Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ένας αιώνας δημιουργίας από την Ασπίδα Ξάνθης (1922-2022)

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τα 100 χρόνια ζωής και δράσης συμπληρώνει το φθινόπωρο του 1922 η Ασπίδα Ξάνθης (Πλήρες όνομα Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπίς Ξάνθης), που συνεχίζει να είναι κύτταρο δημιουργίας και προσφοράς, τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και ευρύτερα στον αθλητισμό. Άλλωστε χωρίς γερή κοινωνική ρίζα δεν βγάζεις έναν αιώνα ζωής.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μιλήσαμε με τον Γεώργιο Γκουτζούκη για την ιστορία του συλλόγου. O συνομιλιτής μας γεννήθηκε το 1956 αγωνίστηκε αρχικά στην ομάδα του χωριού του τον Απόλλωνα Πολυσίτου. Ακολούθως εντάχθηκε το 1974 στην Ασπίδα Ξάνθης τη χρονιά που επανιδρύθηκε. Αγωνίστηκε κυρίως ως κεντρικός αμυντικός μέχρι το 1986.
Ήταν ο ιθύνων νους στην άμυνα της ομάδας, παίκτης με άρτια φυσικά προσόντα.Στη συνέχεια υπηρέτησε και υπηρετεί την Ασπίδα από όλα τα πόστα, του διοικητικού συμβούλου ανελλιπώς και κατά καιρούς σαν προπονητής (κάτοχος διπλώματος Γ’ Εθνικής). Είναι δημιουργός του τμήματος υποδομών, με ενέργειές του κατασκευάστηκε το βοηθητικό γήπεδο. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη συγγραφή βιβλίου για την ιστορία της ομάδας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων, από την ίδρυση του ιστορικού συλλόγου της Θράκης και της Β. Ελλάδος. Το βιβλίο το επιμελείται ο ίδιος.

1932

-Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος;

-Ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1922 και εκπροσωπούσε την μέση και κατωτέρα κοινωνικοοικονομική τάξη αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των Μικρασιατών προσφύγων. Το αρχικό όνομα ήταν Γυμναστικός Σύλλογος Ξάνθης Ασπίς και αργότερα έγινε Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπίς Ξάνθης.

πηγή φωτο: ομάδα Παλιές Φωτογραφίες της Ξάνθης

-Ποιοι ήταν τα πρώτα ιδρυτικά μέλη;

-Πρόεδρος ήταν ο Άγγελος Γκίκας. Τα άλλα μέλη ήταν και ποδοσφαιριστές, Δημήτρης Κοσώπης, Απ. Τικάλας, Δ. Καλογιάννης, Δ. Γαλανόπουλος, Χ. Παπαδόπουλος, Δ. Σταυρίδης, Κ. Τζώνης, Χ. Παπαϊωάννου, Α. Γκέκας, Ε. Τσιγγέλης, Ν. Κοντογιάννης

1952

-Ποια κοινωνικά στρώματα εξέφρασε ο σύλλογος;

-Οι ιδρυτές ήταν κυρίως ντόπιοι και οι Μικρασιάτες πρόσφυγες εντάχθηκαν άμεσα στο σύλλογο επειδή ταίριαζε με την κουλτούρα τους.
Όταν φτιάχνονταν η ομάδα το Φθινόπωρο του 1922 τότε είχαν αρχίσει να φτάνουν οι πρώτοι Μικρασιάτες πρόσφυγες που ήταν σε άσχημη κατάσταση και δεν ήταν η πρώτη τους προτεραιότητα να φτιάξουν ομάδα. Αργότερα όταν μπήκαν σε ένα ρυθμό, είδαν ότι η ομάδα τους εξέφραζε γιατί συσπείρωνε το λαϊκό στοιχείο και εντάχθηκαν σε αυτή. Της έδωσαν ένα μεγάλο δυναμισμό γιατί ήταν άνθρωποι επιπέδου, αλλά και σκληραγωγημένοι.

18-4-1961 εφημ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

-Πότε φτιάχτηκε το γήπεδο της Ασπίδας Ξάνθης;

1966 δεύτερος από αριστερά στην κάτω σειρά ο Αντώνης Αντωνιάδης

-Η Ασπίδα ολοκλήρωσε την κατασκευή του σταδίου της το 1963 με τη συνδρομή των πολυπληθών φίλων της (το 80% της πόλης). Άλλοι προσέφεραν χρήματα, άλλοι έβαλαν προσωπική εργασία (ειδικά όσοι είχαν σχέση με οικοδομικά επαγγέλματα), άλλοι δώρισαν τα αναγκαία υλικά, συνεργάστηκαν οι φίλοι της ομάδας και εθελοντικά έγινε το ιδιόκτητο γήπεδο της Ασπίδας.
Το 1967 που η δικτατορία επέβαλε τις συγχωνεύσεις πήρε και το γήπεδο και το έκανε κρατικό. Σήμερα είναι το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο της Ξάνθης. Μέχρι να φτιαχτεί το ιδιόκτητο γήπεδο, η Ασπίδα έπαιζε στο γήπεδο του Ορφέα Ξάνθης μέσα στην πόλη.

-Υποχρεώθηκε ποτέ η ομάδα σε συγχώνευση;

ο Γ. Γκουτζούκης με το περιβραχιόνιο του αρχηγού

-Το 1967 είχαμε επί δικτατορίας υποχρεωτική συγχώνευση με τον Ορφέα Ξάνθης. Το 1974 ξαναφτιάξαμε την Ασπίδα πάνω σε ένα θεσμικό πλαίσιο – αριθμό μητρώου άλλου σωματείου του Ολυμπιακού Ξάνθης για να μην χάνουμε χρόνο. Στην ομάδα αυτή είχαν πάει την περίοδο της δικτατορίας αρκετοί παίκτες της Ασπίδας που δεν εντάχθηκαν στο σωματείο που προέκυψε από την αναγκαστική συγχώνευση.-Ο σύλλογος έχει άλλα τμήματα εκτός από ποδόσφαιρο;

-Από ιδρύσεως άρχισε να δημιουργεί τμήματα κλασσικού αθλητισμού, το 1983 τμήμα χάντμπολ, το 1987 μπάσκετ ανδρών και γυναικών. Έχει τμήματα υποδομών σε όλα τα αθλήματα.

-Πόσους ενεργούς αθλητές έχει σε όλα τα τμήματα;

-Έχει μεγάλο αριθμό αθλητών, περισσότερους από 500.

1961

Σχολιάζοντας τα όσα μας είπε ο κ. Γκουτζούκης για τη σπουδαία ιστορία της Ασπίδας Ξάνθης, χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ανάλογα παραδείγματα σε πτυχές της ιστορίας της.
Όπως την αρπαγή ιδιωτικού γηπέδου από τη δικτατορία, καθώς αντίστοιχη περίπτωση είχαμε καταγράψει στο Πλωμάρι σε βάρος του Αιγέα Πλωμαρίου.
Επίσης την επαναφορά του συλλόγου μετά την πτώση της δικτατορίας όπως έχουμε αναφέρει και για άλλους συλλόγους όπως ο Ολυμπιακός Χαλκίδας, η Θύελλα Πατρών, ο Διαγόρας Ρόδου και τόσοι άλλοι. 100 χρόνια μετά από την ίδρυσή της η Ασπίδα Ξάνθης συνεχίζει με την ίδια ορμή των νεανικών της χρόνων και την εμπειρία ενός αιώνα στην πυξίδα της.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

A.E.Λ.

Μεγάλη συγκέντρωση για τα γενέθλια της ΑΕΛ (pics)

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Με αφορμή τα γενέθλια της ΑΕΛ σήμερα 17 Μαϊου, συμπληρώνοντας τα 58 έτη της, οι οπαδοί της πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση στην Πλατεία Ταχυδρομείου αλλά και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Με συνθήματα και καπνογόνα γιόρτασαν τα γενέθλια των “βυσσινί” αλλά ακούστηκαν και αποδοκιμασίες για τον μεγαλομέτοχο Αλέξη Κούγια, που τον καλούσαν μάλιστα να πουλήσει και να φύγει από την ΑΕΛ.

Περισσότερα εδω!

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ANAΓ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Αμανατίδης: “Στην ΑΣΑ έχει χαραχθεί μια πορεία ανοδική” – KarditsaSport

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στο επίσημο site της Αναγέννησης Καρδίτσας μίλησε ο προπονητής της “κιτρινόμαυρης”, Περικλής Αμανατίδης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο Αμανατίδης:

-Πως θα χαρακτηρίζατε την πορεία της Αναγέννησης στο πρωτάθλημα;

Η πορεία της Αναγέννησης ως νεοφώτιστη ομάδα ήταν και από πλευράς αποτελεσμάτων και από πλευράς θεάματος παρά πολύ καλή. Ρεαλιστικά και αντικειμενικά το περίμεναν λίγοι. Εμείς πιστέψαμε στις δυνατότητες αυτών των παιδιών. Ένα μεγάλο respect για την προσπάθειά τους.

-Μετά από 1,5 χρόνο στην ομάδα είσαστε ευχαριστημένος για την πρόοδο της;

Η Αναγέννηση έχω την αίσθηση ότι σε ένα χρόνο ποδοσφαιρικά έχει κάνει το γύρο του κόσμου. Ότι ρεαλιστικό στόχο έβαλε, τον πέτυχε. Ακόμη και τον πρωταγωνιστικό στόχο τον κυνήγησε με όση δύναμη είχαν όλα τα στελέχη της. Μέσα στο γήπεδο και αληθινά. Χωρίς φίλους και βοήθεια από αλλού. Για αυτό και δοθείσης της ευκαιρίας θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της ομάδας που συνεισέφεραν και βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια που έγινε και συνεχίζεται από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και τους συνεργάτες του.

-Νιώθετε δικαιωμένος για την επιστροφή σας στην Αναγέννηση;

Νιώθω ευχαριστημένος στην Αναγέννηση, σε ένα περιβάλλον που κεντρικό ρόλο έχει η ομάδα της πόλης. Έχουν διαμορφωθεί πραγματικά συνθήκες τέτοιες που για ποδοσφαιριστές και προπονητές είναι ιδανικές για σκληρή δουλειά και επίτευξη στόχων. Είχα δηλώσει πως αν επιστρέψω στην Αναγέννηση, θα είναι μόνο αν γίνει προσπάθεια ανόδου στην Α’Εθνική. Η προσπάθεια έγινε, δεν επετεύχθη. Μπήκαν όμως οι βάσεις για την επόμενη σεζόν. Με μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση σε όλα τα επίπεδα.

-Πως ήταν η συνεργασία σας με τον Παύλο Μυροφορίδη;

Ο Παύλος Μυροφορίδης και με τις γνώσεις του και με την εμπειρία του βοήθησε και μεγάλωσε την ομάδα. Οι πορείες των ομάδων είναι μια ομαδική δουλειά.

-Πόσο επηρέασαν την ομάδα οι συνεχόμενες εμβόλιμες αγωνιστικές;

Το πρωτάθλημα αυτό της σεζόν 2021-22 δεν έχει ξαναγίνει με τέτοια συχνότητα αγώνων. Ποτέ στην μέχρι τώρα ιστορία των πρωταθλημάτων δεν έχει γίνει με τέτοια συχνότητα η διεξαγωγή του. Για αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους ποδοσφαιριστές, όλων των ομάδων που συμμετείχαν. Η διαχείριση τους ήταν σχεδόν ένα άλυτος γρίφος. Εύχομαι να ομαλοποιηθεί η διεξαγωγή του πρωταθλήματος, ώστε να αυξηθεί και η ποιότητα των παιχνιδιών.

-Περιμένατε πως η πορεία της Αναγέννησης στο Κύπελλο Ελλάδας θα έφτανε ως τα προημιτελικά;

Για να είμαι ειλικρινής όχι. Νομίζω όμως πως όπως αποδείχθηκε ήταν μια πορεία και μακρινή και ωραία που τη χάρηκαν οι οπαδοί και οι φίλαθλοι της ομάδας μας σε όλη την Ελλάδα. Φαίνεται ότι μας απέκλεισε μια ομάδα που θα διεκδικήσει την κατάκτηση του τροπαίου.

-Η καλύτερη στιγμή της σεζόν και αυτή που θα θέλατε να ξεχάσετε;

Είχε πολλές καλές στιγμές η σεζόν. Οι προκρίσεις στο Κύπελλο Ελλάδας, το γκολ του Γκίνη στη Βέροια, οι αποκρούσεις πέναλτι του Γκέκα, το πέναλτι νίκης του Λαγού κόντρα στην Καλλιθέα. Η νίκη με 5-2 απέναντι στη Βέροια με αυτήν την εναλλαγή συναισθημάτων ήταν αξέχαστη και εντυπωσιακή. Επίσης οι νίκες με Τρίκαλα (4-2), Ολυμπιακό Βόλου (4-0) και Ξάνθη (4-0). Ήταν ωραίες στιγμές. Αυτή που θα ήθελα να ξεχάσω αν και δε βρισκόμουν στο γήπεδο λόγω COVID ήταν το γκολ που δεχθήκαμε από την ΑΕΛ στο 97ο λεπτό. Δεν ήταν τόσο ο βαθμός που θα κατακτούσαμε, όσο η επιβράβευση της προσπάθειας των παιδιών, που κατάφεραν να ισοφαρίσουν το ματς αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ με 0-2 και με 10 ποδοσφαιριστές για το μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Ήταν ένα πλήγμα για εμάς αλλά παράλληλα και ένα μάθημα για το μέλλον.

-Αρκετά παιδιά από την Κ-20 έχουν προπονηθεί μέσα στη σεζόν με την ανδρική ομάδα. Έχετε ξεχωρίσει παιδιά, που θα μπορούσαν να προωθηθούν στην πρώτη ομάδα;

Έγινε μια αρχή φέτος με τη δημιουργία της Κ-20. Σε εμάς ουσιαστικά είναι Κ-17 και Κ-18. Ήδη έχουμε δύο επαγγελματίες (Ζάγγος-Οικονόμου) και έχουμε ξεχωρίσει και άλλα παιδιά που μάλιστα έχουν γεννηθεί το 2004 και θα προωθηθούν στην πρώτη ομάδα. Αυτή η προσπάθεια θα εμπλουτιστεί και θα συνεχιστεί. Είναι μονόδρομος, είναι επένδυση, είναι απόφαση, είναι η βασική επιλογή μας.

-Η επόμενη ημέρα της ομάδας;

Στην Αναγέννηση έχει χαραχθεί μια πορεία γενικώς ανοδική. Την σκέφτηκε και την υλοποιεί μέρα με την ημέρα ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μαζί με όλους όσους συμμετέχουν σε αυτήν την πορεία και πιστέψτε με δεν είναι λίγοι. Από επώνυμους φίλους και συνεργάτες του μέχρι τον απλό φίλαθλο που θα ενισχύσει την ομάδα με την αγορά ενός εισιτηρίου. Δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε και τη βοήθεια της ομάδας από τους φορείς και αυτό εξηγείται. Η δημοφιλία της Αναγέννησης της μοναδικής ομάδας του Νομού που βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο είναι τεράστια, κάτι που αποδείχθηκε και με την κατάταξη της στα κομμένα εισιτήρια της φετινής σεζόν. Είναι σε επίπεδο πρώτης οκτάδας της Superleague. Αυτή λοιπόν η πορεία είναι στην αρχή. Για αυτό και πρέπει να οχυρωθεί και να συνεχιστεί με μεγαλύτερο πάθος και όρεξη.

-Πιστεύετε πως μπορεί να συνεχίσει την αλματώδη εξέλιξη του ο Σύλλογος;

Σαφώς. Νομίζω όμως για να γίνει αυτό πρέπει να στελεχωθεί ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν αξιόλογα στελέχη στην πόλη σε όλους τους τομείς που απαρτίζουν ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό Σύλλογο. Το ποδόσφαιρο είναι μια αδιάκοπη διαδικασία που δε σταματά σε ένα μη επιθυμητό αποτέλεσμα ή σε μια πρόσκαιρη επιτυχία. Συνεχίζεται- εξελίσσεται- προοδεύει- ταξιδεύει και μαγεύει. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο.

-Η Αναγέννηση τη φετινή σεζόν κατάφερε να «κερδίσει» και πάλι τον κόσμο της, ο οποίος επέστρεψε μαζικά στο γήπεδο. Θα θέλατε να του στείλετε ένα μήνυμα;

Ένας από τους πιο βασικούς πυλώνες της ομάδας είναι ο κόσμος της. Αυτόν που είναι η Αναγέννηση έχει την τύχη να είναι πολύς, ενεργός, πιστός και παντού. Επομένως Αναγέννηση χωρίς κόσμο δεν υπάρχει. Το μήνυμα λοιπόν που θέλω να στείλω είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας, με τον κόσμο στο πλευρό μας αδιάκοπα. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

 

Περισσότερα Εδώ

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
VIDEO1 λεπτό ago

Λάρισα: Παρουσίαση βιβλίων Ζέτα Δούκα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 λεπτά ago

Στη Χάγη την Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 λεπτά ago

Σκιάθος: Με επιτυχία η διημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Γυναίκες Μαζί Δυνατές»

ΕΛΛΑΔΑ3 λεπτά ago

Αυτοκτονία 14χρονου: Μητέρα φίλου του Μάκη αποκαλύπτει – Δεκάδες τα περιστατικά bullying ακόμα και στο Δημοτικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ9 λεπτά ago

Η υπόθεση ληστείας μετά φόνου 91χρονου Βολιώτη στο ΜΟΕ

ΚΟΣΜΟΣ11 λεπτά ago

Τζορτζ Φλόιντ: Παραδέχθηκε την ενοχή του για τη δολοφονία ο πρώην αστυνομικός Τόμας Λέιν που βρίσκονταν εκεί

ΘΕΣΣΑΛΙΑ13 λεπτά ago

Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Καρδίτσας στις 19/5/2022

VIDEO20 λεπτά ago

Λάρισα: Εκδήλωση του ΟΚΑΝΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ21 λεπτά ago

Κοιτίδα επιχειρηματικότητας δημιουργήθηκε στα Νότια Προάστια

ΕΛΛΑΔΑ22 λεπτά ago

To κτίριο του ΣΙΛΟ παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού για την ανέγερση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων

ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ώρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο

COVER STORY6 ημέρες ago

Κατακύρωση στη κοινοπραξία Αστικού Υπεραστικού ΚΤΕΛ και Αθ.Σανίδα για τις συγκοινωνίες Σκιαθου

Δημοφιλή