OIKONOMIA
Επίδομα ακρίβειας: Τη Μεγάλη Βδομάδα οι πληρωμές – Πώς και σε ποιους θα δοθεί


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Πώς θα δοθούν τα 200 ευρώ έως 21 Απριλίου – Ποιοι είναι δικαιούχοι
Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας («Κύρωση της από 17.3.2022 Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς – Έργο VIII, Παράρτημα 12 της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος »Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας»), προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους δικαιούχους επιδόματος παιδιού, πριν από το Πάσχα και, πιο συγκεκριμένα, έως τις 21 Απριλίου, σε συνέχεια των σχετικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, νωρίτερα εντός του μήνα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, το συνολικό ύψος της παρέμβασης εκτιμάται σε 324 εκατ. ευρώ και αφορά σε 1,7 εκατομμύρια δικαιούχους. Με τα μέτρα ενίσχυσης ωφελούνται περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη, προκειμένου αυτά να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα εξής:
«Α. Όσον αφορά στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ, που θα δοθεί σε 677.000 περίπου χαμηλοσυνταξιούχους έως τις 21 Απριλίου 2022, (με το κόστος του μέτρου να υπολογίζεται στα 135 εκατ. ευρώ), προβλέπεται ότι:
1. Δυνητικοί δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι κατά τον Μάρτιο 2022 έλαβαν:
α) οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
β) προσυνταξιοδοτική παροχή,
γ) αναπηρικά επιδόματα, (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ),
δ) καταλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ).
2. Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι, θα εξεταστεί ότι συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
– το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2020 δεν υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ,
– το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 14.400 ευρώ,
– η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2021 (φορολογικού έτους 2020), δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ,
– είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020.
3. Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι, όπως προαναφέρθηκε, 200 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους.
4. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.
5. Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ο e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ θα αποστείλουν στην ΑΑΔΕ αρχείο με τους ΑΦΜ και ΑΜΚΑ του συνόλου των δυνητικών δικαιούχων, ώστε να πραγματοποιηθούν διασταυρώσεις με τα στοιχεία που τηρεί η ΑΑΔΕ και να βεβαιωθεί ότι πληρούνται σωρευτικά όλες οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Η ΑΑΔΕ θα παράξει το αρχείο με τους τελικούς δικαιούχους, το οποίο θα αποσταλεί στον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ που θα προβούν στην καταβολή.
Β. Όσον αφορά στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους 167.000 περίπου δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι για τον Απρίλιο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 200 ευρώ. Η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ το αργότερο έως τις 21 Απριλίου. Θα προηγηθεί δηλαδή της τακτικής καταβολής της μηνιαίας προνοιακής παροχής που θα λάβει χώρα στις 30 Απριλίου. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 33,4 εκατ. ευρώ.
Προβλέπεται επίσης ότι η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 200 ευρώ στους 35.000 περίπου δικαιούχους. Και σε αυτήν την περίπτωση η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ έως τις 21 Απριλίου. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 7 εκατ. ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι, αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.
Γ. Με στόχο τη στήριξη των ωφελουμένων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, τον Απρίλιο θα χορηγηθεί διπλή δόση στους περίπου 240.000 δικαιούχους του. Η επιπλέον δόση θα καταβληθεί άπαξ και θα προηγηθεί της τακτικής που θα καταβληθεί στις 30 Απριλίου. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 50,9 εκατ. ευρώ.
Δ. Προβλέπεται επίσης η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για τον Απρίλιο των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά και το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.
Ε. Τέλος, με το άρθρο 3 της τροπολογίας, ρυθμίζεται η καταβολή της αναλογίας του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022 στους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή κατά τον Ιανουάριο 2022, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Σύνταξη: 2021, το έτος της μεγάλης φυγής


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ως έτος της μεγάλης φυγής προς τη συνταξιοδότηση, χαρακτηρίζεται το 2021 καθώς οι αιτήσεις εκτοξεύθηκαν πάνω από τις 193.000, όταν το προηγούμενο έτος βρίσκοντας γύρω στις 163.000.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Παρά ταύτα ο e – ΕΦΚΑ έχει προσχωρήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης και πλέον απομένουν οι αιτήσεις του προηγουμένου έτους προκειμένου να εξαλειφθεί το στοκ των εκκρεμών συντάξεων και να επανέλθει η διαδικασία συνταξιοδότησης σε φυσιολογικούς ρυθμούς.
Ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης επανέλαβε πρόσφατα ότι το καλοκαίρι θα εκκαθαριστούν όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης για το 2021.
Οι εκκρεμείς συντάξεις
Αυτή την περίοδο έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις του 2018, όπως και το 97,5% του συνόλου των αιτήσεων του 2019.
Οι εκκρεμότητες του 2020 έχουν περιοριστεί στο 11% του συνόλου των αιτήσεων(163.590) έως και τα τέλη Μαρτίου, ενώ, μέσα στο καλοκαίρι, θα εκκαθαριστούν και οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης για το 2021. Για το έτος αυτό, οι εκκρεμότητες ανέρχονται στο 28,77% του συνόλου των αιτήσεων, οι οποίες μάλιστα ήταν και ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη (193.000).
Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι έχει ήδη σημειωθεί μία σχετική αποκλιμάκωση στην εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων και πως η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει ταχύτερα αμέσως μετά την επίλυση του θέματος των εκκρεμοτήτων των κύριων συντάξεων.
Το έτος ρεκόρ
Ρεκόρ αιτήσεων συνταξιοδότησης υποβλήθηκε κατά το προηγούμενο έτος 2021. Υποβλήθηκαν 193.000 αιτήσεις, όταν ένα χρόνο νωρίτερα, το 2020, οι αιτήσεις ήταν 163.590. Η αύξηση της τάξης του 18% οφείλεται στην λήξη των ευνοϊκών – μεταβατικών – ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που προβλέφθηκαν για ομαλή μετάβαση στο σημερινό καθεστώς με τα 40 έτη ασφάλισης και 62 έτη ηλικίας ή το 67ο έτος ηλικίας με όσα έτη ασφάλισης διαθέτει ο υποψήφιος συνταξιούχος.
Η έκρηξη των αιτήσεων συνταξιοδότησης που παρατηρήθηκε το 2021 εκτιμάται από τους ειδικούς ότι ξεπέρασε κατά πολύ τα προηγούμενα κύματα μαζικής φυγής.. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί αλλά και υγειονομικοί επέβαλαν μαζικά αιτήσεις συνταξιοδότησης, όπως άλλωστε και μισθωτοί τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, που έσπευσαν να συνταξιοδοτηθούν πριν από το 2022, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να καταργηθεί η δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης πριν από τα 62 και τα 67 έτη.
Τέλος, χιλιάδες ήταν και οι επαγγελματίες που έσπευσαν να συνταξιοδοτηθούν, εν μέσω της πανδημίας ενώ εκτιμάται ότι και το 2022 θα σπεύσουν να συνταξιοδοτηθούν όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα με τα ευνοϊκότερα ειδικά όρια που ίσχυαν μέχρι το 2021, υπό τον φόβο των αλλαγών.
Πηγή: ΟΤ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Προσφυγές: 3 στους 10 φορολογούμενους δικαιώνονται


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Με άδεια χέρια φεύγουν οι περισσότεροι φορολογούμενοι που προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ, αμφισβητώντας αποφάσεις επιβολής φόρων και προστίμων της φορολογικής διοίκησης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2022, μόλις το 29% των φορολογούμενων δικαιώθηκε μερικώς ή ολικώς γλιτώνοντας από την πληρωμή φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων χιλιάδων ευρώ που τους είχαν επιβάλλει τα ελεγκτικά κέντρα και οι ΔΟΥ για φορολογικές παραβάσεις. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι που είχαν προσφύγει στη ΔΕΔ έφυγαν με «άδεια χέρια» καθώς οι προσφυγές τους απορρίφθηκαν.
Μάλιστα, το 39,4% των αποφάσεων που απορρίφθηκαν από την ΔΕΔ προσβλήθηκαν στα διοικητικά δικαστήρια στα οποία προσέφυγαν οι φορολογούμενοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις 3.354 υποθέσεις που παραπέμφθηκαν οι 1.731 «έκλεισαν» με οριστικές αποφάσεις της ΔΕΔ και από αυτές οι 772 προσφυγές έγιναν δεκτές από την υπηρεσία ικανοποιώντας τα αιτήματα των φορολογούμενων ενώ 1.164 ή επτά στις δέκα απορρίφθηκαν.
Αυξάνονται οι προσφυγές
Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολλοί φορολογούμενοι αναζητούν το δίκιο τους στην ΑΑΔΕ αμφισβητώντας αποφάσεις της φορολογικής διοίκησης με τις οποίες καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρους καθώς και προσαυξήσεις και πρόστιμα για υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ακίνητης περιουσίας και άλλες. Χαρακτηριστικό της «κοσμοσυρροής» είναι το γεγονός ότι από το 2013 που συστάθηκε η ΔΕΔ έχουν προσφύγει σε αυτή πάνω από 80.000 φορολογούμενοι.
Πάντως τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των φορολογούμενων που δικαιώνονται από τη ΔΕΘ έχει αυξηθεί σημαντικά γεγονός που σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες οφείλεται:
1. Στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις διατάξεις των ετών 2000-2016 με τις οποίες παρατάθηκαν πέραν της πενταετίας οι προθεσμίες παραγραφής χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων.
2. Σε λάθη και παραλείψεις στον καταλογισμό των φόρων, των προσαυξήσεων και των προστίμων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή οι φορολογούμενοι, πρέπει πρώτα να καταβάλλουν το 50% των ποσών που τους βεβαίωσε ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.
Μοναδική περίπτωση να αποφύγει κανείς το 50% είναι να δώσει επαρκή στοιχεία στην ΔΕΔ, τα οποία να δικαιολογούν την αναστολή καταβολής για σοβαρούς λόγους οικονομικής αδυναμίας και η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών πρέπει να εγκρίνει το αίτημά τους.
Πηγή: ΟΤ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ20 ώρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Εκδήλωση της Sea Jets to Σάββατο 14 Μάϊου στο Βόλο στο πλοίο Sporades Star