Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες Εκλογές ΗΠΑ: Ένας απλός οδηγός

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν ενδιάμεσες εκλογές στις 8 Νοεμβρίου. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την υπόλοιπη διετία της προεδρικής θητείας του Τζο Μπάιντεν και στη συνέχεια.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο και οι ψευδείς ισχυρισμοί για εκλογική νοθεία από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους συμμάχους του έχουν πλήξει σοβαρά την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων ως προς την ακεραιότητα των εκλογών.

Διαβάστε επίσης: Ο «China Σολτς» και η νέα αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Ο τρόπος με τον οποίο ψηφίζουν οι Αμερικανοί και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούν διαφέρει κατά πολύ και κάποιες μέθοδοι είναι πιο ευάλωτες στις απόπειρες να κλονιστεί η εμπιστοσύνη στη διαδικασία.

Οι εκλογολόγοι λένε ότι η κίνηση των περισσότερων πολιτειών να στραφούν σε υβριδικά συστήματα ψηφοφορίας-χάρτινα ψηφοδέλτια που καταμετρώνται από ηλεκτρονικά μηχανήματα-προσφέρει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ως προς τη διαφάνεια της διαδικασίας στους ψηφοφόρους.

Τι είναι οι ενδιάμεσες εκλογές και ποιοί εκλέγονται;

Οι εκλογές αυτές διεξάγονται για έδρες στο Κογκρέσο, το οποίο απαρτίζεται από δύο Σώματα–την Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Οι ψηφοφορίες αυτές διεξάγονται κάθε δύο χρόνια και, όταν αυτό γίνεται στη μέση της τετραετούς προεδρικής θητείας, ονομάζονται «ενδιάμεσες».

Το Κογκρέσο ψηφίζει τους εθνικούς νόμους. Η Βουλή αποφασίζει ποιοί νόμοι ψηφίζονται, ενώ η Γερουσία μπορεί να τους εγκρίνει ή να τους μπλοκάρει, επικυρώνει προεδρικούς διορισμούς και σπανιότερα διενεργεί έρευνα εις βάρος του προέδρου.

Η κάθε πολιτεία έχει δύο γερουσιαστές με εξαετή θητεία. Οι βουλευτές έχουν διετή θητεία και εκπροσωπούν μικρότερες περιφέρειες.

Όλες οι έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων »παίζονται» στις 8 Νοεμβρίου, μαζί με το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας.

Πολλές μεγάλες πολιτείες διενεργούν επίσης εκλογές για κυβερνήτη και τοπικούς αξιωματούχους.

Ποιός μπορεί να κερδίσει;

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία την τελευταία διετία. Αυτό έχει βοηθήσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να περάσει τους νόμους που επιθυμούσε. Αλλά οι Δημοκρατικοί υπερτερούν με μικρή διαφορά, κάτι το οποίο προμηνύει μια σκληρή μάχη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί πιθανόν να κερδίσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά οι Δημοκρατικοί τη Γερουσία.

Από τις 435 έδρες στη Βουλή, οι περισσότερες αναμένεται ότι θα παραμείνουν στο κόμμα που τις κατέχει ήδη, με μόλις 30 να θεωρούνται αμφίρροπες.

Οι αστικές περιοχές γύρω από πόλεις σε πολιτείες όπως η Πενσιλβάνια, η Καλιφόρνια, το Οχάιο και η Βόρεια Καρολίνα θα είναι καθοριστικές.

Στη Γερουσία, η σημερινή εικόνα είναι ότι είναι αμφίρροπες 4 από τις 35 έδρες.

Οι καθοριστικής σημασίας αναμετρήσεις εδώ αφορούν τη Νεβάδα, την Αριζόνα, την Τζόρτζια και την Πενσιλβάνια.

Ποιά είναι τα σοβαρά ζητήματα;

Στις αρχές του 2022 φαινόταν ότι τα μεγάλα ζητήματα θα ήταν το μεταναστευτικό, η εγκληματικότητα και το κόστος ζωής, που φέρνουν ψήφους στους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς. Αυτό άλλαξε τον Ιούνιο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανέτρεψε την ιστορική απόφαση της υπόθεσης Roe εναντίον Wade, καταργώντας το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση έπειτα από σχεδόν 50 χρόνια.

Αυτό ενίσχυσε τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση και το έχουν κάνει κεντρικό θέμα σε πολλές προεκλογικές τους εκστρατείες. Ωστόσο, καθώς ατονεί ο άμεσος αντίκτυπος αυτής της απόφασης, οι Ρεμπουμπλικανοί επιχειρούν να στρέψουν το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων στον πληθωρισμό, στο μεταναστευτικό και στην εγκληματικότητα.

Τί αντίκτυπο θα έχουν τα αποτελέσματα;

Οι ενδιάμεσες εκλογές συχνά λειτουργούν ως ετυμηγορία για τις επιδόσεις του προέδρου και το κόμμα που βρίσκεται στο Λευκό Οίκο τείνει να χάνει έδρες.

Αυτό ανησυχεί τον πρόεδρο Μπάιντεν, το ποσοστό αποδοχής του οποίου κυμαίνεται κάτω από το 50% από τον περασμένο Αύγουστο.

Αν οι Δημοκρατικοί επικρατήσουν, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μπορέσει να συνεχίσει να προωθεί τα σχέδιά του για την κλιματική αλλαγή, να επεκτείνει τα κρατικά προγράμματα υγείας, να προστατεύει το δικαίωμα στην άμβλωση και να αυστηροποιεί τον έλεγχο των όπλων.

Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν τον έλεγχο όποιου από τα δύο Σώματα, θα μπορέσουν να μπλοκάρουν αυτά τα σχέδια.

Θα μπορούν επίσης να ελέγχουν τις ερευνητικές επιτροπές, ώστε να τερματίσουν την έρευνα για την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 από υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – αν και η έρευνα πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Μπορεί επίσης να ξεκινήσουν νέες έρευνες για θέματα άλλου ενδιαφέροντος, που αρέσουν περισσότερο στους συντηρητικούς — όπως οι κινεζικές επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του Τζο Μπάιντεν ή η ξαφνική απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Θα είναι πιο δύσκολο για το Μπάιντεν να κάνει νέους διορισμούς, μεταξύ άλλων και στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η κυριαρχία των Ρεπουμπλικανών θα εμπόδιζε επίσης την εξωτερική του πολιτική – ιδιαίτερα ως προς τη βοήθεια στην Ουκρανία.

Σε αντάλλαγμα, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μπορούσε να ασκήσει το δικαίωμα του βέτο και να μπλοκάρει τους συντηρητικούς νόμους για τις αμβλώσεις, τη μετανάστευση και τους φόρους. Το αποτέλεσμα; Αδιέξοδο μέχρι τις επόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Πώς διαμορφώνουν οι ενδιάμεσες εκλογές την προεδρική κούρσα του 2024;

Οι ενδιάμεσες εκλογές θα μπορούσαν να μας δώσουν μια ιδέα για το ποιος θα είναι προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων το 2024.

Εάν οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από τον Τραμπ τα πάνε άσχημα, είναι λιγότερο πιθανό εκείνος να λάβει υποστήριξη από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα για να διεκδικήσει ξανά την προεδρία. Στη Φλόριντα και το Τέξας, οι Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες Ρον ΝτεΣάντις και Γκρεγκ Άμποτ ελπίζουν ότι η επανεκλογή τους θα τους επιτρέψει να προσπαθήσουν να εισέλθουν στον Λευκό Οίκο. Εάν οι Δημοκρατικοί μπορέσουν να διατηρήσουν την εξουσία στο Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και την Πενσυλβάνια, αυτό θα τους χαρίσει κάποια αυτοπεποίθηση καθώς οικοδομούν την εκστρατεία τους του 2024 για να επανεκλέξουν τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Twitter: Η ΕΕ απειλεί με μπλοκάρισμα λόγω έλλειψης εποπτείας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Έλον Μασκ έχει ανοίξει πολλά μέτωπα. Ένα από αυτά είναι με την Apple, λόγω των διαφημιστικών εσόδων. Τώρα αποκτά ένα νέο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε τον Έλον Μασκ με απαγόρευση του Twitter στην Ευρώπη, εάν ο δισεκατομμυριούχος νέος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες της για τον έλεγχο περιεχομένου, μεταδίδουν οι Financial Times.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδικότερα, ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ Τιερί Μπρετόν προειδοποίησε τον Μασκ κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης που είχαν σήμερα, Τετάρτη, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση της συνομιλίας.

Διαβάστε επίσης: Τι αποκάλυψε ο Έλον Μασκ για το «Twitter 2.0» και το «app για τα πάντα»

Τι ανέφερε ο Μπρετόν

Ο Μπρετόν είπε στον Μασκ ότι θα πρέπει να τηρήσει μία λίστα κανόνων ελέγχου, μεταξύ των οποίων η ανάκληση της «αυθαίρετης» προσέγγισης στην επαναφορά ανεσταλμένων λογαριασμών, η «επιθετική» δράση κατά της παραπληροφόρησης.

Αλλά και η συμφωνία για «εκτεταμένο ανεξάρτητο έλεγχο» της πλατφόρμας μέχρι το επόμενο έτος. Σε αντίθετη περίπτωση, το Twitter θα βρεθεί αντιμέτωπο με απαγόρευση σε όλη την Ευρώπη ή πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου τζίρου του.

«Twitter 2.0 The Everything App»

Αυτός είναι ο τίτλος μιας από τις διαφάνειες που παρουσίασε ο νέος ιδιοκτήτης στην εταιρεία πριν τις αναρτήσει και στο Twitter το βράδυ του Σαββάτου. Όπως φαίνεται η Twitter Inc θα αποκτήσει νέα χαρακτηριστικά:

  • Έμφαση στο βίντεο
  • Κρυπτογραφημένα μηνύματα DM
  • Αναρτήσεις μεγάλου μήκους ή «longform»
  • Υπηρεσία πληρωμών
  • «Διαφημίσεις ως ψυχαγωγία»

Πτώση διαφημιστικών εσόδων λόγω Apple

Η Αpple έχει δαπανήσει περίπου 131.600 δολάρια σε διαφημίσεις στο Twitter το διάστημα μεταξύ 10 Νοεμβρίου και 16 Νοεμβρίου, έναντι 220.800 δολάριων την περίοδο 16 Οκτωβρίου και 22 Οκτωβρίου, την εβδομάδα πριν ο Μασκ κλείσει τη συμφωνία με το Twitter, σύμφωνα με την εταιρεία μέτρησης διαφημίσεων Pathmatics.

Μια σειρά από επιχειρήσεις από General Mills  έως την πολυτελή αυτοκινητοβιομηχανία Audi of America έχουν σταματήσει ή διακόψει τη διαφήμιση στο Twitter μετά την εξαγορά.

Ο Μασκ, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως απόλυτος υποστηρικτής της ελευθερίας του λόγου, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το Twitter είχε δει μια «τεράστια» πτώση στα έσοδα και κατηγόρησε ομάδες ακτιβιστών ότι ασκούν πίεση στους διαφημιζόμενους. Οι πωλήσεις διαφημίσεων αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των εσόδων του Twitter.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ακάρ προς ΗΠΑ: O μόνος στόχος στις επιχειρήσεις είναι οι τρομοκράτες

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Την Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ εξέφρασε τις διαφωνίες των ΗΠΑ για μια πιθανή τουρκική εισβολή στη Συρία. Απαντώντας στον Όστιν, ο Ακάρ δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία είναι «δικαίωμα αυτοάμυνας».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δύο σημαντικοί σύμμαχοι και πρόσθεσε ότι «οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας αυτοάμυνας που απορρέουν από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του έθνους μας και των συνόρων μας».

Διαβάστε επίσης: Ανάλυση: Τι σημαίνει η αυξανόμενη ένταση ανάμεσα σε Ιράν και Αζερμπαϊτζάν – Ποιος ο ρόλος της Τουρκίας

«Δεν πρόκειται η Τουρκία να βλάψει τις δυνάμεις του συνασπισμού ή τους πολίτες»

Τονίζοντας ακόμη ότι η συνεργασία και η αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας θα συμβάλει στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, ο Ακάρ υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για συνεργασία κατά του ISIS και όλων των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, σημείωσε ότι ο μόνος στόχος στις επιχειρήσεις είναι οι τρομοκράτες και πως δεν πρόκειται η Τουρκία να βλάψει τις δυνάμεις του συνασπισμού ή τους πολίτες.

Εν τω μεταξύ, εν όψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (σήμερα στις 14:30), η κρατική τηλεόραση Τουρκίας TRT ανέφερε ότι «στα θέματα που θα συζητηθούν διεξοδικά συγκαταλέγονται και οι προβοκάτσιες της Ελλάδας στο Αιγαίο».

«Τα μέλη του συμβουλίου θα ανταλλάξουν απόψεις για τα βήματα που πρέπει να γίνουν κατά των προκλητικών ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης η οποία συνεχίζει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς» ανέφερε το TRT.

Προειδοποίηση Ρωσίας

Νωρίτερα, και η Ρωσία προειδοποίησε την Τουρκία εναντίον χερσαίας επιχείρησης στη Συρία, επισημαίνοντας, διά στόματος της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, ότι μια τέτοια επιχείρηση θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή.

Η κυρία Ζαχάροβα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Μόσχα βρίσκεται σε «στενή συνεργασία με τους σύρους και τούρκους εταίρους (της) για την αποτροπή της όξυνσης της κατάστασης στον βορρά της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
OIKONOMIA1 λεπτό ago

FTX: «Δεν είμαι απατεώνας» λέει ο Μπάνκμαν-Φράιντ – Το μυστήριο με τα χαμένα δισ.

ΚΟΣΜΟΣ2 λεπτά ago

Twitter: Η ΕΕ απειλεί με μπλοκάρισμα λόγω έλλειψης εποπτείας

LIFESTYLE6 λεπτά ago

Το glam μακιγιάζ της είναι ιδανικό για κάθε βραδινή έξοδο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ8 λεπτά ago

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μιλάει για το καστ που ζωντάνεψε τις αναμνήσεις του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ12 λεπτά ago

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Νέας Σμύρνης και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

ΕΛΛΑΔΑ13 λεπτά ago

Κλέφτης… για κλάματα: Άρπαξε καινούργιο αγροτικό, το τράκαρε, κοιμήθηκε μέσα σε αυτό και τελικά συνελήφθη

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ18 λεπτά ago

Ανατροπή και φιλική επικράτηση για το “τριφύλλι”

OIKONOMIA20 λεπτά ago

JP Mοrgan: Στον Τζέιμι Ντάιμον το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής

ΚΟΣΜΟΣ21 λεπτά ago

Ακάρ προς ΗΠΑ: O μόνος στόχος στις επιχειρήσεις είναι οι τρομοκράτες

ΘΕΣΣΑΛΙΑ22 λεπτά ago

«Ο αντισημιτισμός, η πιο άγρια μορφή φασισμού, δεν χωρά στη Δημοκρατία μας» –

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος στην Αγχίαλο

LIFESTYLE6 ημέρες ago

«Εννοείται ότι η Τζούλια Νόβα ενδιαφέρθηκε για εμένα, τόσα χρόνια ήμασταν μαζί»

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Αποκαλύψεις – φωτιά από την Τζούλια Νόβα: «Στον Τροχό της Τύχης όλοι ξεσπούσαν σε εμένα, έγινε κάτι και…» (vid)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΛΗΣ :ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΥΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Καρφί της Δέσποινας για τον Ντέμη: Δεν έχω αγαπηθεί όπως θα ήθελα στη ζωή μου, ένιωσα εξαπατημένη (vids)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

ΑΡΑΧΩΒΑ: ΦΩΤΑΓΩΓΗΘΗΚΕ Η ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Συγκλονίζει ο πατέρας της 21χρονης φοιτήτριας: Τη θέλω κοντά μου αλλά ξέρω ότι δεν γίνεται

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 ημέρες ago

«Λαμπερά» εγκαίνια για το υποκατάστημα της Optima Bank στη Λάρισα – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Πρώην παίκτης ριάλιτι: «Ήμουν ο πιο επιτυχημένος άνδρας escort με 1.000€ την βραδιά, είχα πελάτες ηθοποιούς»

MEDIA6 ημέρες ago

“Maestro” – Η «σύζυγος» του Ορέστη, η πρώτη εμφάνιση και ο αποτυχημένος γάμος

Δημοφιλή