Connect with us

OIKONOMIA

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 15 μηνών η μεταποίηση τον Μάρτιο

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη στον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα η S&P Global.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο συνδυασμός της έλλειψης πρώτων υλών και συγχρόνως της υποχώρησης της ζήτησης την οποία προκάλεσαν οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών όπως και οι φόβοι για τις οικονομικές προοπτικές, επιβάρυναν την παραγωγή των επιχειρήσεων του κλάδου της μεταποίησης.

Την ίδια ώρα η εισβολή στην Ουκρανία και τα νέα lockdowns που έχει επιβάλει η Κίνα εξαίτιας της νέας επιδείνωσης της πανδημίας, έχουν φέρει νέα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, προβληματίζοντας τους παραγωγούς.

Έτσι ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στο χαμηλό 15 μηνών στο 55,5 τον Απρίλιο από 56,5 τον Μάρτιο. Ωστόσο, ο Δείκτης Μεταποιητικής Παραγωγής βυθίστηκε στο 50,7 από 53,1, που είχε φτάσει τον Μάρτιο.

Η παραγωγή σχεδόν σταμάτησε

«Η μεταποιητική παραγωγή σχεδόν σταμάτησε σε ολόκληρη την ευρωζώνη τον Απρίλιο», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της S&P Global, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Οι εταιρείες όχι μόνο ανέφεραν ότι τα συνεχιζόμενα προβλήματα με τις ελλείψεις εξαρτημάτων επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας και τα νέα lockdown στην Κίνα, αλλά ότι οι αυξανόμενες τιμές και η αυξανόμενη αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές έπληξαν επίσης τη ζήτηση».

Το κόστος των εισροών αυξήθηκε με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς στην ιστορία της έρευνας και τα εργοστάσια το μεταβίβασαν στους πελάτες αυξάνοντας τις τιμές τους με ρυθμό ρεκόρ.

Ο δείκτης τιμών παραγωγής ανέβηκε στο 77,3 από 74,2, το υψηλότερο από τότε που η S&P Global άρχισε να συλλέγει τα δεδομένα στα τέλη του 2002.

Αυτό είναι πιθανό να προσθέσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να «σφίξει» την πολιτική, καθώς ο πληθωρισμός στη νομισματική ένωση έφτασε το 7,5% τον περασμένο μήνα, όπως έδειξαν τα επίσημα προκαταρκτικά στοιχεία την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν τέσσερις φορές τον στόχο της Τράπεζας για 2%.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων πριν από το τέλος του έτους, έδειξε δημοσκόπηση του Reuters τον περασμένο μήνα.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Ελιά: Μειωμένη καρπόδεση παρά την πλούσια ανθοφορία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στην πρώιμη ζώνη έχει παρατηρηθεί ανομοιομορφία στην εξέλιξη της άνθισης και στην καρπόδεση της ελιάς. Παρά την πλούσια ανθοφορία διαπιστώνεται σχετικά μειωμένη καρπόδεση και διαφορετικών ταχυτήτων αύξηση των καρπών, φαινόμενα που πιθανόν να οφείλονται κατά τόπους σε απότομες αλλαγές των καιρικών συνθηκών στο χρονικό διάστημα που συνέβησαν οι λειτουργίες διαφοροποίησης σε επίπεδο άνθους που ρυθμίζουν την αναπαραγωγή.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν αποκλείονται και άλλοι παράγοντες όπως έντομα (καλόκορη, βαμβακάδα) και παρενιαυτοφορία.

Σύμφωνα με τα δελτία πρόγνωσης καιρικών συνθηκών ο πρώιμος καύσωνας τις προσεχείς μέρες επηρεάζει την βλάστηση και την ανάπτυξη του καρπού. Την κρίσιμη αυτή περίοδο τα ελαιόδεντρα πρέπει να βρίσκονται σε καλή θρεπτική και υδατική κατάσταση για να αντιμετωπίσουν τη θερμική καταπόνηση, να αποφύγουν κινδύνους αφυδάτωσης για να διασφαλιστεί μια καλή παραγωγή. Το αμέσως επόμενο διάστημα συστήνονται άμεσες αρδεύσεις όπου είναι εφικτό, ιδιαίτερα στις περιοχές που σημειώθηκαν περιορισμένες βροχοπτώσεις τους δύο τελευταίους μήνες. Αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα οι ξηρικοί ελαιώνες.

Βλαστικά στάδια ελιάς (ποικιλία Κορωνέικη)

Πρώιμες περιοχές: Η καρπόδεση ολοκληρώθηκε (στάδιο H). Οι νεαροί καρποί αποκτού μέγεθος κόκκου σταριού (στάδιο Ι).

Mεσοπρώιμες περιοχές: Πτώση πετάλων (στάδιο G) – Καρπόδεση (στάδιο H).

Όψιμες περιοχές: Άνθιση (στάδια F – F1).

Πυρηνοτρήτης

Στις πρώιμες περιοχές η πτήση της καρπόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη ξεκίνησε στις αρχές του 2ου δεκαημέρου του Μαΐου και εξελίσσεται με αυξημένες συλλήψεις στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων. Έχουν παρατηρηθεί οι πρώτες ωοτοκίες σε μικρούς καρπούς. Οι νεαρές προνύμφες εκκολάπτονται στον κάλυκα και εισδύουν και αναπτύσσονται μέσα στον πυρήνα. Η βλάβη του καρπού από την οπή εξόδου της προνύμφης προκαλεί καρπόπτωση συνήθως τον Σεπτέμβριο, αν και μεγάλο ποσοστό των προσβεβλημένων καρπών ξηραίνονται, μαυρίζουν και πέφτουν πρόωρα πριν τους εγκαταλείψουν οι προνύμφες.

Στους ελαιώνες των πρώιμων και των παράκτιων περιοχών συστήνεται επέμβαση με εγκεκριμένα εντομοκτόνα κατά των νεαρών προνυμφών της καρπόβιας γενιάς στο διάστημα 28 – 30 Μαΐου.

Ελαιώνες με μικρή ή μέτρια καρποφορία έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας.

Πρώιμες περιοχές Π.Ε. Χανίων: 30 Μαΐου – 1 Ιουνίου.

Η επέμβαση είναι αποτελεσματική παράλληλα κατά του ρυγχίτη ενώ μειώνει σημαντικά ένα μέρος του πληθυσμό της πρώτης γενιάς δάκου που βρίσκεται στον ελαιώνα αλλά δεν έχει ακόμη αρχίσει να προσβάλει τους καρπούς.

Ρυγχίτης (μπίμπικας)

Μικρό σκαθάρι μεγέθους 0,5 εκ., χρώματος κεραμιδί με χαρακτηριστικό ρύγχος που προσβάλει τους καρπούς αρχικά για να τραφεί και αργότερα για να ωοτοκήσει. Σχηματίζει τρύπες μορφής «κρατήρα» στην επιφάνεια των καρπών ενώ οι προνύμφες ζουν και τρέφονται μέσα στον πυρήνα.

Κατά τόπους αναπτύσσονται μεγάλοι πληθυσμοί, ικανοί να προξενήσουν σημαντική πρώιμη καρπόπτωση.

Σε ελαιώνες πρώιμων περιοχών, αμέσως μετά το στάδιο της καρπόδεσης, συστήνεται να ελέγχεται η πυκνότητα του πληθυσμού των ακμαίων. Ο έλεγχος γίνεται πολύ νωρίς το πρωί με τίναγμα λεπτών κλαδιών πάνω σε μια λευκή επιφάνεια. Όταν καταμετρηθούν περισσότερα από 3 – 4 ακμαία πρέπει να γίνει καταπολέμηση.

Συστήνεται προληπτική επέμβαση στους ελαιώνες που σημειώθηκε προσβολή τα τελευταία δύο χρόνια.

Ωτιορύγχος

Μικρό νυχτόβιο σκαθάρι με ιδιαίτερη συμπεριφορά, σημαντική για την αντιμετώπισή του. Την ημέρα κρύβεται μέσα στο χώμα και τη νύχτα ανεβαίνει στα δέντρα ακολουθώντας τη διαδρομή από τον κορμό.

Προκαλεί χαρακτηριστικά πριονωτά περιφερειακά φαγώματα στα φύλλα και πτώση των καρπών μαζί με τον ποδίσκο ή πτώση μέρους των τρυφερών βλαστών.

Συστήνεται αντιμετώπιση σε ελαιώνες πρώιμων περιοχών με ιστορικό προσβολής. Μπορεί να γίνει συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη ψεκάζοντας σχολαστικά τον λαιμό και τον κορμό των δέντρων.

Κοκκοειδή –  Πολλίνια – Ασπιδιωτός – Παρλατόρια

Η πολλίνια είναι κοκκοειδές που όταν εγκατασταθεί σε ένα ελαιώνα αποτελεί σημαντική αιτία εξασθένισης των δέντρων. Το ενήλικο θηλυκό, γκρίζου χρώματος, αναπτύσσεται μέσα σε σχισμές και σκασίματα του φλοιού λεπτών κλαδιών (πληγές από φυσικά αίτια ή από άλλα έντομα, χειρισμός όπως κλάδεμα, ράβδισμα). Προκαλεί ακανόνιστη και ασθενική βλάστηση και μειωμένη καρποφορία διότι απομυζά και καταστρέφει οφθαλμούς. Όταν δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα προκαλούνται ξηράνσεις λεπτών κλαδιών με μεγάλη ένταση στις ποδιές των δέντρων.

Η αντιμετώπιση των κοκκοειδών επιτυγχάνεται με καλλιεργητικές φροντίδες που αποβλέπουν στη βελτίωση της ζωτικότητας των ελαιοδέντρων (αφαίρεση και απομάκρυνση προσβεβλημένων κλαδιών, διατήρηση καλής θρεπτικής κατάστασης). Κατάλληλο κλάδεμα λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη των κοκκοειδών διότι διευκολύνει τον αερισμό και το φωτισμό στο εσωτερικό της κόμης των δέντρων.

Σε ελαιώνες πρώιμων περιοχών που παρουσιάζονται έντονες προσβολές κοκκοειδών συστήνεται άμεσα επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα. Η χημική αντιμετώπιση συμπληρώνει τις καλλιεργητικές φροντίδες.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Σκρέκας: Στο δημόσιο θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας – Τι είπε για το ενδεχόμενο επιδότησης στα καύσιμα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για «κόφτη» στα κλιματιστικά στον δημόσιο τομέα άφησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Με τους αρμόδιους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια. Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό, τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας», ανέφερε στον Σκάι.

Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο ως σύσταση σε νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ «στο δημόσιο θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας».

Για τα καύσιμα

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει νέο πακέτο μέτρων για την απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι για να βρεθεί λύση, πρέπει να βρεθούν τα χρήματα.

«Το υπουργείο Οικονομικών διερευνά τη δυνατότητα να βρει τρόπους για να στηρίξει. Αν υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο, είναι βέβαιο ότι θα το κάνει», τόνισε.

«Ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Ιουλίου»

Σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε ότι ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται οι πρώτες μειώσεις στους λογαριασμούς υπογραμμίζοντας ότι από την 1η Ιουλίου με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και το πλαφόν στη λιανική, οι μειώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες και οριζόντιες για όλους.

«Χθες κατέθεσα κάποιους μηνιαίους επαγγελματικούς λογαριασμούς στη  ΔΕΗ μέχρι 35 KVA, που αφορά στο 90% της παραγωγικής βάσης της χώρας μας. Το πληρωτέο ποσό ήταν 1.300 ευρώ και η επιδότηση 1.600 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση το πληρωτέο ήταν 400 ευρώ και η επιδότηση 1.200 ευρώ. Και αυτό συμβαίνει γιατί είναι από τον Μάρτιο τα μέτρα που ανακοινώσαμε, η ενισχυμένη επιδότηση που κάνουμε για τους επαγγελματίες. Και δίνουμε επιδότηση και στους οικιακούς καταναλωτές άσχετα από το αν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές», διευκρίνισε.

Σχετικά με τις καταναλώσεις Ιανουαρίου- Μαρτίου που τα επαγγελματικά τιμολόγια είχαν αυξημένους λογαριασμούς, επισήμανε ότι δοθεί πίσω αναδρομικά επιδότηση, η οποία θα καλύπτει το 80%-85% της αύξησης, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 50% στις μεγάλες επιχειρήσεις.

«Από 1η Ιουλίου αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και βάζουμε κι ένα πλαφόν στη λιανική ώστε να απορροφούμε οριζόντια τις αυξήσεις. Αυτό θα γίνει για 12 μήνες κι έχουμε δημιουργήσει ένα μόνιμο δίχτυ προστασίας», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι. «Θα έλεγα ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι γιατί έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι ζωοτροφές, δεν έχουν ανεβεί αντίστοιχα οι τιμές του γάλακτος και του κρέατος. Άρα, χρειάζονται στήριξη και γνωρίζω ότι ο κ. Γεωργαντάς ήδη ετοιμάζει παρεμβάσεις πέρα από αυτές που έχουν ανακοινωθεί», σημείωσε.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΚΟΣΜΟΣ2 δευτερόλεπτα ago

Κύπρος: Έδεσαν και έσυραν 34χρονη προσπαθώντας να την απαγάγουν – Συνελήφθη το θύμα και οι 4 δράστες

ΜΑΓΝΗΣΙΑ54 δευτερόλεπτα ago

Φωτιά σε οικόπεδο στο Φυτόκο

ΕΛΛΑΔΑ11 λεπτά ago

Αρπαγή στην Κηφισιά: Ξεσπά η μητέρα του 6χρονου Ράινερ για τον πατέρα – «Με απείλησε με μαχαίρι μπροστά στο παιδί»

50χρονο
ΜΑΓΝΗΣΙΑ12 λεπτά ago

Βόλος: Αυτοκίνητο παρέσυρε 50χρονο πεζό

ΚΟΣΜΟΣ19 λεπτά ago

Τέξας: Τι είναι το Yubo που χρησιμοποίησε ο μακελάρης – Προσέγγιζε εφήβους μέχρι και από την Ελλάδα

LIFESTYLE23 λεπτά ago

Ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ λέει «bye, bye, bye» πουλώντας ολόκληρο τον κατάλογο των τραγουδιών του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ29 λεπτά ago

Τουρκία: Ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών από τούρκο δημοσιογράφο μετά τη γραμμή Τσαβούσογλου

ΕΛΛΑΔΑ30 λεπτά ago

Ηλεία: Έσπασε τα ισόβια και αποφυλακίζεται ο συζυγοκτόνος με τη βαριοπούλα

OIKONOMIA37 λεπτά ago

Ελιά: Μειωμένη καρπόδεση παρά την πλούσια ανθοφορία

ΚΟΣΜΟΣ38 λεπτά ago

Ουκρανία: Κρίσιμες ώρες για Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ – Τι θα σημάνει η κατάληψή τους

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ηλικιωμένος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου

Αχιλλέας Μπέος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Δικαιώνεται ο Αχιλλέας Μπέος για την ανάπλαση του Αναύρου

Δημοφιλή