Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερευνα: Τι πιστεύουν οι Ελληνες και τι οι Τούρκοι

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διάσταση μεταξύ της κοινής γνώμης Ελλάδος και Τουρκίας και της εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών αποτυπώνει το τρίτο κύμα των κοινών δημοσκοπήσεων στις δύο χώρες που υποστηρίχθηκε από τη διαΝΕΟσις, σχεδιάσθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Istanbul Policy Center (IPC), πραγματοποιήθηκε από τις εταιρείες MRB και KONDA και δημοσιεύεται κατ’ αποκλειστικότητα στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Οι δημοσκοπήσεις έλαβαν χώρα το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου 2021, πριν από την πρόσφατη επιδείνωση στις διμερείς σχέσεις, και είχαν στόχο μεταξύ άλλων να αναδείξουν τις απόψεις και παραστάσεις της ελληνικής και τουρκικής κοινής γνώμης όσον αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ενώ η ελληνική κοινή γνώμη διάκειται φιλικότερα προς τη Ρωσία από την τουρκική, η τουρκική εξωτερική πολιτική διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία και αρνείται τη συμμετοχή της στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Μόνον 60% των ελλήνων ερωτωμένων και 72,2% των τούρκων θεωρούν ότι η Ρωσία ευθύνεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 53,3% των Ελλήνων και μόνον 35,3% των Τούρκων θεωρούν ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προκαλεί δικαιολογημένη ρωσική επιθετικότητα στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Ενώ 61,1% των Ελλήνων θεωρούν ότι η Ρωσία έχει ισχυρούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα, μόνον 33,7% θεωρεί ότι η Ρωσία αποτελεί βασικό στρατηγικό εταίρο για την Ελλάδα. Αντιθέτως 50,4% των Τούρκων θεωρεί ότι η Ρωσία αποτελεί βασικό στρατηγικό εταίρο για την Τουρκία, μολονότι μόνον 30,5% θεωρεί ότι η Ρωσία έχει ισχυρούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς με την Τουρκία.

Ενδιαφέρουσα είναι και η δυσπιστία που εκφράζεται προς τη Δύση, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και η άρνηση να θεωρηθεί η Ρωσία ως απειλή παρά και την εισβολή της στην Ουκρανία. 58,5% των Ελλήνων και 55,3% των Τούρκων θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει τη γείτονα εις βάρος της πατρίδος τους. Τα ποσοστά αυτά μειώνονται κατά τι όταν η ερώτηση αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες. 47,4% των Ελλήνων και 50,3% των Τούρκων θεωρούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τη γείτονα εις βάρος της πατρίδος τους. Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι Ελληνες και Τούρκοι ευνοούν την αμερικανική παρουσία στην Ευρώπη. Μόλις 26,2% των Ελλήνων και 17,6% των Τούρκων θεωρούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας φυσικός εταίρος στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και η παρουσία τους στην Ευρώπη συμβάλλει στην ειρήνη. Αντιθέτως 51% των Ελλήνων και 47,9% των Τούρκων θεωρούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να εμπλέκονται σε ζητήματα ευρωπαϊκής ασφαλείας, καθώς η εμπλοκή τους μάλλον αυξάνει τις εντάσεις και την ανασφάλεια. Ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναδεικνύει τον ρόλο και την ιστορική αποστολή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, η ελληνική και τουρκική κοινή γνώμη παραμένουν ασυγκίνητες.

Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η εμπέδωση ενός κλίματος απαισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας και στις δύο χώρες, με την τουρκική κοινή γνώμη να παραμένει σταθερά πιο απαισιόδοξη. Την εκτίμηση ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί τους επομένους δώδεκα μήνες συμμερίζονται 57% των Ελλήνων και 49,9% των Τούρκων τον Φεβρουάριο του 2021, 48,3% των Ελλήνων και 51,7% των Τούρκων τον Δεκέμβριο του 2021 και 60,7% των Ελλήνων και 68,2% των Τούρκων τον Μάιο του 2022. Η απώλεια κάθε ελπίδος για την αναστροφή του κλίματος στην τουρκική οικονομία, η οποία γίνεται δυσκολότερη και με την αύξηση των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξηγεί εν μέρει και τη στροφή της τουρκικής κυβερνήσεως σε μια πλέον εριστική προσέγγιση σειράς ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των οποίων και τα ελληνοτουρκικά.

Ο Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επικεφαλής του Προγράμματος Τουρκίας του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ευάγγελος Αρεταίος

Σημαντικές αποκλίσεις στις αντιλήψεις Ελλήνων και Τούρκων απέναντι στις ΗΠΑ και τη Ρωσία καταγράφει η δημοσκόπηση που υποστηρίχθηκε από τη διαΝΕΟσις, σχεδιάσθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Istanbul Policy Center (IPC) και πραγματοποιήθηκε από τις εταιρείες MRB και KONDA. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, καταγράφεται μια σημαντική διστακτικότητα των Τούρκων απέναντι στις ΗΠΑ αλλά και μια μεγάλη διαφοροποίηση των αντιλήψεων που έχουν οι έλληνες πολίτες για τις ΗΠΑ, με τις οποίες αισθάνονται πιο κοντά σε θέματα ασφάλειας και τρόπου ζωής, και τη Ρωσία, με την οποία αισθάνονται πιο κοντά σε θέματα αξιών και θρησκευτικότητας.

Στην ερώτηση σχετικά με ποια χώρα, τις ΗΠΑ ή τη Ρωσία, Ελληνες και Τούρκοι έχουν πιο πολλά κοινά, το 34,4% των Ελλήνων λένε ότι σε θέματα ασφάλειας, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν παρόμοια κοινά ενώ μόνο το 14,2% λέει το ίδιο για τη Ρωσία. Με το 33,9% να βρίσκεται κάπου στη μέση. Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει έρθει πολύ κοντά σε θέματα ασφάλειας με τις ΗΠΑ, το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί ότι τα συμφέροντα των δύο χωρών σχεδόν ταυτίζονται παραμένει μάλλον σε χαμηλά επίπεδα.

Αντίστοιχα, στην Τουρκία, μόνο το 16,1% των Τούρκων θεωρεί ότι σε θέματα ασφάλειας τα κοινά είναι εντελώς παρόμοια με τις ΗΠΑ ενώ 19,2% θεωρεί ότι έχει κοινά εντελώς παρόμοια με τη Ρωσία και 20,6% είναι κάπου στη μέση.

Οι ίδιες και μεγαλύτερες αποκλίσεις καταγράφονται και όσον αφορά τα κοινά στην εξωτερική πολιτική, με το 40,5% των Ελλήνων να θεωρεί ότι έχει εντελώς παρόμοια κοινά με τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με το 15% των Τούρκων. Μόνο το 20,5% των Τούρκων θεωρεί ότι έχει εντελώς παρόμοια κοινά με τη Ρωσία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και το ίδιο λέει το 11,3% των Ελλήνων.

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των τούρκων πολιτών που δεν ξέρουν ή/και δεν απαντούν καθώς το 44,1% των Τούρκων δεν απαντά όσον αφορά τα κοινά σε θέματα ασφάλειας και το 44,7% δεν απαντά όσον αφορά τα κοινά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αντίθετα, τα αντίστοιχα ποσοστά για τους Ελληνες είναι 17,5% και 18%. Τα υψηλά αυτά ποσοστά στην Τουρκία όσων δεν ξέρουν και/ή δεν απαντούν καταδεικνύει το χαμηλό ενδιαφέρον των τούρκων πολιτών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε αντίθεση με τους Ελληνες.

Το 38,5% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι ο τρόπος ζωής τους είναι εντελώς παρόμοιος με τον τρόπο ζωής στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με 12% των Τούρκων πολιτών. Ωστόσο, 20,9% των Ελλήνων θεωρεί ότι ο τρόπος ζωής τους είναι εντελώς παρόμοιος με τη Ρωσία και σχεδόν το ίδιο, 19%, λένε οι τούρκοι πολίτες.

Ωστόσο, ενώ οι έλληνες πολίτες αισθάνονται πολύ πιο κοντά στις ΗΠΑ όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, εξωτερικής πολιτικής και τρόπου ζωής, μόνο το 16,3% θεωρεί ότι έχει εντελώς παρόμοια κοινά με τις οικογενειακές αξίες στις ΗΠΑ και 43,5% θεωρεί ότι έχει εντελώς παρόμοια κοινά με τη Ρωσία. Για τους Τούρκους, τα ποσοστά αυτά είναι αντίστοιχα, 8,7% και 20,8%. Σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα σε Ελληνες και Τούρκους καταγράφονται και όσον αφορά θέματα πολιτισμού ενώ εντυπωσιακή είναι η απόκλιση όσον αφορά τη θρησκευτικότητα, με το 69,1% των Ελλήνων να θεωρεί ότι έχει εντελώς παρόμοια κοινά με τη Ρωσία, σε αντίθεση με το 12,2% των Τούρκων, ενώ 8% Ελλήνων και Τούρκων θεωρεί ότι έχει εντελώς παρόμοια κοινά με τις ΗΠΑ.

Ο Ευάγγελος Αρεταίος είναι δημοσιογράφος και επιστημονικός συνεργάτης στο πρόγραμμα Τουρκίας του ΕΛΙΑΜΕΠ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Μακεδονία: Πετύχαμε τον στρατηγικό στόχο και μπαίνουμε ως «Μακεδόνες» στην ΕΕ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Μετά από 17 χρόνια υποψηφιότητας, επιτέλους ξεκινήσαμε επάξια τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος SDSM της Βόρειας Μακεδονίας, Ντάρκο Καέφσκι (φωτογραφία, επάνω, από το makfax.com.mk).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Προστατευμένη μακεδονική ταυτότητα»

Οπως δήλωσε «όλα αυτά τα πετύχαμε με τη διατήρηση της μακεδονικής γλώσσας σε καθαρή διατύπωση, με προστατευμένη μακεδονική ταυτότητα αναγνωρισμένη από όλο τον κόσμο. Μπαίνουμε στην ΕΕ ως ‘Μακεδόνες’ που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα και αυτό φαίνεται ήδη από την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη και από τη διαδικασία ελέγχου».

Δείτε ακόμα – ΕΕ: Ξεκίνησαν η ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Και πρόσθεσε: «Τώρα που έπεσε η σκόνη από την υστερία, είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα ψέματα του VMRO-DPMNE (σ.σ. το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) για δήθεν κίνδυνο της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας απέτυχαν.

»Δεν υπάρχει αφομοίωση και εκβουλγαρισμός, με τους οποίους το VMRO-DPMNE και ο (επικεφαλής του) Χρίστιαν Μίτσκοσκι τρόμαξαν το κοινό. Ομως, παρά το γεγονός ότι όλα τα ψέματά τους έχουν διαψευσθεί, από το Λευκό Παλάτι συνεχίζουν να διαδίδουν ψέματα και να επινοούν σχέδια».

Και παρέμβαση Ντιμιτρόφ

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πιο συχνή η χρήση του ανύπαρκτου όρου «Βορειομακεδόνες» από εκπροσώπους χωρών-φίλων μας που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε το περασμένο Σάββατο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ – ο οποίος είχε συνυπογράψει με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά τη Συμφωνία των Πρεσπών – επισήμανε ότι «ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες του συμβιβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ακριβώς η αυτοδιάθεση ως Μακεδόνες που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα, κάτι που η ίδια η Συμφωνία εγγυάται».

Και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε χρήση του όρου ‘Βορειομακεδόνες’ εκτός από προσβολή για τους ‘Μακεδόνες’, αποτελεί και υπονόμευση της Συμφωνίας των Πρεσπών (….) Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή την περίοδο ένα κράτος μέλος της ΕΕ και γείτονάς μας αρνείται ευθέως τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα».

Πηγή: makfax.com.mk, facebook, echedoros-a.gr

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ράμα: Συνάντηση με Ερντογάν και «νομιμοποίηση» ψευδοκράτους με Τατάρ (εικόνες)

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η Τουρκία θα βρίσκεται στο πλευρό της Αλβανίας ακόμη και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει ολόκληρο τον κόσμο, γράφει η αλβανική ιστοσελίδα shqiptarja.com, με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι συνέπειες της κρίσης

Ο Εντι Ράμα ανακοίνωσε χθες ότι είναι έτοιμα συγκεκριμένα έργα, μαζί με την Τουρκία, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης, προσθέτει η αλβανική ιστοσελίδα και συνεχίζει:.

Δείτε ακόμα – Αλβανική ανάλυση: «Μοιραίο λάθος» η κοινή προσφυγή Ελλάδας – Αλβανίας στη Χάγη

Ο Ράμα γράφει, σε ανάρτησή του στο Facebook, ότι υπάρχουν δύο έργα για την αντιμετώπιση των δύο μεγαλύτερων προκλήσεων, την ενεργειακή κρίση και την έλλειψη βασικών τροφίμων, που προέκυψαν ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο αλβανός πρωθυπουργός δημοσίευσε φωτογραφία από τη συνάντηση με τον Ερντογάν, και δίπλα γράφει ότι είναι πάντα μια αδελφική συνάντηση.

«Αδελφική συνάντηση» με Ερντογάν

Από την Τετάρτη, ο Ράμα βρίσκεται στην Τουρκία, όπου συμμετέχει στην τελετή έναρξης των Αγώνων Ισλαμικής Αλληλεγγύης.

«Συνάντηση όπως πάντα αδελφική με τον Πρόεδρο Ερντογάν και συγκεκριμένα έργα για την αντιμετώπιση των δύο μεγάλων προκλήσεων της εποχής, την ενεργειακή εγγύηση και τα βασικά τρόφιμα», γράφει ο Ράμα.

Οπως σημειώνει η Shqiptarja «δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία στηρίζει την Αλβανία, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ήταν δίπλα μας στην αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών του σεισμού του 2019, χρηματοδοτώντας την κατασκευή 522 διαμερισμάτων στο Laç».

Λόγω της οικονομικής κρίσης, η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε προχθές το δεύτερο Πακέτο Κοινωνικής Αντιμετώπισης, ενώ η Τράπεζα της Αλβανίας προειδοποίησε για δύσκολη οικονομική κατάσταση από τον Σεπτέμβριο, καθώς αναμένεται άνοδος ρεκόρ του πληθωρισμού και ως εκ τούτου η αύξηση των τιμών θα συνεχιστεί.

Οσο για την ενεργειακή κρίση, ο Ράμα έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί από τον Σεπτέμβριο να μην καλύψουμε τις ανάγκες ηλεκτροδότησης, επομένως έχει ετοιμαστεί σχέδιο εξοικονόμησης, το οποίο προβλέπει ωριαίες διακοπές ρεύματος, καταλήγει το άρθρο της αλβανικής ιστοσελίδας.

«Νομιμοποίηση» ψευδοκράτους

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα συμμετείχε και στο σόου «νομιμοποίησης» του τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ σαν επικεφαλής «κράτους» καθώς παρακάθησε μαζί του στα «επίσημα» τραπέζια, στα οποία παρευρισκόταν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, στη διάρκεια των συναντήσεων για τους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE4 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

Δημοφιλή