Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Γιατί επιμένει να εγείρει θέμα Σουηδίας και Φινλανδίας

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μια πολύ συγκεκριμένη αντίληψη για τις διαπραγματεύσεις αλλά και για τις διεθνείς σχέσεις εν γένει: δεν πρέπει ποτέ να σε θεωρούν δεδομένο και πρέπει πάντα να έχεις κάτι να διεκδικήσεις, ένα ζήτημα να θέσεις.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αυτό, άλλωστε, αναλογεί και στην εικόνα που θέλει να προβάλλει για την Τουρκία: μια χώρα που διεκδικεί ρόλο περιφερειακής δύναμης, με δυνατότητα να παρεμβαίνει εντός συνόρων και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και η οποία δεν περιορίζεται απλώς στην ιδιότητα του κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ αλλά διεκδικεί να έχει αυτοτελή πολιτική.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει την επιμονή στο να πάρει και ρωσικά πυραυλικά συστήματα, την πίεση να διατηρήσει η Τουρκία «ζώνη ασφαλείας» στο έδαφος της Συρίας, το ρίσκο της εμπλοκής στη Συρία αλλά ακόμη και το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει σε κυρώσεις στη Ρωσία την ώρα που τροφοδοτεί την Ουκρανία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Και αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν χάνει ευκαιρία για να διεκδικήσει κάτι που θεωρεί ότι ανήκει στις «κόκκινες γραμμές» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Μία από αυτές είναι το Κουρδικό ζήτημα. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις σε βάρος του PKK, ιδίως στο Κουρδικό Ιράκ και διεκδικεί από τις άλλες χώρες να μην υποστηρίζουν το PKK. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις του με διάφορες χώρες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την πολιτική έκφραση του PKK στη Συρία ως βασική συμμαχική δύναμη απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος, παρότι επισήμως αντιμετωπίζουν το PKK ως «τρομοκρατική οργάνωση». Αντίστοιχα, κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να απαιτήσει από Ευρωπαϊκές χώρες να περιορίσουν τη δυνατότητα δράσης των κουρδικών οργανώσεων της διασποράς που κυρίως είναι υπό την επιρροή του PKK.

Ταυτόχρονα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 η Τουρκία ζητά επιμόνως να μην προσφέρουν δυτικές χώρες σε όσους Τούρκους πολίτες έχουν καταφύγει σε αυτές, για να αποφύγουν τις διώξει, και τους οποίους θεωρεί ως συλλήβδην Γκιουλενιστές.

Και βέβαια την ίδια στιγμή η Τουρκία παρότι διεκδίκησε συστηματικά το τελευταίο διάστημα να επανακατοχυρώσει τη θέση της εντός της «Δύσης», την ίδια στιγμή δεν επιθυμεί την πλήρη ρήξη με τη Ρωσία και παρότι ο Ερντογάν έχει εμμέσως αποκηρύξεις διάφορες «ευρασιανικές» τοποθετήσεις και τους εκφραστές τους, σίγουρα θεωρεί ότι η Τουρκία πρέπει να προσανατολίζεται σε έναν πιο «πολυπολικό» κόσμο.

Γιατί έθεσε θέμα Φινλανδίας και Σουηδίας

Σε αυτό το φόντο το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ ήταν μια ευκαιρία για την Τουρκία να διεκδικήσει την κατοχύρωση του δικού της ρόλου και των δικών της θέσεων και να στείλει το μήνυμα ότι είναι μια δύναμη που πρέπει να αντιμετωπίζεται με βάση την πραγματική της ισχύ.

Η Τουρκία από θέση αρχής δεν είναι κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και αυτό δείχνει η στάση της σε όλες τις φάσεις της διεύρυνσης. Όμως, την ίδια στιγμή ένα ΝΑΤΟ που μετατρέπεται σε μια συμμαχία που με σχεδόν κάθετο τρόπο οριοθετείται ως μια πρωτίστως αντιρωσική δύναμη (και μάλιστα με όρους σχεδόν «θερμής» αντιπαράθεσης εάν αναλογιστούμε τις διαρκείς μεταφορές οπλισμού στην Ουκρανία), δεν είναι το ΝΑΤΟ που επιτρέπει στην Τουρκία να έχει την «ευελιξία» κινήσεων που αναλογεί σε μια περιφερειακή δύναμη με αυτόνομη εξωτερική πολιτική.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία όντως θεωρεί ότι πρέπει να αξιοποιεί κάθε δυνατή αφορμή για να απαιτεί από χώρες να συμμορφώνονται με τουρκικές απαιτήσεις. Ιδίως όταν ξέρει ότι η διαπραγματευτική δύναμή της έχει αυξηθεί, εφόσον όλες οι σημαντικές δυτικές κυβερνήσεις έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο που παίζει η Τουρκία σε σχέση με το Ουκρανικό.

Η ίδια η Τουρκία έχει συγκεκριμένα ζητήματα με τις δύο σκανδιναβικές χώρες. Η Φινλανδία και κυρίως η Σουηδία εδώ και δεκαετίες προσφέρουν άσυλο σε Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες και επιτρέπουν τη δράση κουρδικών οργανώσεων. Και οι δύο έχουν επιβάλει εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία ως αντίδραση στην Τουρκική στρατιωτική παρέμβαση στη Βορειοανατολική Συρία. Η Τουρκία έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη δυσαρέσκεια για τον τρόπο που η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Άνα Λίντε έχει συναντηθεί κατ’ επανάληψη με εκπροσώπους κουρδικών οργανώσεων και το 2020 εξόργισε τον Τσαβούσογλου όταν απαίτησε την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Βορειοανατολική Συρία. Και η τουρκική κυβέρνηση έχει επίγνωση ότι μεγάλο μέρος της σουηδικής κοινωνίας αντιμετωπίζει την Τουρκία ως μια όλο και πιο αυταρχική χώρα.

Βεβαίως έχει ενδιαφέρον ότι η Σουηδία ακολουθεί μια πολιτική ανάλογη με αυτή των ΗΠΑ: θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση, όμως το διαχωρίζει από τις οργανώσεις της Βορειοανατολικής Συρία και τις πολιτοφυλακές YPG, τις οποίες δεν τις αναγνωρίζει ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια πάντως που η Τουρκία εγείρει το θέμα των σχέσεων δυτικών χωρών με τις κουρδικές οργανώσεις με τρόπο που διακυβεύει κινήσεις του ΝΑΤΟ. Το 2019 καθυστέρησε για τον ίδιο λόγο η συζήτηση αμυντικών σχεδίων της Συμμαχίας για την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες.

Το πόσο θα επιμείνει η Τουρκία στις αντιρρήσεις της είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το είδος των παραχωρήσεων που θα εκτιμήσει ότι έχει λάβει. Άλλωστε, η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι για τις 30 Ιουνίου και αυτό σημαίνει αρκετό χρόνο για να ξεδιπλώσει τη διαπραγματευτική της στρατηγική.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Έκρυθμη η κατάσταση – Τι θα κάνει ο Ντμέιμπα, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, ο Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, δήλωσε χθες Δευτέρα πως θα παραδώσει την εξουσία μόνο σε εκλεγμένη κυβέρνηση, ουσιαστικά αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί και να αφήσει να αναλάβει η μεταβατική κυβέρνηση που όρισε το κοινοβούλιο, υπό τον Φάτι Μπατσάγα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Θέλουμε το δικό μας στάδιο να είναι η τελική μεταβατική φάση και θα δεσμευτούμε σε αυτό, εάν διεξαχθούν εκλογές, τότε θα παραδώσουμε την εξουσία», είπε ο κ. Ντμπάιμπα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην Τρίπολη. «Ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει, να επιλέξει όποιον θέλει και να τον αναδείξει στο κοινοβούλιο ή στην προεδρία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια

Από την Παρασκευή, ξεσπούν διαδηλώσεις, ορισμένες από τις οποίες έχουν σημαδευτεί από βίαια επεισόδια, σε αρκετές πόλεις της Λιβύης. Οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις λένε πως έχουν απαυδήσει με το πολιτικό αδιέξοδο, τους παραστρατιωτικούς, τη διαφθορά και την παράλυση βασικών δημόσιων υπηρεσιών.

Διαδηλώσεις έγιναν προχθές Κυριακή τη νύχτα στην Τρίπολη, στη Μισράτα και στην Μπάνι Ουάλιντ (δυτικά). Ακολούθησαν την εισβολή έξαλλων πολιτών στο κτίριο του κοινοβουλίου στην πόλη Τομπρούκ (ανατολικά) και την πυρπόληση μέρους του την Παρασκευή.

Οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις αξιώνουν εξάλλου να σταματήσουν οι καθημερινές, πολύωρες διακοπές της ηλεκτροδότησης εν μέσω καύσωνα και να μειωθούν οι τιμές βασικών διατροφικών αγαθών.

Στην χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της βόρειας Αφρικής συνεχίζει να επικρατεί χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Από τον Μάρτιο, και πάλι δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία, μια στην Τρίπολη, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, υπό τον κ. Ντμπάιμπα, που ανέλαβε το 2021, η άλλη στην ανατολική Λιβύη, υπό τον Φάτι Μπατσάγα, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης του μακελειού στο Ιλινόις – «Πυροβόλησε 200 φορές»

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η αμερικανική αστυνομία επιβεβαίωσε πως έχει θέσει υπό κράτηση τον φερόμενο ως δράστη της πολύνεκρης επίθεσης εναντίον ανθρώπων που συμμετείχαν ή παρακολουθούσαν την παρέλαση για την αμερικανική εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου στο Χάιλαντ Παρκ, προάστιο του Σικάγου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης, που διαπράχθηκε με ισχυρό τουφέκι από την ταράτσα εμπορικού καταστήματος, είναι 6 νεκροί και 26 τραυματίες.Η τραγωδία στην πολιτεία Ιλινόι (βόρεια) εκτυλίχθηκε καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη συνέλθει από το σοκ της πρόσφατης σειράς σφαγών με τη χρήση πυροβόλων όπλων.

Πως συνελήφθη

Εκατοντάδες αστυνομικοί συμμετείχαν στο ανθρωποκυνηγητό για να εντοπιστεί ο νεαρός ο οποίος σκόρπισε θάνατο και τρόμο στους κατοίκους της καλοβαλμένης πόλης περίπου 30.000 κατοίκων, που βρέχεται από τη λίμνη Μίσιγκαν. Οι αρχές δημοσιοποίησαν φωτογραφία του νεαρού λευκού με αποστεωμένο πρόσωπο στο οποίο διακρίνονται διάφορα τατουάζ.

Ο φερομενος ως δράστης είχε χαρακτηριστεί «οπλισμένος και πολύ επικίνδυνος» από εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Έπειτα από σύντομη καταδίωξη του αυτοκινήτου του, ο ύποπτος τέθηκε υπό κράτηση «χωρίς να συμβεί το παραμικρό», είπε χθες βράδυ στον Τύπο ο Λου Τζόγκμεν, αρχηγός της αστυνομίας στο Χάιλαντ Παρκ.

Ποιος είναι

Ο φερόμενος ως δράστης κατονομάστηκε ως Ρόμπερτ («Μπόμπι») Κρίμο ο τρίτος, κάτοικος της περιοχής, 22 ετών.

Ο νεαρός είχε παρουσία σε διάφορους ιστότοπους, όπου αυτοσυστηνόταν ως μουσικός του Σικάγου με το ψευδώνυμο «Awake the rapper».

Τα κίνητρά του είναι άγνωστα σε αυτό το στάδιο.

Οι αρχές ανέπτυξαν ισχυρές δυνάμεις, θωρακισμένα οχήματα, τουλάχιστον ένα ελικόπτερο, ενώ κλήθηκαν επίσης ομοσπονδιακές ενισχύσεις.

«Πεδίο μάχης»

Χθες Δευτέρα, αργία στις ΗΠΑ, εκατοντάδες κάτοικοι, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες με παιδιά και βρέφη, είχαν πάρει θέση στα πεζοδρόμια του Χάιλαντ Παρκ για να παρακολουθήσουν, όπως λίγο πολύ παντού στη χώρα, την παραδοσιακή παρέλαση για τη γιορτή της ανεξαρτησίας.

Ενώ παρέλαυναν μαθητικές μπάντες, ακούστηκαν ριπές όπλου. «Ακούστηκαν περίπου πενήντα πυροβολισμοί, όλοι νόμιζαν πως επρόκειτο για πυροτεχνήματα», είπε στο CNN η Ζόι, που ήταν παρούσα.

«Κάποια στιγμή είδα ένα κορίτσι αιμόφυρτο, δεν είχα ξαναδεί ποτέ τίποτα τέτοιο», πρόσθεσε, περιγράφοντας σκηνές «πανικού, άνθρωποι έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλο». Κρύφτηκε πίσω από κάδο απορριμμάτων, κατόπιν αναζήτησε καταφύγιο σε υπόγειο. Βγαίνοντας, είπε, είδε μπροστά της «πεδίο μάχης».

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο νεαρός άνοιξε πυρ από την οροφή εμπορικού στο οποίο είχε ανέβει από τη σκάλα της πυρασφάλειας. «Ήταν πολύ καλά κρυμμένος και δύσκολο να εντοπιστεί», περιέγραψε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Αφού άνοιξε πυρ, τράπηκε σε φυγή. Επιτόπου βρέθηκε «ισχυρό» τουφέκι από αστυνομικούς.

«Πυροβόλησε 200 φορές»

Αυτόπτης μάρτυρας, ο συνταξιούχος γιατρός Ρίτσαρντ Κάουφμαν, είπε πως συνολικά, λογαριάζει πως ο δράστης πυροβόλησε περίπου 200 φορές. «Επικρατούσε πανδαιμόνιο. Κόσμος ποδοπατιόταν. Μωρά πετάγονταν στον αέρα. Άνθρωποι βούταγαν στο έδαφος για να καλυφθούν. Αιμόφυρτοι άνθρωποι σκόνταφταν ο ένας πάνω στον άλλον».

Πέντε άνθρωποι, όλοι ενήλικοι, σκοτώθηκαν επιτόπου, ο έκτος υπέκυψε αφού διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Τουλάχιστον 26 τραυματίες –μεταξύ 8 και 85 ετών– παραλήφθηκαν από τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και ορισμένοι, ανάμεσά τους ένα παιδί, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφερε ιατρική πηγή.

Οι εορτασμοί ανεστάλησαν αμέσως σε πολλές κοντινές πόλεις, όπου οι αρχές έκλεισαν τις παραλίες και κάλεσαν τους πολίτες να επαγρυπνούν.

«Αμερικανική μάστιγα»

Ήταν φυσικό κι επόμενο πως το μακελειό σε αυτή που υποτίθεται πως θα ήταν επίδειξη του πατριωτισμού των Αμερικανών αναζωπύρωσε αμέσως τον διάλογο για τον έλεγχο των όπλων, ζήτημα το οποίο εξακολουθεί να διχάζει βαθιά τη χώρα.

Στις ΗΠΑ κυκλοφορούν σχεδόν 400 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα, περισσότερα από ό,τι κάτοικοι.

«Είναι συγκλονιστικό το ότι ο εορτασμός (της ανεξαρτησίας) της Αμερικής έγινε κομμάτια εξαιτίας μιας μοναδικά αμερικανικής μάστιγας», σχολίασε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Ιλινόι, ο Τζ. Μπ. Πρίτσκερ. «Η μοναδική ελευθερία που αρνούμαστε στους πολίτες μας είναι να ζουν χωρίς να φοβούνται καθημερινά τη βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων».

Δηλώνοντας «σοκαρισμένος», ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε σε ανακοίνωσή του ότι «δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα εναντίον της επιδημίας της βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων», έπειτα από το νέο λουτρό αίματος.

Οι ΗΠΑ δεν είχαν ακόμη συνέλθει από το σοκ σειράς μαζικών σφαγών, ιδίως αυτού μέσα σε πρωτοβάθμιο σχολείο στην Ουβάλντε (Τέξας) με 21 νεκρούς, 19 παιδιά και δύο δασκάλες, την 24η Μαΐου.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με έξαρση των βίαιων εγκλημάτων.

Τα πυροβόλα όπλα προκαλούν κάπου 40.000 θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκτονιών, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Gun Violence Archive. Φέτος, έχουν ήδη σκοτωθεί πάνω από 22.000 άνθρωποι, κατά την ίδια πηγή.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP,Reuters

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή