Connect with us
engin akyurt 9bhcaD5pgLs unsplash 620x350.jpg engin akyurt 9bhcaD5pgLs unsplash 620x350.jpg

LIFESTYLE

«Ένα καταστροφικό κοκτέιλ για το πρόσωπο»: Μας γερνάνε πρόωρα οι ενέσεις αδυνατίσματος;

Published

on

BANNER ME POS 1000x200px

Το πρόσωπο είναι το παράθυρο της ψυχής, λένε. Επίσης, λένε ότι όταν οι άνθρωποι φτάνουν στα 40 τους, έχουν το πρόσωπο που τους αξίζει.

Αλλά ένας καλύτερος τρόπος για να το θέσουμε αυτό θα μπορούσε να είναι, ότι έχουν αυτό που μπορούν να αντέξουν οικονομικά.

Η αλήθεια είναι ότι η εμφάνιση συχνά έχει να κάνει περισσότερο με το πορτοφόλι ενός ατόμου παρά με το πνεύμα του.

Εκτός από τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες αισθητικής υψηλού κόστους, μπορεί να είναι δύσκολο να αναλύσουμε άλλους ψευδοεπιστημονικούς ισχυρισμούς σχετικά με τη μυϊκή μάζα του προσώπου μας.

Για παράδειγμα, μπορεί το τρέξιμο πραγματικά να μας κάνει να δείχνουμε μεγαλύτεροι;

Advertisement

«Πρόσωπο σεμαγλουτίδης» ή «πρόσωπο δρομέα»

Αφήνοντας στην άκρη αυτές τις φήμες προς το παρόν, μια άλλη ομάδα ανθρώπων που βιώνουν ταχεία, πάνω-κάτω κίνηση είναι εκείνοι που χάνουν γρήγορα βάρος. Μαζί με τα κιλά, τα άτομα αυτά μπορεί να χάσουν και εδάφη λίπους, που προσδίδουν ισορροπία και όγκο στο πρόσωπο.

Έχετε δει ποτέ κάποιον μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει χάσει βάρος και σκεφτήκατε, μήπως είναι άρρωστος;

Μπορεί να είναι ότι είναι μια χαρά -αλλά το πρόσωπό του δεν αντανακλά αυτό το γεγονός.

Κατά την προετοιμασία για την περίοδο του μπικίνι, μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται τέτοια αλλαγμένα πρόσωπα, συνοδευόμενα από μυώδη, αδύνατα σώματα που μπορεί να φαίνονται μια δεκαετία νεότερα από πριν.

Δύο φράσεις, η μία πιο ακριβής από την άλλη, έχουν εμφανιστεί για να χαρακτηρίσουν αυτό το φαινόμενο: «Πρόσωπο σεμαγλουτίδης» ή «πρόσωπο δρομέα».

Advertisement

Το δέρμα του προσώπου χάνει την ικανότητά του να αναδιπλώνεται και να επιστρέφει στη σωστή του θέση μετά από ταχεία απώλεια βάρους και παρατηρείται πτώση των επιπέδων ελαστίνης και κολλαγόνου

Το φάρμακο έχει «πιο έντονη επίδραση» στο πρόσωπο

Η πρώτη αναφέρεται στις επιπτώσεις μιας ταχείας απώλειας βάρους που δεν κάνει διάκριση μεταξύ λίπους και μυϊκής μάζας, προκαλώντας μείωση και στις δύο.

Αυτό είναι μόνο ένα από τα ζητήματα που έχουν συνδεθεί με το λεγόμενο «φάρμακο του αιώνα».

Ο όρος «πρόσωπο σεμαγλουτίδης» επινοήθηκε από τον δερματολόγο Paul Jarrod Frank, μια αυθεντία στο επάγγελμά του, ο οποίος το βλέπει ως παρενέργεια της θεραπείας με ενέσεις αδυνατίσματος, της οποίας το κύριο δραστικό συστατικό είναι η σεμαγλουτίδη.

Αφού παρακολούθησε διάφορα άτομα που έπαιρναν το φάρμακο και παρουσίασαν το σύμπτωμα, έγραψε ένα επιστημονικό άρθρο που αναφέρει ότι το φάρμακο έχει «πιο έντονη επίδραση» στο πρόσωπο, προκαλώντας δερματολογικές επιπτώσεις και κάποια χαλάρωση από την εκτόπιση ή την εξάλειψη των λιπών που προσδίδουν όγκο στο πρόσωπο.

«Επιπλέον, το δέρμα του προσώπου χάνει την ικανότητά του να αναδιπλώνεται και να επιστρέφει στη σωστή του θέση μετά από ταχεία απώλεια βάρους και παρατηρείται πτώση των επιπέδων ελαστίνης και κολλαγόνου, δύο βασικών συστατικών της δομής του προσώπου», έγραψε ο Frank.

Advertisement

Το πρόσωπο μπορεί να μην επιστρέψει στον αρχικό του σχηματισμό

Ο γιατρός περιγράφει το φαινόμενο του «προσώπου σεμαγλουτίδης» χρησιμοποιώντας τέσσερα βασικά σημεία: αύξηση των σημείων γήρανσης που σχετίζονται με γραμμές ανησυχίας και ρυτίδες, απώλεια των διαμερισμάτων λίπους που χαλαρώνουν το δέρμα και προκαλούν χαλάρωση, μια κούφια εμφάνιση και λιποδυστροφία (μια κατάσταση που προκαλεί μη φυσιολογικές αλλαγές στην κατανομή του σωματικού λίπους).

Τον περασμένο Μάιο, ο γιατρός Dennis Gross, δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, δήλωσε στην EL PAÍS ότι είχε αρκετούς ασθενείς που προσπαθούσαν να αντιστρέψουν τις επιπτώσεις της σεμαγλουτίδης στον όγκο του προσώπου τους.

«Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και αν ξαναπάρεις το βάρος, το λίπος του προσώπου μπορεί να μην επιστρέψει στον αρχικό του σχηματισμό, αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στα δερματικά καλλυντικά».

Η απώλεια κολλαγόνου συμβαίνει με την ηλικία

Αντίθετα, η ίδια η χρήση του όρου «πρόσωπο δρομέα» αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.

Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το τρέξιμο αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα πίσω από τα αδυνατισμένα και ισχνά πρόσωπα και οι γιατροί επισημαίνουν ότι η κακή ενυδάτωση και η ανεπαρκής ηλιακή προστασία που μπορεί να συνοδεύουν το άθλημα είναι πιο πιθανό να είναι οι αιτίες τέτοιων αλλαγών στην εμφάνιση.

Advertisement

Η Dr. Kiya Movassaghi, πλαστική χειρουργός και μανιώδης μαραθωνοδρόμος, επισημαίνει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έναν συνδυασμό παραγόντων που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα τέτοιο φαινόμενο.

«Η φυσική αδυναμία, η έκθεση στον ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς προστασία και η μη επαρκής ενυδάτωση μπορεί να οδηγήσουν σε μια καταβεβλημένη εμφάνιση, η οποία παρατηρείται συχνά στους σκιέρ, τους κηπουρούς, τους ιστιοπλόους και τους ποδηλάτες».

Η Movassaghi πιστεύει ότι η αιτιώδης συνάφεια και η συσχέτιση συγχέονται από όσους χρησιμοποιούν τον όρο, καθώς τέτοιες εμφανίσεις στο πρόσωπο σχετίζονται συνήθως με την απώλεια κολλαγόνου που μπορεί να συμβεί συνήθως με την ηλικία.

Ο γιατρός περιγράφει το φαινόμενο του «προσώπου σεμαγλουτίδης» χρησιμοποιώντας τέσσερα βασικά σημεία

Τα λιπώδη στρώματα της μύτης και των ζυγωματικών

Η Dr. Carmen Lorente της The Beauty Concept λέει ότι τα extreme sports μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες που παράγει ελεύθερες ρίζες, μειώνει τα τελομερή και επιταχύνει τη γήρανση.

«Αυτό, προστιθέμενο στην έκθεση στον ήλιο, τη ρύπανση, το κρύο και τον αντίκτυπο της ίδιας της άσκησης είναι ένα καταστροφικό κοκτέιλ για το πρόσωπο. Η λύση μπορεί να ξεκινήσει με το να προστατεύετε περισσότερο τον εαυτό σας όταν πηγαίνετε για τρέξιμο ή να μην αθλείστε σε ακραίες καιρικές συνθήκες».

Advertisement

Ένας άλλος επαγγελματίας που είναι εξοικειωμένος με τέτοια πρόσωπα είναι η Dr. Adriana Ribé.

Η ίδια εξηγεί: «Μετά από ταχεία απώλεια βάρους, οι ιστοί δεν συναρμολογούνται ξανά με τον ίδιο τρόπο».

Κατά τη γνώμη της, οι κρίσιμες περιοχές του προσώπου των οποίων η αλλοίωση μπορεί να του δώσει μια γερασμένη εμφάνιση είναι τα λιπώδη στρώματα της μύτης και των ζυγωματικών.

«Εάν τα λιπώδη διαμερίσματα εξαφανιστούν από το κέντρο του προσώπου, χάνεται όγκος και οι ιστοί μετατοπίζονται. Ακόμη και αν αναπληρωθούν με άλλες ουσίες, είναι δύσκολο να αποφευχθεί η διάταση του δέρματος».

Η ίδια προσθέτει: «Όταν αδυνατίζετε πολύ γρήγορα, το πρόσωπο μπορεί να συμπεριφέρεται σαν μπαλόνι που ξεφουσκώνει. Το δέρμα μπορεί να αραιώσει και να γίνει ρυτιδιασμένο και να κρεμάσει».

Advertisement

Μετά τα 25 το κολλαγόνο χάνεται σταδιακά

Ξεκινώντας από την ηλικία των 25 ετών, οι άνδρες και οι γυναίκες αρχίζουν να χάνουν το κολλαγόνο, την ουσία που προσδίδει στο δέρμα ελαστικότητα και επιτρέπει στο δέρμα του προσώπου να επανέλθει στην αρχική του θέση μετά από ταχεία απώλεια βάρους.

«Όταν χάνετε βάρος ξεκινώντας από τα 40 σας λόγω αθλητισμού ή φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στα επιφανειακά λιπαρά στρώματα του προσώπου, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του δέρματος», λέει η Dr. Victoria Páez.

Η Páez λέει ότι βλέπει όλο και περισσότερους άνδρες ασθενείς που ανησυχούν για τα «νέα τους πρόσωπα».

«Εάν η απώλεια βάρους είναι συνεχής, η ελαστική ανάκτηση των ιστών γίνεται πιο αργή και θα φτάσει η στιγμή κατά την οποία δεν υπάρχει επιστροφή».

Η λύση που προτείνουν οι ειδικοί είναι να αποφεύγεται η απότομη απώλεια βάρους και να μην περιμένει κανείς να αδυνατίσει για να φροντίσει το πρόσωπό του.

Advertisement

«Είναι προτιμότερο να υποβληθεί κανείς σε ελεγχόμενη απώλεια βάρους και στην πορεία να ενισχύσει το κολλαγόνο και να τοποθετήσει άγκυρες για να αποτρέψει τη χαλάρωση», προτείνει η Ribé, η οποία προσθέτει ότι είναι ρεαλιστικό να υποθέσει κανείς ότι το πρόσωπό του θα επηρεαστεί από την απώλεια βάρους.

Η Páez προτείνει μια παρόμοια στρατηγική: «Μεταξύ των ανδρών, είναι προτιμότερο να αποτρέψουμε την απώλεια των λιποδιαμερισμάτων του προσώπου πριν φτάσουν στον τελικό στόχο απώλειας βάρους».

Αποτυχία στο πρόσωπο; Εξαρτάται

Σε κάθε περίπτωση, ένα πρόσωπο με γερασμένη εμφάνιση δεν είναι πάντα σημάδι κακής υγείας.

Οι προσδοκίες που σχετίζονται με την ομορφιά και την υγεία έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

«Όταν βλέπω κάποιον που είναι υπερβολικά μαυρισμένος και αδύνατος, η δική μου ανάγνωση είναι, πάρα πολύ αθλητισμός και ήλιος. Μπορεί σε κάποιον να αρέσει η εμφάνισή του, αλλά για μένα το πρόσωπό του έχει υποστεί ζημιά.

Advertisement

»Αυτό δεν σημαίνει ότι το σώμα τους δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, απλώς ότι οξειδώνονται γρήγορα και το δέρμα τους δέχεται το βάρος», λέει η Lorente.

Μπορεί να είστε σε εκπληκτική φόρμα και να έχετε ένα γερασμένο πρόσωπο.

Μπορείτε να χάσετε 60 κιλά και οι άνθρωποι να σας ρωτούν αν αισθάνεστε καλά. Μπορείτε να τρέχετε τρεις μαραθώνιους το χρόνο και να εξακολουθείτε να φαίνεστε 10 χρόνια μεγαλύτεροι από ό,τι θα έπρεπε.

Μια άλλη δημοφιλής ρήση υποστηρίζει ότι, κάποια στιγμή, πρέπει να πάρετε την απόφαση ανάμεσα στο πρόσωπό σας ή στο derrière σας.

Χιλιάδες άτομα, από τους διάσημους μέχρι τους απλούς ανθρώπους, έχουν επιλέξει το δεύτερο.

Advertisement

*Με στοιχεία από elpais.com | Αρχική Φωτό: engin akyurt / Unsplash

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ME POS 300x250px
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο