Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενίσχυση των υποδομών για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα έναντι φυσικών καταστροφών, ζητούν οι Δήμοι

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σειρά κρίσιμων ζητημάτων όπως η θωράκιση των υποδομών για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα έναντι φυσικών καταστροφών, η παραχώρηση ακινήτων του Δημοσίου στους Δήμους και η δημιουργία Υπηρεσίας Δόμησης στο Δήμο Νέας Σμύρνης, ήταν από τα βασικά θέματα που εξετάστηκαν από την Επιτροπή Χωροταξίας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, προεδρεύοντος του Δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ατζέντα της συνεδρίασης περιείχε την εισήγηση του Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Προέδρου του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α. και Προέδρου του Ο.Α.Σ.Π. Δρ. Ευθύμιου Λέκκα, αναφορικά με την ανθεκτικότητα των υποδομών των Ο.Τ.Α. για τη διαχείριση κινδύνων και φυσικών καταστροφών σε περίοδο εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης.

Επίσης συζητήθηκαν θέματα όπως η ίδρυση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών (Υδατοδρόμια), η παραχώρηση ακινήτων του δημοσίου στους Δήμους, οι παρατηρήσεις της ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με τις παιδικές χαρές, η νομοθετική ρύθμιση για διενέργεια επισκευής οχημάτων εκτός χώρων συνεργείων και οι προτάσεις της Π.Ε.Δ. Κρήτης για την ολοκλήρωση του Δασολογίου.

Για το θέμα της παραχώρησης των ακινήτων του δημοσίου στους Δήμους, με ομόφωνη απόφασή του το διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας ζητάει την οριστική άρση πολυετών εκκρεμοτήτων, που παρακωλύουν την αξιοποίηση πολύτιμων για τις τοπικές κοινωνίες ακινήτων, των οποίων η ιδιοκτησία είναι κατακερματισμένη μεταξύ διαφόρων δημοσίων φορέων και τα οποία είτε είναι χαρακτηρισμένα ως κατάλληλα για την κάλυψη αναγκών σχολικής στέγης, είτε ρυμοτομούνται σύμφωνα με τα ισχύοντα διατάγματα ρυμοτομίας, είτε προορίζονται για κοινωφελή και κοινόχρηστο σκοπό.

Για την Πρόταση Νομοθετικής Ρύθμισης για καθορισμό όρων και προϋποθέσεων για διενέργεια εργασιών επισκευής οχημάτων εκτός των εγκεκριμένων χώρων εγκατάστασης συνεργείων οχημάτων η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι:

Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία καθώς γίνεται μεγάλη διευκόλυνση στους δήμους και γενικότερα τους δημόσιους φορείς. Συχνά, δεν είναι εφικτό να μετακινηθούν οχήματα με βλάβη στις εργοταξιακές εγκαταστάσεις του δήμου ή στον εκάστοτε συμβεβλημένο τεχνικό με αποτέλεσμα να μένουν μέρες ή και μήνες ακινητοποιημένα σε ένα σημείο αποκτώντας περισσότερες βλάβες και παράλληλα δυσχεραίνοντας την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών.

Για το θέμα των παιδικών χαρών οι παρατηρήσεις της ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας ήταν ουσιαστικές και μεταξύ άλλων τονίστηκε πως θα πρέπει, να δημιουργηθεί ένας δημόσιος φορέας, με διεπιστημονική στελέχωση, με εμπειρία και γνώσεις σχετικά με τους ελέγχους και τις πιστοποιήσεις των παιδικών χαρών και των αθλητικών εγκαταστάσεων, που να ελέγχει και να πιστοποιεί βάσει μιας ολοκληρωμένης και κωδικοποιημένης νομοθετικής ρύθμισης. Θα πρέπει να μπορεί να συντονίζει τις απαιτούμενες ενέργειες σε κάθε στάδιο δραστηριότητας και ελέγχου.

Τέλος, έγινε δεκτό ομόφωνα από την Επιτροπή το αίτημα του Δήμου Νέας Σμύρνης για τη δημιουργία ΥΔΟΜ και την ολοκλήρωση των διαδικασιών των προσωρινών θέσεων μηχανικών αναγνωρίζοντας το δικαίωμα υπογραφής μηχανικών εγγεγραμμένων στο ΤΕΕ ανεξαρτήτου κατηγορίας είδους και διάρκειας σύμβασης.

Από αριστερά προς δεξιά: Γιάννης Καραγιάννης(Γενικός Διευθυντής ΚΕΔΕ), Κώστας Κουκοδήμος(Δήμαρχος Κατερίνης) και Δρ. Ευθύμιος Λέκκας (Καθηγητής)

Μετά τη λήξη της συζήτησης ο Δρ. Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε:

«Σήμερα ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση, μεταξύ της Επιτροπής Υποδομών της ΚΕΔΕ και των λοιπών στελεχών, όπου παρουσίασα τα θέματα της τρωτότητας των υποδομών σε επίπεδο Ο.Τ.Α. που έχουν να κάνουν με την κλιματική κρίση και την κλιματική αλλαγή. Πραγματικά η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη δεδομένου ότι βλέπουμε τις υποδομές να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε επίπεδο Ο.Τ.Α. από την κλιματική κρίση και ουσιαστικά ανιχνεύσαμε τρόπους με βάση τους οποίους θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε αυτό που λέγεται ανθεκτικότητα των υποδομών που είναι και το κύριο στοιχείο έτσι ώστε να συμπορευτούμε με αυτό που ονομάζεται κλιματική κρίση.

Για να πάμε κόντρα στην κλιματική κρίση δεν θα έχουμε καμία επιτυχία και στις εξελισσόμενες διαδικασίες δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε συνεπώς πρέπει να προσαρμοστούμε και η καλύτερη προσαρμογή είναι να βελτιώσουμε την ανθεκτικότητα των υποδομών και όλων των άλλων συστημάτων που συνθέτουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.»

Με το πέρας των εργασιών της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Κ.Ε.Δ.Ε. Κώστας Κουκοδήμος, δήλωσε:

«Σύσσωμη η Αυτοδιοίκηση της χώρας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με προμετωπίδα την Επιτροπή Χωροταξίας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, εμείς οι Δήμαρχοι και τα στελέχη μας, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή για να θωρακίσουμε τις τοπικές μας κοινωνίες στις πραγματικά δύσκολες περιόδους που διανύουμε. Με την εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας όπως του κ. Λέκκα και την συνεχή αρωγή εμπειρογνωμόνων στη δουλειά που γίνεται στην επιτροπή, πετυχαίνουμε αποτελέσματα που συνεισφέρουν στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας των Δήμων, των πόλεων και των χωριών στην Ελληνική επικράτεια. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και όλοι μαζί, Πολίτες, Πολιτεία και Αυτοδιοίκηση θα την αντιμετωπίσουμε.»

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμπντούλ Χαμίντ Χαν: Με ελικόπτερο προσγειώθηκε ο Ερντογάν – Αναμένονται οι ανακοινώσεις

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» προσγειώθηκε λίγο μετά τη 1:30 το Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να είναι παρών και δώσει το σήμα για τον απόπλου του τέταρτου και πλέον σύγχρονου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Ερντογάν αναμένεται κατά τη διάρκεια της φιέστας και αφού επιθεωρήσει το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», όπως σημειώνει το Anadolu, να δώσει τις λεπτομέρειες την πορεία που θα ακολουθήσει το γεωτρύπανο και τον προορισμό του.

Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά: Απειλή Ακάρ για το Καστελόριζο -«Αν θέλει ο Θεός, θα έρθουμε»

Σενάρια και στοχεύσεις

Στο παιχνίδι που παίζει ο Ερντογάν οι επιλογές για το ταξίδι του Αμπντούλ Χαμίντ εμφανίζονται σε τρία σενάρια. Το πρώτο που είναι και αυτό που θεωρείται ότι έχει τις λιγότερες πιθανότητες αλλά θα ανεβάσει την ένταση κατακόρυφα είναι να ακολουθήσει το τουρκικό γεωτρύπανο την πορεία του Ορούτς Ρέις.

Μία ευθεία πρόκληση – αμφισβήτηση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, μίας χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ από έναν σύμμαχο της στο ΝΑΤΟ.

Τα άλλα σενάρια αφορούν το ενδεχόμενο το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν να βάλει πλώρη για την κυπριακή ΑΟΖ. Και είτε να κινηθεί σε περιοχές όπου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αδειοδοτήσει για έρευνες, όπως το οικόπεδο 6 για το οποίο υπάρχουν και πληροφορίες περί εντοπισμού μεγάλου κοιτάσματος, είτε να κινηθεί στην περιοχή ανάμεσα στην Μερσίνα και την Κερύνεια, που είναι η πλέον «ανώδυνη».

Η Γαλάζια Πατρίδα

Στόχος της Τουρκίας θα είναι σε όλες τις περιπτώσεις να αποδείξει ότι υπερασπίζεται το «δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας» ακόμα και σε περιόδους που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να αποφεύγει τις προκλήσεις.

Με το ερώτημα που μπαίνει εμφατικά πλέον από αναλυτές πέραν των αντιδράσεων Αθήνας και Λευκωσίας να αφορά και τις αντιδράσεις των συμμάχων και της Δύσης.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποκλοπές: Σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μετά την άρνηση της κυβέρνησης να επανέλθει άμεσα σε κανονική λειτουργία η Βουλή, όπως ζήτησε χθες ο Αλέξης Τσιπρας και την απόφαση της να ορίσει την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση ελάχιστες μέρες δηλαδή πριν την επίσημη έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσω επιστολής των μελών του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ζητά την άμεση σύγκληση της Επιτροπης αυτή την εβδομάδα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σοβαρότατοι λόγοι κατείγοντος

Οι βουλευτές της Επιτροπής στην επιστολή που κατέθεσαν ζητούν να κληθούν στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων, ο πρώην ΓΓ του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης και η Εισαγγελέας αποσπασμένη στην ΕΥΠ σε ακρόαση.

Διαβάστε επίσης Υποκλοπές: Επίθεση Οικονόμου σε Ανδρουλάκη – «Επίμονα και περιέργως αρνείται να ενημερωθεί»

Συμφωνα με τους βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχουν σοβαρότατοι λόγοι κατεπείγοντος για την άμεση σύγκληση της Επιτροπής, τόσο λόγω αυτού καθεαυτού του σκανδάλου παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και μέσω του λογισμικού Predator, όσο και λόγω των προσπαθειών συγκάλυψης του από την Κυβέρνηση.

Αναλυτικά η επιστολή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έχει ως εξής:

Διερεύνηση σε βάθος

ΠΡΟΣ τον κ. Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

«ΑΙΤΗΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ »

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Με την επιστολή αυτή ζητούμε να συγκαλέσετε άμεσα, αυτή την εβδομάδα, σε έκτακτη συνεδρίαση την Επιτροπή, προκειμένου να κληθεί ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ, ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων, ο πρώην ΓΓ κ. Δημητριάδης και η Εισαγγελέας αποσπασμένη στην ΕΥΠ σε ακρόαση.

Υπάρχουν σοβαρότατοι λόγοι κατεπείγοντος για την άμεση σύγκληση της Επιτροπής, τόσο λόγω αυτού καθεαυτού του σκανδάλου παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και μέσω του λογισμικού Predator, όσο και λόγω των προσπαθειών συγκάλυψης του από την Κυβέρνηση. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη θεσμικής αντίδρασης για την προστασία της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.

Για να διερευνηθούν σε βάθος τα παραπάνω ανησυχητικά και θλιβερά γεγονότα, θα πρέπει να συγκαλέσετε άμεσα, αυτή την εβδομάδα, σε έκτακτη συνεδρίαση την Επιτροπή βάσει του άρθρου 43Α Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να κληθούν οι ανωτέρω σε ακρόαση, προκειμένου να χυθεί φως στα κρίσιμα ως άνω για την Δημοκρατία ζητήματα.

Τα μέλη – Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Κατρούγκαλος Γιώργος

Βούτσης Νικόλαος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Λάππας Σπύρος

Πολάκης Παύλος

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ8 λεπτά ago

Αμπντούλ Χαμίντ Χαν: Με ελικόπτερο προσγειώθηκε ο Ερντογάν – Αναμένονται οι ανακοινώσεις

ΕΛΛΑΔΑ9 λεπτά ago

Φωτιές: Δύο τα μέτωπα στο Πετρωτό Δομοκού – 65 δασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ15 λεπτά ago

“Sold out” το “Απόστολος Νικολαΐδης” με Σλάβια

ΘΕΣΣΑΛΙΑ19 λεπτά ago

Συγκρούστηκαν αυτοκίνητο με μηχανή στο δρόμο Λάρισας-Αγιάς

LIFESTYLE22 λεπτά ago

Καίτη Γαρμπή – Διονύσης Σχοινάς: Οι διακοπές τους στο σκάφος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ22 λεπτά ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

MEDIA26 λεπτά ago

«Μόλις τελειώσουν τα λεφτά θα σε παρατήσει»: Αισχρά σχόλια για την Παναγιώταρου προς τον Στάθη Σχίζα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ28 λεπτά ago

Υποκλοπές: Σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΕΛΛΑΔΑ29 λεπτά ago

Κυψέλη: Συναγερμός για την εξαφάνιση 8χρονης

ΜΠΑΣΚΕΤ34 λεπτά ago

Τσαλμπούρης: «Το κλίμα είναι πάρα πολύ οικογενειακό στην Εθνική» (audio)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Έφυγε από την ζωή ο Bengaj Altin(Αλέκος ) μαρμαράς στην Σκιαθο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

LIFESTYLE3 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Την Πέμπτη 4/8 στις 11 η απολογία του Υποδ.Πυροσβεστικής Δικηγόρος των ανηλίκων ο Σάκης Κοκκίνης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλιψη για την 56χρονη Αναστασία Μήσια από Βελεστίνο

Δημοφιλή