Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Πώς θα αξιοποιηθούν 32 δις την επόμενη εξαετία

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μέσα σε 2.000 σελίδες με 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις ξετυλίγεται το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την επόμενη εξαετία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το Σχέδιο περιλαμβάνει 170 δράσεις εκ των οποίων
* 112 αφορούν έργα- επενδύσεις και
* 58 μεταρρυθμίσεις

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: “είναι ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισ. ευρώ, 32 δισ. ευρώ είναι οι εξασφαλισμένοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, 19 δισ. σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό σε δανεισμό”.

Βασικοί πυλώνες είναι:
* Πράσινη μετάβαση
* Ψηφιακή μετάβαση
* απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή και
* ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας

“Τα δάνεια δεν θα επιβαρύνουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα καθώς θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, ούτε και το χρέος. Οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν πρόσθετα έσοδα και ανάπτυξη”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι:
* το Εθνικό Σχέδιο να κατατεθεί στην Κομισιόν έως τα μέσα Απριλίου
* προκειμένου η Ελλάδα να λάβει την προκαταβολή των 4,1 δισ. ευρώ Ιούλιο με Αύγουστο.

“Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ενέκρινε από το υπουργικό συμβούλιο ένα σχέδιο για το σε ποιους φίλους και ημέτερους θα μοιράσει τα κονδύλια. Αυτό δεν είναι Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης αλλά σχέδιο των φίλων, των κολλητών και των προμηθευτών της κυβέρνησης”, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

“Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης προχωρεί και πάλι χωρίς την στοιχειώδη εθνική συνεννόηση. Καμία ως τώρα συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα και ελάχιστη δημόσια διαβούλευση και μόνο σε γενικούς άξονες”, σχολίασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

“Το “εξωστρεφές, ανταγωνιστικό μοντέλο” είναι το μοντέλο που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια. Τα “πήλινα πόδια” αυτού του μοντέλου έσπασαν την περίοδο της πανδημίας”, τονίζει το ΚΚΕ.

“Ένα «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης» που θα ευνοήσει μόνο τους αεριτζήδες, τους μεσάζοντες, την γερμανική βιομηχανία και όχι την Ελλάδα και τους Έλληνες”, αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Η απόφαση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου για το νόμο για το Ταμείο Ανάκαμψης θα καθορίσει και το αν θα υπάρξουν τυχόν καθυστερήσεις στην έξοδο της Κομισιόν για την άντληση των πρώτων κεφαλαίων από τις αγορές.

Πράσινα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Το 37% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθεί σε πράσινες επενδύσεις. Η Εθνική Οικονομία οφείλει τώρα να κάνει την πράσινη στροφή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη θωράκιση μας από μελλοντικές πανδημίες.

Παραγωγή καθαρής ενέργειας, προστασία βιοποικιλότητας, βιώσιμη γεωργία και κυκλική οικονομία είναι οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους θα εξειδικευθούν οι επενδύσεις.

Ειδικά η προστασία της φύσης που πολλοί θεωρούσαν βαρίδι για την ανάπτυξη τώρα μπορεί να φέρει εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες μέσω του ήπιου τουρισμού.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, Νίκος Πέτρου: «ακούμε πολλά χρόνια τώρα την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού, προς αυτή την κατεύθυνση που συνάδει απόλυτα με τις ιδιαιτερότητες και τη σημασία και την υψηλή βιοποικιλότητα της Ελλάδας ελάχιστα βήματα έχουν γίνει Εκεί θα μπορούσε να υπάρχει ένα σχεδιασμός για το μπράντινγκ του ιδιαίτερου χαρακτήρα στην Ελλάδα που θα αποτελέσει πόλο έλξης. Οι δραστηριότητες αυτές είναι ήπιες και δίνουν κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες να προστατέψουν τις περιοχές αυτές».

Το Ταμείο Ανάκαμψης καλεί για ριζικές αλλαγές και στον αγροδιατροφικό τομέα ώστε να γίνει πιο βιώσιμος και πιο ασφαλής για τη δημόσια υγεία, για λόγους περιβαλλοντικούς και λόγους δημόσιας υγείας η κατανάλωση κρέατος θα πρέπει να μειωθεί.

Η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για Πράσινη και Δίκαιη Ανάκαμψη, της Greenpeace, επισημαίνει: “Θα πάνε οι πόροι προς την κατεύθυνσή της βιώσιμης γεωργίας Θα στηρίξουμε τις βιώσιμες μεθόδους την τοπική παραγωγή, για να στηρίξουμε την παραγωγή που είναι πραγματικά προσαρμοσμένη στις συνθήκες της χώρας μας και θα καλύψει τις διατροφικές ανάγκες της χώρας μας.

Θα στηρίξουμε την παράγωγη περισσότερων φρούτων και λαχανικών για να αρχίσουμε να φεύγουμε από την κτηνοτροφία, από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών που επίσης συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή”?

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε προγράμματα εξοικονόμησης ενεργείας, στην ηλεκτροκίνηση και στα δίκτυα ενεργείας.

Ο Ολιβιέ Βαρδακούλιας Οικονομολόγος, WWF Ελλάς, δήλωσε: “Γνωρίζουμε ότι κάποιες από τις επενδύσεις που προτείνονται είναι ευθυγραμμισμένες με αυτά που προτείνουμε εμείς, όπως η ενεργειακή εξοικονόμηση, αλλά δεν έχουμε ακόμη αρκετές λεπτομερείς για να αξιολογήσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάποιων επενδύσεων στις βιώσιμες μεταφορές συμπεριλαμβάνεται μόνο το δίκτυο ηλεκτροκίνηση δεν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για βιώσιμες δημόσιες μεταφορές”.

Η κυκλική οικονομία είναι πολύ ψηλά στις ευρωπαϊκές προτεραιότητες Η Ελλάδα είναι πίσω στη διαχείριση αποβλήτων και πρέπει να κάνει άλματα.

Ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Φίλιππος Κυρκίτσος αναφέρει πως: «θα πρέπει να καλυφθούν πολύ μεγάλα κενά στη διαχείριση αποβλήτων, σε μονάδες κομποστοποίησης και εδώ μπορούν να γίνουν επενδύσεις.. υπάρχει έλλειψη στη χωριστή συλλογή των υλικών στην ανακύκλωση, υπάρχει το πληρώνω όσο πετάω, κίνητρα να πληρώνει ο πολίτης λιγότερα και μπορούμε να τα δούμε μέσα από τέτοια χρηματοδοτικά προγράμματα.
Άρα ιδού πεδίο δόξης λαμπρό να γίνουν πολλές επενδύσεις για αυτά τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στη διαχείριση των αποβλήτων».

Το λεπτομερές Εθνικό σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης θα βγει αυτή την εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου, Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Πηγή: ΕΡΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλιόπουλος: Απαιτείται πραγματικό πλαφόν στην τιμή και όχι επιδότηση της αισχροκέρδειας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Τα πράγματα στη χώρα μπορούν και πρέπει να πάνε διαφορετικά», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι αυξήσεις στη χονδρική περνούν στον καταναλωτή

Επαναλαμβάνοντας το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές, σημείωσε ότι «η ενεργειακή κρίση έχει χτυπήσει την Ελλάδα πολύ πιο βίαια και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη». «Αν κάποιος δει τα στοιχεία, διαπιστώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ η τιμή του ρεύματος έχει ανέβει μεσοσταθμικά κατά 20% με 30%. Στην Ελλάδα έχει ανέβει κατά 80%. Επίσης, στη χώρα μας το 99% των αυξήσεων στη χονδρική περνά στον καταναλωτή. Η δεύτερη χώρα σε αυτήν την κατάταξη είναι η Αυστρία με 46%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Από αυτήν την κατάσταση πλήττονται περισσότερο τα λαϊκά στρώματα. Το 10% του πληθωρισμού χτυπά πολύ περισσότερο έναν άνθρωπο που βρίσκεται στο βασικό μισθό, ειδικά αν δούμε την άνοδο στα τρόφιμα», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι ο πληθωρισμός προέκυψε, αποκλειστικά εισαγόμενος, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

«Ήδη από το Δεκέμβρη και το Γενάρη καταγράφαμε αρνητικά ρεκόρ πληθωρισμού. Έχουμε μία κυβέρνηση, η οποία με την πολιτική της, με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, συντονίζει τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος», υπογράμμισε. Υπενθύμισε, ακόμα, τη δήλωση Χατζηδάκη όταν ήταν υπουργός Ενέργειας, ότι «προχωράμε στην απελευθέρωση της αγοράς», την οποία χαρακτήρισε «δήλωση ενοχής για όσα επακολούθησαν».

Διαβάστε επίσης Τσίπρας: Δικαιωμένος γιατί βγήκε το στοίχημα της εσωκομματικής εκλογής από την βάση

Υπάρχουν ευρωπαϊκά εργαλεία

Όσον αφορά τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, τόνισε: «Είναι κρίσιμο το ερώτημα αν θα εισάγει πλαφόν στην τιμή του ρεύματος ή αν θα έρθει το κράτος, με τα χρήματα των πολιτών, να καλύψει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας».

«Αυτό που χρειάζεται είναι να μπει πραγματικά πλαφόν και όχι να επιδοτείται η αισχροκέρδεια», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Υπάρχουν ευρωπαϊκά εργαλεία, εργαλεία που έχει υιοθετήσει η Κομισιόν ήδη από την εργαλειοθήκη του Οκτωβρίου, όπως είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Η κυβέρνηση όμως δεν έχει κανένα σχέδιο για να σταματήσει αυτήν την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, σημείωσε: «Ας αναρωτηθούμε πόσες φορές η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει το επιχείρημα ότι ο Ερντογάν είναι απομονωμένος, ότι η Τουρκία είναι σε δύσκολη θέση και εμείς κερδίζουμε πόντους, και πόσες φορές τελικά βρισκόμαστε σε μια κλιμάκωση της επιθετικότητας της τουρκικής πλευράς».

«Η πολιτική του δεδομένου και του προβλέψιμου συμμάχου που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης, δεν έχει φέρει αποτελέσματα. Εδώ υπάρχουν κεντρικά λάθη. Η κυβέρνηση επέλεξε να μην προχωρήσουν οι κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία, επέλεξε να μη χτίσει πάνω στην πρώτη απόφαση της ευρωπαϊκής Συνόδου για κυρώσεις, το καλοκαίρι 2019, που κατάφερε να κερδίσει η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Τέλος, αναφερθείς στην απώλεια του μεγάλου συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, επισήμανε: «Η διαδρομή του είναι μια σημαντική απόδειξη για το πώς ο πολιτισμός μπορεί να ξεπερνά σύνορα, να αφήνει ορόσημα που ενώνουν ολόκληρο τον πλανήτη». «Του χρωστάμε τεράστια ευγνωμοσύνη και ελπίζω η πολιτεία να κάνει ό,τι μπορεί για να τιμήσει το έργο του, για να κρατήσει ζωντανή αυτή τη μνήμη», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση για τον οικοτουρισμό στη Κάρπαθο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η εκδήλωση «Βιώσιμη οικοτουριστική ανάπτυξη σε Προστατευόμενες Περιοχές: Συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», θα λάβει χώρα το απόγευμα της Τρίτης 24 Μαΐου 2022, 18:00-20:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Καρπάθου «Κονάκι», ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και μέσω διαδικτύου πραγματοποιώντας εγγραφή στο link:

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_73teYM5mQ4mJCXnKuzzbFw

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το έργο και τα αποτελέσματα του DestiMED PLUS, ενώ θα αναδειχθούν και τα οφέλη της συνεργασίας δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Η εκδήλωση αποτελεί ευκαιρία για την επίτευξη συνεργασιών στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του οικοτουρισμού στην Κάρπαθο, την εξάπλωση και τη βιωσιμότητά του, μετά το τέλος του έργου DestiMED PLUS.

Ως εκ τούτου, η διοργάνωση της εκδήλωσης αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την προώθηση του έργου και την κεφαλαιοποίηση της μεθοδολογίας και των αποτελεσμάτων του σε νέες Προστατευόμενες Περιοχές.

Η εν λόγω εκδήλωση διοργανώνεται σε συνέχεια της εκδρομής που διοργανώνεται την Κυριακή 22 Μαΐου από τον Όμιλο Φίλων Βουνού και Θάλασσας Καρπάθου, σε συνεργασία με το έργο DestiMED PLUS, μετά και την ένταξη του πρώτου στο Τοπικό Cluster Οικοτουρισμού της Καρπάθου.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα από το έργο DestiMED PLUS, δημιουργήθηκε ένα πιλοτικό ολιγοήμερο οικοτουριστικό πακέτο στην Κάρπαθο, το οποίο ήδη έχει αξιολογηθεί και δοκιμαστεί από εξειδικευμένους συνεργάτες. Έως τη λήξη του έργου, το πακέτο προβλέπεται να εμπορευματοποιηθεί με τη συνεργασία του Δικτύου ΜΕΕΤ (MEET Network).

Το Δίκτυο MEET αποτελεί ένα Δίκτυο μεσογειακών προστατευόμενων περιοχών που αναπτύσσουν προϊόντα οικοτουρισμού υψηλής ποιότητας, τα οποία ωφελούν τη διατήρηση της προστατευόμενης περιοχής.

Κατά τη διάρκεια του έργου, δημιουργήθηκε στην Κάρπαθο το Τοπικό Cluster Οικοτουρισμού, ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία του Δικτύου MEET.

Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμος Καρπάθου, -πρώην- Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου, Ένωση Ξενοδόχων Καρπάθου, εκπρόσωποι επιχειρήσεων τουρισμού και εναλλακτικών δραστηριοτήτων και της Κοινωνίας των Πολιτών).

Το έργο DestiMED PLUS συγχρηματοδοτείται κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και κατά 15% από Εθνικούς Πόρους, στο πλαίσιο του Προγράμματος συνεργασίας Interreg MED.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή