Connect with us

OIKONOMIA

Εξοικονομώ 2023: Στήνονται η ψηφιακή πλατφόρμα και το helpdesk

Published

on

Spread the love

Στην τελική ευθεία μπαίνει το «Εξοικονομώ 2023» με στόχο η ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων να ανοίξει στις 12 Ιουνίου. Στην τελευταία της συνεδρίαση η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), ως φορέας υλοποίησης του νέου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, με δύο διαδοχικές αποφάσεις καθόρισε τους αναδόχους, οι οποίοι θα αναλάβουν τη δημιουργία του νέου πληροφοριακού συστήματος και το helpdesk υποστήριξης μηχανικών και ιδιοκτητών για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ψηφιακή πύλη

Στόχος είναι η νέα ψηφιακή πύλη που θα υποδέχεται τις αιτήσεις των πολιτών να είναι λειτουργική και να μη δημιουργούνται εμπλοκές στο πρόγραμμα, όπως στο παρελθόν, ενώ το helpdesk θα υποδέχεται και παράπονα για τυχόν καθυστερήσεις. Το νέο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει σε περίπου δύο εβδομάδες θα δέχεται αιτήσεις έως και την 15η Σεπτεμβρίου 2023.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιδότηση θα δικαιούνται μόνο μεμονωμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες καθώς λόγω του «πετσοκομμένου» προϋπολογισμού στα 300 εκατ. ευρώ (από 1,138 δισ. ευρώ του προηγούμενου «Εξοικονομώ 2021») οι πολυκατοικίες έμειναν εκτός προγράμματος. Ωστόσο αυξήθηκε το ανώτατο όριο των δαπανών (με ΦΠΑ) για τις επιλέξιμες παρεμβάσεις στις κατοικίες στις 28.000 ευρώ (από 22.500 ευρώ στο «Εξοικονομώ 2021»), καθώς ελήφθη υπόψη η αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών. Γενικότερα, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση ωφελούμενου δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το γινόμενο του 220 ευρώ (από 200 ευρώ στο «Εξοικονομώ 2021») επί την επιφάνεια κυρίων χώρων όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9.

Επιλέξιμες παρεμβάσεις

Στις παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες περιλαμβάνονται η αντικατάσταση κουφωμάτων, η τοποθέτηση θερμομόνωσης, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης – ψύξης, η εγκατάσταση συστήματος ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η τοποθέτηση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home) κλπ.

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 1η Φεβρουαρίου 2020, όπως και στο προηγούμενο πρόγραμμα. Ωστόσο, δεν θα είναι επιλέξιμα έργα τα οποία, βάσει των προσκομιζόμενων παραστατικών δαπάνης, έχουν ολοκληρωθεί ως προς το φυσικό αντικείμενο ή έχουν εκτελεστεί πλήρως έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), θα πρέπει να έχει εκδοθεί από την 1η Φεβρουαρίου 2020 κι έπειτα. Δεκτά γίνονται και παλαιότερα ΠΕΑ, που έχουν εκδοθεί μεταξύ της 27ης.11.2017 και 1ης /02/2020, όπως επίσης και μελέτες ή εγκρίσεις εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας που έχουν εκδοθεί προ της 1ης /02/2020, η δαπάνη τους όμως δεν είναι επιλέξιμη από το πρόγραμμα.

Προϋποθέσεις υπαγωγής

Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%. Επίσης θα πρέπει να υφίσταται νόμιμα, να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, να έχει καταταχθεί βάσει του πρώτου ΠΕΑ σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ και να μην χρησιμοποιείται για βραχυχρόνια μίσθωση (τύπου Airbnb). Αφού η αίτηση για ένταξη στο Πρόγραμμα κριθεί «Καταρχήν Επιλέξιμη», απαιτείται η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Ποιοι αποκλείονται

Δεν μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα κατοικία με ενεργή αίτηση σε κάποιο άλλο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης όπως τα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», «Εξοικονομώ 2021», «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους». Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που διατηρούν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρη κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία. Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης.

Για τη βαθμολόγηση των αιτήσεων υπαγωγής, τη μεγαλύτερη βαρύτητα θα έχει το ανηγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας (50%), το εισόδημα (14%), οι βαθμοημέρες, οι μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες και τα ΑμεΑ (7%), η ενεργειακή κλάση (5%), και η παλαιότητα κατασκευής (3%). Οι ωφελούμενοι με εγκεκριμένες αιτήσεις στους οριστικούς πίνακες θα πρέπει να δηλώνουν το χρηματοδοτικό σχήμα (ίδια κεφάλαια, δάνειο), με το οποίο επιθυμούν να υπαχθούν στο Πρόγραμμα.

Το ποσοστό της επιδότησης είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου. Ειδικότερα:

Πηγή ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΘΕΣΣΑΛΙΑ31 λεπτά ago

“Έκαναν πράξη το σύνθημα των συνδικάτων «μόνο ο λαός σώζει τον λαό»” –

TOP48 λεπτά ago

Η Ακαδημία BASKETBALL CLUB VOLOS του Γ.&Κ.Καρακατσούνη δημιουργεί πρωταθλητές στη ζωή &στο αθλητισμό-Ρεπορτάζ:Γιάννης Αποστολίδης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ώρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

LIFESTYLE2 ώρες ago

Χιου Τζάκμαν – Ντέμπορα Λι Φέρνες: Η γνωριμία, οι φήμες που τον θέλουν γκέι και το διαζύγιο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ2 ώρες ago

To “Goodbye, Lindita” του Μάριο Μπανούσι επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ώρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ώρες ago

Μητσοτάκης: Τι είπε για Market Pass, τριετίες και επενδυτική βαθμίδα

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Πέλλα: Σκοτώθηκε οδηγός τρακτέρ – Τον καταπλάκωσαν τα ξύλα που μετέφερε με καρότσα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ3 ώρες ago

Tα εισιτήρια για το ΑΟΤ-Εορδαϊκός – Sportrikala.gr

TOP5 ώρες ago

Με επιτυχία 5ος Διασυλλογικός Αγώνας Skiathos Cup -συνέντευξη Χρ.Μασούρου&Βραδιά για παιδιά στο Carnayo-Ρεπορτάζ : Γιάννης Αποστολίδης

VIDEO6 ημέρες ago

Στην εισαγγελία κάτοικοι της Δράκειας υπέστη ζημιές από την κακοκαιρία η περιοχή του Πηλίου

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

«Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει Daniel» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ώρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ώρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Διπλό market pass για τους κατοίκους της Μαγνησίας

VIDEO3 ημέρες ago

Αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στην λίμνη Κάρλα-Ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί &την δυσφορία-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ5 ημέρες ago

Η τσίπα δεν αγοράζεται κύριε Αγοραστέ –

ΒΟΛΟΣ3 ημέρες ago

Παρέμβαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ για τον 26χρονο ΑΜΕΑ

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Λιβύη: Ποια ήταν η νοσηλεύτρια που σκοτώθηκε στο φονικό τροχαίο – Η τραγική ιστορία της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 ημέρες ago

Στέφανος Κασσελάκης: Πώς μπορεί να μπει στη Βουλή

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή