Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ερευνα για τα κατολισθητικά φαινόμενα στη νοτιοδυτική Θεσσαλία

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Εμπνευστής και συντονιστής της είναι ο συντοπίτης μας, Επίτιμος Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Γιάννης Ραχωβίτσας, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες επιτυχίες των διωκτικών αρχών σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η επίσημη έναρξη λειτουργίας του κηρύχθηκε με πανηγυρικό τρόπο στη διάρκεια μιας μεγάλης εκδήλωσης την οποία διοργάνωσε και πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη 26/4/2022 ο Δήμος Μουζακίου, σε συνεργασία με τους συντελεστές του Ινστιτούτου, στο  Φανάρι, γενέτειρα του ιδρυτή του.

Ως αφετηρία των δράσεων που θα εξαπλωθούν σε όλη τη χώρα επιλέχθηκε το ιστορικό Γυμνάσιο του χωριού, καθώς ο Γιάννης Ραχωβίτσας έχει στενούς δεσμούς μαζί του από την παιδική ηλικία.

Εκεί, στο κατάμεστο από κόσμο κλειστό Γυμναστήριο του παλιού Πειραματικού Διδακτηρίου, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της αυτοδιοίκησης, της Ελληνικής Αστυνομίας και φορέων μίλησαν με τα θερμότερα λόγια για το νέο εγχείρημα, ευχόμενοι κάθε επιτυχία. Παράλληλα, καταξιωμένοι επιστήμονες, συνεργάτες του Ινστιτούτου, με εξειδικευμένες γνώσεις γύρω από το μείζον ζήτημα των ναρκωτικών ανέλυσαν επιμέρους θέματα σχετιζόμενα με τη χρήση, τις εξαρτήσεις, την διάδοση και την αντιμετώπισή τους στη σύγχρονη κοινωνία μας.Επιπλέον, παρουσιάστηκαν οι σκοποί και οι στόχοι του P.A.D.A.,ενώ εντύπωση προκάλεσαν προσωπικές μαρτυρίες ένθερμων υποστηρικτών του Γιάννη Ραχωβίτσα για την ανθρώπινη πλευρά και για την πολυετή τεράστια συνεισφορά του ιδίου στο συνεχή πόλεμο ενάντια στην εμπορία και διακίνηση του «λευκού θανάτου» ειδικά στη νεολαία μας.

Ειδικότερα, την εκδήλωση χαιρέτησαν, οΣεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλωνκ.κ. Τιμόθεος ο οποίος εξήρε την ξεχωριστή προσπάθεια που ξεκινάει και τις ιδιαίτερες ικανότητες του καθοδηγητή της κ. Γιάννη Ραχωβίτσα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, οι βουλευτές του Νομού μας κ.κ. Γιώργος Κωτσός και Ασημίνα Σκόνδρα, ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Αστέριος Μαντζώκας, οΕλληνοαμερικανόςπρώην Γερουσιαστής των ΗΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Αθήνας κ. Κρίς Σπύρου, ο πρόεδρος της «Πανθεσσαλικής Στέγης» κ. Στέφανος Κούτρας και οΟικονομικός Διευθυντής της Εταιρείας «Θεόνη» χορηγού της εκδήλωσης κ. Δημοσθένης Αναστασίου. Το παρών έδωσαν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής κρίσης κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, ο Υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Σταύρος Παπαγεωργίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ν. Καρδίτσας κ. Θωμάς Καρανάσιος,  η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μουζακίου κ. Μαρία Καραμπέκου, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Λίνα Αγγελάκη, Γιάννης Πατσιαούρας, Γιώργος Φούντας, Γιώργος Παπακώστας, Ηλίας Τρυφέρης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, άλλοι αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων.

Την εκδήλωση χαιρέτησε με επιστολή του που αναγνώστηκε, ο Βουλευτής Ν. Καρδίτσας και Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Δ. ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Ο Δήμαρχος του Δήμου Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης δήλωσε τον ενθουσιασμό του για την υλοποίηση της ιδέας του Γιάννης Ραχωβίτσα να κηρύξει την επίσημη έναρξη των δράσεων του Ινστιτούτου από το Γυμνάσιο Φαναρίου, το χωριό όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά χρόνια. Αναφέρθηκε μάλιστα και σε μια συνάντηση που είχαν παρουσία της έφηβης κόρης του η οποία – όπως είπε – άκουγε με μεγάλο ενδιαφέρον το Στρατηγό να μιλάει για τα ναρκωτικά και περιστατικά από την καριέρα και τους σημαντικούς αγώνες του. Ο κ. Στάθης τόνισε τη χαρά του που βλέπει γεμάτο το Γυμναστήριο του Διδακτηρίου από κόσμο που έσπευσε να εκδηλώσει την συμπαράστασή του στην καινούργια προσπάθεια ενάντια σε ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα όπως είναι τα ναρκωτικά. «Οφείλω να ομολογήσω – πρόσθεσε – ότι η σημερινή εκδήλωση είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει όχι μόνο στο Δήμο Μουζακίου, αλλά σε όλη την Ελλάδα» Και έκλεισε τη σύντομη ομιλία του λέγοντας: «Τα ναρκωτικά είναι μάστιγα, ένα τεράστιο πρόβλημα που μεγάλα κράτη και πολλές κυβερνήσεις προσπαθούν να λύσουν μα αυτό γίνεται δυστυχώς ακόμη μεγαλύτερο. Εδώ λοιπόν, με αυτή την προσπάθεια, την ίδρυση του Ινστιτούτου P.A.D.A., έρχεται ο Γιάννης Ραχωβίτσας ναδώσει λύσεις. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει και όπως έκανε πάντα στο παρελθόν, θα καταγράψει και σε αυτόν τον τομέα τεράστιες επιτυχίες».

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστόςτόνισε ότι «είναι μεγάλη τιμή για τη Θεσσαλία διότι ένα άξιο τέκνο της επιστρέφει για να ξεκινήσει μια μεγάλη δράση για την κοινωνία, για τον άνθρωπο». «Πρόκειται – υπογράμμισε – για το Γιάννη Ραχωβίτσα, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη ιστορία στην καταπολέμηση των ναρκωτικών στη χώρα μας. Απευθύνεται στην κοινωνία για να μοιραστεί την πλούσια εμπειρία και αποτελεσματικότητά του στην ευαισθητοποίηση αλλά και στην προστασία όχι μόνο της νέας γενιάς μας, μα και των αγέννητων παιδιών. Σας ευχαριστούμε για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνετε και την έναρξη των δράσεων αντιναρκωτικής δράσης του Ινστιτούτου P.A.D.A.από εδώ,απ’ το Φανάρι των αγώνων, το Φανάρι της ιστορίας, γράφοντας με το εγχείρημά σας μια άλλη σύγχρονη ιστορία».

Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Από την πλευρά του, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Αστέριος Μαντζώκαςεπισήμανε μεταξύ άλλων: «Το φαινόμενο των παρανόμων ουσιών εξάρτησης, θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ένα θέμα δημόσιας υγείας και αποτελεί ένα από τα των κυριότερα προβλήματα που καλείται η παγκόσμια κοινότητα να αντιμετωπίσει.Οι διάφορες γεωπολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις οι οποίες συντελούνται στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον, συντείνουν στο ευμετάβλητο και διαρκώς μεταβαλλόμενο χαρακτήρα του φαινομένου, κατά τρόπο που η αντιμετώπισή του αποτελεί πρόκληση. Η προστασία των παιδιών και των νέων από τα ναρκωτικά είναι αναγκαία και επείγουσα υπόθεση, καθώς σύμφωνα με διεθνείς έρευνες επίσημων οργανισμών η χρήση ναρκωτικών ουσιών αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο ανάμεσα στους ενήλικες αλλά και τους εφήβους, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι 200.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την χρήση ναρκωτικών.Για την Αστυνομία, το φαινόμενο των Ναρκωτικών, εξαιτίας των πολλών και σοβαρών επιπτώσεων, που έχει για την κοινωνία, αλλά και το ίδιο το άτομο, αποτελεί θέμα άμεσης και διαρκούς προτεραιότητας. Αποτελεί ένα διεθνές πρόβλημα, που απαιτεί για την αντιμετώπισή του μια κοινή, ισορροπημένη και συνεκτική προσπάθεια από όλους τους κοινωνικούς φορείς. Αυτά βεβαίως είναι τόσο γνωστά για τον Στρατηγό Ραχωβίτσα το όνομα του οποίου σε μας τους αστυνομικούς είναι συνυφασμένο με την δίωξη… την καταπολέμηση των ναρκωτικών…. αφού με επιτυχίες ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος του βίου του και της δραστηριότητάς του στην προσπάθεια για τη μείωση της προσφοράς παράνομων ουσιών.Οι δραστηριότητες του Στρατηγού και των Υπηρεσιών που υπηρέτησε και διοίκησε για δεκαετίες με τομέα δράσης  αυτόν της καταστολής και μοναδικό στόχο την παροχή στους συμπολίτες μας, ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, υγείας και δικαιοσύνης εστιάζονταν κυρίως στην επιβολή του Νόμου για την αποτροπή της παραγωγής και εμπορίας ναρκωτικών, στην παρεμπόδιση εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών, στην αντιμετώπιση της εκτροπής πρόδρομων ουσιών και στην αντιμετώπιση της διάχυσης των νέων ψυχοτρόπων ουσιών στην ελληνική κοινωνία και όχι μόνο. Τώρα με την μεγάλη του εμπειρία, πλαισιωμένος με ικανό επιστημονικό δυναμικό, είμαι βέβαιος ότι με την ίδρυση αυτού του Ινστιτούτου θα συμβάλει στην ενημέρωση, στην προβολή, στην αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, θα συμβάλει κυρίως στην προστασία των νέων του τόπου μας, ώστε να μην υποκύπτουν στην πίεση και να είναι σε θέση να πουν «ΟΧΙ» στα ναρκωτικά».

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΧΩΒΙΤΣΑΣ

Στην ομιλία του ο κ. Ραχωβίτσας, αφού ευχαρίστησε το Δήμαρχο Δ. Μουζακίου για τη σημαντική συμβολή του στη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης και έπλεξε το ιστορικό εγκώμιο του Φαναρίου είπε μεταξύ άλλων: «Κάνοντας τα πρώτα βήματα στην Αστυνομία, λύγισα μπροστά στην ιστορία ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος, μέρα με τη μέρα, σκότωνε τον ίδιο του τον εαυτό, από τη χρήση ναρκωτικών της εποχής εκείνης, είχε περάσει από το χασίς στην ηρωίνη και στην κυριολεξία οι γονείς του τον έβλεπαν να λιώνει και να αποσυντίθεται.Ζητούσαν βοήθεια, όχι οικονομική, αλλά στήριξη και ένα τρόπο να απεξαρτηθεί το παιδί τους, από τις δολοφονικές αυτές ουσίες, να πάψει να φλερτάρει με το θάνατο και να μπορέσει να μείνει στη ζωή. Ο άνθρωπος αυτός κατέληξε, σε ηλικία μόλις 23 ετών… Η Πολιτεία την εποχή εκείνη, ήταν αμήχανη μπροστά στο φαινόμενο αυτό. Εμένα η ζωή μου δυστυχώς είχε να κάνει με αυτό, που άλλοι τον λένε υπόκοσμο, άλλοι τον λένε κόσμο της νύχτας. Αλλά ήταν ένας κόσμος που μάραινε τις ζωές και τις ψυχές των νέων. Φανταστείτε, να καλλιεργεί κάποιος στον κήπο του, ένα πανέμορφο λουλούδι και αντί να το βλέπει να καλλωπίζεται και να μεγαλώνει, να βλέπει το αντίθετο, δηλαδή να το βλέπει να μαραίνεται μέρα με τη μέρα και στο τέλος να ξεραίνεται και να πεθαίνει, επειδή κάποιος επιτήδειος τρίτος, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λουλουδιού, το έπεισε ότι θα το κάνει μοναδικό στον κόσμο, ότι θα εξαφανίσει τα αγριόχορτα που υπήρχαν γύρω του και ασχήμαιναν την αισθητικότητα του και να το εθίζει στα δηλητηριώδη φυτοφάρμακα και να το σκοτώνει.Βάλτε τώρα στη θέση του κήπου, μια οικογένεια, στη θέση του κηπουρού τους γονείς, στη θέση του λουλουδιού το παιδί τους, στη θέση του φυτοφάρμακου τις ναρκωτικές ουσίες, και στη θέση του επιτήδειου τρίτου, αυτόν που τις εμπορεύεται και τις διοχετεύει και να σκορπά το θάνατο στο βωμό του βρώμικου χρήματος και του βρώμικου κέρδους.Κάπως έτσι, έγινα ορκισμένος πολέμιος των ναρκωτικών και ορκισμένος εχθρός των δολοφόνων εμπόρων.Στη βάση αυτής της μάχιμης πορείας, που στην πράξη μεταφράζεται σε πολύχρονη εμπειρία – διήρκεσε μερικές δεκαετίες – οραματίστηκα να υλοποιήσω μια κοινωνική αντιναρκωτική δράση, μια δράση προστασίας από την τοξικομανία, προστασίας της ζωής από τις θανατηφόρες εξαρτησιογόνες τοξικές ουσίες, και στην καθομιλουμένη, να αναληφθεί και να υλοποιηθεί μια κοινωνική δράση προστασίας  της ανθρώπινης ζωής από τα ναρκωτικά.Σε αυτό που αφιέρωσα τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου μέχρι τώρα, τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, φιλοδοξώ να τον ολοκληρώσω, προσφέροντας στην κοινωνία από άλλο μετερίζι. Η αγαθή τύχη, με ευνόησε να γνωρίσω και να συνεργαστώ κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου διαδρομής, με καταξιωμένους επιστήμονες εθνικού και υπερεθνικού βεληνεκούς, με συναδέλφους μου αστυνομικούς που ρίσκαραν τη ζωή τους στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, και να γνωρίσω ανθρώπους με υποδειγματική και παραδειγματική στάση στην κοινωνία, με τους οποίους δημιούργησα στενούς φιλικούς δεσμούς. Αυτοί οι άνθρωποι, που διαπνέονταν από το ίδιο κοινό όραμα, ανταποκρίθηκαν με μεγάλη ευαισθησία στο κάλεσμά μου, για την ίδρυση του Ινστιτούτου P.A.D.A. ( ProtectionAgainstDrugAddiction) το οποίο θα έχει βάση την Ελλάδα, θα έχει ξεκινήσει από το Φανάρι, αλλά θα είναι οδοδείκτης και φάρος σε μία σειρά χωρών γειτονικών, αλλά ακόμα και σε όλη την Ευρώπη.  Ξεκινάμε πάντα με παρουσία σε όλη τη χώρα.  Επειδή η παρουσία μας όμως δεν μπορεί να είναι πάντα φυσική, γι’ αυτό χρησιμοποιούμε την τεχνολογία.Μπορούμε με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, με σύγχρονο, εύληπτο και κατανοητό λόγο, μέσα από τους επικοινωνιακούς διαύλους που μας παρέχουν τα socialmedia, να προσφέρουμε χρήσιμο υλικό, με εικόνες και βίντεο, στο οποίο θα έχει πρόσβαση όποιος θέλει και όσες φορές θέλει. Που στοχεύουμε? Σε γονείς και κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς, αλλά και σε εργασιακούς χώρους που έχουν σχέση με νέους.   Στοχεύουμε στους γονείς που τα παιδιά τους ΔΕΝ έχουν το πρόβλημα των ναρκωτικών, που είναι γονείς νέων παιδιών, από νεογέννητα έως 20 ετών και τέτοιοι γονείς ξεπερνούν το εκατομμύριο, άνθρωποι και ειδικότερα γονείς, που τα παιδιά τους  μπαίνουν στην εφηβεία. Τι οραματιζόμαστε ?  Έναν κόσμο χωρίς εξαρτήσεις. Την Ελλάδα χωρίς φόβο και αρνητικά συναισθήματα που οδηγούν στις εξαρτήσεις , μια Ελλάδα καθαρή,  με Ελληνόπουλα υγιή. Τι φοβάμαι ? Αυτό που έμαθα σε όλη μου την καριέρα, είναι να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Η πολιτεία δεν αρκεί από μόνη της.  Χρειαζόμαστε την κοινωνία των πολιτών, ειδικά στην δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε. Εδώ λοιπόν είμαστε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μαζί. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και την εμπειρία μας για την προστασία των νέων από τη μάστιγα των ναρκωτικών».

Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Ραχωβίτσας απένειμε αναμνηστικές πλακέτες στο Δήμαρχο Δ. Μουζακίου κ. Θ. Στάθη, στον πρόεδρο της Τ.Κ. Φαναρίου κ. Ιωάννη Φασιανό και στον Οικονομικό Διευθυντή της «Θεόνη» για τη στήριξή της κ. Δημ. Αναστασίου.

 

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

θεατρική παράσταση Τα κάστρα πέσανε απο το σύλλογο γραμμάτων και τεχνών Θεσσαλίας

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του συλλόγου γραμμάτων και τεχνών Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Κύκλο Ελλήνων λογοτεχνών Δικαστών που πραγματοποιήθηκε στο  λαογραφικό ιστορικό μουσείο Λάρισας το απόγευμα της Παρασκευής .

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η θεατρική παράσταση των Ελλήνων δικαστών παρουσίασε το έργο Τα κάστρα Πέσανε με την συμμετοχή πολλών δικαστών

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του συλλόγου γραμμάτων και τεχνών Θεσσαλίας Ντίνος Κόκκινος όπου προλόγισε το έργο μαζί με το Πρόεδρο του κύκλου Ελλήνων λογοτεχνών δικαστών

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης γράφει ιστορία! –

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Επί πάνω από τρεις δεκαετίες, σε συνθήκες αντίξοες, με σωφροσύνη, οξυδέρκεια, αποφασιστικότητα και επιμονή, με απαράμιλλη εργατικότητα και αφοσίωση στο καθήκον, οικοδομεί σταθερά το κύρος της Οικουμενικής Ορθοδοξίας. Με τη σοφή ποιμαντορία του πέτυχε το φαινομενικά ακατόρθωτο πριν μερικές δεκαετίες, να καταστήσει το Φανάρι κεντρικό σημείο αναφοράς της διεθνούς σκηνής. Να ακούγεται ο λόγος της Ορθοδοξίας παγκοσμίως και κάθε νέα πρόκληση, κάθε νέα απειλή να μετατρέπεται σε ευκαιρία για επίλυση προβλημάτων, σε άλμα προς τα εμπρός. Τα εμπόδια και οι δυσκολίες γίνονται κλίμακες για να ανεβεί η Οικουμενική Ορθοδοξία υψηλότερα». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας από το βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τριάντα χρόνια διακονίας», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων (1991-2021) από την ενθρόνισή του.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην εισήγησή του, που είχε θέμα «Στα βήματα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Μικρά Ασία. Οι Λειτουργίες στις εκκλησίες όπου οι καμπάνες σίγησαν το 1922», ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «στη Μικρά Ασία κτυπούσε πάντοτε η καρδιά της Ορθοδοξίας, με την Κωνσταντινούπολη κέντρο της Οικουμένης και κέντρο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας. Μετά το 1922, όμως, και με την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε, η χριστιανοσύνη σίγησε στην μικρασιατική ενδοχώρα. Αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα θέλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης να αλλάξει, σε πείσμα των αντιξοοτήτων και της λήθης, που απειλεί πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο τον σύγχρονο άνθρωπο. Χωρίς να λογαριάζει κόπο, αποστάσεις, κινδύνους, ταξίδεψε σε περιοχές αγαπημένες. Λειτούργησε σε ιερά κλειστά από τα χρόνια της φρίκης, έφερε πάλι την ελπίδα σε ό,τι θεωρήσαμε ότι ανήκε στο παρελθόν. Ιδιαιτέρως, εμείς που καταγόμαστε από τα άγια χώματα των αλησμόνητων πατρίδων της καθ’ ημάς Ανατολής, αισθανόμαστε βαθύτατη ευγνωμοσύνη για τις αναλαμπές των εκκλησιών μας έπειτα από πολλές δεκαετίες σιωπής και αδιαφορίας.

Προσωπικά είχα τη τύχη να παραβρεθώ στο πλευρό του Πατριάρχη μας, σε πολλές περιοχές της μικρασιατικής γης. Είναι νομίζω αδύνατο να περιγράψω επακριβώς το ρίγος της συγκίνησης που κάθε φορά μας διαπερνά όταν συμμετέχουμε σε Λειτουργίες στις παλιές εκκλησιές μας στα ματωμένα χώματα της Μικρασίας. Η παρουσία μας εκεί πάντοτε μας θυμίζει εποχές του ένδοξού μας βυζαντινισμού –κατά τον Αλεξανδρινό ποιητή. Μας φέρνει στο νου τους αγίους και μάρτυρες, τους αγνούς πιστούς που διατήρησαν την Ορθοδοξία και την ταυτότητα του Γένους μας ζωντανά για αιώνες στη γη της Μικρασίας. Αλλά μας ξυπνά και τις μνήμες της Γενοκτονίας, της εξολόθρευσης των Χριστιανών, και τον εκτοπισμό όσων έμειναν ζωντανοί. Κι αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να λησμονήσουν οι απόγονοι όσων μαρτύρησαν στον Πόντο, στη Σμύρνη και όπου αλλού, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Γιατί πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να λησμονήσουμε την ιστορία, να ρίξουμε μαύρη πέτρα πίσω μας, και να πούμε ότι βλέπουμε μόνον μπροστά, αρνούμενοι τις ρίζες μας, το παρελθόν μας και εν τέλει τον εαυτόν μας. Άλλωστε, μετά την εξάλειψη των ανθρώπων, ξεκίνησε στη γείτονα και η επιχείρηση εξάλειψης της ιστορικής μνήμης. Εκκλησιές και μνημεία αλλάζουν χρήση, ξεγράφεται η αληθινή τους ταυτότητα. Για να ξεχαστεί ότι κάποτε εκεί ζούσαν Έλληνες, αλλά και Αρμένιοι και Ασσύριοι Χριστιανοί.

Ιδού λοιπόν, η τεράστια προσφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη που διατρέχει ακατάπαυστα ό,τι έχει απομείνει για να ακουστούν και πάλι ψαλμωδίες, να ανάψουν κεριά, να ζωντανέψει η μνήμη, έστω και για λίγες ώρες, γεγονός που γίνεται αφορμή προβληματισμού και για τους σημερινούς ενοίκους της περιοχής».

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ χαρακτήρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη «σπάνια προσωπικότητα, μεγάλη εκκλησιαστική μορφή, ηγετική φυσιογνωμία του Γένους, έναν άνδρα που είμαστε βέβαιοι ότι γράφει ιστορία».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago

Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου

πάρτι
ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago

Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου

Δημοφιλή