ΕΛΛΑΔΑ
Επιστημονικοί και τεχνολογικοί φορείς εξηγούν γιατί πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το σύνολο των επιστημονικών και τεχνολογικών φορέων της γενικής γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, συνυπογράφουν επιστολή με την οποία εξηγούν, με απλά λόγια, γιατί πρέπει όλοι μας να κάνουμε το εμβόλιο. Η επιστολή των φορέων έχει τίτλο: «Το ισχυρότερο όπλο κατά της πανδημίας Covid19» και οι υπογράφοντες αναφέρουν:

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαχρονικά τα εμβόλια αποτελούν τα πιο ασφαλή και αποτελεσματικά όπλα στην αντιμετώπιση των επιδημιών. Στην ιστορία της ανθρωπότητας, η εξάλειψη θανατηφόρων νοσημάτων όπως η «ευλογιά», και η πρόληψη μιας σειράς από σημαντικές ασθένειες που αποτελούσαν μάστιγα για τον άνθρωπο όπως ο τέτανος, η πολιομυελίτιδα, οι ηπατίτιδες, η γρίπη, η ιλαρά έγινε δυνατή χάρη σε προγράμματα μαζικού εμβολιασμού.
Ο εμβολιασμός αποτελεί μια θεραπεία εξαιρετικά ασφαλή, ακριβώς επειδή στηρίζεται στην ενεργοποίηση των φυσιολογικών μηχανισμών ανοσολογικής μνήμης. Τα ειδικά λεμφοκύτταρα μνήμης που δημιουργούνται στα όργανα του λεμφικού συστήματος (λεμφαδένες) λίγες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό είναι εξειδικευμένα να αναγνωρίζουν ειδικά πεπτίδια (αντιγόνα) της κυτταρικής δομής του παθογόνου, μιμούμενα που εν πολλοίς την ανοσία που εξασφαλίζεται μετά από φυσική λοίμωξη. Κατά συνέπεια, η επόμενη έκθεση στο εν λόγω παθογόνο οδηγεί άμεσα στην εξουδετέρωσή του μέσω της παραγωγής προστατευτικών αντισωμάτων από τα ειδικά Β λεμφοκύτταρα και της ενεργοποίησης επιπλέων μηχανισμών προστασίας από ειδικά Τ λεμφοκύτταρα. Σε αρκετές περιπτώσεις ασθενειών, όπως η νόσος COVID-19, η ανοσολογική απάντηση μέσω του εμβολιασμού είναι πιο αποτελεσματική από την φυσική ανοσία μετά από λοίμωξη, επειδή η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού είναι στοχευόμενη και ελεγχόμενη ενώ απουσιάζει η ανασταλτική δράση του παθογόνου στο αμυντικό μας σύστημα. Τα εμβόλια θεωρούνται τα πιο ασφαλή φάρμακα, επειδή η συντριπτική πλειονότητα των παρενεργειών τους είναι ήπιες, (π.χ., τοπικός πόνος, ερυθρότητα στο σημείο ένεσης) είτε συστηματικά (π.χ., πυρετός, ήπια αλλεργική αντίδραση). Επιπλέον, οι παρενέργειες αυτές των εμβολίων εκδηλώνονται άμεσα (λίγες ώρες έως μέρες) και είναι αυτοπεριορισμένες.
Η δημιουργία αποτελεσματικών εμβολίων δεν είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία. Για μια σειρά από γνωστές ασθένειες, όπως η φυματίωση και η λοίμωξη από HIV, δεν υπάρχουν αποτελεσματικά ή διαθέσιμα εμβόλια, αντίστοιχα. Την τελευταία δεκαετία, η αλματώδης εξέλιξη στην τεχνολογία στοχευόμενης επιλογής, παραγωγής και παρουσίασης των κατάλληλων αντιγόνων στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, επιτρέπει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη παραγωγή νέων εμβολίων. Η πρόοδος αυτή, προϊόν βασικής έρευνας πολλών δεκαετιών στη μοριακή βιολογία και βιοτεχνολογία, είχε ευεργετικά αποτελέσματα και συνέβαλε καθοριστικά στην ταχεία ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων έναντι της νόσου COVID-19.
Τα εμβόλια έναντι του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της νόσου COVID-19 και των επιπλοκών της, με ποσοστά προστασίας που ξεπερνούν το 90% και αποτελούν το πιο ισχυρό όπλο της ανθρωπότητας στην αντιμετώπιση της εξελισσόμενης πανδημίας. Όπως όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα εμβόλια έναντι του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, έχουν λάβει έγκριση μετά από κλινικές μελέτες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας σε μεγάλο αριθμό υγειών εθελοντών. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα με κριτήρια διαφάνειας, υπευθυνότητας και επιστημονικής εγκυρότητας παρακολουθεί στενά και ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την αποτελεσματικότητα και τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις των εμβολίων για τη νόσο COVID-19. Τα εμβόλια αυτά έχουν πλέον χορηγηθεί σε πολλά εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, με εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο στην αποτελεσματικότητα αλλά στο προφίλ ασφαλείας τους.
Ο δύσκολος αγώνας που έχει μπροστά της η ανθρωπότητα είναι η έγκαιρη δημιουργία ενός τείχους ανοσίας με μοναδικά όπλα τον μαζικό εμβολιασμό και τα μέτρα επιδημιολογικής πρόληψης για τον περιορισμό της διασποράς νέων μεταλλάξεων του ιού και τον έλεγχο της πανδημίας. Είναι χρέος όλων μας να εμπιστευθούμε την επιστήμη και να εμβολιασθούμε εγκαίρως προστατεύοντας τόσο τον εαυτό μας όσο και τους συνανθρώπους μας από τη νόσο COVID-19.
Την επιστολή που δημοσιοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συνυπογράφουν περισσότεροι από 30 πρόεδροι και μέλη Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ
Ρεγγίνα Μακέδου: «Έχασα 17 κιλά σε 50 ημέρες – Έχω 2 πόδια καλαμάκια»


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τη δική της μάχη συνεχίζει να δίνει η Ρεγγίνα Μακέδου. Η χορεύτρια πρόσφατα υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών και τώρα βρίσκεται στη διαδικασία της αποκατάστασης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το μεσημέρι της Τρίτης (8/8), η ίδια μέσα από το νοσοκομείο προχώρησε σε μία κατάθεση ψυχής.
Κατά τη διάρκεια της δέκατης φωτοθεραπείας, θέλησε να μιλήσει ανοιχτά για την κατάσταση της υγείας της αλλά και για την απώλεια των κιλών της.
Όπως ανέφερε, έχασε 17 κιλά σε 50 μέρες, έχασε επίσης μυϊκή μάζα και απλά έχει 2 πόδια καλαμάκια.
Παράλληλα, τόνισε ότι προσπαθεί πολύ να κρατήσει μία θετική στάση τόσο για εκείνη, όσο και για τους δικούς της που τελικά είναι αυτοί που την κρατάνε όρθια.
Έγραψε συγκεκριμένα:
«Μου λέτε πολλοί ότι αδυνάτισα… Έχασα 17 κιλά σε 50 μέρες. Μη με πείτε τυχερή, δεν μου αρέσει καθόλου. Έχω χάσει μυϊκή μάζα και απλά έχω 2 πόδια καλαμάκια. Δε μπορούσα να φάω για πάρα πολλές μέρες, αλλά και τα φάρμακα πολλές φορές κόβουν την όρεξη. Να σας πω την αλήθεια, πήρα ήδη 2 κιλά. Χάρηκα τόοοσο πολύ βέβαια. Τα πήρα σε 2 εβδομάδες τρώγοντας μόνο μακαρόνι, ρύζι, πατάτα, καααάθε μέρα. Είναι κάτι που φυσικά συμβαίνει σε πολλούς… Δεν έχω σκοπό να πάρω και τα 17.
Όλοι εδώ στα εξωτερικά που παλεύουμε, παλεύουμε όσο πιο αισιόδοξα μπορούμε… Με τις θεραπείες μας, τις εξετάσεις μας, τα άγχη μας, τους φόβους μας. Κάθε επίσκεψη είναι ένα “σε παρακαλώ Θεέ μου να ‘μαι καλά” για όλους μας και είμαστε πολλοί! Το ότι βγαίνω φωτογραφίες δεν σημαίνει ότι είμαι καλά και όλα τελείωσαν. Ο δρόμος είναι πολύ μεγάλος, απλά τον περπατάω όποτε μπορώ με τρέλα.
Γενικά η διαδικασία της αποκατάστασης όπως έχω ξαναπεί, δεν είναι εύκολη. Και εγώ πέφτω, και κλαίω, και φοβάμαι, και νευριάζω, είμαι άνθρωπος. Προσπαθώ πολύ να κρατήσω μία θετική στάση κυρίως για μένα, αλλά και για τους δικούς μου που τελικά αυτοί με κρατάνε όρθια. Όμως κάθε μέρα, κάθε μέρα μόλις ανοίγω τα μάτια μου χαμογελάω και λέω ευχαριστώ. Και πάντα, ακόμα και όταν είμαι στα κάτω μου, βρίσκω τον λόγο να πω ευχαριστώ».
Οι αναρτήσεις της
https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΕΛΛΑΔΑ
Κορoναϊός: 100.421 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, 314 θάνατοι και 120 διασωληνωμένοι


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Την επιδημιολογική έκθεση για την εβδομάδα 1 έως 7 Αυγούστου γνωστοποίησε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ειδικότερα, ανακοίνωσε σε εβδομαδιαία βάση συνολικά 100.421 νέα κρούσματα, 314 θανάτους και 120 διασωληνωμένους.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 100.421 κρούσματα COVID-19 (9.626 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -19% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21% των λοιμώξεων.
Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 2.343 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 335, -8% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.195 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 314, -1% εβδομαδιαία μεταβολή).3 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 120 (60.8% άνδρες) με διάμεση ηλικία 70 έτη και το 95.0% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 314 θάνατοι ασθενών COVID-19 (30 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -18% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 31.722 θάνατοι, με το 95.9% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.
Στο Διάγραμμα παρουσιάζεται το ποσοστό ανά ηλικιακή ομάδα των κρουσμάτων, νοσηλευόμενων στις MEΘ και ασθενών που απεβίωσαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Την εβδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 13,79% σε σύνολο 728.373 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) με το μέσο όρο επταημέρου να είναι 104.053 δείγματα (-9% εβδομαδιαία μεταβολή).
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων COVID-19 των τελευταίων 14 ημερών ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Στο Πίνακα 1 παρουσιάζεται τo σύνολο των κρουσμάτων, η επίπτωση ανά 100.000 πληθυσμού καθώς και η εβδομαδιαία μεταβολή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα την εβδομάδα αναφοράς σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο
-
LIFESTYLE3 ημέρες ago
ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ22 ώρες ago
Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Διακοπές ρεύματος την Κυριακή στον Βόλο