Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρώπη: Κόβουν ένα γεύμα γιατί δεν βγαίνουν οικονομικά

Published

on

food.jpg

Οι πληθωριστικές πιέσεις και η άνοδος των τιμών έχει οδηγήσει σχεδόν το ένα τρίτο των Ευρωπαίων σε «επισφαλή» οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο για τη φτώχεια και την επισφάλεια που εξετάζει την ικανότητα των Ευρωπαίων να κάνουν αγορές διαπίστωσε ότι η δυνατότητα αυτή έχει μειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, αναγκάζοντας την πλειοψηφία τους να παραλείπει γεύματα και να καταφεύγει σε δύσκολες οικονομικές επιλογές.

Από τους 10.000 ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα της Ipsos για λογαριασμό της γαλλικής «Secours Populaire», το 29% δήλωσε ότι η οικονομική του κατάσταση ήταν «επισφαλής» και ότι κάθε απροσδόκητη δαπάνη ανατρέπει τις ισορροπίες.

Ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση των τιμών και τη στασιμότητα των μισθών

Σχεδόν ένας στους δύο Ευρωπαίους πιστεύει ότι αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο να περιέλθει σε «επισφαλή» κατάσταση τους επόμενους μήνες εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των τιμών και τη σχετική στασιμότητα των μισθών. Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας το 2021 για το σύνολο του πληθυσμού της ΕΕ ανήλθε στο 17%, σύμφωνα με τη Eurostat.

Advertisement

Μόνο το 15% δηλώνει με αυτοπεποίθηση ότι δεν αισθάνεται την ανάγκη να δώσει προσοχή στα καθημερινά του έξοδα.

Δύσκολα οικονομικά, περιπλέκουν τις διαθέσιμες επιλογές

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων έχει ήδη αναγκαστεί να προβεί σε συμβιβασμούς. Ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός σε όλους σχεδόν τους τομείς ανάγκασε σε αυτές τις δύσκολες επιλογές που περιλαμβάνουν ακόμα και την παράλειψη ενός γεύματος, παρά το γεγονός ότι πεινούν. Σχεδόν ένας στους τρεις Ευρωπαίους δήλωσε ότι έχει παραλείψει ένα γεύμα όταν πεινούσε, με την Ελλάδα και τη Μολδαβία να έχουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά.

Άλλοι συμβιβασμοί περιλαμβάνουν περικοπές στη θέρμανση, το δανεισμό χρημάτων και η σκόπιμη παρεμέληση προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την υγεία.

Μια έρευνα που διεξήχθη από το Ίδρυμα Joseph Rowntree Foundation (JRF) τον Ιούνιο διαπίστωσε ότι 5,7 εκατομμύρια νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν διαθέτουν αρκετά χρήματα για τρόφιμα.

Το 38% δηλώνει ότι δεν είναι πλέον σε θέση να τρώει τακτικά τρία γεύματα την ημέρα

Για να καλύψουν τις ανάγκες του καταφεύγουν στην αγορά μόνο τροφίμων που έχουν έκπτωση ή απευθύνονται σε τράπεζες τροφίμων.

Advertisement

Από τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, το 38% δηλώνει ότι δεν είναι πλέον σε θέση να τρώει τακτικά τρία γεύματα την ημέρα, ενώ μόνο το 42% δήλωσε ότι δεν έχει παραλείψει ποτέ το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό λόγω των οικονομικών περιορισμών.

Η σοβαρότητα της κατάστασης αντανακλάται στις απαντήσεις αρκετών γονέων, καθώς ορισμένοι δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να περιορίσουν το δικό τους φαγητό για να προσφέρουν στα παιδιά τους.

Το 21% των γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν βρεθεί τουλάχιστον μία φορά στη δυσάρεστη θέση «να μην φάνε αρκετά» προκειμένου να θρέψουν τα παιδιά τους. 

Η πλειοψηφία ανησυχεί για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Παρόλο που η αύξηση του πληθωρισμού έχει αρχίσει να ανακόπτεται, οι αυξημένες τιμές των τροφίμων δεν έχουν ακόμη μειωθεί, εξ ου και η συνεχιζόμενη μειωμένη δυνατότητα αγοράς προϊόντων.

Τα στοιχεία το 2022 φανέρωσαν τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης όλων των εποχών εξαιτίας των υπερβολικών τιμών για στέγαση, νερό, φυσικό αέριο.

Advertisement

Πολλοί Ευρωπαίοι όχι μόνο δήλωσαν ότι η οικονομική τους κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη, αλλά παραδέχθηκαν επίσης ότι βρίσκονταν στην κόψη του ξυραφιού όταν επρόκειτο να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες, στις περισσότερες χώρες, δήλωσαν ότι ανησυχούν για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, φοβούμενοι την αύξηση των δαπανών για τρόφιμα, ενέργεια και διάφορα άλλα έξοδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 62% ανησυχεί για την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, ενώ οι τιμές της βενζίνης ανησυχούν το 59% του πληθυσμού που συμμετείχε στην έρευνα.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή