Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Εσθονία: Η πρωθυπουργός Κάγια Κάλας εξασφαλίζει δεύτερη θητεία

Published

on

Το φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα της πρωθυπουργού Κάγια Κάλας αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Εσθονία και η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης στη χώρα μέλος της ΕΕ και του NATO πρακτικά εξασφάλισε τη δεύτερη θητεία της στο αξίωμα.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που επισκίασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η παράταξη της κυρίας Κάλας επικράτησε κι αναμένεται να εξασφαλίσει 37 από τις 101 έδρες του κοινοβουλίου, τρεις περισσότερες από ό,τι στις εκλογές του 2019.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε από την εκλογική επιτροπή τις πρώτες πρωινές ώρες σημαίνει πως η κυρία Κάλας θα συνεχίσει να κυβερνά, όπως προεξοφλούσαν οι δημοσκοπήσεις. Στην απερχόμενη κυβέρνηση, έχει εταίρους τους Σοσιαλδημοκράτες και το Ισάμα («Πατρίδα»), που κερδίζουν αντίστοιχα 9 και 8 έδρες.

Η κυρία Κάλας, που ανέλαβε την εξουσία το 2021, συγκαταλέγεται στους πιο σθεναρούς υποστηρικτές της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τάχθηκε μεγαλόφωνα υπέρ των παραδόσεων δυτικών όπλων και της επιβολής σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία, με την οποία η χώρα της έχει σύνορα μήκους 300 χιλιομέτρων, ενώ καλεί συνεχώς να ενισχυθεί η λεγόμενη ανατολική πτέρυγα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Τα ερωτήματα

Ως τώρα η 45χρονη —η κόρη του πρώην πρωθυπουργού και πρώην επιτρόπου και αντιπροέδρου της Κομισιόν Σιμ Κάλας— δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη αν σκοπεύει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση με τους εταίρους που έχει ήδη, ή εάν θα αναζητήσει νέους συμμάχους.

«Οι ψηφοφόροι αναμένουν ότι το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε η κυρία Κάλας χθες βράδυ, ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους για την εμπιστοσύνη τους στην παράταξή της.

Τη δεύτερη θέση στις χθεσινές εκλογές κατέλαβε το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα EKRE (17 έδρες), ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε το Κόμμα του Κέντρου (16). Και οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατέγραψαν χειρότερες επιδόσεις από ό,τι το 2019.

Το φιλελεύθερο κόμμα Εσθονία 200 ήταν ο απρόσμενος κερδισμένος της βραδιάς (14 έδρες): θα αντιπροσωπευτεί στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά και ορισμένοι αναλυτές το θεωρούν πιθανό κυβερνητικό εταίρο.

Η κυρία Κάλας κατέγραψε ρεκόρ στην εκλογική της περιφέρεια, συγκεντρώνοντας πάνω από 31.000 ψήφους, τον υψηλότερο αριθμό που έχει λάβει ποτέ οποιοσδήποτε υποψήφιος αφότου η Εσθονία ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

Στις χθεσινές εκλογές συμμετείχαν εννέα κόμματα.

Το 25% των Εσθονών έχει ρωσικές ρίζες κι ο πόλεμος στην Ουκρανία αναζωπύρωσε τον διάλογο για άβολα ζητήματα, από το εάν θα πρέπει να παραδίδονται μαθήματα στα ρωσικά στα σχολεία ως το πώς θα πρέπει να διδάσκεται η ιστορία της χώρας.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της εκλογικής επιτροπής, η συμμετοχή ήταν 63,7%. Οι πολίτες μπορούσαν να ψηφίσουν μέσω διαδικτύου, κάτι που η κυβέρνηση εισήγαγε το 2005 — η Εσθονία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου επιτράπηκε κάτι τέτοιο. Πάνω από το ένα τρίτο των 966.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ανάμεσά τους ο πρόεδρος Άλαρ Καρίς, αξιοποίησαν τη δυνατότητα αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 λεπτό ago

Εκλογές: Η «δημιουργική ασάφεια» Ανδρουλάκη που άναψε φωτιές και η σιβυλλική απάντηση Βενιζέλου

ΕΛΛΑΔΑ4 λεπτά ago

Διδυμότειχο: Νεκρός μετανάστης σε χωράφι – Τον εντόπισε αγρότης που έκανε εργασίες

ΜΠΑΣΚΕΤ7 λεπτά ago

Καντζούρης: «Όλα τα εύσημα στους παίκτες μου» (video)

OIKONOMIA10 λεπτά ago

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ γνωστοί Έλληνες influencers

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ16 λεπτά ago

Με 21 παίκτες στην αποστολή κόντρα σε Ηρακλή Λάρισας

LIFESTYLE19 λεπτά ago

Η ερωτική σκηνή Ελισάβετ και Πέτρου «ξαγρύπνησε» το Twitter

ΠΟΛΙΤΙΚΗ25 λεπτά ago

«Είμαστε, εδώ και δύο αιώνες, ο ένας στο πλευρό του άλλου»

ΕΛΛΑΔΑ28 λεπτά ago

«Υπάρχουν απειλές»: Τι λέει ο κατηγορούμενος που αφέθηκε ελεύθερος για την υπόθεση μαστροπείας 14χρονης

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ31 λεπτά ago

Προπόνηση για το ντέρμπι και προβλήματα στον ΑΟΤ – Sportrikala.gr

ΜΠΑΣΚΕΤ34 λεπτά ago

Το παλικαρίσιο καλάθι του Φλιώνη! (video)

OIKONOMIA5 ημέρες ago

Τρόφιμα με αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα με την «βούλα» της ΕΕ

ΕΛΛΑΔΑ10 ώρες ago

Μάκης Καψάλης: Στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής – Υπέστη έμφραγμα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Πέθανε ο 69χρονος επιχειρηματίας Στάθης Μόκας από Βόλο

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Διαφημίζει τον λογαριασμό της στο OnlyFans με μαύρα διάφανα εσώρουχα

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

Αμβρόσιος: Νέο παραλήρημα μετά τις εμετικές δηλώσεις για τα Τέμπη – Ποιον ηθοποιό αποκαλεί «διαβολόπαιδο»

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Ελισάβετ Μουτάφη: Το περιστατικό που έζησε σε εκκλησία στην Αχαρνών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

ΣΚΙΑΘΟΣ-ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΡΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ1 ημέρα ago

Αραχωβα -Το Λαογραφικο Μουσειο Ανακοινωνει Την Εναρξη Των Εργασιων Ψηφιοποιησης Του Ιστορικου Αρχειου

ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες ago

Οδηγός αυτοκινήτου πέρασε με κόκκινο και σκότωσε πατέρα τριών παιδιών στο Βόλο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ2 ημέρες ago

Τα ιδιαίτερα γλυπτά του Ν. Μάνεση στα Λευκά Όρη – Ξυλογλυπτική στα… 1.200 μέτρα

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή