Ο κούρδος δημοσιογράφος Idris Sayilgan, ο οποίος συνελήφθη στην παρέβρια περιοχή Ισσακίου Διδυμοτείχου, είναι γνωστός στην Τουρκία καθώς κρατήθηκε στη φυλακή για 1.137 ημέρες και είχε καταδικαστεί εκ νέου για «υπόθεση προπαγάνδας και τρομοκρατικής οργάνωσης».

Στο Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών της περιοχής Φυλακίου Εβρου, κρατείται από την Κυριακή ο δημοσιογράφος Idris Sayilgan (επάνω, φωτογραφία αρχείου από gazetedavul.com), ο οποίος συνελήφθη το πρωί της 13ης Φεβρουαρίου στην παρέβρια περιοχή Ισσακίου Διδυμοτείχου από άνδρες του Τμήματος συνοριακής Φύλαξης για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ασχολήθηκε και το ΕΔΑΔ

Ο εν λόγω δημοσιογράφος, κουρδικής καταγωγής, είναι γνωστός στη γείτονα χώρα καθώς είχε αφεθεί ελεύθερος στις 27 Νοεμβρίου 2019, αφού κρατήθηκε στη φυλακή για 1.137 ημέρες και είχε καταδικαστεί εκ νέου σε επιπλέον 4 χρόνια φυλάκιση το 2020 στην πόλη Mus, για «υπόθεση προπαγάνδας και τρομοκρατικής οργάνωσης» που ασκήθηκε εναντίον του ενώ βρισκόταν στη φυλακή.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ασχοληθεί με την περίπτωσή του καθώς ο πρώην δημοσιογράφος του πρακτορείου Dicle είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2016 με την κατηγορία της «προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση» και συμμετοχής «σε τρομοκρατική οργάνωση» και είχε οδηγηθεί στις φυλακές Τραπεζούντας.

Ως δημοσιογράφος του πρακτορείου Mezopotamya, ο Idris Sayilgan τον Μάρτιο του 2020 κρατήθηκε στην Αδριανούπολη όπου πήγε να ακολουθήσει τους πρόσφυγες που κατευθύνονταν προς τα ελληνικά σύνορα.

Κρατείται διοικητικά

Ο Sayilgan είχε συλληφθεί μαζί με τον δημοσιογράφο Νaci Kaya με την αιτιολογία ότι «μπήκαν σε απαγορευμένη περιοχή» το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020 και αφού είχαν ασκήσει έφεση αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τελικά, στις 14 Απριλίου 2021 είχαν αθωωθεί λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων.

Ο δημοσιογράφος κρατείται διοικητικά ενώ ήδη δικηγόρος της περιοχής ανέλαβε να τον εκπροσωπήσει σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Πηγή: ertnews.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Πανδημία: Η εμβολιαστική… αντεπίθεση της Αφρικής