Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίκαιρη ερώτηση Φάμελλου στον Μητσοτάκη: Οδηγείτε σε λουκέτα ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Published

on

shutterstock 1712116168 620x350.jpg

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατέθεσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, καταδεικνύοντας τις «αδικίες του νόμου της κυβέρνησης για το οριζόντιο, αναχρονιστικό και αντισυνταγματικό χαράτσι», που πλέον καλούνται να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις, «σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ για μη αύξηση της φορολογίας».

«Με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παραδέχεται αδυναμίες και αδικίες, αλλά και τις όποιες διορθώσεις να μετατίθενται για το Σεπτέμβρη, οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες και οι αυτοαπασχολούμενοι καλούνται να πληρώσουν σήμερα πολλαπλάσιο φόρο μέσω ενός συλλήβδην τσουβαλιάσματος, δήθεν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», υπογραμμίζει ο κ. Φάμελλος.

Και προσθέτει ότι «στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ‘πειραματίζεται’ με τη ζωή και την εργασία χιλιάδων επαγγελματιών, ωθώντας πολλούς, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, στο λουκέτο, εφαρμόζοντας τις προβλέψεις του σχεδίου Πισσαρίδη».

«Το μέτρο, αντί να αντιμετωπίζει, υποστηρίζει τη φοροδιαφυγή»

Εφόσον η κυβέρνηση αρνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα τη σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ενώ εξελίσσονται αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα και προσφυγή των συλλογικών φορέων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σημειώνει, η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να φέρει το θέμα στη Βουλή σε ανώτατο επίπεδο.

«Καλείται ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης να εξηγήσει στη Βουλή και σε δημόσιο βήμα γιατί βάζει στο στόχαστρο και υποχρεώνει σε διακοπή δραστηριότητας και brain drain το πολύτιμο δυναμικό των επιστημόνων, των επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, πλήττοντας έτσι την ελληνική οικονομία για χατίρι λίγων ολιγοπωλίων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Advertisement

Παράλληλα, ο Σωκράτης Φάμελλος καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υιοθετήσει την κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης του Ν. 5073/2023 και να ξεκινήσει άμεσα διάλογο για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, όπως ζητούν άλλωστε και οι όλοι οι συλλογικοί φορείς.

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Πρωθυπουργό

Θέμα: Θα επιμείνει η κυβέρνηση στην εφαρμογή άδικων και οριζόντιων φορολογικών μέτρων που οδηγούν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους σε απόγνωση και λουκέτα;

Με το Ν. 5073/2023 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εισήγαγε την τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων, με αυθαίρετο και οριζόντιο τρόπο υπολογισμού φορολογητέου εισοδήματος, για κάθε κωδικό δραστηριότητας (ΚΑΔ) που διατηρεί ο φορολογούμενος. Με το πρόσχημα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής -και παραδεχόμενη την αδυναμία της να την αντιμετωπίσει και να εφαρμόσει τις σύγχρονες έμμεσες τεχνικές ελέγχου- νομοθέτησε αιφνιδιαστικά έναν «κεφαλικό φόρο», επί δικαίων και αδίκων, καταπατώντας τις προεκλογικές υποσχέσεις της ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση της φορολογίας.

Advertisement

Η κυβερνητική πλειοψηφία αγνόησε τις ενστάσεις των φορέων, που επεσήμαναν τις πολλές αδικίες από το συλλήβδην τσουβάλιασμα των φορολογούμενων, την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, αλλά και την ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την οποία συντάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με τη νομοθέτηση καταστρατηγήθηκε κάθε έννοια ασφάλειας δικαίου, καθώς η κυβέρνηση «πληροφόρησε» τους φορολογούμενους στο τέλος του 2023 για τη φορολόγηση της χρονιάς που ήδη ολοκληρωνόταν!

Το μέτρο, αντί να αντιμετωπίζει, υποστηρίζει τη φοροδιαφυγή στα μεγαλύτερα εισοδήματα εφόσον το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα δεν θα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ και άρα κανένας δεν θα έχει λόγο να δηλώσει εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ ή ανάλογες δαπάνες.

Η δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης προϋποθέτει αφενός τη βεβαίωση και καταβολή του φόρου και αφετέρου τον έλεγχο από την αρμόδια αρχή, ο οποίος μπορεί να επεκταθεί και σε βάθος 5-ετίας αλλά και να καθυστερήσει υπέρμετρα λόγω αδυναμίας του ελεγκτικού μηχανισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ελάχιστοι αμφισβητούν το τεκμαρτό εισόδημα επειδή η ίδια η πολιτεία τους αποτρέπει, αμφισβητώντας στην πράξη το δικαίωμά τους.

Ο άδικος «κεφαλικός φόρος» της κυβέρνησης Μητσοτάκη σχεδιάστηκε με απόλυτη προχειρότητα. Ενδεικτικά, δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των επαγγελμάτων (π.χ. το εισόδημα ενός οδηγού ταξί ή ενός πωλητή λαϊκών αγορών δεν αυξάνεται με τα έτη άσκησης επαγγέλματος), το οικογενειακό εισόδημα, οι περιπτώσεις όπου δεν γίνεται να υπάρχει αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη (δικαστικοί επιμελητές) όπως και η σημαντική διαφορά εσόδων ενός επαγγελματία σε μια μικρή επαρχιακή πόλη ή σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο.

Advertisement

Έτσι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι καλούνται να πληρώσουν πολλαπλάσιο φόρο απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια, για εισόδημα που ενδεχομένως δεν εισέπραξαν, χωρίς μάλιστα να έχουν συγκεντρώσει και τις ηλεκτρονικές δαπάνες για το 2023, με αποτέλεσμα την επιπλέον επιβάρυνσή τους. Έτσι πληθώρα επαγγελματιών, επιστημόνων, βιοτεχνών και εμπόρων μπροστά στην υπέρμετρη και αναντίστοιχη με το τζίρο τους αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων οδηγούνται σε λουκέτο, για να ικανοποιήσουν τις προβλέψεις της έκθεσης Πισσαρίδη και το σχέδιο Μητσοτάκη για συγκέντρωση του οικονομικού πλούτου σε λίγα ολιγοπώλια εις βάρος των μικρομεσαίων.

Μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, η κυβέρνηση υποσχέθηκε «σημειακές διορθώσεις», οι οποίες όμως θα έρθουν από το Σεπτέμβρη και μετά, ενώ θα έχει προηγηθεί η βεβαίωση και πληρωμή των υπέρογκων και άδικων φόρων, που θα οδηγήσουν τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, σε λουκέτο. Και όλα αυτά προστίθενται στα προβλήματα της ακραίας ακρίβειας και του αποκλεισμού από χρηματοδοτικά εργαλεία που πλήττουν όλους τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

  1. Για ποιο λόγο επιμένει σε ένα κατάφωρα άδικο, αναχρονιστικό και αντισυνταγματικό πλαίσιο φορολόγησης, που θα επιβαρύνει πολλούς φορολογούμενους με την καταβολή πολλαπλάσιων φόρων για το 2023, παρότι παραδέχεται και ο ίδιος ότι χρειάζεται διορθώσεις;
  2. Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση των διατάξεων για την τεκμαρτή φορολόγηση που εισήγαγε με το Ν. 5073/2023, όπως έχει προτείνει με τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εφόσον το δημοσιονομικό αποτύπωμα του μέτρου καλύπτεται ούτως ή άλλως από το υπερπλεόνασμα που έχει ήδη συγκεντρωθεί το 2024 και στην έναρξη διαλόγου για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα καταπολεμά και θα προλαμβάνει τη φοροδιαφυγή, όπως ζητούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Ο Ερωτών

Σωκράτης Φάμελλος

Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Advertisement

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
Advertisement web banner kotsiras 300x250
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο