Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Έρχεται για πρώτη φορά δια ζώσης στην Ελλάδα το ετήσιο διεθνές συνέδριο του Δικτύου «Major Cities of Europe» –

Published

on

«Από το Χάος στον Κόσμο – Καινοτόμες Κοινότητες, Τόποι και Πόλεις». Αυτός είναι ο τίτλος του φετινού, διεθνούς συνεδρίου, το οποίο για πρώτη φορά θα φιλοξενηθεί δια ζώσης στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Λάρισα, από 2 έως 4 Νοεμβρίου. Διοργανωτές του Συνεδρίου είναι ο Δήμος Λαρισαίων και το «Δίκτυο Major Cities of Europe». Το τελευταίο είναι μια ένωση ευρωπαϊκών – και όχι μόνο – πόλεων και περιφερειών, οι οποίες αξιοποιώντας τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), δεσμεύονται να «παράγουν» καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα, προς όφελος των πολιτών.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ολοένα και συχνότερα, συναντάμε πια στην καθημερινότητά μας, τους όρους «ψηφιακός μετασχηματισμός», Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), καινοτομία. Άλλωστε, ο 21ος αιώνας σηματοδοτεί την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση αυτών των εννοιών τυπικά και ουσιαστικά, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής όλων, και σε όλα τα επίπεδα: προσωπικό, επαγγελματικό, θεσμικό, εθνικό. Ενοποίηση επικοινωνιών, ολοκλήρωση των τηλεπικοινωνιών, «gamification», «metaverse», «applications», έξυπνες συσκευές, είναι μερικές μόνο από τις έννοιες που έχουν κατακλίσει τόσο τις προσωπικές μας πρακτικές, όσο και τις πρακτικές σε επίπεδο θεσμών, ΟΤΑ και πόλεων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ωστόσο, είναι έννοιες αποσαφηνισμένες στον καθένα από εμάς; Είναι εφικτό να είναι αποσαφηνισμένες; Κι αν σε θεωρητικό επίπεδο είναι, πόσο έτοιμοι είναι οι χρήστες ατομικά, οι φορείς, οι υπηρεσίες, οι επιχειρήσεις, και η χώρα να ενσωματώσει τα νέα εργαλεία και τις νέες πρακτικές που φέρει ο 21ος αιώνας; Πόσο εύκολη είναι η μετάβαση από τις πρακτικές του 20ου αιώνα, στις πρακτικές του 21ου αιώνα; Εντέλει, πόσο εύκολο είναι να μετασχηματιστεί ψηφιακά η κοινωνία της Λάρισας (και κάθε πόλης του δικτύου), οι δημόσιες υπηρεσίες της (και κάθε πόλης του δικτύου), και η χώρα (και κάθε χώρα του δικτύου); Τι είδους «συνοδεία» απαιτείται για να είναι πιο ανώδυνο και ομαλό αυτό το πέρασμα, για τους χρήστες και τους ΟΤΑ, προς υιοθέτηση μιας νέας κουλτούρας;

Αυτά και άλλα πολλά συναφή ερωτήματα και ζητήματα έρχεται να απαντήσει και να θέσει αντίστοιχα, το εν λόγω συνέδριο, στις αρχές Νοεμβρίου, στη Λάρισα. Επιπλέον, καθότι οι έννοιες της καινοτομίας, των καλών πρακτικών και εφαρμογών σε σχέση με την τεχνολογία και το διαδίκτυο σαφώς δεν λείπουν, από τις πρακτικές των Δήμων και των Περιφερειών, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές. Εξαιρετικά σημαντική θα είναι και η παρουσία επιχειρήσεων στο συνέδριο, οι οποίες έχουν την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να παρέχουν την απαιτούμενη «συνοδεία» (υποστήριξη και επιμόρφωση) σε εργαζόμενους των ΟΤΑ, προς απόκτηση των απαραίτητων προσόντων «skills», προκειμένου να αποφεύγεται η περιθωριοποίηση αυτών στην εργασία τους και να επιτυγχάνεται παράλληλα η συνέχεια των εργασιών των δημοσίων υπηρεσιών.

Η διοργάνωση του συνεδρίου στη Λάρισα, θα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για την πόλη και παράλληλα πρόκληση, καθότι η πόλη καλείται να αποδείξει τις δυνατότητές της, στον συνεδριακό τουρισμό. Από την πλευρά των συμμετεχόντων στο συνέδριο, διαφαίνεται ότι τα οφέλη θα είναι αρκετά: η οικειοποίηση με έννοιες και πρακτικές σε σχέση πάντα με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας, η αλληλεπίδραση με φορείς των ΟΤΑ από το εσωτερικό και το εξωτερικό, που για πρώτη φορά σε Διεθνές Συνέδριο θα συμμετέχουν ως Σύνεδροι και ως Εισηγητές, η αλληλεπίδραση με δίκτυα δήμων και επιχειρήσεων που διαχειρίζονται ευρωπαϊκά προγράμματα, η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών με εξειδικευμένα πρόσωπα σε αυτά τα θέματα, κατά τη διάρκεια ειδικών ομάδων συζήτησης, η προώθηση της δικτύωσης, σε χρόνο που έχει προβλεφθεί γι’ αυτόν τον λόγο: Την ανάπτυξη επαφών μεταξύ συνέδρων, εισηγητών και συμμετεχόντων.

Το συνέδριο θα τιμήσει με την παρουσία του ο Καθηγητής Δημήτρης Μπούχαλης, του Πανεπιστημίου Bournemouth, ο οποίος εξειδικεύεται στις εφαρμογές των ΤΠΕ στην τουριστική βιομηχανία. Ο ίδιος στην εισήγησή του θα εξηγήσει ότι ο έξυπνος και σε πραγματικό χρόνο τουρισμός, φέρνει επανάσταση στον κλάδο και στη φιλοξενία και αλλάζει τις συνθήκες της αγοράς και τη δομή της βιομηχανίας.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.majorcities.eu/conferences/2022-larissa/

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, στην αίθουσα εκδηλώσεων. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση από Αγγλικά σε Ελληνικά και αντίστροφα.

Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών και Τουρισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΕΟΤ, της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔ Θεσσαλίας, του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, του e-trikala, του δικτύου CIVINET και του ΣΕΠΕ.

Πληροφορίες: Τάσος Γούσιος / Ρεπορτάζ: Κατερίνα Δημηνίκου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE1 λεπτό ago

Σοφία Μανωλάκου: «Πάσχω από τη νόσο του Crohn

VIDEO16 λεπτά ago

Βόλος: Ξεκινά το πρόγραμμα Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα με επιδότηση από 50% έως 60%

ΠΟΛΙΤΙΚΗ19 λεπτά ago

Στο τραπέζι της Χαριλάου Τρικούπη ο όρος για τον πρωθυπουργό

ΕΛΛΑΔΑ22 λεπτά ago

«Ευαγγελισμός»: Καταγγελία για συνδικαλιστική δίωξη γιατρού – Κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ23 λεπτά ago

Δύο ΙΧ αυτοκίνητα συγκρούστηκαν με σφοδρότητα στην οδό Παγασών

ΜΠΑΣΚΕΤ37 λεπτά ago

Ήττα στο νήμα για Κλίπερς, ανυσηχία για Τζορτζ | Τα αποτελέσματα της ημέρας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ39 λεπτά ago

Αυτοψία στο κέντρο του Βόλου για τη διασφάλιση της ομαλής καθημερινής κίνησης των ΑμεΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ40 λεπτά ago

Παίκτρια δέχθηκε φανέλα στο πρόσωπο για να την υπογράψει και την πέταξε πίσω

OIKONOMIA46 λεπτά ago

ΕΝΦΙΑ: Δέκα ημέρες για να «κουρέψετε» το εκκαθαριστικό έως 90% με διορθώσεις στο Ε9

ΚΟΣΜΟΣ49 λεπτά ago

ΗΠΑ: Τους αναλογεί το 70% των στρατιωτικών δαπανών του NATO

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Μερομήνια: Μετά το Πάσχα έρχεται η απόλυτη ταραχή στον καιρό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Η ιστορία του 45χρονου με αναπηρία συγκλονίζει τον Βόλο- Έμεινε ορφανός, πέθανε και ο θετός του πατέρας και συγγενής που έχει αναλάβει ως «συμπαραστάτης» τον κακοποιεί

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Συλλυπητήρια για το θάνατο της εκπαιδευτικού Παναγιώτας-Νεκταρίας Μαντζιάρα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Έως τις 31 Μαρτίου ο ΕΦΚΑ θα πληρώσει δύο έκτακτα «δώρα»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Χιονίζει στα Χάνια Πηλίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Η Γεωργία Μπίκα δικαιώνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Βίντεο ντοκουμέντο μετά το επεισόδιο με τον γερανό: «Κι αν πάτησες κάποιον καλά έκανες»

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago

Καρδίτσα: ΙΧ «καρφώθηκε» σε κολώνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Απέδρασε 48χρονος αλλοδαπός που κρατούνταν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας και συνελήφθη αργότερα σε κεντρικό σημείο της πόλης

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Αμβρόσιος: Νέο παραλήρημα μετά τις εμετικές δηλώσεις για τα Τέμπη – Ποιον ηθοποιό αποκαλεί «διαβολόπαιδο»

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή