Αρχίζει την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου ο εμβολιασμός για τα παιδιά 5-11 ετών και, όπως γνωστοποιήθηκε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, 29.000 παιδιά έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Ο εμβολιασμός των παιδιών θα μειώσει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, προστατεύοντας έμμεσα τις ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται κοντά σε παιδιά» τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Παρενέργειες

Η κ. Θεοδωρίδου αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ενημέρωσης στον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών, σημειώνοντας ότι όσον αφορά σε πιθανές παρενέργειες, οι κίνδυνοι είναι μικροί αλλά υπαρκτοί.

Επισήμανε ότι οι παρενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που είναι πολύ εξοικειωμένοι οι γονείς – ένας πυρετός, μια τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

«Προστατεύει την υγεία του παιδιού ο εμβολιασμός. Η νόσος είναι μεν από την αρχή και παραμένει ήπια, χωρίς να έχει διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι μικροί, όπως ο κίνδυνος του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου των παιδιών (MIS-C), μία περίπτωση στις 3.000 μπορεί να έχει σοβαρή έκβαση» πρόσθεσε.

Κατόπιν, επικαλέστηκε μελέτη για τον εμβολιασμό των παιδιών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet. Πρόκειται για μελέτη από τη Σκωτία για τον κίνδυνο εισαγωγής Covid σε ασθενείς με μη ελεγχόμενο άσθμα.

Από τη μελέτη των στοιχείων βρέθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν τρεις έως έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω κοροναϊού.

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, είπε ότι στα παιδιά η δόση περιέχει το 1/3 του αντιγόνου που αντιστοιχεί σε ενήλικους, προσθέτοντας ότι και στα παιδιά γίνονται δύο δόσεις σε 21 μέρες, ενώ αν έχουν νοσήσει προηγουμένως, η δεύτερη δόση γίνεται μετά τους τρεις μήνες, αφού προηγηθεί και η σύσταση του παιδιάτρου.

Πρόσθεσε, δε, ότι ο εμβολιασμός για covid στα παιδιά δεν πρέπει να διακόψει ή να ακυρώσει τον βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού με τα κλασικά εμβόλια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr