Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Τα Eurofighter είναι σημαντικά για εμάς – Αν δεν μας τα δώσουν οι σύμμαχοι, έχουμε και εναλλακτικές

Published

on

54634 1 620x350.jpg

Το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς Eurofighter έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, κατά τη συνάντησή τους στη Μαδρίτη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας σε δημοσιογράφους, στη διάρκεια της πτήσης του προς την Άγκυρα, μετά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε στην Ισπανία και την Ιταλία

Παράλληλα, προσέθεσε ότι συζήτησε με τον Ισπανό πρωθυπουργό και τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Ειδκότερα, ο Ερντογάν, αναφερόμενος στα Eurofighter, είπε πως «συζητήσαμε το θέμα αυτό με τον κ. Σάντσεθ. Όπως γνωρίζετε, αυτά τα αεροσκάφη της Ισπανίας είναι σημαντικά. Έχουν την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να μας τα δώσουν. Αλλά του είπα και για τη δυνατότητα να μας βοηθήσει σε αυτό το θέμα, στο σημείο επαφής με τη Γερμανία. Δήλωσε ότι θα μπορούσε να έχει μια τέτοια συνάντηση σχετικά με το Eurofighter».

«Μπορούμε και… μόνοι μας», λέει ο Ερντογάν για το τουρκικό ΚΑΑΝ

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Πάνω απ’ όλα, το Eurofighter είναι σημαντικό για εμάς αυτή τη στιγμή. Η Γερμανία έχει πλέον μαλακώσει σε αυτό το θέμα. Οι αρμόδιοι υπουργοί μας κάνουν τις απαραίτητες συνομιλίες με τους ομολόγους τους. Η βασική μας προσέγγιση είναι σαφής: θα θέλαμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας κυρίως από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, αν στο τέλος της διαδικασίας προκύψει αρνητικό αποτέλεσμα, δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις».

Όπως εξήγησε, «το KAAN μας (σ.σ. τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος) έχει πλέον φτερά. Στις επόμενες περιόδους, μετά την έναρξη της μαζικής παραγωγής και την ένταξή του στο οπλοστάσιο, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα από αυτή την άποψη».

Advertisement

Σημείωσε, μάλιστα, πως «υπήρξε μια εποχή που περάσαμε από μια παρόμοια διαδικασία με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εκείνη την εποχή, δεν μπορούσαμε να τα πάρουμε από τους συμμάχους μας. Τότε, αυτό που συνέβη ήταν ότι αρχίσαμε να παράγουμε τα δικά μας μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην υψηλότερη ποιότητα. Τώρα, πολλές χώρες χτυπούν την πόρτα της Τουρκίας για να τα αγοράσουν».

Χαρακτήρισε επίσης το τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο Anadolu «σύμβολο της συνεργασίας της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας με την Ισπανία» και επισήμανε ότι «έγιναν διαπραγματεύσεις και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μία ανώτερη έκδοση αυτού». Όπως είπε, ήδη γίνονται οι σχετικές εργασίες από την τουρκική Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών και το πολεμικό ναυτικό.

Έπαινοι στον Σάντσεθ για τη στάση του στο Παλαιστινιακό

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι «η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνωρίζουν τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταφέραμε στον επικεφαλής της κυβέρνησης, κ. Σάντσεθ, τις προσδοκίες μας για πλήρη ένταξη στην ΕΕ».

«Πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι επίσης ενοχλημένες από την επιδεινούμενη κακή συμπεριφορά του Ισραήλ»

Σημειώνεται ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ήταν κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Ισπανό πρωθυπουργό, τη στάση του οποίου στο Παλαιστινιακό εξήρε ο Ερντογάν.

«Είναι ευχάριστο να βλέπουμε ότι τα συναισθήματα, οι επιφυλάξεις και οι αντιρρήσεις μας είναι κοινά με την Ισπανία απέναντι στις σφαγές του Ισραήλ που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Ειδικά στο θέμα της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως κράτος, η Ισπανία έχει αποδείξει ότι είναι ένας φάρος που καθοδηγεί το πλοίο της ανθρωπότητας μέσα στο σκοτάδι», είπε χαρακτηριστικά.

Advertisement

Σχολίασε ότι «η Ισπανία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και εκτός από μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι και μια χώρα που είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ. Έχει μεγάλη σημασία από αυτή την άποψη, ότι βάζει την ψυχή της υπέρ της δίκαιης αντίσταση της Παλαιστίνης απέναντι στη συμπεριφορά του Ισραήλ, που αγνοεί το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι η στάση της Ισπανίας, ιδίως όσον αφορά την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος, θα επιφέρει αλλαγή στάσης μεταξύ των κρατών που υποστηρίζουν το Ισραήλ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

«Ο Μπάιντεν υποβάλλεται τώρα σε ένα τεστ ειλικρίνειας»

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Ιταλία και στη συνομιλία που είχε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G-7, με τον Τζο Μπάιντεν, σε σχέση με την αμερικανική πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Σε μία πρώτη προσέγγιση, είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή την ανακοίνωση. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να φέρει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλευρό της Παλαιστίνης. Πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι επίσης ενοχλημένες από την επιδεινούμενη κακή συμπεριφορά του Ισραήλ. Αν και η αμερικανική κυβέρνηση δεν εκφράζει ανοιχτά αυτή τη δυσφορία, οι φωνές που υψώνονται από τα αμερικανικά πανεπιστήμια, τους δρόμους, τους φοιτητές και τους πρυτάνεις δείχνουν ότι εδώ έχει αρχίσει κάποια αλλαγή. Αυτό ενοχλεί σοβαρά το Ισραήλ. Τώρα όλοι είναι σίγουροι ότι αυτή η πορεία δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι»,  δήλωσε.

Και σημείωσε πως τώρα ο Τζο  Μπάιντεν πρέπει να αποδείξει ότι το σχέδιο αυτό δεν είναι μια προεκλογική κίνηση, αλλά ένα ειλικρινές βήμα για τον τερματισμό των σφαγών. «Ο κ. Μπάιντεν υποβάλλεται τώρα σε ένα τεστ ειλικρίνειας», υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νέες αιχμές για τη συμμαχία των ΗΠΑ με τις SDF

Τέλος, αναφέρθηκε και στο ακανθώδες θέμα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, που είναι η συμμαχία των αμερικανικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία με τις «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας» (SDF) – την πολιτοφυλακή που ελέγχεται από τους Κούρδους της οργάνωσης PYD, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» και θεωρεί ότι είναι προέκταση του ΡΚΚ, που δρα κατά της Τουρκίας.

Advertisement

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι δεν έγιναν οι τοπικές εκλογές στη βόρεια Συρία, για τις οποίες η τουρκική πλευρά είχε προειδοποιήσει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να μην διεξαχθούν, όπως είχαν προαναγγελθεί για τις 11 Ιουνίου. «Υπάρχει ένα παιχνίδι που οργανώνεται, για να νομιμοποιηθεί η τρομοκρατική οργάνωση και να δημιουργηθεί ένα κράτος τρομοκρατίας στην περιοχή. Έχουμε αποδείξει ξεκάθαρα και προηγουμένως ότι είμαστε ικανοί να χαλάσουμε το παιχνίδι τους» τόνισε, επαναλαμβάνοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε σε μια τρομοκρατική οργάνωση να εγκαθιδρύσει ένα τρομοκρατικό κράτος ακριβώς κάτω από τη μύτη μας. Δεν θα διστάσουμε ποτέ να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για το σκοπό αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
Advertisement web banner kotsiras 300x250
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο