Μετά την απώλεια εκατομμυρίων εμβολίων κατά της Covid-19 λόγω παρέλευσης της ημερομηνίας λήξης, η μεγαλύτερη υπηρεσία δημόσιας Υγείας στην Αφρική απηύθυνε έκκληση να μην δωρίζονται παρτίδες που λήγουν σε λιγότερο από τρεις με έξι μήνες.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μέχρι σήμερα έχουν λήξει στην Αφρική 2,8 εκατομμύρια δόσεις, αριθμός που αντιστοιχεί στο 0,5% των 572 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν δωρηθεί, ανέφερε ο Τζοβ Νκεγκάσονγκ, διευθυντής των Αφρικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ACDC).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Όσον αφορά αυτό το 0,5%, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Κάθε δόση που λήγει μου προκαλεί θλίψη γιατί αντιστοιχεί σε μια ζωή που θα μπορούσε να είχε σωθεί» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησε το Reuters.

Μέχρι σήμερα μόνο το 10,4% του αφρικανικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κοροναϊού, είπε.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλοι επενδυτές πιέζουν τις φαρμακοβιομηχανίες για δίκαιη κατανομή των εμβολίων

Παρόμοια ήταν η έκκληση που απηύθυνε σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική, Ματσισίντο Μοέτι.

«Πολλές χώρες έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να δωρίζονται εμβόλια με χρόνο ζωής τουλάχιστον τριών μηνών» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Νκεγκάσονγκ, τα περισσότερα από τα εμβόλια που έληξαν προέρχονται από δωρεές μεμονωμένων χωρών και από παρτίδες του μηχανισμού COVAX για τη διανομή εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Αντίθετα, προβλήματα με τις ημερομηνίες λήξεις δεν καταγράφονται στις παρτίδες της Johnson & Johnson που παρήγγειλαν τα 55 μέλη της Αφρικανικής Ένωσης.

Ο επικεφαλής των ACDC δήλωσε ακόμα ότι ορισμένες αφρικανικές χώρες αρνούνται πλέον να παραλάβουν εμβόλια με χρόνο ζωής ενός ή δύο μηνών.

«Προτιμούν να μην παραλαμβάνουν αυτά τα εμβόλια επειδή θα δημιουργηθεί το αφήγημα ότι τα εμβόλια έληξαν στο έδαφός τους. Οι περισσότερες χώρες είναι πλέον ευαίσθητες με αυτό το θέμα» είπε.

TAGS: ανισότητα εμβολίωναφρικήεμβόλιοκοροναϊός

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr