Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat

Η ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών η οποία είναι παρούσα σε πολλούς τομείς, είναι κραυγαλέα όσον αφορά τις μισθολογικές αμοιβές στην ΕΕ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, με βάση εταιρείες με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους, το 2020, το ακαθάριστο ωρομίσθιο των γυναικών ήταν κατά μέσο όρο 13,0% χαμηλότερο από αυτό των ανδρών στην ΕΕ. Σε διάστημα οκτώ ετών, μεταξύ 2012 και 2020, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων στην ΕΕ μειώθηκε από 16,4% σε 13,0%.

  • Διαβάστε επίσης: EE – Oι γυναίκες παίρνουν 2 μισθούς λιγότερους από τους άνδρες

Το μισθολογικό χάσμα (μη προσαρμοσμένος δείκτης) μεταξύ των φύλων διέφερε μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, με τις υψηλότερες διαφορές να παρατηρούνται στη Λετονία (22,3%), στην Εσθονία (21,1%), στην Αυστρία (18,9%) και στη Γερμανία (18,3%).

Μισθολογικό χάσμα

Στην άλλη άκρη της κλίμακας, οι διαφορές ήταν μικρότερες στο Λουξεμβούργο (0,7%), στη Ρουμανία (2,4%), στη Σλοβενία ​​(3,1%) και στην Ιταλία (4,2%).

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων δίνει μια συνολική εικόνα των διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά τις αποδοχές – έννοια ευρύτερη από τις διακρίσεις με την έννοια της «ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας», όπως επισημαίνει η Eurostat.

Πηγή: ΟΤ

Σκοτώθηκε πασίγνωστος ηθοποιός στον πόλεμο της Ουκρανίας