ΚΟΣΜΟΣ
Επιστολή Αντόνιο Κόστα στους ηγέτες για το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Στο επίκεντρο ο «Οδικός Χάρτης» για την άμυνα

Στην επιστολή που απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, προς τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ για τα θέματα που θα συζητήσουν στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη την πρώτη Οκτωβρίου, εστιάζει σε δυο τομείς, την άμυνα και την Ουκρανία.
Για το πρώτο ζήτημα, επισημαίνει τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τη Ρωσία στην Πολωνία και τη Ρουμανία, τονίζοντας τη σημασία της επίτευξης του αμυντικού στόχου έως το 2030. Ο ίδιος παρουσιάζει τα σημεία που θα συζητήσουν οι ηγέτες ως προς την ολοκλήρωση του «Οδικού χάρτη» για την άμυνα που σχεδιάζει η Ύπατη Εκπρόσωπος.
Πρώτον, «πώς μπορούμε να επιταχύνουμε την κοινή ανάπτυξη δυνατοτήτων; Αυτό περιλαμβάνει τη βέλτιστη χρήση του μοντέλου «ηγέτιδας χώρας» για έργα προτεραιότητας εντός μιας συνεκτικής συνολικής στρατηγικής», όπως αναφέρει στην επιστολή του. Δεύτερον, στήριξη στα κράτη μέλη της ανατολικής πτέρυγας που αντιμετωπίζουν αυξημένες απειλές. Τρίτον, «να διασφαλίσουμε αποτελεσματική πολιτική εποπτεία και συντονισμό, ιδίως για την παρακολούθηση ελλείψεων δυνατοτήτων και την αξιολόγηση της προόδου».
Τέλος, «οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν πως θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη στήριξή μας προς την Ουκρανία και να επιτύχουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Κόστα.
Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Έλενα Αποστολίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

-
VIDEO15 ώρες ago
Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν τη Μαγνησία – Αγνοείται ιστιοπλοϊκό 8,5 μέτρων στον Παγασητικό
-
VIDEO17 ώρες ago
Απολογισμός καλοκαιριού για τα ταξί – Οι επαγγελματίες περίμεναν περισσότερη κίνηση
-
VIDEO17 ώρες ago
Βόλος: Πέταξαν αυγά σε κοπέλα στο κέντρο της πόλης
-
VIDEO13 ώρες ago
Μπαράζ κλοπών αυτοκινήτων στο Διμήνι – Άγνωστοι δράστες έκλεψαν δύο φορτηγά
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ18 ώρες ago
Μητσοτάκης από Λήμνο: Στο επίκεντρο η στήριξη των νησιωτών – «Οι ακρίτες μας να αισθάνονται ασφαλείς»
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ15 ώρες ago
Ένα «δάσος» από κάνναβη στον Όλυμπο: Πάνω από 5.000 δενδρύλλια εντόπισε η Αστυνομία
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες ago
Σύλληψη 28χρονου μοτοσικλετιστή επειδή έκανε σούζα σε κεντρική Λεωφόρο
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ23 ώρες ago
Τσακίρης: «Μπορεί μόνο νίκες ως τη διακοπή η ΑΕΚ – Αδιανόητο να λέει η Αστυνομία ότι δεν μπορεί να φυλάξει… μπάζα»