ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιστροφή στο γραφείο: Πώς οι εταιρείες κατασκοπεύουν τους υπαλλήλους τους
Καθώς μαίνεται η συζήτηση για την επιστροφή στο γραφείο, οι εργοδότες αναζητούν τρόπους να μπορούν να χαλιναγωγήσουν και να μετρήσουν την αποδοτικότητα των εργαζομένων. Ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν εργαλεία επιτήρησης στον χώρο εργασίας για να παρακολουθούν το εργατικό δυναμικό τους, είτε για να δουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων είτε για να παρακολουθούν τις αφίξεις και αναχωρήσεις τους.
Το Business Insider περιγράφει κάποιους από τους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες κατασκοπεύουν τους εργαζομένους τους.
Σάρωση καρτών εισόδου
Πολλοί υπάλληλοι σαρώνουν ειδικές κάρτες εισόδου για να μπουν ή να βγουν από τα γραφεία τους και αυτά τα δεδομένα έχουν γίνει χρυσωρυχείο για εταιρείες που επιβάλλουν εντολές επιστροφής στο γραφείο.
Ο λογιστικός κολοσσός PwC είπε πρόσφατα στο προσωπικό στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι πρέπει να περνά τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο ή με πελάτες από τον Ιανουάριο. Η εταιρεία φέρεται να ανέφερε σε ένα σημείωμα ότι θα παρακολουθεί τις τοποθεσίες εργασίας των εργαζομένων για να παρακολουθεί τη συμμόρφωσή τους με τον κανονισμό.
Καθώς η Amazon κλιμακώνει την επιστροφή στο γραφείο, άρχισε να παρακολουθεί και να μοιράζεται μεμονωμένα αρχεία παρουσίας. Οι εργαζόμενοι μπορούν να δουν τη δική τους “Αναφορά κάρτας” σε έναν εσωτερικό πίνακα ελέγχου HR που δείχνει τις ημέρες που εισήλθαν στο γραφείο τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες.
Η κίνηση είναι μια αντιστροφή μιας παλιάς πολιτικής παρακολούθησης μόνο ανώνυμων, συγκεντρωτικών δεδομένων παρουσίας γραφείων, τα οποία η Amazon είπε ότι κοινοποιούνταν στους διευθυντές, κυρίως για λόγους ασφάλειας και χωροταξικού σχεδιασμού.
Η Goldman Sachs χρησιμοποίησε επίσης αυτή την μέθοδο για να εντοπίσει ποιος πηγαίνει στο γραφείο. Η JPMorgan έκανε το ίδιο, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα για να δημιουργήσει ειδικές αναφορές και πίνακες εργαλείων που στη συνέχεια χρησιμοποιούν οι διαχειριστές για την επιβολή μέτρων σε υπαλλήλους που δεν συμμορφώνονται.
Ο πίνακας ελέγχου της JPMorgan «παρέχει το ποσοστό των ημερών που οι εργαζόμενοι ήταν στο γραφείο εκτός των πιθανών επιλέξιμων ημερών», ανέφερε μια περιγραφή στο intranet της εταιρείας, που κοινοποιήθηκε στην BI.
Πληκτρολόγηση, χρήση Διαδικτύου, ακόμη και πρόσβαση στην κάμερα
Το λογισμικό παρακολούθησης χρόνου των εργαζομένων μπορεί να δώσει στις εταιρείες ένα παράθυρο για το τι κάνει το προσωπικό στους φορητούς υπολογιστές τους και έχει γίνει πιο δημοφιλές στην εποχή της απομακρυσμένης εργασίας.
Ο Κάρλο Μπόρχα, διευθυντής μάρκετινγκ περιεχομένου για την εταιρεία ανάλυσης εργάσιμων ημερών Time Doctor, είπε στο παρελθόν ότι το λογισμικό της εταιρείας παρείχε πίνακες ελέγχου σε πραγματικό χρόνο και αναφορές προόδου σχετικά με τα επίπεδα παραγωγικότητας των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων πραγμάτων όπως ο χρόνος εισόδου και εξόδου τους, τα διαλείμματα και το διαδίκτυο και χρήση της εφαρμογής. Το εργαλείο One Time Doctor επιτρέπει ακόμη και στις επιχειρήσεις να λαμβάνουν στιγμιότυπα οθόνης και εγγραφές βίντεο από τις οθόνες των εργαζομένων.
«Βοηθάμε τις εταιρείες να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο με τα αναλυτικά στοιχεία παραγωγικότητας», είπε στο BI.
Κάποιες εφαρμογές παρακολούθησης εργαζομένων προσφέρει επίσης τη δυνατότητα καταγραφής πληκτρολόγησης των εργαζομένων ή ακόμα και ενεργοποίησης των μικροφώνων ή των κάμερών τους χωρίς να το γνωρίζουν.
Η JPMorgan χρησιμοποιεί ένα δικό της σύστημα που ονομάζεται “Workforce Activity Data Utility”, ή WADU, για τη συλλογή δεδομένων μεγαλύτερης εμβέλειας.
Το σύστημα μπορεί να δει πληροφορίες όπως πόσο χρόνο αφιερώνουν οι εργαζόμενοι σε κλήσεις Zoom, email και υπολογιστικά φύλλα και πότε βρίσκονται στο γραφείο, όπως ανέφερε το Business Insider το 2022.
Το λεγόμενο “bossware” έχει γίνει πιο δημοφιλές στην εποχή της απομακρυσμένης εργασίας.
Σε μια έρευνα του ResumeBuilder.com σε 1.000 ηγέτες επιχειρήσεων στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2023, το 96% των ερωτηθέντων σε οργανισμούς με κυρίως απομακρυσμένο ή υβριδικό εργατικό δυναμικό είπε ότι οι εταιρείες τους χρησιμοποιούν κάποιο είδος λογισμικού παρακολούθησης εργαζομένων. Πριν από την πανδημία, μόνο το 10% αυτών των εταιρειών το έκανε, έδειξε η έρευνα.
Αισθητήρες που παρακολουθούν το πού βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον χώρο
Ορισμένοι εργοδότες μπορεί ακόμη και να παρακολουθούν πού περνούν οι εργαζόμενοι τον περισσότερο χρόνο στο γραφείο. Η αυστραλιανή εταιρεία XY Sense πουλά αισθητήρες που μπορούν να τοποθετηθούν σε οροφές για να σαρώσουν ένα δάπεδο γραφείου και να εντοπίσουν περιοχές με μεγάλη κίνηση ή υποχρησιμοποίηση, θεωρητικά για την καλύτερη κατανομή χώρου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της XY Sense, Άλεξ Μπερτς, είπε προηγουμένως στην BI ότι οι συσκευές δεν εντόπιζαν άτομα αλλά τα απέδιδαν ως κουκκίδες σε μια οθόνη.
“Δεν πρόκειται για Big Brother ή για την παρακολούθηση οποιουδήποτε. Είναι στην πραγματικότητα για την κατανόηση του πώς ακριβώς χρησιμοποιείται ο χώρος”, ισχυρίστηκε.
Πηγή: OT.gr
-
MEDIA22 ώρες ago
Κάθε ρεκόρ τηλεθέασης «έσπασε» η εκπομπή «Δώσε Λύση» με το Σάκη Τζήμα.
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες ago
Κυψέλη: Η φρίκη που βίωναν τα δύο αδέρφια που κατηγορούνται ότι σκότωσαν τον ξάδερφό τους
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ17 ώρες ago
Το Μαρούσι πήρε το… θρίλερ με σκληρή άμυνα και λύσεις από Ρέινολντς-Στόουβ
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες ago
Σεισμός τώρα: Κουνήθηκε η Αττική
-
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες ago
Αττική Οδός: Σοβαρό τροχαίο με σύγκρουση μηχανής με φορτηγό – Σε κρίσιμη κατάσταση οδηγός του δίκυκλου
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ24 ώρες ago
Η μεγάλη επιστροφή των καταθέσεων – Τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ16 ώρες ago
Λάρισα : Παρουσιάστηκε το βιβλίο “Το Ταξίδι του Ήλιου”
-
ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες ago
Νίκαια: Ξυλοκόπησαν 10χρονη μέσα στο σχολείο – Τι λέει ο πατέρας της ανήλικης