Connect with us

OIKONOMIA

ΕΝΦΙΑ: Ώρα διορθώσεων στα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τα λάθη που είδαν στο φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν την ευκαιρία να  διορθώσουν οι φορολογούμενοι για να γλιτώσουν από φόρους που δεν οφείλουν να πληρώσουν. Τις επόμενες ώρες η ΑΑΔΕ θα ανοίξει την ηλεκτρονική εφαρμογή  για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2022  Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα μπορέσουν να κάνουν διορθώσεις όσοι είχαν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους που έχουν αποτυπωθεί στη δήλωση ακινήτων Ε9 που αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό με νέο ποσό φόρου. Ο νέος λογαριασμός ΕΝΦΙΑ εκδίδεται αυτόματα εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να κλείσει ραντεβού με την Εφορία του για να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Σημειώστε ότι οι διορθώσεις λαθών στα Ε9 δεν τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στις περιοχές όπου ανήκουν τα ακίνητα κάθε ιδιοκτήτη.

Τα 10 βήματα

Με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής για το έτος 2022 στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ  myAADE, οι φορολογούμενοι που θα διορθώσουν τις δηλώσεις τους θα πρέπει να ακολουθήσουν 10 βήματα:

 1.      Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

2.      Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

3.       Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα  περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

4.      Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται  τροποποίηση.

5.       Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

6.      Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά  πεδία που ζητούνται  και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

 7.       Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί  η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

8.       Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

9.       Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

10.    Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Σκυλακάκης: Πιο κοντά στο χειρότερο σενάριο για διακοπή του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί επιταγή ακρίβειας, ωστόσο τόνισε ότι μέχρι να μπει το φθινόπωρο δεν μπορούμε να πούμε κάτι

Είμαστε πιο κοντά στο χειρότερο σενάριο, δηλαδή τη διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε επίσης ότι η χώρα μας αντισταθμίζει τις δυσμενείς εξελίξεις όσον αφορά τις αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων που προκαλεί η αύξηση στα καύσιμα, με την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό και την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί επιταγή ακρίβειας, ωστόσο τόνισε ότι μέχρι να μπει το φθινόπωρο δεν μπορούμε να πούμε κάτι.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές επενδύουν τώρα οι ξένοι και τι ακίνητα αγοράζουν

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

*Της Ξανθής Γούναρη

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολυεκατομμυριούχοι, αναζητητές ευρωπαϊκού διαβατηρίου, έλληνες ομογενείς, ευρωπαίοι συνταξιούχοι, ψηφιακοί νομάδες και μικρότεροι ή μεγαλύτεροι επενδυτές ακινήτων ψάχνουν σπίτι στην Ελλάδα.

Σημαντικές επενδυτικές κινήσεις πραγματοποιούνται αυτή την εποχή από ξένους αγοραστές κυρίως στον οικιστικό τομέα, αναφέρει στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, επισημαίνοντας ότι η ζήτηση κατευθύνεται κυρίως σε ακριβά ακίνητα παρά τις αρρυθμίες που έχει επιφέρει η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση.

Διαβάστε επίσης – Ακίνητα: Χάνει τα καράτια της η Golden Visa – Μειώνονται οι άδειες σε ξένους επενδυτές

Αυτή τη στιγμή οι κυριότερες χώρες προέλευσης των εν λόγω επενδυτών είναι οι ΗΠΑ, ο Λίβανος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ εξαφανισμένοι σχεδόν είναι οι ρώσοι και ουκρανοί ολιγάρχες λόγω του πολέμου, τονίζει ο κ. Ποταμιάνος.

Επίκεντρο αυτών των επενδύσεων είναι μεγάλα και πολυτελή οικιστικά projects  στα νότια προάστια της Αττικής, αλλά και σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Νάξος, η Πάρος, η Τήνος και η Κέρκυρα.

«Ένας επίσης σημαντικός παράγοντας εισροής επενδυτικών κεφαλαίων είναι αυτός του επαναπατρισμού κάποιων ομογενών από Αμερική, Αυστραλία και Καναδά, οι οποίοι προσβλέπουν πως στο άμεσο μέλλον η ελληνική κτηματαγορά θα γίνει απλησίαστη και ότι οι τιμές είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα για τα παγκόσμια δεδομένα» επισημαίνει ο πρόεδρος των μεσιτών.

Σε ορισμένες περιοχές 9 στους 10 αγοραστές είναι ξένοι

Οι εθνικότητες εκείνων που αναζητούν εξοχικές κατοικίες στην χώρα μας διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της RE/MAX Ελλάς, στις 100 πωλήσεις που πραγματοποιούνται το 54% καλύπτει τη ζήτηση ελλήνων ενδιαφερομένων και το 46% από χώρες του εξωτερικού.

Η αναζήτηση εξοχικής κατοικίας φαίνεται ότι είναι σχεδόν «ελληνική» υπόθεση σε πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Ηγουμενίτσα (90 στις 100 πωλήσεις πραγματοποιούνται από Έλληνες), ενώ το αντίστροφο παρατηρείται σε νησιωτικές περιοχές όπως η Νάξος, το Ρέθυμνο και η Κέρκυρα, όπου οι 90 στις 100 πωλήσεις αφορούν αγοραστικό κοινό του εξωτερικού.

Με βάση τα δεδομένα της ίδιας έρευνας, στη Βόρεια Ελλάδα στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Γερμανοί, ενώ στη Νότια Ελλάδα πολίτες από το Ισραήλ.

Επιστροφή στο 2019

Την τάση επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 374 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 74,8% σε σχέση με πέρσι. Πρόκειται για ποσό μόλις 19 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από το ιστορικό υψηλό των 392,7 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Το 2021 οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα είχαν ανέλθει σε 1,17 δισ. ευρώ, μια επίδοση 34,5% υψηλότερη από τα 875 εκατ. ευρώ ξένων επενδύσεων κατά το 2020.

Μένει να φανεί εάν εφέτος θα καταρριφθεί το ρεκόρ του 1,45 δισ. ευρώ που καταγράφηκε το 2019.

Υπολογίζεται ότι το 2021 η «Χρυσή βίζα» συνέβαλε περίπου στο 25% των ξένων επενδύσεων, με τον όγκο των αγοραπωλησιών να υπολογίζεται ότι ξεπέρασε σε αξία τα 260 εκατ. ευρώ.

Οι λόγοι

Αυτοί είναι οι λόγοι που η ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων έχει αρχίσει να… τρεντάρει τρελά στο εξωτερικό:

– Η δυναμική που έχει αποκτήσει ξανά ο ελληνικός τουρισμός μετά την πανδημία καθιστώντας ιδιαίτερα ελκυστική την προοπτική επένδυσης σε μια τουριστική κατοικία.

Συνολικά 187.695 είναι τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που λειτουργούν σήμερα στην ελληνική επικράτεια με βάση τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας Transparent, στρατηγικού συνεργάτη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece), η οποία είναι και η μόνη που συμπεριλαμβάνει και τις καταχωρίσεις στην πλατφόρμα του Booking και του Trip Advisor, πέραν δηλαδή του Airbnb και του VRBO.

– Τα έργα υποδομής της χώρας, τα οποία βελτιώνουν σημαντικά την προσβασιμότητα σε μια αγορά όπου οι τιμές αυξάνονται, αλλά παραμένουν χαμηλές σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

– Το πρόγραμμα της «Χρυσής βίζας».

Πάντως το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καταγράφεται σημαντική πτώση στον αριθμό αδειών, ιδίως μεταξύ των κινέζων, των ρώσων και των τούρκων επενδυτών, δηλαδή των τριών πιο κινητικών ομάδων/χωρών μέχρι σήμερα.

(Πηγή: ΟΤ)

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ3 λεπτά ago

Η λίστα του Ολυμπιακού για την Σλόβαν Μπρατισλάβας

ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 λεπτά ago

Κραυγή αγωνίας από νέο αγρότη στα Τρίκαλα

OIKONOMIA5 λεπτά ago

Σκυλακάκης: Πιο κοντά στο χειρότερο σενάριο για διακοπή του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη

ΚΟΣΜΟΣ6 λεπτά ago

Αυστρία: Γιατρός είχε γίνει στόχος απειλών από αντιεμβολιαστές και αυτοκτόνησε

LIFESTYLE10 λεπτά ago

Ο «Παντελής» αποκαλύπτει ποια ήταν η πιο συγκινητική σκηνή που γύρισε στη σειρά

ΕΛΛΑΔΑ17 λεπτά ago

Λάρισα: 47χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ18 λεπτά ago

«Δίνουμε την δυνατότητα να αυξηθούν οι προοπτικές της περιοχής» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ22 λεπτά ago

Διακοπές ρεύματος την Κυριακή σε Βόλο, Αλμυρό, Σκιάθο και Δήμο Ρήγα Φεραίου

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ23 λεπτά ago

AEK: Φιλικό με την Προοδευτική

ΜΑΓΝΗΣΙΑ27 λεπτά ago

Εξυπνα υδρόμετρα θα τοποθετούν σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές σε Βόλο, Ν. Ιωνία και Αισωνία

Δημοφιλή