Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

Επεισόδια στο Λος Άντζελες: Εντολή Τραμπ για ανάπτυξη της εθνοφρουράς – Χέγκσεθ: Το Πεντάγωνο θα κινητοποιήσει πεζοναύτες «εάν η βία συνεχιστεί»

Published

on

AP25158735637065 scaled.jpg

Το Λος Άντζελες φλέγεται για ακόμα μια φορά, μετά τις βίαιες ταραχές που ξέσπασαν στη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στις εκτεταμένες επιχειρήσεις της ICE (Υπηρεσίας Τελωνείων και Μετανάστευσης) με μαζικές συλλήψεις μεταναστών, και την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναπτύξει Εθνοφρουρά στους δρόμους της Καλιφόρνιας. Το περιστατικό εξελίσσεται σε μια ακόμα βαθιά πολιτική κρίση μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τοπικής εξουσίας, με εκατοντάδες συλλήψεις, διαδηλώσεις και νομικά ερωτήματα για τη συνταγματικότητα της παρέμβασης.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε δριμύτατα τις αρχές της Καλιφόρνιας ως ανίκανες, ενώ ο Κυβερνήτης της Πολιτείας χαρακτήρισε εμπρηστική την απόφαση να σταλεί η Εθνοφουρά.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ προειδοποίησε πως το Πεντάγωνο είναι έτοιμο να κινητοποιήσει πεζοναύτες «εάν η βία συνεχιστεί» στο Λος Άντζελες.

«Το υπουργείο Άμυνας κινητοποιεί αμέσως την Εθνοφρουρά προκειμένου να υποστηρίξει τις ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου στο Λος Άντζελες. Εάν η βία συνεχιστεί, εν ενεργεία πεζοναύτες από τη βάση Πέντλετον θα κινητοποιηθούν επίσης – βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή», έγραψε ο Χέγκσεθ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Επεισόδια στο Λος Άντζελες: Εντολή Τραμπ για ανάπτυξη της εθνοφρουράς – Χέγκσεθ: Το Πεντάγωνο θα κινητοποιήσει πεζοναύτες «εάν η βία συνεχιστεί»
AP

Το χρονικό της κρίσης

Η αρχή έγινε όταν πράκτορες της ICE εισέβαλαν σε επιχειρήσεις όπως το Home Depot, καθώς και σε αποθήκες και εργοστάσια, συλλαμβάνοντας δεκάδες μετανάστες. Μέσα σε δύο ημέρες, οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 120, προκαλώντας κύμα αγανάκτησης σε κοινότητες μεταναστών και υποστηρικτικών οργανώσεων. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι στόχοι ήταν “παράνομοι μετανάστες”, πολλοί από τους συλληφθέντες διέθεταν νόμιμα έγγραφα παραμονής ή βρίσκονταν υπό διαδικασία τακτοποίησης.

Διαδηλώσεις και συγκρούσεις

Οι επιχειρήσεις της ICE προκάλεσαν άμεσα αντιδράσεις. Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, κυρίως στην περιοχή του Paramount, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των μεταναστών και κατά του Τραμπ. Οι διαμαρτυρίες εξελίχθηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, σφαίρες από καουτσούκ και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Καταγράφηκαν ζημιές σε περιουσίες, τραυματισμοί και νέες συλλήψεις.

Αντιδράσεις και ανάπτυξη της Εθνοφορυράς

Ο Πρόεδρος Τραμπ, μέσα από αναρτήσεις του στα social media, δήλωσε ότι «δεν θα επιτρέψει χάος και ανομία» και διέταξε την αποστολή 2.000 μελών της Εθνικής Φρουράς στο Λος Άντζελες. Ταυτόχρονα, έθεσε σε ετοιμότητα στρατιωτικές δυνάμεις των Πεζοναυτών στο Camp Pendleton, εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσο προετοιμάζεται να ενεργοποιήσει τον Ομοσπονδιακό Νόμο περί Εξέγερσης (Insurrection Act).

Η απόφαση αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την τοπική ηγεσία. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι “ρίχνει λάδι στη φωτιά” για πολιτικούς λόγους, ενώ η δήμαρχος του Λος Άντζελες, Κάρεν Μπας, κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση, αλλά ξεκαθάρισε πως “η στρατιωτικοποίηση των δρόμων είναι απάντηση φόβου, όχι λύση”.

Η πολιτική διάσταση

Οι ταραχές αποκτούν σαφή πολιτική διάσταση ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Ο Ντόναλντ Τραμπ ενισχύει τη σκληρή του γραμμή απέναντι στη μετανάστευση, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει την εκλογική του βάση. Πολιτικοί του κύκλου του, όπως ο Στίβεν Μίλερ και ο Τζ. D. Βανς, χαρακτηρίζουν τις διαδηλώσεις «ένοπλη εξέγερση» και ζητούν ακόμα σκληρότερες παρεμβάσεις.

Advertisement

Ωστόσο, πολλοί συνταγματολόγοι και νομικοί επισημαίνουν ότι η παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης χωρίς αίτημα ή συναίνεση της Πολιτείας ενδέχεται να συνιστά παραβίαση του Συντάγματος. Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να εμπλακεί αν υπάρξει κλιμάκωση ή νομική προσφυγή από την Πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

Advertisement
FESTIVAL25 200x350
300X250 GIF
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο