OIKONOMIA
Επιστροφή… στο 1990 για τις πωλήσεις αυτοκινήτων


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η πανδημία και οι ελλείψεις εξαρτημάτων όπως ημιαγωγοί για την παραγωγή οδήγησαν σε βουτιά τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι ταξινομήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανήλθαν σε λιγότερα από 800.000 οχήματα, σημειώνοντας πτώση πάνω από 22% για την περίοδο αυτή και καταγράφοντας τον έκτο συνεχή μήνα μείωσης στις πωλήσεις, γεγονός που δείχνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Συνολικά για όλο το 2021 οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη υποχώρησαν κατά 2,4%, αποτελώντας τη χειρότερη επίδοση από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο Σύνδεσμος Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) άρχισε να συγκεντρώνει τα εν λόγω στοιχεία.
Ειδικότερα σύμφωνα με την ACEA, τον Δεκέμβριο του 2021, οι ταξινομήσεις επιβατικών αυτοκινήτων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση μειώθηκαν κατά 22,8% στις 795.295 μονάδες, σημειώνοντας τον έκτο συνεχόμενο μήνα πτώσης. Οι περισσότερες από τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντιμετώπισαν διψήφια πτώση στις πωλήσεις και ταξινομήσεις, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μεγάλων χωρών: της Ιταλίας (-27,5%), της Γερμανίας (-26,9%), της Ισπανίας (-18,7%) και της Γαλλίας (-15,1%). Ουσιαστικά, οι μόνες αγορές αυτοκινήτων της ΕΕ που κατέγραψαν αύξηση στις πωλήσεις οχημάτων για το διάστημα αυτό ήταν της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Λετονίας και της Σλοβενίας.
Συνολικά το 2021 οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 2,4% σε 9,7 εκατομμύρια μονάδες, παρά τη χαμηλή βάση σύγκρισης του 2020. Αυτή η πτώση ήταν αποτέλεσμα της έλλειψης ημιαγωγών, η οποία επηρέασε αρνητικά την παραγωγή αυτοκινήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά κυρίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μεγάλου πλήγματος στις εταιρείες. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι οι συνολικές ταξινομήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ εξακολουθούσαν να είναι 3,3 εκατομμύρια μονάδες χαμηλότερα από τις πωλήσεις πριν από την κρίση το 2019.
Εξετάζοντας ολόκληρο το έτος για τις τέσσερις μεγάλες αγορές της ΕΕ, μόνο η Γερμανία σημείωσε πτώση (-10,1%) για το 2021. Αντίθετα, η Ιταλία σημείωσε την υψηλότερη αύξηση (+5,5%), ακολουθούμενη από την Ισπανία (+1,0%) και τη Γαλλία (+0,5%) με μέτρια ανάπτυξη, δείχνουν ακόμα τα στοιχεία.
Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν κινδύνους για εκατομμύρια εργαζομένους του κλάδου στην Ευρώπη αλλά και για τις ίδιες τις οικονομίες που βασίζονται μεταξύ άλλων σε φορολογικά έσοδα από τις πωλήσεις και τη χρήση αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με την ACΕΑ, στην αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης εργάζονται άμεσα και έμμεσα 12,6 εκατομμύρια άτομα αντιπροσωπεύοντας το 6,6% του συνόλου των θέσεων εργασίας στην ΕΕ. Το 11,6% των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία της ΕΕ – περίπου 3,5 εκατομμύρια – είναι στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Με τη μείωση των πωλήσεων πολλές τέτοιες θέσεις κινδυνεύουν.
Έσοδα
Ακόμα οι πωλήσεις οχημάτων αποδίδουν 398,4 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα για τις κυβερνήσεις σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Επίσης οι αυτοκινητοβιομηχανίες δημιουργούν εμπορικό πλεόνασμα 76,3 δισ. ευρώ για ολόκληρη την ΕΕ, ενώ ο κύκλος εργασιών που δημιουργείται από την αυτοκινητοβιομηχανία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 8% του ΑΕΠ της ΕΕ.
Επενδύοντας 62 δισ. ευρώ σε Ερευνα και Ανάπτυξη ετησίως, ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά από μη κρατικές εταιρείες και οντότητες στην Ευρώπη όσον αφορά την καινοτομία, αντιπροσωπεύοντας το 33% των συνολικών δαπανών της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) αντιπροσωπεύει τους 16 μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων, φορτηγών, φορτηγών και λεωφορείων με έδρα την Ευρώπη. Πρόκειται για τους ομίλους BMW Group, DAF Trucks, Daimler, Daimler Truck, Ferrari, Ford Ευρώπης, Honda Motor Europe, Hyundai Motor Europe, Iveco Group, Jaguar Land Rover, Renault Group, Stellantis, Toyota Motor Europe, Volkswagen Group, Volvo Cars και Volvo Group.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: EBITDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ από τα 6,4 GW έργων το 2029


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα, διαθέτοντας όλα τα εχέγγυα για να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους Ομίλους στις ΑΠΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Με αυτή τη φράση, ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κ. Γιώργος Περιστέρης, έδωσε το στίγμα των προθέσεων της Διοίκησης, κατά τη σημερινή επενδυτική ημερίδα που διοργάνωσε η εταιρεία.
Ο αναβαθμισμένος στόχος των 6,4 GW εγκαταστημένης ισχύος μέχρι το 2029, αντικατοπτρίζει εκτιμώμενα EBITDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ (από 162 εκατ. ευρώ το 2021) και έσοδα πάνω από 1,25 δισ. ευρώ (από 405 εκατ. ευρώ το 2021).
Το επενδυτικό σχέδιο
Ως προς τις προτεραιότητες του επενδυτικού σχεδίου, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα επενδύσει μέσα στα επόμενα 4 χρόνια πάνω από 2,3 δισ. ευρώ, ώστε μέχρι και το 2025 να έχει αποκτήσει επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ της τάξεως των 2,4 GW, στόχος που η εταιρεία θεωρεί πως είναι διασφαλισμένος, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν έργα 1,5 GW σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης ή υπό κατασκευή.
Με αυτά τα δεδομένα μέχρι το 2025 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα έχει ξεπεράσει τα 3 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος.
Αντίστοιχα την περίοδο 2026-2029 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα προσθέσει επιπλέον έργα εγκατεστημένης ισχύος 3,1 GW, μέσω επενδύσεων 3,6 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ως προς τα έργα που ξεχωρίζουν, ναυαρχίδα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα αιολικά είναι ο Καφηρέας στην Εύβοια, που θα αποτελέσει και το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 330 MW και το οποίο αναμένεται να μπει σε μερική λειτουργία ήδη από τα τέλη του 2022-αρχές του 2023.
Στα φωτοβολταϊκά, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στην Ελλάδα με εγκατεστημένη ισχύ 470 MW στη Θεσσαλία.
Παράλληλα, στον πολλά υποσχόμενο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας και των υβριδικών έργων ΑΠΕ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πρωταγωνιστεί με το έργο αντλησιοταμίευσης 680 MW της Αμφιλοχίας και το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη που θα συνδυάζει αιολική ενέργεια και αντλησιοταμίευση, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 153 MW στο Αμάρι Κρήτης.
Η εταιρεία παρουσιάζει μία συνεπή θετική πορεία τόσο σε επίπεδο λειτουργίας όσο και ανάπτυξης, με την εγκατεστημένη ισχύ, την παραγόμενη ενέργεια, τα έσοδα και τα EBITDA να βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα.
Επιπρόσθετα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επιστρέφει σταθερά αξία στους μετόχους της παρουσιάζοντας αύξηση στην τιμή της μετοχής της τάξεως του 370% την τελευταία πενταετία και έχοντας διανείμει στους μετόχους συνολικά 176 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το επενδυτικό πλάνο των 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 είναι όχι απλά διασφαλισμένο, αλλά προβλέπει και την παράλληλη συνέχιση της διανομής μερισμάτων στα συνήθη υψηλά επίπεδα των περίπου 40 εκατ. ευρώ ανά έτος.
Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας εμπεριέχει έργα υψηλής ποιότητας, διαφοροποιημένων τεχνολογιών και εξασφαλισμένων κεφαλαίων, τα οποία παράγουν εγγυημένες ταμειακές ροές και στηρίζονται από μακροχρόνια συμβόλαια.
Από τα 895 MW εγκατεστημένης ισχύος, τα 763 MW είναι στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα άλλα 11 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.
Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, οι προοπτικές για τις Ανανεώσιμες Πηγές στην Ελλάδα ως το 2030 εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικές καθώς αναμένεται επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης με το στόχο για ΑΠΕ και Αποθήκευση Ενέργειας να βρίσκεται στα 30 GW εγκατεστημένης ισχύος.
Επιπλέον σε ο, τι αφορά την ανάπτυξη πλωτών αιολικών, ο στόχος για το 2030 τοποθετείται στα 2 GW, ενώ το νέο θεσμικό πλαίσιο για Αποθήκευση Ενέργειας (Αντλησιοταμίευση και Μπαταρίες) τοποθετεί το στόχο για το 2030 στα 5 GW.
Εκτός συνόρων
Και στις γειτονικές χώρες όμως παρουσιάζονται ευκαιρίες ανάπτυξης, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να υπολογίζει πως υπάρχουν για την εταιρεία περιθώρια ανάπτυξης έργων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος πάνω από 1 GW σε χώρες όπως Πολωνία, Ρουμανία, Αλβανία και Βουλγαρία.
Μεταξύ των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι πρόκειται για μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία με εσωτερικό εργαστήριο ενεργειακών μετρήσεων και ανάπτυξης, εξειδικευμένη μονάδα ρυθμιστικών και αδειοδοτικών θεμάτων, ισχυρό κατασκευαστικό και λειτουργικό βραχίονα, καθώς και τον μεγαλύτερο Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ (ΦοΣΕ ΑΠΕ), την Optimus Energy, που αποτελεί την πρώτη ενεργειακή εταιρεία που ιδρύθηκε στην Ελλάδα με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών εκπροσώπησης και οικονομικής βελτιστοποίησης σε Παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει διασφαλίσει μερίδιο αγοράς της τάξης του 50%.
Αξίζει να σημειωθεί, πως πέραν της ηγετικής θέσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις ΑΠΕ, η εταιρεία έχει σημαντικότατη παρουσία στον αναπτυσσόμενο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, έχοντας ήδη μακροχρόνιες συμβάσεις (μέσω ΣΔΙΤ) με τις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου, ενώ δραστηριοποιείται και στη Ψηφιακή Μετάβαση με έργα όπως το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο στις επιβατικές μεταφορές και τα Ευρυζωνικά Δίκτυα Υπερυψηλών Ταχυτήτων με τη χρήση Οπτικών Ινών (UFBB).
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών και επενδυτών, ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κ. Γιώργος Περιστέρης, σημείωσε πως «Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν είναι ένα συνονθύλευμα assets – ασχέτως πόσο επικερδή είναι αυτά – αλλά μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οι οποίες για να αξιοποιήσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους πρέπει να συμπληρώνονται από Αποθήκευση Ενέργειας – ειδικά μέσω αντλησιοταμίευσης».
Επιπρόσθετα ερωτηθείς για ενδεχόμενες ευκαιρίες από τις τρέχουσες εξελίξεις στη διεθνή ενεργειακή αγορά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο κ. Περιστέρης σημείωσε πως «ένας πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να αντιμετωπίζεται ανθρωπιστικά ως ευκαιρία. Κι είναι επίσης λυπηρό ότι χρειάστηκε ένας πόλεμος για να επιβεβαιώσει αυτό που χρόνια έπρεπε να είναι αυταπόδεικτο, ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν τη μόνη βιώσιμη απάντηση στα ενεργειακά ζητήματα».

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Χρέος: Καμπανάκι για την Ελλάδα – «Χρειάζεται να μειωθεί» λέει ο Τζεντιλόνι


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το «καμπανάκι» για την οικονομία έκρουσε σήμερα Δευτέρα (16.5.2022) ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, για την Ελλάδα αλλά και για όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να το χειριστούν «πολύ προσεκτικά» για τη μείωσή του και να περιορίσουν τις εθνικά χρηματοδοτούμενες τρέχουσες δαπάνες.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Γενικά, μπορώ να πω ότι η Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στη μείωση του επιπέδου του χρέους και στον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών. Αυτή είναι μια αρχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος», τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι.]
Στο 2% το πρωτογενές πλεόνασμα
Ανέφερε επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα που η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις οικονομικές συστάσεις της προς τα κράτη-μέλη, θα ληφθεί υπόψη για την Ελλάδα και η συμμόρφωση για το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%.
Εξάλλου, σχετικά με το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ο Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι θα οριστικοποιηθούν ορισμένα χαρακτηριστικά που συνδέονται με τον κανονισμό του, μέσα από το σχέδιο RepowerEU που θα παρουσιάσει σε δύο ημέρες η Επιτροπή. Ανέφερε ότι περί τα τέλη Ιουνίου θα καθοριστεί η τελική κατανομή του 30% των επιχορηγήσεων.
«Μετά από αυτήν την ανακατανομή, αναμένουμε να έχουμε αρκετές προτάσεις για την προσαρμογή των σχεδίων RRF που προέρχονται από τα κράτη-μέλη ειδικά από εκείνα που έχουν σημαντικά λιγότερες επιχορηγήσεις», είπε ο Επίτροπος Οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά τα δάνεια του RRF, ο Π. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια δεν έχουν ζητηθεί από τα κράτη-μέλη, ωστόσο η Ισπανία και η Πολωνία είναι πρόθυμες να υποβάλουν αυτό το αίτημα (περίπου 70 δισ. ευρώ δάνεια αναμένεται να ζητήσει η Ισπανία και 25 δισ. ευρώ η Πολωνία). Υπενθύμισε, τέλος, ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να υποβάλουν αίτημα για δάνεια ως τον Αύγουστο του 2023.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ2 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ημέρες ago
Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
COVER STORY4 ημέρες ago
Κατακύρωση στη κοινοπραξία Αστικού Υπεραστικού ΚΤΕΛ και Αθ.Σανίδα για τις συγκοινωνίες Σκιαθου