Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΥΓΕΙΑ

Ερρίκος Ντυνάν: Εξετάσεις μέγιστης ακρίβειας με το πρώτο ψηφιακό PET/CT

Published

on

dynnnnan2.jpg

Με νέο εξοπλισμό τελευταίας γενιάς και βασικό όχημα το πρώτο ψηφιακό μηχάνημα PET/CT που λειτουργεί στα ελληνικά ιδιωτικά νοσοκομεία, το Ερρίκος Ντυνάν δημιουργεί ουσιαστικά ένα πρότυπο Κέντρο Διαγνωστικής και Θεραπευτικής Πυρηνικής Ιατρικής, παρέχοντας διαγνώσεις εξαιρετικής ακριβείας και ζωτικής σημασίας, πρωτίστως για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση νεοπλασιών.

Το ψηφιακό PET/CT του Ερρίκος Ντυνάν, αδειοδοτημένο από το υπουργείο Υγείας και με χρήση ΕΟΠΥΥ, αποτελεί τον πλέον εξελιγμένο εξοπλισμό απεικόνισης, διαθέτοντας σειρά πλεονεκτημάτων σε σχέση με τη συμβατική απεικόνιση. Η λειτουργία του όχι μόνον αναβαθμίζει το Κέντρο Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου, αλλά το καθιστά εφάμιλλο των πλέον εξειδικευμένων κέντρων του εξωτερικού.

Το PET/CT είναι ένα σύστημα απεικόνισης που συνδυάζει δύο μεθόδους, την ΡΕΤ (ποζιτρονική τομογραφία) και την CT (αξονική τομογραφία) σε ένα μόνο μηχάνημα, προσφέροντας ανατομικές και μεταβολικές πληροφορίες ταυτόχρονα, απεικονίζοντας ολόκληρο το σώμα. Με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια που διαθέτει η σύγχρονη τεχνολογία, καταγράφει μεταβολικές αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο και αναγνωρίζει πώς λειτουργούν τα όργανα και οι ιστοί, μέσα από μια απολύτως φιλική διαδικασία για τον ασθενή.

Στην κλινική πράξη, η εξέταση PET/CT χρησιμοποιείται στη συντριπτική πλειονότητα για την απεικόνιση ογκολογικών ασθενών, με τη χρήση κατάλληλου ραδιοφαρμάκου. Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση, αρχική σταδιοποίηση, επιλογή του κατάλληλου σημείου προς βιοψία και τον σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας, στην πρώιμη εκτίμηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία, αποτελώντας και πολύτιμο προγνωστικό βιοδείκτη, στην επανασταδιοποίηση μετά τη θεραπεία, καθώς και στην ανίχνευση πιθανής υποτροπής.

Advertisement

Σε μικρότερο, αλλά συνεχώς αυξανόμενο βαθμό, η PET/CT χρησιμοποιείται και για διερεύνηση φλεγμονών, νευρολογικών διαταραχών, παθήσεων μυοκαρδίου κ.ά. Σε συνέργεια με την Κλινική Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων & Τμήμα Παραθυρεοειδικής Χειρουργικής αναμένεται παράλληλα να αποτελέσει κέντρο αναφοράς εξετάσεων με ΡΕΤ χολίνη στη διερεύνηση παραθυρεοειδικών αδενωμάτων.

«Η ιατρική ακριβείας έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, καθώς μέσα από μια τρισδιάστατη απεικόνιση όλων των οργάνων του σώματος, μας επιτρέπει να εντοπίζουμε και εξετάζουμε τους όγκους με περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ αυτοί εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Η εξέταση PET/CT μπορεί να ανιχνεύσει νωρίτερα τη νόσο, πριν αυτή γίνει εμφανής στις άλλες απεικονιστικές μεθόδους», τονίζουν ο διευθυντής του Κέντρου Διαγνωστικής και Θεραπευτικής Πυρηνικής Ιατρικής του Ερρίκος Ντυνάν κ. Ιωάννης Κούτσικος και η αναπληρώτρια διευθύντρια κα Ευαγγελία Σκούρα.

Ο πρωτοποριακός ψηφιακός εξοπλισμός του Ερρίκος Ντυνάν για εξετάσεις PET/CT, πέραν της μεγαλύτερης απεικονιστικής ακρίβειας, προσφέρει ταχεία απεικόνιση και μείωση της ακτινικής επιβάρυνσης του εξεταζόμενου, μέσα από τη μείωση της χορηγούμενης δόσης ραδιοφαρμάκου. Παράλληλα, και καθώς το εύρος δακτυλίου του μηχανήματος είναι το μεγαλύτερο της αγοράς, το καθιστά ιδανικό για άτομα που πάσχουν από κλειστοφοβία. Ακόμη,  η προσθήκη γεννήτριας γαλλίου (68Ga/68Ge generator) επαυξάνει τις διαγνωστικές δυνατότητες, συμβάλλοντας στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση νευροενδοκρινών όγκων και του καρκίνου του προστάτη, καθοδηγώντας την εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση, σε μια ολιστική εφαρμογή του theranostics, στο Ερρίκος Ντυνάν.

Advertisement

Επισημαίνεται ότι τα ραδιοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις εξετάσεις ποζιτρονικής τομογραφίας δεν σχετίζονται με τα σκιαγραφικά που χορηγούνται στις συμβατικές απεικονιστικές εξετάσεις και επομένως δεν προκαλούν περιστατικά αλλεργίας. Ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία – ανεπάρκεια μπορούν να υποβληθούν στην PET/CT χωρίς καμιά νεφρική επιβάρυνση, ενώ δεν υπάρχει καμία επίδραση σε ασθενείς με θυρεοειδικές διαταραχές, καθώς τα ραδιοφάρμακα δεν έχουν ιώδιο.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
Advertisement web banner kotsiras 300x250
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο