Connect with us

OIKONOMIA

Έρευνα για τον πληθωρισμό: «Η κυβερνητική στήριξη, ανεπαρκής για τα χαμηλά εισοδήματα και περιττή για τα υψηλά»

Published

on

Tην πρόσφατη πορεία του πληθωρισμού, τους παράγοντες που τον προκαλούν στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και τις πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί για τον περιορισμό της αύξησής του και την άμβλυνση των επιπτώσεών του σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξετάζει έρευνα του Eteron.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, με τίτλο «Πληθωρισμός και Αντιπληθωριστικές Πολιτικές: Η περίπτωση της Ελλάδας», στη χώρα μας «η συνιστώσα του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή που κατέγραψε τη μεγαλύτερη απόκλιση από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης ήταν η κατηγορία ‘στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα’, η οποία διαμορφώθηκε στο 38,1%, πολύ υψηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωζώνης, που ήταν στο 21,1%».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η μελέτη αναφέρεται επίσης «στο υψηλό κόστος διανομής φυσικού αερίου» στη χώρα μας, «στην υψηλή κερδοφορία των παρόχων φυσικού αερίου» και στη «μείωση του πραγματικού μισθού».

Όπως δείχνουν τα ευρήματα, «η κυβερνητική στήριξη των νοικοκυριών ήταν από τη μία σημαντική, αλλά ανεπαρκής για τα χαμηλότερα εισοδήματα και περιττή για τα υψηλότερα εισοδήματα».

Οι συγγραφείς της έρευνας, Σωτηρία Θεοδωροπούλου, Senior Researcher στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUI), και Χρήστος Πιέρρος, επιστημονικός συνεργάτης στο ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, επισημαίνουν ότι προκύπτει πως «η ανεπαρκής στόχευση των ευάλωτων νοικοκυριών σημαίνει ότι, παρά τα υψηλά επίπεδα δαπανών, οι πολιτικές που ελήφθησαν δεν έχουν αμβλύνει ουσιαστικά τον υφεσιακό αντίκτυπο του πληθωρισμού».

Και αυτό, όπως σημειώνουν, «ισχύει ιδίως για τα νοικοκυριά με παρατεταμένη, όσο και υψηλή χρηματοοικονομική ευθραυστότητα από τα δύο προηγούμενα οικονομικά σοκ που βίωσαν από το 2010 και μετά».

Δείτε εδώ την έρευνα.

Τα μέτρα δεν άμβλυναν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, ο πληθωρισμός είχε δυσμενείς επιπτώσεις για τους μισθωτούς στην Ελλάδα, με τους πραγματικούς μισθούς να μειώνονται, ενώ το μέσο μηνιαίο μερίδιο μισθού επίσης υποχωρεί σταθερά.

Και παρότι αναγνωρίζεται πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να μετριάσει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και να περιορίσει την αύξησή του», σημειώνεται πως μια προκαταρκτική αξιολόγηση αυτών των μέτρων δείχνει ότι «η ανεπαρκής στόχευση των ευάλωτων νοικοκυριών σημαίνει ότι, παρά τα υψηλά επίπεδα δαπανών, η πολιτική δεν έχει αμβλύνει ουσιαστικά τον υφεσιακό αντίκτυπο του πληθωρισμού, ιδίως στα νοικοκυριά με παρατεταμένη όσο και υψηλή χρηματοοικονομική ευθραυστότητα από τα δύο προηγούμενα οικονομικά σοκ που βίωσαν από το 2010 και μετά».

Η εξέλιξη σε μισθούς και κέρδη

Στην έρευνα (σχήμα 6) απεικονίζονται οι ρυθμοί αύξησης των μέσων ονομαστικών και πραγματικών μισθών και σημειώνεται πως και οι δύο μειώθηκαν απότομα το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Παρά τη σταθεροποίηση του ονομαστικού μισθού στο τρίτο τρίμηνο του 2022, ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά επιπλέον 10%.

Εντούτοις, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι υπολογισμοί αυτοί βασίζονται στην εξέλιξη του μισθολογικού κόστους και στον αριθμό των εργαζομένων. Από αυτή την σκοπιά, δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιδράσεις της σύνθεσης.

Πράγματι, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2022 σχεδόν οι μισές νέες προσλήψεις αφορούσαν σε θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή μερικής απασχόλησης, γεγονός που συνεπάγεται μετατόπιση της σύνθεσης της απασχόλησης προς το κατώτερο άκρο της κατανομής των μισθών: ο μέσος μισθός μειώνεται, παρά το γεγονός ότι ο πραγματικός μισθός των υφιστάμενων εργαζομένων μπορεί να παραμένει σταθερός.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι η μεγάλη απόκλιση που παρατηρείται μεταξύ του ονομαστικού και του πραγματικού μέσου μισθού – και οι δύο θα επηρεάζονταν από οποιοδήποτε αποτέλεσμα σύνθεσης  – κατά την έναρξη της ενεργειακής κρίσης και η συνεχιζόμενη διεύρυνση της σχετικής ψαλίδας.

Για παράδειγμα, το δεύτερο τρίμηνο του 2022 η διαφορά μεταξύ του ρυθμού αύξησης του ονομαστικού και του πραγματικού μισθού ήταν 9.9%, ενώ το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε στο 10.6%.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE7 λεπτά ago

Πέθανε η διάσημη Μεξικανή ηθοποιός Ρεμπέκα Γιονς

VIDEO22 λεπτά ago

«Τουρισμός για Όλους»: Ενεργοποιήθηκαν τα vouchers – Mέχρι πότε μπορούν να εξαργυρωθούν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ25 λεπτά ago

Τατάρ: Μπορεί να δούμε συμφωνίες ΑΟΖ της Τουρκίας με Αίγυπτο και Ισραήλ

ΕΛΛΑΔΑ28 λεπτά ago

ΚΟΚ: Γιατί δεν πρέπει να γεμίζουμε μέχρι πάνω το πορτ-μπαγκάζ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ42 λεπτά ago

Ελεύθερη υπό όρους αφέθηκε η ηλικιωμένη γυναίκα στο Βόλο που φέρεται να πέταξε μωρά γατάκια σε κάδο σκουπιδιών

ΜΠΑΣΚΕΤ43 λεπτά ago

Πολυμένη: «Βγάλαμε την προσπάθεια που κάναμε όλη τη χρονιά»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ46 λεπτά ago

Ανανέωσε με Σαχτάρ ο Ματβιγιένκο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ51 λεπτά ago

Οικογενειακή «συμμορία» από την Ζαγορά συνελήφθησαν στον Βόλο με 10 κιλά κάνναβη

OIKONOMIA52 λεπτά ago

Δάνεια: Σε απόγνωση οι δανειολήπτες μετά την αύξηση των επιτοκίων – «Πλήρωνα δόση δανείου 1.088 ευρώ και πήγε στα 1.500 ευρώ»

ΚΟΣΜΟΣ55 λεπτά ago

Τραμπ: Η πιθανή ποινική δίωξη στον πρώην πρόεδρο αναβάλλεται

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Η ιστορία του 45χρονου με αναπηρία συγκλονίζει τον Βόλο- Έμεινε ορφανός, πέθανε και ο θετός του πατέρας και συγγενής που έχει αναλάβει ως «συμπαραστάτης» τον κακοποιεί

OIKONOMIA3 ημέρες ago

Τρόφιμα με αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα με την «βούλα» της ΕΕ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ7 ημέρες ago

Συλλυπητήρια για το θάνατο της εκπαιδευτικού Παναγιώτας-Νεκταρίας Μαντζιάρα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Χιονίζει στα Χάνια Πηλίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Η Γεωργία Μπίκα δικαιώνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Αμβρόσιος: Νέο παραλήρημα μετά τις εμετικές δηλώσεις για τα Τέμπη – Ποιον ηθοποιό αποκαλεί «διαβολόπαιδο»

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Βίντεο ντοκουμέντο μετά το επεισόδιο με τον γερανό: «Κι αν πάτησες κάποιον καλά έκανες»

LIFESTYLE2 ημέρες ago

Ελισάβετ Μουτάφη: Το περιστατικό που έζησε σε εκκλησία στην Αχαρνών

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Διαφημίζει τον λογαριασμό της στο OnlyFans με μαύρα διάφανα εσώρουχα

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Καρδίτσα: ΙΧ «καρφώθηκε» σε κολώνα

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή