Connect with us

OIKONOMIA

Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων: Λάθη από τον πρώτο επανυπολογισμό σε 600.000 κύριες συντάξεις

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), εντοπίστηκαν λάθη στον πρώτο επανυπολογισμό των συντάξεων το 2019, τα οποία αφορούν περίπου 600.000 κύριες συντάξεις.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  • Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, δεν υπολογίστηκε στον επανυπολογισμό της σύνταξης το προσαυξημένο ασφάλιστρο (32% αντί για 20%) και δεν προστέθηκε η προσαύξηση για περιπτώσεις βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων (ασφάλιστρο 28,72%).

Δεν αξιοποιήθηκε επίσης, ούτε τυχόν παράλληλη ασφάλιση (π.χ., στον ΟΑΕΕ) για συνταξιούχους – πρώην μισθωτούς, ασφαλισμένους στο ΙΚΑ.
Για όλες αυτές τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, το ΕΝΔΙΣΥ κάνει λόγο για «λάθος επανυπολογισμό που πραγματοποιήθηκε το 2019, σύμφωνα με τον ν. 4387/2016 (γνωστό ως νόμος Κατρούγκαλου).

Λάθη το 2019, λάθη και το 2021

Το ΕΝΔΙΣΥ έχει τονίσει το πρόβλημα τόσο στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη όσο και στον διοικητή του e-ΕΦΚΑ Παν. Δουφεξή.

Επισημάνθηκε ότι «ο επανυπολογισμός του 2019 δυστυχώς έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε ηλεκτρονικά τότε ο e-ΕΦΚΑ και όχι με τα πραγματικά στοιχεία που είχε ο κάθε φάκελος χωριστά». Έτσι, παράγεται λάθος αποτέλεσμα και στον δεύτερο επανυπολογισμό που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες, σε σχέση με τον «νόμο Βρούτση» (ν.4670/2020), αναφέρουν οι συνταξιούχοι.

Από αυτόν τον δεύτερο επανυπολογισμό πρόκειται να δοθούν και κάποια αναδρομικά, τα οποία θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τον Οκτώβριο.

Αναδρομικά, όμως, που θα κρύβουν λάθη, καταγγέλλει το ΕΝΔΙΣΥ και αναφέρει χαρακτηριστικά παραδείγματα λαθών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Παράδειγμα 1ο: Συνταξιούχος κατέβαλλε στη διάρκεια του εργασιακού του βίου ασφάλιστρο 32%. Ο επανυπολογισμός ολοκληρώθηκε χωρίς να ληφθεί υπόψη αυτή η παράμετρος.
Αποτέλεσμα ήταν να προκύψει λάθος ανταποδοτικό ποσό 558,14 ευρώ, ενώ το σωστό θα έπρεπε να είναι 906,34 ευρώ.

Παράδειγμα 2ο: Συνταξιούχος είχε βαρέα ένσημα και κατέβαλλε ασφάλιστρο 28,72%.
Έπρεπε να υπολογιστεί το ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξής του με αυτό το ασφάλιστρο.
Αντ’ αυτού, υπολογίστηκε με 20% ασφάλιστρο, όπως ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Έτσι, προέκυψε ανταποδοτική σύνταξη (μετά τον α’ επανυπολογισμό) 840,22 ευρώ. Όμως το πραγματικό ποσό θα έπρεπε να είναι 1.293,56 ευρώ.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Βρετανία: Με το πράσινο εμπόριο θα γίνει η «αποπουτινοποίηση» της παγκόσμιας οικονομίας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι συμφωνίες για το πράσινο εμπόριο μπορούν να βοηθήσουν στον τερματισμό της εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην απαλλαγή της εξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τα όσα θα αναφέρει σε μία σημερινή ομιλία της η υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Αν-Μαρί Τρεβέλιαν.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι ήταν αδύνατο για μερικές ευρωπαϊκές χώρες να εγκαταλείψουν ταχύτατα το ρωσικό πετρέλαιο, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βρετανία, η οποία έχει μικρότερη εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, σε σύγκριση με τις γειτονικές ευρωπαϊκές της χώρες, ανακοίνωσε ότι ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος πράσινος τομέας της οικονομίας της μπορεί να βοηθήσει άλλες χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Αποπουτινοποίηση»

«Αυτή η τρομερή σύγκρουση στην Ουκρανία έχει υπογραμμίσει αυτό που μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας συνεκτικής παγκόσμιας προσέγγισης. Έχει επίσης υπενθυμίσει παγκοσμίως ότι θα πρέπει να ‘αποπουτινοποιήσουμε’ την παγκόσμια οικονομία,» θα τονίσει σήμερα η Τρεβέλιαν, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της, που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο της.

«Οι τελευταίοι μήνες έδωσαν έμφαση στην ανάγκη επιτάχυνσης του ταξιδιού μας ως παγκόσμιας κοινότητας μακριά από τους υδρογονάνθρακες, ώστε να στρέψουμε αποτελεσματικά τις πλάτες μας στην εποχή της εξάρτησής μας από τα καύσιμα που μολύνουν, για τη μετάβασή μας σε ένα μέλλον με μηδενικούς ρύπους».

Στην ομιλία της θα ανακοινώσει εγγυήσεις δανείων για τις πράσινες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους περίπου 190 εκατομμυρίων λιρών (224,88 εκατομμυρίων ευρώ) αλλά και τη διοργάνωση μιας εξαγωγικής έκθεσης για το πράσινο εμπόριο και τις επενδύσεις στα βορειοανατολικά της Αγγλίας το φθινόπωρο, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Ψηφιακά η αδειοδότηση δραστηριοτήτων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και υδατοκαλλιεργειών

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μέσω Notify Business θα γίνεται η ψηφιακή υποβολή για την αδειοδότηση δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συγκεκριμένα, από σήμερα Τετάρτη 18 στο Μαΐου 2022, η αδειοδότηση στους τομείς υδατοκαλλιεργειών (ΚΑΔ 03.21, 03.22, 01.49.19) και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (ΚΑΔ 01.41, 01.42, 01.43, 01.44, 01.45, 01.46, 01.47, 01.49, 01.50)  θα πραγματοποιείται εφ’ εξής με την απλοποιημένη διαδικασία της γνωστοποίησης, μέσω ψηφιακής υποβολής στο πληροφοριακό σύστημα NotifyBusiness (https://notifybusiness.gov.gr/).

Η αδειοδότηση των παραπάνω δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων πραγματοποιείται ουσιαστικά σε 2 στάδια: την ίδρυση και την λειτουργία των παραγωγικών μονάδων. Η ίδρυση,  η οποία αφορά τη χωροθέτηση των δραστηριοτήτων, για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, παραμένει σε καθεστώς έγκρισης για την πλειοψηφία των περιπτώσεων, αποκλείοντας έτσι  την περίπτωση εγκατάστασης σε μη συμβατές περιοχές με τη δραστηριότητα.

Η απλοποιημένη διαδικασία της γνωστοποίησης προβλέπεται στην περίπτωση ίδρυσης μονάδων υδατοκαλλιέργειας γλυκού νερού (Β’ περιβαλλοντικής κατηγορίας σε ιδιωτική, μη δασική χερσαία έκταση, εκτός περιοχών του δικτύου NATURA 2000).

H αδειοδότηση λειτουργίας των δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα, αντίθετα με την ίδρυση, υπάγεται σε γνωστοποίηση στο σύνολό της. Μόνη εξαίρεση, η λειτουργία των πολύ μεγάλων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που για περιβαλλοντικούς λόγους, παραμένουν  σε έγκριση (κατηγορία Α1 και Α2 βάσει των κριτηρίων περιβαλλοντικής κατάταξης).

Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών έγκρισης θα υλοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των υδατοκαλλιεργειών και των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εισήχθη με τα άρθρα 1 και 4 αντίστοιχα του νόμου 4711/2020 (Α’ 145), με τα οποία προστέθηκαν στο Κεφάλαιο ΙΕ’ (για τις υδατοκαλλιέργειες) και το Κεφάλαιο ΙΗ’ (για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις) στον ν. 4442/2016 (άρθρα 84 επ. και 102 επ. αντίστοιχα). Οι διατάξεις αυτές μαζί με τις ΚΥΑ 1410/349277/14.12.2020 (Β’ 5644) και 543/130093/18.05.2021 (Β’ 2120) για τις υδατοκαλλιέργειες και την ΚΥΑ 1276/272404/30.09.2020 (Β’ 4458) για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις καθόρισαν τις διαδικασίες και ολοκλήρωσαν το πλαίσιο απλοποίησης των ως άνω δραστηριοτήτων, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών στον σημαντικό, για την ελληνική οικονομία, τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.

«Με την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αδειοδότησης που προηγήθηκε και την ψηφιακή υποβολή των γνωστοποιήσεων που ξεκινάει από τις 18 Μαΐου 2022, διευκολύνονται οι επιχειρήσεις,  οι οποίες εκκινούν την οικονομική τους δραστηριότητα υποβάλλοντας γνωστοποίηση, χωρίς περιττά εμπόδια και καθυστερήσεις, ενώ, οι αρμόδιες αρχές ενημερώνονται άμεσα και σε πραγματικό χρόνο», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και επενδύσεων.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
OIKONOMIA3 λεπτά ago

Βρετανία: Με το πράσινο εμπόριο θα γίνει η «αποπουτινοποίηση» της παγκόσμιας οικονομίας

ΚΟΣΜΟΣ4 λεπτά ago

Κίνα: Σκόπιμη η συντριβή του Boeing 737 με τους 132 επιβάτες τον Μάρτιο

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 λεπτά ago

Συμμετοχή της Λάρισας στη Διεθνή Διάσκεψη ACT Now Mayors’ Conference

ΕΛΛΑΔΑ15 λεπτά ago

Πάτρα: «Πιθανή η ανθρωποκτονία και στα τρία παιδιά», λέει ο ιατροδικαστής Γαλεντέρης

OIKONOMIA22 λεπτά ago

Ψηφιακά η αδειοδότηση δραστηριοτήτων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και υδατοκαλλιεργειών

ΚΟΣΜΟΣ23 λεπτά ago

Sabah: Oι δέκα όροι που θέτει ο Ερντογάν σε Σουηδία και Φινλανδία για το «ναι» στο ΝΑΤΟ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ24 λεπτά ago

Ψηφίζουν οι φοιτητές σήμερα στη Λάρισα – Μικρή ως στιγμής η συμμετοχή (φωτο)

φοιτητικές εκλογές
ΜΑΓΝΗΣΙΑ24 λεπτά ago

Υποτονικές οι σημερινές φοιτητικές εκλογές στο Π.Θ.

ΕΛΛΑΔΑ34 λεπτά ago

Δίκη Τοπαλούδη: Στις 20 Μαΐου η απόφαση – Τι είπαν οι δράστες στις απολογίες τους

ΜΑΓΝΗΣΙΑ40 λεπτά ago

Βόλος: Συνελήφθησαν για κατοχή ναρκωτικών- 2 συλλήψεις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο

COVER STORY6 ημέρες ago

Κατακύρωση στη κοινοπραξία Αστικού Υπεραστικού ΚΤΕΛ και Αθ.Σανίδα για τις συγκοινωνίες Σκιαθου

Δημοφιλή