Connect with us

OIKONOMIA

Ενισχύσεις: Πώς θα δοθεί η αποζημίωση σε αλιεία και υδατοκαλλιέργεια – Τα ποσά

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Οι όροι, οι δικαιούχοι, το ύψος της ενίσχυσης για την αποζημίωση των φορέων εκμετάλλευσης του τομέα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, καθορίζονται με ΥΑ που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ενίσχυση δίνεται για το διαφυγόν εισόδημά τους και για το πρόσθετο κόστος που προέκυψε λόγω της διατάραξης της αγοράς η οποία προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις της στην εφοδιαστική αλυσίδα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων είναι υφιστάμενες επιχειρήσεις (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που δραστηριοποιούνται στους τομείς αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ η χρηματική αποζημίωση εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με ένταση ενίσχυσης ύψους 100% επί της επιλέξιμης δαπάνης της πράξης.

Η ενίσχυση για την αλιεία

Το ύψος της ενίσχυσης για τον τομέα της αλιείας υπολογίζεται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του αλιευτικού σκάφους για το οποίο υποβάλλεται η αίτηση χρηματοδότησης:

  • Αλιευτικά σκάφη που φέρουν ή/και υποχρεούνται να φέρουν VMS.

Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται ανά ημέρα άσκησης αλιευτικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Ο αριθμός ημερών άσκησης αλιευτικής δραστηριότητας, δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 150 ημέρες ανά αλιευτικό σκάφος.

  • Αλιευτικά σκάφη που δεν φέρουν και δεν υποχρεούνται να φέρουν VMS το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται εφάπαξ βάσει του παρακάτω πίνακα:

Στην περίπτωση απόκτησης του αλιευτικού σκάφους εντός της επιλέξιμης χρονικής περιόδου, (νέας αλιευτικής άδειας ή μεταβίβαση προϋπάρχουσας σε νέο πλοιοκτήτη), ο υπολογισμός των ημερών αλιευτικής δραστηριότητας πραγματοποιείται αναλογικά από την ημερομηνία έκδοσης της αλιευτικής άδειας στο νέο φορέα.

Η ενίσχυση για την υδατοκαλλιέργεια

Το ύψος της ενίσχυσης στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας υπολογίζεται ανά δικαιούχο και διαμορφώνεται σε 150 ευρώ για κάθε τόνο ιχθυοτροφής που: προμηθεύθηκε είτε σε μορφή τελικού προϊόντος είτε σε μορφή κατάλληλου μίγματος πρώτων υλών με σκοπό την παρασκευή του, και ανάλωσε στο πλαίσιο της παραγωγικής του διαδικασίας εντός της περιόδου επιλεξιμότητας της παρούσας υποδράσης.

Η επαλήθευση του όγκου των ιχθυοτροφών (σε τόνους) ανά δικαιούχο πραγματοποιείται βάσει των προσκομισθέντων παραστατικών τιμολόγησης και διακίνησης ιχθυοτροφών που εκδόθηκαν εντός της περιόδου επιλεξιμότητας για λογαριασμό του Δικαιούχου, όπως αυτά υποβάλλονται κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο μέγιστος όγκος των ιχθυοτροφών (σε τόνους) που δύναται να πιστοποιηθεί ανά Δικαιούχο δεν δύναται να υπερβαίνει το 220% του αθροίσματος της ονομαστικής δυναμικότητας των παραγωγικών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας που εκμεταλλεύεται και οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 5 της παρούσας.

Στην περίπτωση μεταβίβασης της παραγωγικής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στον Δικαιούχο εντός της επιλέξιμης χρονικής περιόδου (νέα άδεια λειτουργίας ή μεταβίβαση υφιστάμενης άδειας λειτουργίας), για τον υπολογισμό του μέγιστου όγκου ιχθυοτροφών που δύναται να πιστοποιηθεί στον Δικαιούχο λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία έκδοσης της άδειας λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας στο όνομά του.

Το μέγιστο ύψος της χορηγούμενης ενίσχυσης ανά δικαιούχο προσδιορίζεται βάσει της κατηγορίας μεγέθους στην οποία εντάσσεται ως εξής:

Η κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων βάσει του Μεγέθους τους, πραγματοποιείται ως εξής:

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ ΕΔΩ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Κτηνοτροφία: Εγκρίθηκαν συμβάσεις για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Τις προγραμματικές συμβάσεις για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης σε 5 περιφέρειες ενέκρινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, με απόφαση που αναρτήθηκε στη διαύγεια.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συγκεκριμένα, ανατίθεται η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στις περιφέρειες Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με προγραμματική σύμβαση, η οποία συνάπτεται με τις οικείες περιφέρειες.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Έτσι, αφού οι πέντε αυτές περιφέρειες έχουν περάσει από τα περιφερειακά συμβούλια την έγκριση, θα μπορούν τον Μάρτιο να ξεκινήσουν οι διεθνείς διαγωνισμοί με τους οποίους θα γίνουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης σε αυτές, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του ΥπΑΑΤ.

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το ΥπΑΑΤ, παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η προθεσμία εκπόνησης, υποβολής και έγκρισης διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, ενώ αλλάζει και τον ορισμό των βοσκήσιμων γαιών.

Η σύνταξη

Στη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βελτίωσης, για λόγους ενιαίας διαχείρισης περιλαμβάνονται όλες οι εκτάσεις που μπορούν να διατεθούν για χρήση τη βόσκηση.

Ειδικότερα, το έργο αφορά στη σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίηση τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα επιδιώκεται η πλήρης και αντικειμενική απογραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών σε πανελλαδική κλίμακα με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοϊκανότητας τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, προκειμένου να κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.

Επιπλέον, καθορίζονται τα έργα υποδομής και οι βελτιώσεις βλάστησης που θεωρούνται απαραίτητες για την ανάπτυξη των βοσκήσιμων γαιών και την αύξηση της βοσκοϊκανότητάς τους. Το διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης ολοκληρώνεται με τον υπολογισμό του κόστους ανάπτυξης και την οργάνωση της διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών και του ζωικού κεφαλαίου.

Οι πόροι χρηματοδότησης του έργου θα προέλθουν από τα εισπραχθέντα μισθώματα για τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής (τέλη βόσκησης) που κατατίθενται υπέρ της περιφέρειας σε ειδικό λογαριασμό με Κωδικό Αριθμό Εσόδων (ΚΑΕ) 3418 «Μίσθωμα δικαιώματος χρήσης βοσκής δημοσίων βοσκήσιμων γαιών». Η περιφέρεια έχει την υποχρέωση διάθεσης του ποσού που αντιστοιχεί στο συνολικό προϋπολογισμό για την εκτέλεση του έργου.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση ΕΔΩ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Χρέη στην εφορία: Νέα ευκαιρία για όσους έχασαν την ρύθμιση

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Ξανά στο τραπέζι βρίσκεται η επανφορά της δυνατότητας ρύθμισης σε 120 δόσεις των χρεών στην εφορία.

Σχέδιο αναβίωσης των παλαιών ρυθμίσεων για την εξόφληση χρεών προς την Εφορία βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης. Το σχέδιο αφορά τους φορολογούμενους οι οποίοι ενώ είχαν ενταχθεί στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για παλαιές φορο-οφειλές ή των 36 και 72 δόσεων για τα κορωνοχρέη

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται τώρα να δώσουν νέα ευκαιρία σε όσους απώλεσαν τις ρυθμίσεις τους να επανενταχθούν σε αυτές και να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προϋπόθεση για την επανένταξη:

– Καταβολή δύο ή περισσότερων δόσεων των παλαιών ρυθμίσεων

– Οι υπόλοιπες δόσεις που χάθηκαν θα κολλήσουν στο τέλος της ρύθμισης

Αναβίωση της ρύθμισης 36 ή 72 δόσεων

36 (άτοκες) ή 72 δόσεις (επιτόκιο 2,5%)

Για οφειλές σε Εφορία & ασφαλιστικά ταμεία (από 1/3/2020 – 31/7/2021)

Ελάχιστο ποσό δόσης:

30€ για οφειλές έως 1.000€
50€ για μεγαλύτερες οφειλές

Συντάξεις: Έρχεται τριπλό πακέτο πληρωμών μέχρι τα μέσα Μάρτιου

– Τέλος Φεβρουαρίου (με τις συντάξεις Μαρτίου): Αναδρομικά του Ιανουαρίου που
αντιστοιχούν στην αύξηση 7,75%

– 40.000 συνταξιούχοι: Αναδρομικά ως προκαταβολή για τις εκκρεμείς επικουρικές (Με αίτηση πριν από 1/7/2022 & να έχει εκδοθεί η κύρια)

– 140.000 συνταξιούχοι που δεν έλαβαν καμία αύξηση: Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Δείτε το βίντεο

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
MEDIA4 λεπτά ago

Μόνο εδώ – Αυτό είναι το νέο βήμα του Λεβεντογιάννη μετά τους «Παγιδευμένους»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 λεπτά ago

Σπύρος Καρανικόλας: Στη Νέα Δημοκρατία εντάχθηκε ο δικηγόρος

ΕΛΛΑΔΑ7 λεπτά ago

Πυρκαγιά σε κτίριο στο Παλαιό Φάληρο

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ13 λεπτά ago

Στον “Γηραιό” ο Εμιλιάνο Αλβάρεζ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 λεπτά ago

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στα 1000 κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου

ΚΟΣΜΟΣ16 λεπτά ago

Σεισμός Τουρκία: Ο Ερντογάν αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη δοκιμασία της σταδιοδρομίας του

LIFESTYLE20 λεπτά ago

Μιλά πρώτη φορά για τον χωρισμό του από τη Χριστίνα Κοντοβά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ26 λεπτά ago

Τσίπρας – Ανδρουλάκης: Δύο ξένοι στο ίδιο κάδρο και με… αποστάσεις

ΕΛΛΑΔΑ27 λεπτά ago

Σεισμός στην Τουρκία: «Σε αυτές τις ώρες αποφασίζουμε για ζωή και θάνατο» – Πώς δρα η ΕΜΑΚ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ29 λεπτά ago

ΠΑΕ ΑΕΚ: «Υπενθύμιση, είναι απαραίτητη η αγορά εισιτηρίου και για τα παιδιά»

LIFESTYLE5 ημέρες ago

«Λες ”πόσο χρόνο έχω; Μπορεί να είναι ένα Πάσχα”» – Ραγίζει καρδιές η Μπακογιάννη για την υγεία της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Βόλος: Εξαφανίστηκαν μέσα στη νύχτα η 23χρονη και η οικογένειά της μετά το επεισόδιο με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού – Όλα όσα υποστηρίζει ο 45χρονος

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Πάολα: Το μήνυμα της τραγουδίστριας μέσα από το νοσοκομείο

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Πάμελα Άντερσον – Η σύζυγος του Τόμι Λι αντεπιτίθεται: «Δεν θα νοιαζόσουν, αν πέθαινα»

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Παραμένουν στον Άγιο Δομίνικο η Κατερίνα Δαλάκα και η Ασημίνα Χατζηανδρέου

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Νέος Κόσμος: Νεαρός κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τραβεστί

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

ΤΗΝΟΣ : ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ -ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΤΑΣ ΣΤΟ ΚΤΙΚΑΔΟ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Άρχισαν τα «όργανα» και τα πρόστιμα για τα ηλεκτρικά πατίνια

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Κλειστά τα σχολεία στο Βόλο την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

Δεκαπέντε αρχαία αντικείμενα επαναπατρίζονται στην Ελλάδα από την Ελβετία

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή