Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα: Από ποιούς Έλληνες προτιμούνται Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι;

prorata gaza dimoskopisi in.jpg

Τελευταία, φαίνεται πως θέτονται στους Έλληνες πολλά διλήμματα. Από την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών μέχρι την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, οι κυβερνητικές επιλογές -timing- φαίνεται να διχάζουν. Η σφαγή όμως στη Λωρίδα της Γάζας, αποτυπώνει περίεργες συγκλίσεις, ενώ ίσως για πρώτη φορά… «ενώνει» το πολιτικό Κέντρο με τους… Σπαρτιάτες.

Δίχως αμφιβολία, κοιτάζοντας κανείς τις ελληνικές έρευνες των τελευταίων μηνών βλέπει κάτι το διαχρονικό: μια μεγάλη μερίδα του κοινού κρατάει μια στάση ουδετερότητας. Στην πλέον πρόσφατη έρευνα της Prorata το 28% του γενικού πληθυσμού εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία. H έρευνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά, το διάστημα Δεκεμβρίου 2023-Ιανουαρίου 2024 σε δείγμα 1.229 ατόμων και παρουσιάστηκε στα τέλη του Ιανουαρίου, και συνεπώς, δεν επηρεάστηκε το κοινό από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου εναντίον του Ισραήλ.

Σε προηγούμενες έρευνες, μεγάλο τμήμα των Ελλήνων, φαίνεται να αποφεύγει να πάρει τη θέση της μίας ή της άλλης πλευράς. Στην δημοσκόπηση της MRB, τον Νοέμβριο του 2023,  το το 43,8% των πολιτών μοίραζε τις ευθύνες λέγοντας ότι είτε έχουν δίκιο και οι δύο πλευρές είτε ότι δεν έχει δίκιο καμιά τους.

Σύμφωνα με την έρευνα της aboutpeople τον Οκτώβριο του 2023, για λογαριασμό του Eteron -Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, το 43,3% απαντούσε ότι στον στον πόλεμο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, δεν αισθάνεται με καμιά πλευρά κοντά.

Ο ελληνικός χώρος υπήρξε ανέκαθεν ασφαλέστερο καταφύγιο για Εβραίους, που εκδιώχθηκαν από την Ευρώπη (15ος αιώνας), ενώ το ελληνικό κράτος φρόντισε να διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Εξάλλου, στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννιναν και σε άλλες πόλεις ο εβραϊκό στοιχείο ήταν πολύ έντονο συμβάλλοντας στην πολιτιστική φυσιογνωμία των περιοχών αυτών. Σπουδαίοι Εβραίοι προσέφεραν στη χώρα (συνταγματάρχης Μαρδόχαιος Φριζής) ενώ οι περισσότεροι εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Από την άλλη, η Ελλάδα φρόντιζε επιδέξια να διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με το αραβικό στοιχείο. Η ανθηρή ελληνική κοινότητα στην Αίγυπτο, η ελληνική παρουσία στην Ιερουσαλήμ ή η διαχρονική  φιλοπαλαιστινιακή πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων είναι ενδεικτικά της μέχρι πρόσφατα στενής σχέσης της Ελλάδας με τους Άραβες.

Η φιλοπαλαιστινιακή τάση καλά κρατεί

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή του πολέμου, η δημοσκόπηση της MRB έδειχνε πως μόνο το 10,1% των Ελλήνων πολιτών έδινε δίκιο στο Ισραήλ ενώ αντίθετα το 30,9% πιστεύει ότι το δίκιο βρίσκεται μάλλον με το μέρος των Παλαιστινίων. Στην έρευνα της aboutpeople, το 28,5% έδειχνε να αισθάνεται πιο κοντά στος Παλαιστινίους ενώ μόλις το 22,1% στους Ισραηλινούς.

Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata τα ποσοστά υπέρ της Παλαιστίνης ήταν ακόμα μεγαλύτερα. Το 36% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι αισθάνονται πιο κοντά στην Παλαιστίνη ενώ το 34% στο Ισραήλ.

Σίγουρα οι ακραίες τοποθετήσεις κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων που θύμιζαν αξιωματικούς και αξιωματούχους του Γ΄Ράιχ συνετέλεσαν στην διεύρυνση των αρνητικών αντυπώσεων για τους Ισραηλινούς. Είναι κάτι που έβλεπαν και σημαίνονταις Ισραηλινοί. Την απαισιοδοξία του ότι το Ισραήλ σύντομα θα απωλέσει της υποστήριξης μεγάλου τμήματος της κοινής γνώμης στο εξωτερικό, δεν είχε κρύψει ο πρώην πρωθυπουργός και ένας από τους διαπρεπέστερους στρατιωτικούς ηγέτες του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, χαρακτηρίζοντας το κόμμα του Νετανιάχου ρατσιστικό.

Σπαρτιάτες και Κέντρο συγκλίνουν

Όπως φαίνεται από τα ευρήματα, οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των αριστερών κομμάτων, ενώ στα συντηρητικά κόμματα η ουδετερότητα είναι αυτή που «κερδίζει».

Αυτό όμως που έχει ίσως μεγαλύτερη σημασία, όπως φαίνεται από την έρευνα της Prorata είναι ότι υποτίθεται η «μετριοπαθής» μερίδα των Ελλήνων ψηφοφόρων, που θεωρούνται «φιλελεύθεροι», δηλαδή το πολιτικό κέντρο, έχουν μια πιο φιλοϊσραηλινή άποψη. Ένα τεράστιο 44% αισθάνεται πιο κοντά στο Ισραήλ ενώ μόλις το 20% στους Παλαιστινίους. Ουδέτερο είναι το 34%.

Σίγουρα στον μυαλό πολλών από αυτόν τον χώρο, ίσως να μην κάθεται τόσο καλά το γεγονός ότι συμφωνούν σχεδόν σε απόλυτους αριθμούς με τους ακροδεξιούς «Σπαρτιάτες»: Το 42% των υποστηρικτών αυτού του κόμματος αισθάνεται επίσης πιο κοντά στο Ισραήλ!

Δίχως αμφιβολία, η τεράστια φιλοϊσραηλινή δεξαμενή βρίσκεται στους ψηφοφόρους της ΝΔ, καθώς από τους «νεοδημοκράτες» ερωτηθέντες το 69% προτιμά το Ισραήλ. Αυτό έχει τη σημασία καθώς στις τελευταίες εκλογές, σχεδόν οι 6 στους 10 κεντρώους ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς όπως σχολίασε σχετικά ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, αν. καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο ΕΚΠΑ, οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται κεντρώοι τείνουν να συμμερίζονται τις μεγάλες κυβερνητικές πολιτικές.

«Αυτό δεν συμαίνει αναγκαστικά ότι οι κεντρώοι είναι μητσοτακικοί, μπορεί να σημαίνει ότι ο μητσοτακισμός έχει διεισδύσει και έχει καταλάβει διάφορες προσλαμβάνουσες και προσδοκίες σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, ότι έχει καταλάβει το κέντρο».  Πάντως, για τον ίδιο, είναι η πρώτη φορά που ο χώρος του Κέντρου «συνομιλεί με τα Δεξιά, με τόση σαφήνεια» είχε προσθέσει σχολιάζοντας τα αποτελέσματα σε πρόσφατη εκδήλωση.

Πράγματι, ο πόλεμος στη Γάζα είναι σαφέστατη ένδειξη.

Περισσότερα Εδω

Comments
Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement Ontopoulos
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή