Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Επίσκεψη Χαρίτση και διαδημοτική σύσκεψη για ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τον π. υπουργό Εσωτερικών και βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, με ευρεία αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022. Σε ευρεία σύσκεψη αυτοδιοικητικών στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι Δήμαρχοι Μετεώρων Θεδ. Αλέκος και Πύλης Κ. Μαράβας, με τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού περιφέρειας Θεσσαλία Γ. Μπουτίνα, συζήτησαν θέματα ανάπτυξης του νομού και βελτίωσης των δυνατοτήτων της Αυτοδιοίκησης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Παπαστεργίου για Αυτοδιοίκηση

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων τοποθετήθηκε υπογραμμίζοντας – και ευχαριστώντας – τη συνεργασία με τον κ. Χαρίτση στο διάστημα της υπουργίας του σε θέματα Αυτοδιοίκησης. Απαρίθμησε τα δύσκολα ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας, τονίζοντας με έμφαση τη στήριξη που «πρέπει να δοθεί σε Δήμους και ΔΕΥΑ», ενώ υπενθύμισε το σημαντικό ζήτημα του τέλους ταφής απορριμμάτων.
Σε θέματα αναπτυξιακά, παρέθεσε τα εργαλεία Ταμείο  Ανάκαμψης και «Αντώνης Τρίτσης», αναφέρθηκε στις νέες, ξεκάθαρες αρμοδιότητες που θα πρέπει να έχει η Αυτοδιοίκηση και υπενθύμισε τη θέση του για προβλήματα που δημιούργησε ο εκλογικός νόμος στην κυβερνησιμότητα των Δήμων  («δεν βοήθησε την Αυτοδιοίκηση η απλή αναλογική»_, όμως επανέλαβε ότι χρειάζονται ανοιχτές κοινωνίες σε όλουες και όλες, σε τάσεις, απόψεις, θρησκείες, όπως έγινε πράξη στα Τρίκαλα.
Σε επίπεδο έργων, απαρίθμησε όσα ήδη υλοποιούνται ή το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν (Ληθαίος, πλατείες, κόμβοι, λαογραφικό μουσείο, σπίτι τρικαλινών καλλιτεχνών, αναπλάσεις, ύδρευση, αποχέτευση κ.α.). Πρόσθεσε, δε, την αναμονή για την έγκριση του μεγάλου έργου ανάπλασης του λόφου προφήτη Ηλία, αλλά και των μελετών για παρεμβάσεις στην παραδοσιακή συνοικία του Βαρουσίου και την ανάπλαση στο πάρκο Ματσόπουλου.
Εδωσε έμφαση, επίσης, στο μείζον θέμα των φοιτητικών εστιών, ασκώντας κριτική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αφού, όπως τόνισε, σε πρόγραμμα ΣΔΙΤ που προσφάτως ανακοινώθηκε, το Πανεπιστήμιο δεν ενέταξε τα Τρίκαλα. Αντιθέτως, τόνισε, ενέταξε στο εν λόγω πρόγραμμα φοιτητικής στέγης, μόνο τη Λαμία και τον Βόλο.
Αναφέρθηκε, επίσης, με πολύ καλά λόγια στα δύο τμήματα της ΣΕΦΑΑΔ που λειτουργούν στα Τρίκαλα και υπενθύμισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων έχει ήδη παραχωρήσει χώρο, ακριβώς για ανέγερση φοιτητικών εστιών.

Χαρίτσης: Αναμόρφωση διοικητικού χάρτη και αρμοδιοτήτων
Ο π. υπουργός αναφέρθηκε με πολύ καλά λόγια στη συνεργασία του με τον Δήμαρχο Τρικκαίων, ευχαριστώντας το για αυτό, χαρακτηρίζοντάς τη ως πολύ παραγωγική και εποικοδομητική, ενώ τόνισε, ότι η εκλογή του στην προεδρία της ΚΕΔΕ δεν ήταν τυχαία.
Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι έχει σημασία να προχωρήσει η περιφερειακή διακυβέρνηση, σε σχέση με τον διακριτό ρόλο Αυτοδιοίκησης και κράτους, με την αναμόρφωση του διοικητικού χάρτη και των αρμοδιοτήτων, που θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη επόμενη κυβέρνηση. Εφερε, δε, ως παράδειγμα για την αναγκαιότητα αυτή, τα θέματα αρμοδιοτήτων σε περιόδους καταστροφών. Τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται πόρους και προσωπικό και ότι είναι κρίσιμος ο ρόλος της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ για τα θέματα των μεταρρυθμίσεων.

 
Ο βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος

Ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, έθεσε το πολιτικό στίγμα με τα όσα αφορούν την κοινωνία (αναφέρθηκε σε πανδημία ακρίβεια, φυσικές καταστροφές), έκανε λόγο για την κατάθεση πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη διακυβέρνηση και αναφέρθηκε επιγραμματικά στα μεγάλα ζητήματα του νομού Τρικάλων. Εμφαση έδωσε στο φράγμα Πύλης, στην ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού στη Μεσοχώρα, στην επέκταση του σιδηροδρόμου στη δυτική Μακεδονία και την Ηπειρο και στο Ινστιτούτο φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.

Οι Δήμαρχοι Μετεώρων και Πύλης

Ο Δήμαρχος Μετεώρων Θεοδ. Αλέκος  καλωσορίζοντας τον κ. Χαρίτση έθεσε θέματα επέκτασης της σιδηροδρομικής γραμμής, ένταξης σε πρόγραμμα του περιφερειακού της Καλαμπάκας και δημοτικού κολυμβητηρίου, χρηματοδότησης προγραμμάτων εσωτερικής οδοποιίας, στήριξης της ΔΕΥΑΜ λόγω αύξησης ενεργειακού κόστους. Επίσης, τόνισε ότι κατατέθηκαν 12 προτάσεις το «Αντώνης Τρίτσης», επέδωσε τα εύσημα στον κ. Χαρίτση για την ωφελιμότητα του προγράμματος «Φιλόδημος», ενώ τόνισε τη σημασία του κόστους του τέλους ταφής απορριμμάτων για τους Δήμους.

Ο Δήμαρχος Πύλης Κ. Μαράβας  για το τέλος ταφής ομοίως το χαρακτήρισε ως «ταφόπλακα» λόγω υψηλότατου κόστους, ζήτησε προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων, έδωσε έμφαση στα προβλήματα που δημιουργεί το κόστος για την ενέργεια, ζήτησε επανέναρξη προγράμματος για την ορεινότητα των Δήμων, επανέλαβε τα οφέλη από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», ζήτησε να προχωρήσουν οι δράσεις από Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικά για τη Μεσοχώρα, εξέφρασε τον προβληματισμό του, ενώ υποστήριξε με έμφαση την αναγκαιότητα να προχωρήσει το φράγμα Πύλης, το οποίο, όπως τόνισε, είναι το πιο σημαντικό έργο στον νομό Τρικάλων, τόσο για ύδρευση, όσο και για άρδευση: να γίνει πάση θυσία, επεσήμανε.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού

Ο Γιάννης Μπουτίνας, ως θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, μετέφερε στον κ . Χαρίτση τους χαιρετισμούς του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, με ευχαριστίες για τη συμβολή του σε ζητήματα Αυτοδιοίκησης. Εθεσε, δε, θέματα περιφερειακής διακυβέρνησης, ζήτησε εφαρμογή του μοντέλου της λίμνης Κάρλα και για τη Μεσοχώρα, υλοποίηση του φράγματος Ληθαίου, αύξηση των δρομολογίων του τρένου και επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής (προς δυτ. Μακεδονία με τέρμα το Πόγραδετς της Αλβανίας), έθεσε ως στόχο τον ποιοτικό τουρισμό και την επιμήκυνση τουριστικής περιόδου για τη Θεσσαλία, ζήτησε στήριξη επαγγελματιών του τουρισμού, παράταση του προγράμματος «Γέφυρα» και επιτάχυνση των πληρωμών του προγράμματος «Τουρισμός για όλους»

 

Χάιδος, Σιμορέλης, Σκορίνης
Ο τ. βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Σιμορέλης, αναφέρθηκε στη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Χάιδος στην ανάγκη ολοκλήρωσης των φραγμάτων (Ληθαίου, Πύλης, Νεοχωρίτη), με οφέλη για τους αγρότες, τη μέριμνα για τους αγρότες στην περιοχή Φαρκαδόνας μες τις συνεχείς πλημμύρες, ως ζώνη ανάσχεσης, τον περιφερειακό της Καλαμπάκας και τη συνεργασία για αύξηση απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία.
Από την πλευρά του ο Νίκος Σκορίνης, μέλος του πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που επισκέφθηκε μαζί με τον κ . Χαρίτση τα Τρίκαλα, αναφέρθηκε σε ζητήματα κρίσης χρέους και τον τρόπο με τον οποίο αυτά επηρεάζουν και ταυτοχρόνως συνδέονται με την παραγωγική διαδικασία, το αναπτυξιακό μοντέλο και την καθημερινότητα.

Συμπεράσματα Χαρίτση

Στο κλείσιμο της σύσκεψης, οκ. Χαρίτσης αναφέρθηκε σε κάποια ζητήματα που σταχυολόγησε:

 1. Ενεργειακό ζήτημα
  Τόνισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα (τα δύο τρίτα του πληθωρισμού που προχθές ανακοινώθηκε, οφείλονται στην ενέργεια), που αφορά και την Αυτοδιοίκηση, ενώ υπενθύμισε την κατάθεση ερώτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς για τη στήριξη των ΔΕΥΑ.
 2. Κρίση πανδημίας
  Τόνισε ότι αφ’ ενός δεν την έχουμε ξεπεράσει, αφ ΄ετέρου ήταν και παραμένει κρίσιμος ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης σε αυτήν την κρίση.
 3. Ενεργειακές κοινότητες
  Χαρακτήρισε ως σημαντικό θέμα τις ενεργειακές κοινότητες που προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις οφείλουν να προχωρούν, να εφαρμόζονται.
 4. «Πράσινο» μοντέλο
  Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρμαχος της μετάβασης σε «πράσινο» μοντέλο ανάπτυξης, αλλά ζήτησε αυτή να γίνει με σχεδιασμό και διασφάλιση χρηματοδοτήσεων, για να μη δυσφημιστεί στην κοινωνία.
 5. Ταμείο Ανάκαμψης
  Τόνισε ότι έγινε διπλό στρατηγικό λάθος από κυβέρνηση. Το πρώτο, είπε, ήταν ότι καθυστέρησε την έναρξη υλοποίησης προγράμματος και το δεύτερο, ότι η κυβέρνηση ή κάποιοι υπουργοί το αντιμετωπίζουν ως θεραπεία για κάθε τι. Προειδοποίησε, δε, ότι η καλλιέργεια προσδοκιών που δε θα ικανοποιηθούν, θα οδηγήσει σε απογοήτευση.
 6. «Φιλόδημος» – «Αντώνης Τρίτσης»
  Αφού εξέφρασε τη χαρά του για το ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος» «αγκαλιάστηκε» από την Αυτοδιοίκηση, εξέφρασε την ευχή να προχωρήσει το πρόγραμμα  «Αντώνης Τρίτσης», λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ό,τι είναι θετικό, εκφράζοντας, όμως, τη γνώμη ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος
 7. Τοπικά θέματα
  Ανέφερε ότι θα στηριχθούν τα έργα, όπως το πολύ σημαντικό φράγμα Πύλης ή αυτό του σιδηροδρομικού δικτύου, επισημαίνοντας τη συνεργασία με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης, η τ. βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων Παναγιώτα Δριτσέλη, ο γραμματέας και τα στελέχη της ΝΕ Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Στ. Νταούλας, Πέρυ Χαρτοπούλου, Χρ. Μπάτζιος, Θαν. Μπουλογεώργος.

Από το γραφείο Τύπου

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δείτε βίντεο: Χιόνισε και στα ορεινά της Ελασσόνας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στα λευκά ξύπνησε και η ορεινή Ελασσόνα το πρωί της Δευτέρας. Στο Λιβάδι Ελασσόνας νωρίς το πρωί ο υδράργυρος ήταν στο μηδέν και το κρύο τσουχτερό λόγω και του παγωμένου ανέμου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε χιονίσει και στα ορεινά του Κισσάβου, όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες.

Στη Λάρισα, η θερμοκρασία στις 8 το πρωί είναι κοντά στους 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ αύριο αναμένεται νέα πτώση με τον υδράργυρο να πέφτει οριακά πάνω από το μηδέν.

Δείτε βίντεο από Λιβάδι Ελασσόνας από την Πρωινή Εφημερίδα Λιβαδίου:

Δείτε φωτογραφίες από το Καταφύγιο του Κισσάβου:

Δείτε την πρόγνωση της εβδομάδας για την πόλη της Λάρισας:

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εκλέγουν συνέδρους οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων (αντιπροσώπων) στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ θα διεξαχθούν από το Σωματείο Εργαζομένων την Τετάρτη 30/11/2022 και ώρες από 08:00 έως 17:00 μ.μ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα για πρώτη φορά να ψηφίσουν ηλεκτρονικά και δια ζώσης.

Δυο συνδυασμοί υπέβαλαν υποψήφιους για τη διεκδίκηση της ψήφου και είναι οι ακόλουθοι:

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ2 λεπτά ago

Η Ιταλία κινδυνεύει από πλημμύρες, κατολισθήσεις και διάβρωση των ακτών

LIFESTYLE6 λεπτά ago

Χιθ Λέτζερ – Μισέλ Γουίλιαμς: Το παρασκήνιο της γνωριμίας τους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ12 λεπτά ago

Al Ahram: H Αίγυπτος απορρίπτει τουρκικές έρευνες για αέριο σε ελληνικά και κυπριακά ύδατα

ΕΛΛΑΔΑ13 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: «Μου στέρησαν τη μυρωδιά του Πάρη» – Τι λέει η μητέρα 21χρονου που πέθανε σε δομή ΑμεΑ

ΜΠΑΣΚΕΤ17 λεπτά ago

Γιάννης: «Ένα απ’ τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχω δει ποτέ ο Ντόντσιτς»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ18 λεπτά ago

Συναντήθηκαν στο αεροδρόμιο οι “αιώνιοι”

ΚΟΣΜΟΣ21 λεπτά ago

Κίνα: Το Πεκίνο υποστηρίζει πως ο δημοσιογράφος του BBC δεν δήλωσε την ιδιότητά του

LIFESTYLE25 λεπτά ago

«Τα κάνω όλα για τη γυναίκα μου, η Ιλάειρα… σέρνει καράβι»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ31 λεπτά ago

Πώς θα το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ και ποιος καθορίζει το περιβάλλον των εκλογών

ΕΛΛΑΔΑ32 λεπτά ago

Κίνηση στους δρόμους: Καθυστερήσεις στον Κηφισό – Πού αλλού υπάρχουν προβλήματα [Χάρτης]

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος στην Αγχίαλο

LIFESTYLE5 ημέρες ago

“Γίναμε” – Δείτε το αξέχαστο σκύψιμο της Νόβα με ανύπαρκτο στρινγκ – NassosBlog

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Τζούλια Νόβα για τα αρνητικά σχόλια που δέχεται: «Δεν κρατάω κακία σε κανέναν»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Mάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει 60χρονος Βολιώτης – Υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από τροχαίο ατύχημα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

ΣΚΙΑΘΟΣ: Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΙΣΤΡΙΑΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

ΣΤΟΙΧΗΜΑ6 ημέρες ago

Στοίχημα Τρίτης: Γαλλία – Αυστραλία «πληρώνουν» 10.00

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Σοκάρει η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου – «Μου έχει πέσει το… στήθος. Τι να το κάνεις, άμα έχεις ζήσει 52 χρόνια»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Η φιλαρμονική της Σκιαθου γέμισε ύμνους τα σοκάκια του νησιού

LIFESTYLE3 ημέρες ago

«Εννοείται ότι η Τζούλια Νόβα ενδιαφέρθηκε για εμένα, τόσα χρόνια ήμασταν μαζί»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Καταγγελία φοιτητή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας του ζητουν 150 ευρώ για να παρει το Πτυχιο του

Δημοφιλή