Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικουρική ασφάλιση: «Ατομικός κουμπαράς» για κάθε νέο ασφαλισμένο μετά την 1η Ιανουαρίου 2022

Published

on

Spread the love

Για τους βασικούς άξονες της επικείμενης μεταρρύθμισης για τη μετατροπή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολούθησης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου.  “Αν θελήσουμε να επιμένουμε σε υπερβολικές απαιτήσεις προς τη νέα γενιά, μην έχετε αμφιβολία, ζούμε σε ανοιχτές αγορές, θα φύγουν. Θα μείνουμε εδώ να βράζουμε στο ζουμί μας”, τόνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγιναν παρεμβάσεις βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης που προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι στη μετατροπή του συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό, θα βρει απέναντί της, κόμματα και εργαζόμενους και συνεπώς οφείλει να καταθέσει τεκμηριωμένα στοιχεία και να ακουστούν όλες οι απόψεις, προτού καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο υφυπουργός χρειάστηκε πολλές φορές να επικαλεστεί τα στοιχεία για την επιδείνωση του δημογραφικού η οποία θα έχει συνέπεια και τη δραματική επιδείνωση του «λόγου εξάρτησης» (εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο) και άρα περισσότερο βάρος στους ώμους διαρκώς λιγότερων. “Το σύστημα μας είναι απόλυτα εκτεθειμένο στον δημογραφικό κίνδυνο”, δήλωσε ο υφυπουργός και τόνισε ότι “στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει την έκθεση του συστήματος στον κίνδυνο αυτό”.

Ως προς τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι η δημόσια επικουρική ασφάλιση σταδιακά μετατρέπεται από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική, είναι τμήμα της κοινωνικής ασφάλισης και παρέχει τις αντίστοιχες εγγυήσεις, θα συμμετέχουν νεοεισερχόμενοι με υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης ενώ σε προαιρετική βάση θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών.

“Αντί οι εισφορές των νέων χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται. Κάθε ασφαλισμένος έχει τον ατομικό του κουμπαρά και από αυτόν λαμβάνει την αναλογιστικά ουδέτερη σύνταξή του”, σημείωσε ο υφυπουργός.

“Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση. Θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το ΔΣ, ο μάνατζερ κλπ, θα διορίζονται από την κυβέρνηση με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση”, είπε ο υφυπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι “αν δουλέψει καλά το πείραμα με την κεφαλαιοποιητική επικουρική ασφάλιση, αυτό θα είναι μια εκπαίδευση του κόσμου, για να πάει αυτό το σύστημα και στα επαγγελματικά ταμεία, αργότερα”.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης επισήμαναν ότι ενώ ο πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωνε ότι το σύστημα είναι βιώσιμο, η κυβέρνηση φέρνει τώρα μια νέα μεταρρύθμιση επικαλούμενη την επιδείνωση του δημογραφικού. “Η κυβέρνηση εισάγει αυτή τη μεταρρύθμιση, για να λάβουν υψηλότερες συντάξεις οι συνταξιούχοι στο μέλλον και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Αυτοί είναι οι δύο από τους τέσσερις βασικούς λόγους που φέρνουμε αυτή τη μεταρρύθμιση”, είπε ο υφυπουργός Εργασίας.

“Το τωρινό σύστημα έτσι όπως είναι δεν δίνει καμία απολύτως ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία. Ίσα ίσα, με τα ελλείμματά του, την σπρώχνει προς τα πίσω”, είπε ο Πάνος Τσακλόγου.

Ο υφυπουργός αρνήθηκε ότι η μεταρρύθμιση είναι νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα. “Ένας νεοφιλελεύθερος δεν θέλει σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Μου φαίνεται εντελώς αστείο να μιλάμε για νεοφιλελευθερισμό σε μια χώρα που παραπάνω από το μισό ΑΕΠ περνάει μέσα από τον δημόσιο τομέα, σε μια χώρα που έχει κανονισμό για τα πάντα”, σχολίασε ο υφυπουργός Εργασίας.

Καθώς πολλοί βουλευτές επέκριναν την κυβέρνηση για αντιασφαλιστική πολιτική στη βάση της έκθεσης Πισσαρίδη, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι το βασικό πρόσταγμα της έκθεσης Πισσαρίδη, είναι η ελάφρυνση της εργασίας. Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις ότι η μεταρρύθμιση θα πλήξει πρωτίστως όσους παίρνουν χαμηλούς μισθούς, ο υφυπουργός είπε πως όσες είναι οι εισφορές στην τωρινή επικουρική ασφάλιση, ίδιες ακριβώς θα είναι και στη νέα επικουρική ασφάλιση.

Σημείωσε εξάλλου ότι μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου θα επενδύονται με συγκεκριμένους κανόνες, και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε, όταν οι αποταμιεύσεις αυτές κατευθύνονται σε παραγωγικές επενδύσεις, οι πολλαπλασιαστές στην οικονομία, θα είναι πολύ μεγάλοι. “Έχουμε παράδειγμα στην Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία γνώρισε μια χρυσή 20ετία. Είναι στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 έως τις αρχές της δεκαετίας του ‘70. Γινόντουσαν πολλές επενδύσεις στην Ελλάδα τότε. Για να έχεις επενδύσεις, χρειάζεται χρηματόδοτηση. Η χρηματοδότηση, συνήθως, προέρχεται από αποταμιεύσεις. Υπήρξε η βοήθεια Μάρσαλ, αλλά στα τελευταία χρόνια προέρχονταν από εφοπλιστικά κεφάλαια κυρίως. Χρηματοδοτήθηκαν πολλές δημόσιες επενδύσεις από τα πλεονάσματα που δημιουργούσε τότε το διανεμητικό σύστημα το οποίο ήταν στη φάση της ανάπτυξής του. Είχε λίγους συνταξιούχους και πάρα πολλούς οι οποίοι συνεισφέρανε. Ε, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και τώρα σε πολύ μικρότερη κλίμακα όμως”, είπε ο κ. Τσακλόγλου.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Επικράτηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στο υπουργείο Εργασίας κατήγγειλε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

“Οταν προεκλογικά το 2019 είχαμε αποκαλύψει ως ΣΥΡΙΖΑ τις προθέσεις της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, τότε η ΝΔ το είχε διαψεύσει, ενώ σήμερα το προωθεί. ‘Αλλο ένα μεγάλο ψέμα της ΝΔ προς των ελληνικό λαό, ο οποίος και θα κληθεί να πληρώσει το κόστος”, ανέφερε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί σήμερα προβάλλεται το δημογραφικό πρόβλημα για τη μετατροπή του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης σε σύστημα κεφαλαιοποιητικό, αν και ο Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωνε ότι είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος έως το 2070.

“Το μεγάλο κόστος της μετάβασης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 55 δισ. ευρώ σε περίοδο αυξημένης ύφεσης, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, το οποίο θα πληρώσουν είτε οι φορολογούμενοι, είτε οι συνταξιούχοι με μείωση συντάξεων, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων”, προειδοποίησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος είχε αρνητικές συνέπειες στις περισσότερες χώρες που εφαρμόστηκε, οδήγησε σε μείωση συντάξεων και ασφαλιστική αβεβαιότητα, γι ‘αυτόν τον λόγο εξάλλου και 18 χώρες από τις 34 που εφαρμόστηκε το εγκατέλειψαν.

“Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι πόροι αυτοί θα επενδυθούν στη χώρα μας, αλλά αντίθετα διαφαίνεται ο κίνδυνος να μεταφερθούν στο εξωτερικό από τις πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρίες και τα Funds που θα εμπλακούν”, ανέφερε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ.

“Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πνεύμα και της έκθεσης Πισσαρίδη, εφαρμόζει μια ακραία, παρωχημένη και αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη πολιτική, σε παραφωνία με τη γενική τάση στην Ευρώπη, που έχει στραφεί σε μια κεϋνσιανή πολιτική εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας”, είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και πρόσθεσε ότι “η αλλαγή στην επικουρική ασφάλιση που απεργάζεται η κυβέρνηση, θα πλήξει το δημόσιο διανεμητικό σύστημα και την αρχή της αλληλεγγύης των γενεών, εις βάρος των συνταξιούχων, των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ταυτόχρονα, ανοίγει την πόρτα για μελλοντική συνολική ασφαλιστική αναδιάρθρωση με την γενικευμένη εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος”.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση “να μην διανοηθεί να φέρει αυτό το αντικοινωνικό νομοσχέδιο, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας και lockdown” και την προειδοποίησε ότι θα βρει απέναντί της το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την κοινωνία.

“Αυτά που ακούμε σήμερα, τα ίδια ακριβώς άκουγα και επί υπουργίας Γαννίτση”, σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος και υπογράμμισε ότι το πολιτικό σύστημα έχει αποτύχει παταγωδώς στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης γιατί δεν προχώρησε σε σοβαρές και γενναίες παρεμβάσεις ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση. “Βλέπαμε ότι έρχεται η θύελλα και όλοι κλωτσούσαν την μπάλα παρακάτω, υπονομεύοντας τη λύση του προβλήματος”, είπε ο Γιάννης Λοβέρδος.

“Το ασφαλιστικό και το δημογραφικό είναι μείζονα ζητήματα”, είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης που επισήμανε όμως ότι στο δημόσιο διάλογο υπάρχουν και άλλες απόψεις που είναι τεκμηριωμένες και πρέπει να ακουστούν και ότι απαιτείται σοβαρή δημογραφική πολιτική, απαιτείται πολιτική για πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Ιδίως, είπε, πρέπει να ακούσει η επιτροπή και τις ενστάσεις για τη συνταγματικότητα των παρεμβάσεων. Ο κ. Μουλκιώτης υπενθύμισε τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εργασίας ότι είναι διασφαλισμένη η βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης έως το 2070. “Γιατί γίνεται λοιπόν η συζήτηση αυτή; Για να μας πείτε πόσο αναγκαία είναι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης;”, παρατήρησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και αναρωτήθηκε πότε έλεγε η κυβέρνηση την αλήθεια και αν άλλαξαν τόσο δραματικά τα δεδομένα από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν δηλαδή η κυβέρνηση, με βάση τη μελέτη της εθνικής αναλογιστικής αρχής, μιλούσε για ένα σύστημα βιώσιμο, με επάρκεια για τις συντάξεις, έως το 2070.

“Το ασφαλιστικό σύστημα, κατά την άποψή μας, είναι ένα όλον, και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Όλον και ενιαίο. Αν αυτό δεν το λάβουμε υπόψη, δεν θα γίνει τίποτα”, είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και επισήμανε ότι η επικουρική ασφάλιση λειτουργεί, από το 2014, ως σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης και τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης λειτουργούν με κεφαλαιοποίηση.

Περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων, ζήτησε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ασκείται σοβαρή πολιτική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
VIDEO8 λεπτά ago

Αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στην λίμνη Κάρλα-Ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί &την δυσφορία-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΜΠΑΣΚΕΤ28 λεπτά ago

Οι νέοι αρχηγοί της Μπαρτσελόνα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 ώρα ago

Στη Φινλανδία με στόχο το νικηφόρο ξεκίνημα ο ΠΑΟΚ

OIKONOMIA2 ώρες ago

Τέλος στη χρέωση χειραποσκευής στην καμπίνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ώρες ago

Σε σειρά ερωτημάτων θα κληθούν να απαντήσουν όσοι λάβουν κλήση για να καταθέσουν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που έχει ξεκινήσει η Εισαγγελία Βόλου για όσα συνέβησαν στις πλημμύρες

ΚΟΣΜΟΣ3 ώρες ago

Νέα Υόρκη: Συρρέουν συνοδοί πολυτελείας για τη συνέλευση του ΟΗΕ

ΒΟΛΟΣ4 ώρες ago

Παρέμβαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ για τον 26χρονο ΑΜΕΑ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ώρες ago

Η “Όλυμπος” πάντα δίπλα στους καταναλωτές, με μόνιμες μειώσεις τιμών

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ5 ώρες ago

Άλλαξε ημέρα το ΑΕΛ-Καμπανιακός!

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ώρες ago

«Επιβεβαιώνεται ότι το νερό που παρέχεται από το δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση» ανακοίνωσε ο Φώτης Σερέτης

VIDEO4 ημέρες ago

Λάρισα: Έκαναν «φτερά» ΑΤΜ και χρηματοκιβώτιο από τη Γιάννουλη

VIDEO3 ημέρες ago

Στην εισαγγελία κάτοικοι της Δράκειας υπέστη ζημιές από την κακοκαιρία η περιοχή του Πηλίου

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

«Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει Daniel» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Διπλό market pass για τους κατοίκους της Μαγνησίας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Κλειστά παραμένουν τα σχολεία και την επόμενη εβδομάδα

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 ημέρες ago

Θα καθυστερήσει κι άλλο η έναρξη της σχολικής χρονιάς στα σχολεία της Θεσσαλίας

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Πήλιο: Εντυπωσιακή αποκατάσταση των ακτών που επλήγησαν από την κακοκαιρία από την ομάδα του «Typhoon Project»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 ημέρες ago

«Κατάφωρη αδικία» καταγγέλλει τοπικός σύμβουλος για το Κουλούρι μετά τις πλημμύρες (φωτό) –

ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ημέρες ago

Άδικα έκαναν τους …δύτες οι διαρρήκτες που άνοιξαν πολυκατάστημα την ώρα που η περιοχή βούλιαζε- “Την πάτησαν” με τα… ψεκασμένα χαρτονομίσματα (φωτο) –

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Κακοκαιρία Daniel: Συναγερμός για τη λίμνη Κάρλα – Nέο μήνυμα του 112 – Φόβοι για νέα πλημμυρικά φαινόμενα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή