OIKONOMIA
Εξαγωγές: Η έλλειψη εργατικών χεριών φρενάρει τη φράουλα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Με αυξητικούς ρυθμούς συνεχίζεται η εξαγωγή φράουλας, φτάνοντας τους 47.285 τόνους την τελευταία βδομάδα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την περίοδο από 22 έως 28 Απριλίου 2022, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas, οι εξαγωγές φράουλας από τις αρχές του χρόνου έως και τις 28/4 ανέρχονται σε 47.285 τόνους έναντι 40.477 τόνων την αντίστοιχη περσινή χρονιά, σημειώνοντας αύξηση κατά 16,8%.
Ιδιαίτερα, την τελευταία εβδομάδα η αύξηση σκαρφάλωσε στο 43% συγκριτικά με μία εβδομάδα πριν. «Όμως η έλλειψη εργατικών χεριών κατά την συγκομιδή φράουλας, έφερε προβλήματα παρά την αυξημένη ζήτηση των αγορών», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.
Την ίδια στιγμή, συνεχίσθηκε με σχεδόν μηδενική ζήτηση, λόγω ύπαρξης αποθεμάτων μετά το Πάσχα, η ροή των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών, σημειώνοντας μείωση κατά 39% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η έναρξη συγκομιδής και εξαγωγής εαρινών φρούτων και λαχανικών, καρπουζιών και πεπονιών θερμοκηπιακής καλλιέργειας κ.ά.
Μείωση για ντομάτες και πορτοκάλια
Μειωμένες κατά 21,2% ήταν και οι εξαγωγές ντομάτες, οι οποίες έφτασαν τους 16.023 τόνους έναντι των 20.333 τόνων, που ήταν πέρσι.
Για τα πορτοκάλια η ροή εξαγωγών είναι πάρα πολύ χαμηλή, η ζήτηση είναι χαμηλότερη, η κατανάλωση επίσης και οι τιμές πιέζονται ακόμη περισσότερο. Συγκεκριμένα, έως τις 28 Απριλίου, οι εξαγωγές άγγιξαν τους 241.991 τόνους, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν στους 305.162 τόνους.
Με χαμηλούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι εξαγωγές μήλων, με την ποσότητα από 1/9-29/4/22 να φτάνει τους 55.107 τόνους (-24,4% έναντι πέρσι).
Από 1/9/2021 έως και 29/4/2022 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, αφορούσαν 186.692 τόνους καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ τόσο σε αξία όσο και σε τονάζ. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ήταν αυξημένες κατά 13,7%.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
ΗΠΑ: Μπλόκο στη Ρωσία – Δεν θα μπορεί να πληρώνει τους Αμερικανούς ομολογιούχους


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι ΗΠΑ δεν είναι πιθανό να παρατείνουν μια άδεια που λήγει σύντομα και η οποία επιτρέπει στη Ρωσία να πληρώνει τους κατόχους αμερικανικών ομολόγων, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, γεγονός που θα μπορούσε να φέρει τη Μόσχα πιο κοντά στην αθέτηση πληρωμής του χρέους της.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η Ρωσία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να καταβάλει τις πληρωμές των διεθνών ομολόγων της, παρόλο που οι δυτικές κυρώσεις απαγορεύουν τις συναλλαγές με το υπουργείο Οικονομικών, την κεντρική τράπεζα και το ταμείο εθνικών πόρων της Ρωσίας.
Η χώρα έχει διεθνή ομόλογα ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τον περασμένο μήνα προχώρησε καθυστερημένα σε πληρωμές για να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Η κρίσιμη προθεσμία
Αλλά η Μόσχα βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με την προθεσμία της 25ης Μαΐου, ημερομηνία κατά την όποια λήγει η άδεια των ΗΠΑ που της επιτρέπει να κάνει πληρωμές στους κατόχους αμερικανικών ομολόγων.
Η Γέλεν, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους πριν από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 στη Βόννη, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν τη λήξη της άδειας, δήλωσε: «Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση σχετικά με αυτό, αλλά νομίζω ότι δεν είναι πιθανό να συνεχιστεί».
Η Γέλεν δήλωσε επίσης: «Εάν η Ρωσία δεν μπορέσει να βρει τρόπο να κάνει αυτές τις πληρωμές και αθετήσει τεχνικά το χρέος της, δεν νομίζω ότι αυτό αποτελεί πραγματικά σημαντική αλλαγή στην κατάσταση της Ρωσίας. Είναι ήδη αποκομμένη από τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές».
Η Ρωσία δεν έχει αθετήσει το εξωτερικό της χρέος από τον απόηχο της επανάστασης του 1917 και είχε βαθμολογηθεί με επενδυτική βαθμίδα μέχρι την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
ΑΑΔΕ: Φόρους 790 εκατ. ευρώ άφησαν απλήρωτους τον Μάρτιο οι φορολογούμενοι


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Φέσια» 790 εκατ. ευρώ άφησαν τον Μάρτιο οι φορολογούμενοι ανεβάζοντας το σύνολο των απλήρωτων φόρων στο πρώτο τρίμηνο του έτους στα 3,326 δισ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιά και νέα) έχει φθάσει τα 112,852 δις. ευρώ και ο αριθμός των οφειλετών ανέρχεται σε 4.014.028 ΑΦΜ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:
Οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι τον Μάρτιο ανήλθαν σε 790 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 26% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 που είχαν φθάσει τα 626 εκατ. ευρώ.
Για το τρίμηνο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 3,326 δις, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχε φτάσει τα 2,164 δις (αυξημένο κατά 53,7%).
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ η αύξηση αυτή ερμηνεύεται από την περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα του προηγούμενου έτους που οδήγησε σε μείωση της βεβαίωσης στις κύριες φορολογικές κατηγορίες (Εισόδημα, ΦΠΑ, ΦΜΥ), περιορισμό των εσόδων, αλλά και περιορισμό των απωλειών δηλαδή του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, σε σχέση με το 2022 οπότε η οικονομική δραστηριότητα έχει επανέλθει σε κανονικά επίπεδα.
Σε επίπεδο τριμήνου, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 3,472 δις, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχαν διαμορφωθεί σε 2,310 δις (αύξηση κατά 50,2%).
Σε ό,τι αφορά το συνολικό «νέο ληξιπρόθεσμο» για το μήνα αναφοράς (Μάρτιο), το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 832εκατ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 683 εκατ. (αύξηση κατά 22%).
Πηγή: ΟΤ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ11 ώρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Εκδήλωση της Sea Jets to Σάββατο 14 Μάϊου στο Βόλο στο πλοίο Sporades Star