν συμβεί, η αμερικανική πολιτική θα εξακολουθήσει να τηρεί την μέχρι τώρα στάση της προς την Τουρκία. Δηλαδή, της εκδήλωσης υπολογισμένης δυσφορίας για την δημιουργούσα προβλήματα τουρκική συμπεριφορά στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ με την επιθετική της ρητορική και τις στρατιωτικές της ενέργειες στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Σε περίπτωση όμως νίκης των Ρεπουμπλικανών θα προκύψουν νέες ισορροπίες και άλλα δεδομένα που μάλλον θα μετριάσουν την προς Τουρκία αμερικανική δυσανασχέτηση.
  • Πρώτον ενδέχεται να αντικατασταθεί στη σημαντική θέση που τώρα κατέχει ο ισχυρός και εγνωσμένος φίλος της χώρας μας, γερουσιαστής Μενέντεζ, ο οποίος συστηματικά καυτηριάζει την τουρκική επιθετικότητα και υποστηρίζει σθεναρά την λήψη μέτρων κατά της Άγκυρας (άρνηση πώλησης αεροσκαφών F-16 και εκδήλωση αποδοκιμασίας για το τουρκικό άνοιγμα προς τη Ρωσία). Δεύτερον θα αποδυναμωθούν και οι υπέρ της χώρας μας φωνές στην Βουλή που είχαν ταχθεί κατά της χορήγησης οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα. Τρίτον, θα επικρατήσει στην αμερικανική εξωτερική πολιτική ένα πνεύμα «συμπάθειας» προς την Τουρκία το οποίο αντιπροσωπεύουν οι Ρεπουμπλικανοί. Το γεγονός αυτό θα ενθαρρύνει την τουρκική πλευρά να συνεχίσει την ακραία επιθετική της στάση προς την Ελλάδα αποβλέποντας και στην ενδυνάμωση του εκ παραδόσεως φιλοτουρκικού αμερικανικού ΥΠΕΞ.
  • Συμπερασματικά και ενόψει των δεδομένων αυτών, η Αθήνα επιβάλλεται να συνεχίσει και να εντείνει την επαγρύπνηση και την μεθοδική προετοιμασία της για όλα τα ενδεχόμενα που μπορεί να προκαλέσει η ακραία εχθρική στάση της Άγκυρας.
  • Επιβάλλεται δε, να καταστήσει απολύτως σαφές προς όλες τις πλευρές δύο βαρύνοντα στοιχεία: πρώτον ότι η ψυχραιμία δεν μπορεί να επισκιάζει την εθνική αξιοπρέπεια. Και δεύτερον, ότι η πονηρή νουθεσία του συμμαχικού παράγοντα περί συνομιλιών με την προκαλούσα Άγκυρα, προϋποθέτει την άμεση εκ μέρους της παύση απειλών την αναγνώριση του Δικαίου της Θάλασσας και τον τερματισμό της χρήσης του μεταναστευτικού ως μοχλού πίεσης προς την Ελλάδα. Άνευ αυτών η κατάσταση θα οδηγείται από το κακό στο χειρότερο.

* Πρέσβης ε.τ.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία – Αίγυπτος: Υπουργοί των δύο χωρών θα συναντηθούν για την οικοδόμηση των σχέσεων

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τα βήματα οικοδόμησης των σχέσεων Τουρκίας – Αιγύπτου περιέγραψε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι μια διαδικασία οικοδόμησης σχέσεων με την Αίγυπτο θα ξεκινήσει με τη συνάντηση υπουργών των δύο χωρών και ότι οι συνομιλίες θα εξελιχθούν από εκείνο το σημείο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μετά από χρόνια εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο Ερντογάν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αντήλλαξαν χειραψία στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ την περασμένη εβδομάδα, κάτι που μεταφράστηκε ως μια δήλωση της αιγυπτιακής προεδρίας για μια νέα αρχή στις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις .

Ο Ερντογάν τόνισε ότι συνομίλησε με τον αλ Σίσι για περίπου μισή ώρα έως 45 λεπτά στη συνάντηση τους στο Κατάρ.

Η συνάντηση των δύο ηγετών συζητήθηκε στην Αθήνα που παρακολουθεί τις κινήσεις των συμμάχων της. Όπως έγραψε νωρίτερα το in στο υπουργείο Εξωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου είναι περισσότερο από σαφές πως οι σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου δεν μπορούν να μείνουν παγωμένες επ’ αόριστο.

Πώς βλέπει η Αθήνα την προσέγγιση Τουρκίας – Αιγύπτου

Οι λόγοι και οι παράγοντες που αργά ή γρήγορα θα επιβάλλουν με τον τρόπο τους την εξομάλυνση είναι πολλοί. Τόσο οικονομικοί όσο και γεωπολιτικοί. Αυτά που χωρίζουν επίσης Αίγυπτο και Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντικά και ακόμα και σε μία διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων δεν μπορεί κανείς να τα παραβλέψει.

Στελέχη του ΥΠΕΞ επαναλαμβάνουν – όπως έκαναν και στο παρελθόν στην περίπτωση της επαναπροσέγγισης Ισραήλ – Τουρκίας – ότι είναι λάθος να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τις συμμαχίες της Ελλάδας μέσα από τις σχέσεις των χωρών αυτών με την Άγκυρα.

Υποστηρίζουν δε ότι οι σχέσεις της Αθήνας δεν βασίζονται στις μη σχέσεις των εν λόγω χωρών με την Άγκυρα και σημειώνουν τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, τις συνέργειες και την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα στην περιοχή ως παράγοντας σταθερότητας.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ανακατασκευή κλειτορίδας: Η επέμβαση που προσφέρει ελπίδα σε χιλιάδες γυναίκες

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Φανταστείτε να μην έχετε καμία αίσθηση σε ένα μέρος του σώματός σας από τότε που ήσασταν παιδί και ξαφνικά να μπορείτε να το αισθανθείτε.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυτή ήταν η μεταμόρφωση που έζησαν χάρη σε ανθρωπιστική πρωτοβουλία 60 γυναίκες στην Κένυα, θύματα της βάρβαρης πρακτικής της κλειτοριδεκτομής.

«Βασικά νιώθω πλήρης» λέει στο Reuters μια ασθενής, μια 39χρονη αστυνομικός, η οποία προτίμησε να παραμείνει ανώνυμη λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος.

«Αυτά που απολαμβάνουν τα άλλα κορίτσια εγώ τα στερήθηκα. Πραγματικά έριξε την αυτοπεποίθησή μου. Αποφάσισα λοιπόν να αρπάξω την ευκαιρία ώστε να νιώσω επιτέλους πλήρης, ίσως και να νιώσω αυτά που νιώθουν οι άλλοι».

Η κλειτοριδεκτομή, έθιμο που εφαρμόζεται σε 30 χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, αφορά τη μερική ή ολική αφαίρεση του εξωτερικού, ορατού τμήματος της κλειτορίδας, συνήθως στην παιδική ηλικία.

H κλειτοριδεκτομή πραγματοποιείται χωρίς γιατρό και μπορεί να προκαλέσει θάνατο

Παρόλο που η πρακτική είναι παράνομη στην Κένυα, το 21% των κοριτσιών και γυναικών 15-49 ετών έχουν υποβληθεί στην επώδυνη, επικίνδυνη επέμβαση, σύμφωνα με το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών.

Βασισμένη σε σκοταδιστικές αντιλήψεις για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, η κλειτοριδεκτομή είναι επικίνδυνη βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Κάποια κορίτσια πεθαίνουν και όλα υποφέρουν εφ’ όρου ζωής από επιπλοκές όπως ουρολοιμώξεις, σεξουαλικά προβλήματα, επιπλοκές στον τοκετό και ψυχικό τραύμα.

Αυτό το μήνα, η αμερικανίδα χειρουργός Μάρσι Μπάουερς ταξίδεψε στο Ναϊρόμπι για μια εβδομάδα σε μια αποστολή που οργάνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Clitoraid. Εκατοντάδες γυναίκες χειρουργήθηκαν από την Μπάουερς σε δύο προηγούμενες επισκέψεις της το 2017 και το 2019.

«Λένε πως πήραν πίσω την αίσθηση της γυναικείας φύσης τους» λέει η χειρουργός, πρωτοπόρος της επέμβασης ανακατασκευής.

H Μάρσι Μπάουερς, δεξιά, επιβλέπει επανορθρωτική επέμβαση στο Ναϊρόμπι (Reuters)

«Σαν να βρίσκεις το φως σου»

Η κλειτορίδα, το γυναικείο ανάλογο του πέους, έχει μήκος περίπου 11 εκατοστά και στο μεγαλύτερο μήκος της δεν είναι εξωτερικά ορατή.

Στην κλειτοριδεκτομή αποκόπτεται συνήθως η ορατή, εξωτερική άκρη. Όπως εξήγησε η Μπάουερς, η επέμβαση φέρνει στην επιφάνεια ένα μέρος του εσωτερικού σώματος της κλειτορίδας.

«Φανταστείτε να υπήρχε μια χειρουργική επέμβαση που δίνει όραση στους τυφλούς […] Τόσο σημαντικό είναι» σχολίασε η χειρουργός.

Η Μπάουερς έχει εκπαιδεύσει στην τεχνική κενυάτες γιατρούς και νοσοκόμες και το Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι ξεκινά τώρα το δικό του εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Παραμένει ωστόσο σημαντικό να καταργηθεί η βάρβαρη πρακτική, τόνισε η ασθενής που υποβλήθηκε στην επανορθωτική επέμβαση στο Ναϊρόμπι.

«Ήμουν εννέα ετών. Δεν γνώριζα τίποδα» θυμάται από την ημέρα που οι συγγενείς της την πήγαν για κλειτοριδεκτομή στο χωριό της. Αιμορραγούσε για μέρες ολόκληρες και φοβόταν πως θα πεθάνει.

«Μου είπαν ότι θα με έκαναν πλήρη γυναίκα, ενώ αυτό που συνέβη ήταν το αντίθετο».

«Πραγματικά επηρέασε τη ζωή μου και γι’ αυτό επέλεξα την επέμβαση ανακατασκευής».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Παναγία Εικονίστρια η μεγαλη εορτή της Σκισθου

LIFESTYLE5 ημέρες ago

“Γίναμε” – Δείτε το αξέχαστο σκύψιμο της Νόβα με ανύπαρκτο στρινγκ – NassosBlog

ΜΑΓΝΗΣΙΑ12 ώρες ago

Συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος στην Αγχίαλο

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Τζούλια Νόβα για τα αρνητικά σχόλια που δέχεται: «Δεν κρατάω κακία σε κανέναν»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Το συνέδριο της ΚΕΔΕ στον Βόλο ξεκίνησε τις εργασίες του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Mάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει 60χρονος Βολιώτης – Υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από τροχαίο ατύχημα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

ΣΚΙΑΘΟΣ: Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΙΣΤΡΙΑΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Η φιλαρμονική της Σκιαθου γέμισε ύμνους τα σοκάκια του νησιού

ΣΤΟΙΧΗΜΑ6 ημέρες ago

Στοίχημα Τρίτης: Γαλλία – Αυστραλία «πληρώνουν» 10.00

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Ιωάννα Κολοβού: Χάνει το σπίτι της σε πλειστηριασμό

Δημοφιλή