Οι μετοχές του κινεζικού κατασκευαστικού ομίλου Evergrande κατρακύλησαν σε ιστορικό χαμηλό την Τετάρτη, μετά από μια χαμένη προθεσμία πληρωμής του χρέους της. Αυτή η εξέλιξη φέρνει ακόμα πιο κοντά τον κίνδυνο να καταστεί ο μεγαλύτερος οφειλέτης της χώρας, ακόμα και αν οι ελπίδες για μια διαχειρίσιμη αναδιάρθρωση χρέους κατευνάζουν τους φόβους για πιθανή εκκωφαντική κατάρρευσή του.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μέχρι στιγμής, οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Evergrande έχουν περιοριστεί σε γενικές γραμμές και καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνεται να αναλαμβάνουν δράση και οι αγορές να εξοικειώνονται όλο και πιο πολύ με το θέμα, οι συνέπειες των προβλημάτων που προκαλεί είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν ευρέως αισθητές στην αγορά, εκτιμούν αναλυτές, όπως αναφέρει το Reuters.

Η αποτυχία της Evergrande να πραγματοποιήσει πληρωμές τόκων 82,5 εκατομμυρίων δολαρίων που έληγαν στις 6 Νοεμβρίου σε ορισμένα ομόλογα σε δολάρια ΗΠΑ θα προκαλούσε cross-default στα διεθνή ομόλογά της ύψους περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία της Κίνας και όχι μόνο.

Ενώ η περίοδος χάριτος των 30 ημερών έχει τελειώσει, η Evergrande δεν έχει ανακοινώσει εάν έχει επίσημα αθετήσει την πληρωμή των ομολόγων της.

«Χωρίς την επίσημη ανακοίνωση, η αγορά θα θέλει να περιμένει και να μην τα παρατήσει ακόμη· διαφορετικά η μετοχή και οι τιμές των ομολόγων της Evergrande θα έπρεπε να έχουν πέσει πολύ περισσότερο», δήλωσε ο Steven Leung, διευθυντής της UOB Kay Hian στο Χονγκ Κονγκ. «Η αγορά θέλει επίσης να περιμένει και να δει τι μπορεί να γίνει με την τοπική κυβέρνηση και ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα κάνει», πρόσθεσε ο Leung.

Υποχρεώσεις πάνω από 300 δισ. δολάρια

Η Evergrande ήταν κάποτε ο κορυφαίος κατασκευαστής ακινήτων στην Κίνα, με περισσότερα από 1.300 έργα ακινήτων. Με υποχρεώσεις 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μιας κρίσης ακινήτων στην Κίνα φέτος που έχει οδηγήσει ήδη σε χρεοκοπία σχεδόν δώδεκα μικρότερες επιχειρήσεις.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών του μικρότερου ομίλου Kaisa Group Holdings ανεστάλη την Τετάρτη, αφού μια πηγή με άμεση γνώση του θέματος είπε ότι ήταν απίθανο να τηρήσει την προθεσμία αποπληρωμής χρέους 400 εκατομμυρίων δολαρίων την Τρίτη.

(Πηγή πληροφοριών: ΟΤ)