Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα ΠΟΕΔΗΝ: Αποκαρδιωτική η εικόνα των υγειονομικών μονάδων ενόψει της τουριστικής σεζόν

Published

on

nosokomeio 1 620x350.jpg

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΠΟΕΔΗΝ ενόψει του Πάσχα και της έναρξης της τουριστικής σεζόν γνωστοποιώντας στοιχεία της έρευνας που διενήργησε για την υποστελέχωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας στα νησιά.  «Τα νησιά μας θα γεμίσουν κόσμο τουρίστες και ντόπιους και όμως η κατάσταση των υγειονομικών μονάδων των νησιών και του ΕΚΑΒ παραμένουν ιδιαιτέρως προβληματικές και επισφαλείς», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος.

Η έρευνα «για την υποστελέχωση των υγειονομικών μονάδων και ΕΚΑΒ των νησιών» εστιάζει στην υποστελέχωση των νοσοκομείων στα νησιά μας, στα κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής που δεν υπάρχουν για γιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες του ΕΚΑΒ αλλά και το παράδειγμα της Κύπρου που οι αμοιβές είναι «σχεδόν τριπλάσιες για γιατρούς και νοσηλευτές συν κίνητρα».

«Άθλια κατάσταση»

Όπως σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ «…ακόμα και όσοι τελικά επιλέγουν να πάνε σε κάποιο νησί δεν αντέχουν για πολύ καθώς το κόστος διαβίωσης είναι τεράστιο. Πέραν τούτου, η κατάσταση των υγειονομικών μονάδων των νησιών είναι σε άθλια κατάσταση. Πολλές μονάδες δεν έχουν καν παθολόγο».

Χαρακτηριστικά είναι μερικά από τα παραδείγματα της Ομοσπονδίας που μόνο ανησυχία προκαλούν. «Στο κέντρο υγείας Τήνου, υπηρετούν μόνο 1 παιδίατρος, 1 μικροβιολόγος, 1 οδοντίατρος και ως εκ τούτου τα παθολογικά περιστατικά τα εξετάζει η παιδίατρος.

Advertisement

Τραγική η κατάσταση σε ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ

Άλλο ένα παράδειγμα της τραγικής κατάστασης συναντάμε σε ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων, στη Νάξο. Εκεί υπηρετεί μόνο ένας χειρουργός και ένας αναισθησιολόγος, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως αξονικές το νοσοκομείο κάνει μόνο 10 ημέρες τον μήνα, καθώς υπηρετεί μόνο ένας ακτινολόγος.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε πολλές ακόμα μονάδες» αναφέρει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου:

«Ξεκινάει η τουριστική σεζόν, τα νησιά μας θα γεμίσουν κόσμο τουρίστες και ντόπιους και όμως η κατάσταση των υγειονομικών μονάδων των νησιών και του ΕΚΑΒ παραμένουν ιδιαιτέρως προβληματικές και επισφαλείς. Προκηρύξεις γίνονται, αλλά κανείς υγειονομικός δεν ενδιαφέρεται. Και όποιος αποφασίζει να πάει σε υγειονομική μονάδα νησιού να δουλέψει παραιτείται γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Με 1.850 ευρώ γιατρό, με 800 ευρώ νοσηλευτή και διασώστη ΕΚΑΒ δεν βρίσκεις. Το κόστος ζωής πολύ μεγαλύτερο. Ο μισθός δεν φθάνει ούτε για το νοίκι του σπιτιού. Οι φορείς των νησιών δεν συμβάλλουν με κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής αν και η υγεία είναι υπόθεση όλων. Τι διαφορά έχει να δουλεύεις σε νησί από τη Κύπρο; Η απόσταση και τα έξοδα από το τόπο οικογενειακής κατοικίας ίδια.

Ή μάλλον καλύτερα στη Κύπρο γιατί εξασφαλίζεις αεροπορικά εισιτήρια δωρεάν. Οι αμοιβές στη Κύπρο σχεδόν τριπλάσιες για γιατρούς και νοσηλευτές συν κίνητρα. Εργασιακή ανασφάλεια των συμβασιούχων ένας ακόμη λόγος που οδηγεί σε παραιτήσεις από τις υγειονομικές μονάδες των νησιών μας. Προβληματισμός λοιπόν και λήψη μέτρων εάν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό μας προϊόν που είναι ο τουρισμός και για να αποκτήσουν ασφαλή υγειονομική κάλυψη που δικαιούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών μας.

Advertisement

Εκεί δεν μιλάμε για απογευματινά χειρουργεία. Ποιός θα τα κάνει; Ιδιώτες γιατροί ελάχιστοι αποδέχονται τις προσκλήσεις να δουλέψουν στις υγειονομικές μονάδες των νησιών με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ: Υπηρετούν μόνο 1 επικουρικός παθολόγος, 1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος, 1 χειρουργός, 1 ακτινολόγος, τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει κανένας αναισθησιολόγος ούτε για διασωλήνωση, κανένας αγροτικός γιατρός, κανένας Γενικός γιατρός. Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού περί τους 4.000. Ταυτόχρονα δεν μπορούν εντός του νησιού να επιλέξουν προσωπικό γιατρό. Οι προκηρύξεις άγονες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΩ: Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος. Υπηρετεί μόνο 1 παιδίατρος 1 καρδιολόγος. Προκηρύξεις γίνονται συνεχώς αλλά άγονες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΡΟΥ: Είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες. Τεράστιες ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών ειδικοτήτων. Υπηρετούν 3 παθολόγοι, 2 αναισθησιολόγοι και βοηθάει και 1 αναισθησιολόγος από τη ΜΑΦ, 2 Καρδιολόγοι και βοηθάει και 1 από τη ΜΑΦ. Αποτέλεσμα αυτών υπολειτουργεί η ΜΑΦ. Ακόμη υπηρετούν 2 νεφρολόγοι εκ των οποίων 1 συνταξιοδοτείται, κανένας νευρολόγος, κανένας ψυχίατρος και τους ενήλικες ψυχικά ασθενείς τους εξετάζει παιδοψυχίατρος. Τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού ανοίγει η υπεραπαραίτητη ογκολογική υπομονάδα και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα κάλυψης με νοσηλευτικό προσωπικό. Το ίδιο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τεχνολόγους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΞΟΥ: Υπηρετεί μόνο 1 χειρουργός, 1 αναισθησιολόγος. Ουσιαστικά δεν λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας. Υπηρετεί επίσης 1 ακτινολόγος γι αυτό και αξονικές το νοσοκομείο κάνει 10 ημέρες το μήνα.

Advertisement

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝΟΥ: Υπηρετούν μόνο 1 παιδίατρος, 1 μικροβιολόγος, 1 οδοντίατρος. Τίποτα άλλο. Τα παθολογικά περιστατικά τα εξετάζει η παιδίατρος.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΜΟΡΓΟΥ: Υπηρετούν μόνο 1 καρδιολόγος και 4 νοσηλευτές. Τίποτα άλλο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ: Δεν υφίσταται παθολογικός τομέας. Δεν υπηρετεί κανείς παθολόγος, κανείς Γενικός Ιατρός. Δεν υπηρετεί κανείς μικροβιολόγος, κανείς ακτινολόγος,.Υπηρετεί 1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Τα επείγοντα καλύπτονται από αγροτικούς. Υπηρετούν 1 γενικός ιατρός, 1 παθολόγος, 1 μόνιμος χειρουργός και 1 χειρουργός με μπλοκάκι, 2 αναισθησιολόγοι, 1 καρδιολόγος , 1 νεφρολόγος στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΡΟΥ: Ξέμειναν από ορθοπεδικό για τις επόμενες ημέρες αφού ο μοναδικός βρίσκεται σε άδεια. Υπηρετούν 2 χειρουργοί, 1 αναισθησιολόγος, 2 παιδίατροι εκ των οποίων 1 υπό παραίτηση, 2 νεφρολόγοι εκ των οποίων 1 υπό παραίτηση. Υπηρετεί επίσης 1 ακτινολόγος και τις επόμενες ημέρες λόγω αδειας θα μείνει ακάλυπτο το νοσοκομείο. Οριακές καταστάσεις παντού.

Advertisement

ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Μεγάλα προβλήματα στη παθολογική κλινική. Υπηρετούν 2 μόνιμοι παθολόγοι και 1 με μπλοκάκι. Δεν φθάνουν να καλύψουν τις ανάγκες. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετούν μόνο 2 νεφρολόγοι. Μεγάλο πρόβλημα στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα. Υπηρετεί 1 μόνιμος και έρχονται βοηθάνε 3 γιατροί ακτινολόγοι με μπλοκάκι. Οι γνωματεύσεις των εξετάσεων γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα. Σοβαρες ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ: Υπηρετεί μόνο 1 αναισθησιολόγος, 2 ακτινολόγοι που δεν μπορούν να καλύψουν όλο το μήνα. Επίσης υπηρετεί 1 παθολόγος και καλύπτουν 2 ακόμη με μετακίνηση εκ των οποίων 1 από κεντρο υγείας και 1 με μπλοκάκι.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: Υπηρετεί μόνο 1 παθολόγος και καλύπτει ακόμη 1 με μετακίνηση από κεντρο υγείας. Προκηρύξεις άγονες συνεχώς. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετούν 2 νεφρολόγοι και 1 φεύγει Μάιο με το κενό τεράστιο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Μεγάλο πρόβλημα στο χειρουργικό τομέα. Υπηρετεί 1 αναισθησιολόγος, έρχεται και καλύπτει εφημερείες 1 με μπλοκάκι και έρχονται και καλύπτουν αναισθησιολόγοι με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία. Υπηρετούν 2 χειρουργοί και 1 με μπλοκάκι καλύπτει εφημερείες. Υπάρχουν ημέρες που είναι ακάλυπτο το νοσοκομείο στο χειρουργικό τομέα. Υπηρετούν μόνο 1 πνευμονολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 1 ΩΡΛ. Λόγω μεταφοράς στο νέο νοσοκομείο αυξήθηκαν τμήματα και κλινικές χωρίς αναμόρφωση του οργανισμού του παλαιού νοσοκομείου. π Παρ ότι δεν εμφανίζονται κενές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, μαίες και λοιπό υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις.

Advertisement

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΑΒ ΝΗΣΙΩΝ: Για ένα ακόμη καλοκαίρι δεν έγινε καμία ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό (διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρων) στα νησιά. Παραμένει η ίδια εικόνα με τα προηγούμενα χρόνια. Το ΕΚΑΒ με συνεχείς μετακινήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει τις κενές βάρδιες ακόμη κ την 24ωρη λειτουργία ενός και μόνου ασθενοφόρου. (Μύκονος, Σάμος, Πάρος, Τήνος, Ανδρος, Λέρος). Το ίδιο γίνεται στα μεγαλύτερα νησιά (Χίος, Κως, Σαντορίνη) για την λειτουργία δεύτερου ασθενοφόρου.

Παρά ταύτα επιχειρεί ένα ασθενοφόρο τη βάρδια και κάποιες ημέρες του μήνα δεύτερο. Τουλάχιστον να συνεχιστεί και εφέτος (πέρυσι ήταν για 1 μήνα-1 βάρδια την ημέρα ) η κάλυψη των νησιών με Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ. Όπου υπάρχουν Κέντρα Υγείας που διαθέτουν ασθενοφόρο όχημα αντί για προσλήψεις μόνιμων ή επικουρικών πληρωμάτων ασθενοφόρων συνεχίζεται η κάλυψη των κενών θέσεων με στρατιωτικούς και το πάσης φύσεως προσωπικό των κέντρων υγείας.. Παράνομο και επικίνδυνο για διακομιζόμενους ασθενείς και για το προσωπικό που δεν διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα. Στις αμοιβαίες μετατάξεις διασωστών που γίνονται από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ εκμεταλλεύονται κάποιοι διασώστες το σωστό αυτό μέτρο για να μεταταχθούν από νησί χωρίς αντικατάσταση».

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή