Οι ζημιές από τον παγετό του Ιανουαρίου στα πορτοκάλια αγγίζουν το 80% στην ηρτημενη παραγωγή ενώ στα μανταρίνια μέχρι και 100%

Πλήρη αποζημίωση των παραγωγών εσπεριδοειδών του Δήμου Ευρώτα και Μονεμβασιάς, οι οποίοι υπέστησαν μεγάλες και εκτεταμένες ζημίες από τον ισχυρό παγετό του Ιανουαρίου 2022, ζητά με υπόμνημά του προς το ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μεταφέροντας την εικόνα που επικρατεί, οι εξαιρετικά μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν μεταφράζονται σε πτώση των καρπών στο έδαφος και σε αφυδάτωση των καρπών που παραμένουν στο δέντρο. Οι ζημιές στις ποικιλίες πορτοκαλιών αγγίζουν το 80% στην ηρτημενη παραγωγή ενώ στα μανταρίνια μέχρι και 100% με πτώση των καρπών και σημαδεμένους καρπούς οι οποίοι δεν πρόκειται να οδηγηθούν πουθενά. Οι ζημιές επιδεινωθήκαν από τις συνθήκες που ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες από παγετούς και τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Έτσι ακολούθησαν οι χαρακτηριστικές δευτερογενείς προσβολές από πληθώρα μυκήτων και βακτηρίων με την έντονη πτώση των καρπών. Πολλοί παραγωγοί που προσπάθησαν να μαζέψουν κάποιους καρπούς είτε για χυμοποίηση είτε για εμπορία συνάντησαν δυσκολίες αφού οι καρποί ήδη άρχισαν να αφυδατώνονται και να σαπίζουν. Το ίδιο συνέβη και με τα συσκευαστήρια της περιοχής με συνέπεια την κατακόρυφη πτώση του εξαγωγικού ρυθμού των προϊόντων.

Να σημειωθεί ότι στις πληγείσες περιοχές καλλιεργούνται κυρίως εσπεριδοειδή με κυρίαρχες ποικιλίες στα πορτοκάλια τα VALENCIA, NAVELINA, WASHINGTON NAVEL (MERLIN) LANE LATE NAVEL LATE και στα μανταρίνια κυρίαρχες ποικιλίες τα υβρίδια Οrtanigue και Nova όπως και κλημεντίνες και mineola.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, οι αγρότες στο υπόμνημά τους ζητούν να  γίνουν πράξεις οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για πλήρη αποζημίωση των παραγωγών Εσπεριδοειδών του Δήμου Ευρώτα και Δήμου Μονεμβασίας και καλούν να υιοθετηθούν άμεσα οι παρακάτω προτάσεις τους:

1) Ενεργοποίηση του άρθρου 18 του κανονισμού του ΕΛΓΑ(Ειδικές περιπτώσεις εκτιμήσεων) με άμεση προκαταβολή στους πληγέντες παραγωγούς 300 ευρώ ανά στρέμμα για την έναρξη των καλλιεργητικών φροντίδων της καλλιεργητικής περιόδου που ήδη ξεκίνησε βάση των δηλώσεων ΟΣΔΕ

2) Άμεσα άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής δηλώσεων ζημίας για την ποικιλία εσπεριδοειδών Valencia στους πληγέντες Δήμους της Νότιας Λακωνίας στον Δήμο Ευρώτα και Δήμο Μονεμβασίας.

Υπό προϋποθέσεις η προκαταβολή αποζημιώσεων

Με τον προγραμματισμό των αποζημιώσεων για τον «Παγετό Ιανουαρίου 2022» ασχολήθηκε σύσκεψη του ΥπΑΑΤ, ΕΛΓΑ και εκπροσώπων των αγροτών σε Λακωνία και Αργολίδα.

Σύμφωνα, με τον προγραμματισμό, δύναται να καταβληθεί προκαταβολή στους ασφαλισμένους παραγωγούς με καλλιέργειες εσπεριδοειδών αναλόγως με την έκταση και το ποσοστό της ζημίας κάθε περιοχής, κατόπιν εισηγήσεως των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Για την υλοποίηση της απόφασης αυτής απαιτείται νομοθετική πρωτοβουλία την οποία θα αναλάβει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικότερα για τους παραγωγούς της Π.Ε. Αργόλιδας οι οποίοι υπέστησαν το βαρύτερο πλήγμα στις καλλιέργειες τους κατόπιν της νομικής εξουσιοδότησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ, θα χορηγηθεί προκαταβολή έναντι των οφειλόμενων αποζημιώσεων, υπό την προϋπόθεση ότι τα συνεργεία των γεωτεχνικών του Οργανισμού, θα εξακολουθήσουν το εκτιμητικό έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων, σε συνδυασμό με στοιχεία τα οποία θα καταθέσουν οι Συνεταιρισμοί στους οποίους ανήκουν οι παραγωγοί ούτως ώστε να προσδιορισθεί με ακρίβεια η αποζημίωση για κάθε παραγωγό.

Στην περίπτωση κατά την οποία οι αποζημιώσεις ανά ασφαλισμένο παραγωγό θα υπολείπονται της αρχικής προκαταβολής, η διαφορά θα θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα επιστραφεί στον ΕΛΓΑ.

Η απόφαση αυτή έχει καθολικό χαρακτήρα και ισχύ σε κάθε περιοχή της οποίας οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών επλήγησαν από τον «Παγετό Ιανουαρίου 2022» και κατόπιν εισηγήσεως των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και του ΔΣ του Οργανισμού, θα υπολογισθεί αναλόγως η προκαταβολή και θα ισχύσουν ακριβώς οι διαδικασίες της ολοκλήρωσης των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της εκκαθάρισης στην οποία θα συνυπολογισθεί η χορήγηση προκαταβολής.

Θύμα διαρρηκτών υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Οικονομικών: Αφαίρεσαν το χρηματοκιβώτιο από την οικία του