Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Ένοχος ο γιος του προέδρου Μπάιντεν – Θα πάει φυλακή;

Published

on

FotoJet 15 1 620x350.jpg

Μετά την ιστορική καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ και ο γιος του προέδρου Μπάιντεν, Χάντερ, κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες που σχετίζονται με την χρήση ναρκωτικών και την οπλοκατοχή, πράγμα που τον καθιστά, το πρώτο παιδί εν ενεργεία προέδρου που καταδικάζεται για έγκλημα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, μετά την καταδίκη του, ο Χάντερ αναμένει την ποινή του – το ανώτατο όριο που μπορεί να του επιβληθεί είναι 25 χρόνια φυλάκισης. Φυσικά ήδη έχουν πάρει φωτιά τα σενάρια για το αν τελικά θα μπει στη φυλακή ή αν θα του δώσει χάρη ο πρόεδρος.

Θα πάει στη φυλακή ο Χάντερ Μπάιντεν;

Σε περίπτωση που οι δικαστές καταδικάσουν τον Χάντερ Μπάιντεν σε φυλάκιση, είναι απίθανο να αντιμετωπίσει το μέγιστο όριο των 25 ετών κάθειρξης για τις τρεις κατηγορίες που αφορούν τη χρήση όπλου, αλλά και για την κατηγορία της παράνομης χρήσης ναρκωτικών με κατοχή όπλου, η οποία επισύρει μέγιστη ποινή 10 ετών.

Ο καθηγητής του Νομικού Κολλεγίου του Χιούστον στο Νότιο Τέξας, Dru Stevenson, δήλωσε ότι θα ήταν «παράξενο και πρωτοφανές» αν ο η ποινή που θα έπαιρνε ο Μπάιντεν βρισκόταν κοντά στα πέντε χρόνια.

«Αυτό ισχύει για ανθρώπους που [είναι] πραγματικά επικίνδυνοι, όπως κάποιος που είχε ήδη μπει στη λίστα παρακολούθησης του FBI», είπε. Ο καθηγητής Stevenson είπε ότι υπήρχε «50:50 πιθανότητα» για την επιβολή ποινής φυλάκισης και ότι θα περίμενε κάτι πιο κοντά στους 20 μήνες.

Advertisement

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό», είπε. Πρόσθεσε δε ότι είναι επίσης πιθανό να πάρει αναστολή αντί για φυλάκιση. Η νομική του ομάδα μπορεί να επικαλεστεί τη ανάρρωση του Μπάιντεν από τη χρήση ναρκωτικών, προκειμένου να δικαιολογήσει μια ελαφρύτερη ποινή.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ο δικαστής που επιβλέπει την υπόθεση αρνήθηκε να δώσει στους δικηγόρους του Μπάιντεν «οποιαδήποτε ανάπαυλα» κατά τη διάρκεια της δίκης. Η δικαστής Maryellen Noreika ήταν σκληρή με τους δικηγόρους του Μπάιντεν κατά τη διάρκεια των αποδεικτικών ακροάσεων, είπε ο καθηγητής του Τέξας, και συχνά αποφάσιζε κατά των αιτημάτων των δικηγόρων του.  Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ο Μπάιντεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια αυστηρότερη ποινή από αυτή που οι περισσότεροι θα θεωρούσαν τυπική.

Πότε θα ανακοινωθεί η ποινή του

Η δικαστής Maryellen Noreika αναμένεται να προγραμματίσει ακρόαση για την επιβολή της ποινής μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί επίσης με αξιωματικούς επιτήρησης για μια έκθεση πριν από την καταδίκη που θα χρησιμοποιηθεί από τον δικαστή.

Ακόμη και σε περίπτωση καταδίκης σε φυλάκιση, δεν αναμένεται ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να παραδοθεί αμέσως στις αρχές. Αντίθετα, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να δοθεί μια ημερομηνία για να παραδοθεί.

Ο πρώην βοηθός εισαγγελέα των ΗΠΑ Neama Rahmani δήλωσε στο BBC ότι μετά την καταδίκη, η ομάδα του Biden θα έχει 30 ημέρες για να ασκήσει έφεση, κάτι που ο κ. Rahmani δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό. «Πρόκειται για μια υπόθεση που είναι φτιαγμένη για έφεση», είπε.

Advertisement

Τρεις οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Μπάιντεν

Τρεις κατηγορίες εναντίον του Χάντερ Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν αντιμετώπιζε τρεις ομοσπονδιακές κατηγορίες στην υπόθεση: δύο κατηγορίες για ψευδείς δηλώσεις και μία για παράνομη οπλοκατοχή. Όλες οι κατηγορίες σχετίζονται με την αγορά ενός περίστροφου από ένα οπλοπωλείο του Ντελαγουέαρ στις 12 Οκτωβρίου 2018, το οποίο κράτησε για περίπου 11 ημέρες.

Σύμφωνα με την παραδοχή του ίδιου του Μπάιντεν, βρισκόταν βαθιά στη δίνη ενός «ολοκληρωμένου εθισμού» στην κοκαΐνη κρακ εκείνη την εποχή. Οι δύο κατηγορίες για ψευδή δήλωση προέκυψαν από ισχυρισμούς ότι είπε ψέματα για τη χρήση ναρκωτικών σε ένα ομοσπονδιακά υποχρεωτικό έντυπο όταν αγόρασε το όπλο. Η τρίτη κατηγορία αφορούσε την κατοχή πυροβόλου όπλου ενώ έκανε χρήση ναρκωτικών.

Θα απονείμει χάρη στον γιο του ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε πριν ανακοινωθεί η ένοχη ετυμηγορία, ότι δεν θα απονείμει χάρη στον γιο του. Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στο ABC News αν θα απέκλειε την επιλογή αυτή, είπε: «Ναι».

Advertisement

Μετά την ετυμηγορία φαίνεται να εμμένει στο ίδιο μήνυμα. Την Τρίτη, είπε σε δήλωσή του: «Ο κ. Μπάιντεν δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική του: «Θα αποδεχθώ την έκβαση αυτής της υπόθεσης και θα συνεχίσω να σέβομαι τη δικαστική διαδικασία, καθώς ο Χάντερ εξετάζει το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης».

Ισχυρές αποδείξεις κατά του Χάντερ Μπάιντεν

Για να καταδικαστεί ο κ. Μπάιντεν, οι εισαγγελείς έπρεπε να πείσουν τους ενόρκους ότι εν γνώσει του έκανε ψευδείς δηλώσεις στο έντυπο σε μια προσπάθεια να εξαπατήσει το κατάστημα που του πούλησε το πιστόλι. Οι εισαγγελείς βασίστηκαν σε προσωπικά μηνύματα κειμένου και άλλες επικοινωνίες που έγιναν την ώρα που ο κ. Μπάιντεν βρισκόταν ήταν εθισμένος για να αποδείξουν ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών όταν πήρε στην κατοχή του το όπλο.

Σε ένα τέτοιο μήνυμα που εστάλη στη Χάλι Μπάιντεν μία ημέρα μετά την αγορά του όπλου, ο Μπάιντεν αναφέρει ότι πήγαινε να συναντήσει έναν έμπορο που ονομάζεται Mookie. Η κ. Μπάιντεν, η οποία κλήθηκε να καταθέσει από τους εισαγγελείς, είπε στο δικαστήριο ότι το μήνυμα σήμαινε ότι «αγόραζε κρακ κοκαΐνη». Άλλοι μάρτυρες που κλήθηκαν στο εδώλιο ήταν η πρώην σύζυγος του κ. Μπάιντεν, Kathleen Buhle, και η πρώην φίλη του Zoe Kestan, οι οποίες μίλησαν και οι δύο για τον εθισμό του.

Οι εισαγγελείς έχουν επίσης επισημάνει τα απομνημονεύματα του ίδιου του Μπάιντεν το 2021, στα οποία περιγράφει λεπτομερώς τις εμπειρίες του ως χρήστης ναρκωτικών που «ήταν ξύπνιος είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα, καπνίζοντας κάθε 15 λεπτά, επτά ημέρες την εβδομάδα». «Όλη η ενέργειά μου περιστρεφόταν γύρω από το κάπνισμα ναρκωτικών και τις διευθετήσεις για την αγορά ναρκωτικών – τροφοδοτώντας το θηρίο», έγραφε στο βιβλίο.

Η τρίτη κατηγορία, σχετικά με την υποτιθέμενη κατοχή πυροβόλου όπλου από τον κ. Μπάιντεν, ενώ ήταν χρήστης ναρκωτικών, θεωρείται ασυνήθιστη, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι κάποιος είναι χρήστης ναρκωτικών και έχει όπλο. «Είναι πραγματικά σπάνιο να κυνηγήσουν κάποιον και να τον διώξουν γι’ αυτό», δήλωσε ο καθηγητής Stevenson. «Αλλά πρόκειται για ένα άτομο υψηλού προφίλ και υπήρξαν μέλη του Κογκρέσου που απαίτησαν να διωχθεί».

Advertisement

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
Advertisement web banner kotsiras 300x250
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο